Jeugdgezondheidszorg

Download Report

Transcript Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg voor schoolgaande jongeren vanaf 4 jaar Even voorstellen.......

De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Noord- en Midden-Limburg heeft als doel het bevorderen, bewaken en beschermen van de gezondheid van jongeren. Elke school heeft een vast JGZ-team. Dit team bestaat uit een jeugdarts, een jeugdverpleegkundige, een jeugdartsassistente en een logopedist. Indien nodig kan het JGZ-team een beroep doen op de gedragswetenschapper van de GGD.

Wat wij aanbieden....

De GGD biedt schoolgaande jongeren in de leeftijd van 4 tot 19 jaar een individueel onderzoeksprogramma aan. Dit onderzoeksprogramma is een vervolg op de onderzoeken bij het consultatiebureau. Daarnaast verzorgt de GGD activiteiten gericht op jongeren die extra zorg nodig hebben en op de hele groep jeugdigen. Nog maar kort geleden is door het ministerie van VWS voor Jeugdgezondheidszorg het basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg (BTP JGZ) vastgesteld, bestaande uit een uniform deel en een maatwerk deel. Het uniforme deel is in heel Nederland hetzelfde en bestaat uit:

Onderbouw basisonderwijs: Een uitgebreid gezondheidsonderzoek.

De kinderen van 5 jaar in Midden-Limburg en van groep 2 in Noord Limburg krijgen een gezondheidsonderzoek uitgevoerd door arts en assistente. U wordt hiervoor samen uw kind uitgenodigd. Het onderzoek van uw kind richt zich zowel op de lichamelijke gezondheid als ook op de psychische gezondheid (of het kind lekker in z'n vel zit). Aan u wordt gevraagd om voor uw kind een vragenlijst in te vullen. De uitkomsten van het gezondheidonderzoek krijgt u aan het eind van het onderzoek.

5-jarigen: Een logopedisch onderzoek op het basisonderwijs (geldt niet scholen

in de gemeenten Bergen, Kessel, Roggel en Neer) De logopedist onderzoekt spraak-, taal-, adem-, stemgebruik en het mondgedrag. Over dit onderzoek krijgen ouders vooraf bericht. Over de uitslag worden ouders schriftelijk geïnformeerd.

9-jarigen: De laatste inentingen

In het jaar dat uw kind 9 jaar wordt, krijgt het de herhalingsinentingen tegen Difterie, Tetanus en Polio (DTP) en tegen Bof, Mazelen en Rodehond (BMR). Deze twee prikken worden tegelijkertijd gegeven, in elke arm één. Het inenten is meestal in het voorjaar. Ouders krijgen ongeveer een week van tevoren bericht en geven schriftelijk toestemming voor de inentingen.

Bovenbouw basisonderwijs: Een tweede uitgebreid onderzoek

De jongeren van 11 jaar in Midden-Limburg en van groep 8 in Noord Limburg krijgen een uitnodiging voor een uitgebreid

gezondheidsonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats op school en wordt uitgevoerd door de jeugdverpleegkundige. Het onderzoek van uw kind richt zich niet alleen op de lichamelijke gezondheid maar ook op de psychische gezondheid (of het kind lekker in z'n vel zit). Net als bij alle onderzoeken berichten wij u over de resultaten.

Voortgezet onderwijs: Een derde uitgebreid onderzoek

Deze jongeren krijgen ook een uitnodiging voor een uitgebreid gezondheids-onderzoek. Leerlingen van 14 jaar, die op de HAVO / VWO zitten, worden onderzocht doorjeugdverpleegkundige; leerlingen in klas 2 VMBO in Midden-Limburg en klas 3 VMBO in Noord-Limburg worden onderzocht door de arts en assistente. Ook hier wordt aandacht geschonken aan lichamelijke en psychische gezondheid van de jongeren. De jongeren ontvangen bericht over de uitkomsten van het onderzoek.

Voor

jongeren op een speciale basis- of voortgezet onderwijsschool

is er het volgende onderzoeksprogramma:

Bij toelating tot de school: een uitgebreid gezondheidsonderzoek

Uw kind krijgt een gezondheidsonderzoek uitgevoerd door arts en assistente. U wordt hiervoor samen uw kind uitgenodigd. Het onderzoek van uw kind richt zich op de lichamelijke gezondheid maar ook op de psychische gezondheid (of het kind lekker in z'n vel zit). Aan u wordt gevraagd om voor uw kind een vragenlijst in te vullen. De uitkomsten van het gezondheidsonderzoek krijgt u aan het eind van het onderzoek. Ook de school ontvangt een verslag van de resultaten van het onderzoek van uw kind.

Kinderen jonger dan 8 jaar: een uitgebreid gezondheidsonderzoek.

Na het toelatingsonderzoek krijgen kinderen op het speciaal basis onderwijs elke twee jaar opnieuw een uitgebreid onderzoek door arts en assistente. Het onderzoek van uw kind richt zich op de lichamelijke en psychische gezondheid van uw kind. U ontvangt een uitnodiging voor dit onderzoek als ook ontvangt u bericht over de uitkomsten van het onderzoek.

Kinderen van 8 jaar en ouder: een uitgebreid gezondheidsonderzoek.

Kinderen van 8 jaar en ouder op het speciaal basis- en voortgezet onderwijs krijgen elke drie jaar opnieuw een uitgebreid onderzoek door arts en assistente. Het onderzoek van uw kind richt zich ook hier op de lichamelijke en psychische gezondheid van uw kind. U ontvangt een uitnodiging voor dit onderzoek als ook ontvangt u bericht over de uitkomsten van het onderzoek.

Naast de bovengenoemde onderzoeken kunt u om extra onderzoek voor uw kind vragen. De extra onderzoeken kunnen ook op verzoek van een leerkracht of het JGZ-team plaatsvinden. Dit gebeurt uiteraard altijd na overleg met de ouders van het kind. De logopedist kan u en uw kind begeleiden bij het oplossen van logopedische problemen.

Jongeren, ouders en leerkrachten kunnen altijd bij het JGZ-team terecht met vragen over diverse gezondheidsonderwerpen. Het team geeft advies over lichamelijke zaken, maar ook over psychosociale problematiek en onderwerpen zoals opvoeding, slaapproblemen, bedplassen, druk gedrag, pesten, kindermishandeling, seksueel misbruik.

Het JGZ-team heeft ook een belangrijke rol in het doorverwijzen van jongeren met gezondheidsproblemen (lichamelijk of psychosociaal). Ook dit gebeurt alleen in overleg met de ouders. Het JGZ-team kan naar externe instanties als de huisarts en een behandelend logopedist doorverwijzen, maar ook naar bepaalde projecten of trainingen van de GGD. Ook biedt de GGD elk jaar trainingen aan voor kinderen die op het punt staan de overstap te maken naar het voortgezet onderwijs en deze overstap ervaren als een grote hindernis. Vaak zijn dit kinderen die minder makkelijk contact leggen. Voor meer informatie over deze activiteiten kunt u terecht bij het JGZ-team van uw school. Naast de individuele activiteiten verzorgt de GGD ook activiteiten gericht op de hele groep jongeren. Zo geeft de GGD voorlichting aan jongeren over diverse gezondheidsonderwerp-en, bijvoorbeeld pesten en groeien. De GGD werkt ook mee aan landelijke, regionale of schoolprojecten over deze onderwerpen.

Waar u het JGZ-team kunt bereiken.....

• -via de vestiging van de GGD te: Venio (tel. 077-8504855) Roermond (tel. 0475-311333) Venray (tel. 0478-531477) Weert (tel. 0495-543400) Reuver (tel. 077-4744681) • via het secretariaat van de afdeling JGZ, Drie Decembersingel 50, Postbus 1150 5900 BD Venlo. Telefoon: 077-8504855 • via het telefonisch spreekuur: iedere maandag van 15.30u. tot 16.30u.