nieuwsbrief - Raad van Kerken Parkstad

Download Report

Transcript nieuwsbrief - Raad van Kerken Parkstad

Raad van Kerken

oikoumene

in Parkstad

Voorwoord

:

Zit er nog muziek in

Je kunt deze vraag oppakken in letterlijke zin voor vele ker Het Kerstfeest van 2015 heb ik meer dan andere jaren beleefd vanuit het gezichtspunt van de barmhartigheid. zang. Hier hetzelfde fenomeen. Het aantal zangpartijen dat nodig is voor meerstemmige zang staat onder druk, net als het aantal vitale leden. Niet voor niets dat in menig geval mensen niet meer vragen om een koor bij uitvaart of huwe lijk en snel wensen uiten richting cd muziek. kwamen meteen aan het begrip barmhartigheid hebben gedacht, het was er wel! En in vieringen was er natuurlijk de kans om een verbinding te leggen met het bijzondere heilige jaar.

Vervolg op pagina 2) vervolg op pagina 2

De nieuwsbrief is ook te vinden op onze website: www.raadvankerkenparkstad.nl

Raad van Kerken in Parkstad

Zo was ik in een viering, waarin het draaide om geven en nemen. De voorganger nodigde ons uit om ‘geven en nemen’ met gebaren van onze handen en armen in praktijk te brengen. In die bewegingen ontdekten we, dat het gebaar van geven ons opent, royaal maakt en in contact brengt met anderen. Het tegendeel is het geval bij nemen: dat leidt tot geslotenheid en als het al tot contact met mede mensen leidt, is dat meestal stotend en niet zo vriendelijk. Zo ervoeren we aan den lijve de waarheid van het Bijbelwoord Het is zaliger te geven, dan te ontvangen. Ondertussen weten we ook wel dat er een wisselwerking en balans moet zijn tussen geven en nemen. Je zult als mens niet altijd de gevende partij kunnen zijn en moet ook leren om met open handen te ontvangen – en dat klinkt beter dan nemen. En als mens kun je evenmin altijd de nemen de, de ontvangende zijn en je handen ophouden. Soms ben je ook aan de beurt om te geven. We zijn geneigd hierbij nogal eens te denken aan zaken die met geld te maken hebben. Een vriendin die nooit een aardigheidje meebrengt, maar de cadeautjes van anderen graag in ontvangst neemt, of een vriend die altijd op kosten van anderen in het café drinkt en nooit zelf een rondje geeft – dat gaat opvallen en op den duur zelfs irriteren. Maar ten diepste draait het bij geven en nemen om andere waarden. Om aandacht, liefde, zorg en tijd. Kortom: om barmhartigheid. En dat vraagt in de menselijke omgang iets van beide kanten: je moet kunnen en willen geven, maar het is ook een levenskunst om te kunnen ‘nemen’, beter: te ontvangen. Daarbij is gelijkwaardige menselijkheid belangrijk. Je bent niet beter omdat je geeft, je bent niet minder, omdat je neemt, moet nemen. Pagina 2

Het Kerstfeest is het feest van een gevende God: Hij houdt Zijn Zoon niet voor Zichzelf, maar geeft Hem aan de mensen. Wij mensen mogen Hem (op)nemen en ontvangen. Hoe zal ik U ontvangen? Dat is makkelij ker gezegd dan gedaan. In diezelfde viering zongen we een lied, dat prachtig bij deze gedachten past: lied 1005 uit het Nieuwe Liedboek. Hierin komen de gedachten van Kerstfeest én het jaar van de Barmhartigheid naadloos samen: wat je noemt een oecumenisch lied. Ik hoop het veel en met velen te zin gen – en niet alleen in 2016. Met enkele coupletten van dit – van origine Engelstalige – lied wens ik u allen graag een zinvol nieuw jaar toe! 1 Zoekend naar licht hier in het duister, zoeken wij U, waarheid en kracht. Maak ons uw volk, heilig, vol luister, schijn in de donkere nacht.

Refrein:

Christus, ons licht, schijn door ons heen, schijn door het duister. Christus, ons licht, schijn ook vandaag, hier in uw huis. 2 Zoekend naar rust zijn wij vol zorgen zoekend naar hoop, troost in uw woord. Spreek door ons heen tot de verdrukten, zo wordt uw stem gehoord.

Refrein:

Christus, ons licht, schijn door ons heen, schijn door het duister. Christus, ons licht, schijn ook vandaag, hier in uw huis. Pagina 3

Raad van Kerken in Parkstad

4 Zoekend naar troost zijn velen dakloos, zoekend naar warmte zijn velen koud. Maak ons een huis van levende stenen, schuilplaats door U gebouwd.

Refrein:

Christus, ons licht, schijn door ons heen, schijn door het duister. Christus, ons licht, schijn ook vandaag, hier in uw huis. 5. Met zoveel gaven aan ons gegeven, voor zoveel leed, zoveel gemis.

Maak ons uw dienaars, leer ons te delen, totdat uw rijk hier is.

Refrein:

Christus, ons licht, schijn door ons heen, schijn door het duister. Christus, ons licht, schijn ook vandaag, hier in uw huis. Ds. Sophie Bloemert (met dank aan collega Hans Kling) Pagina 4

Het Jaar van de Barmhartigheid

Paus Franciscus heeft een bijzonder heilig jaar afgekondigd met als thema: barmhartigheid. Dinsdag 8 december jl. is het heilig jaar officieel van start gegaan.

Het kan u niet ontgaan zijn. Vanuit het bisdom Roermond is een stuur groep gevormd, die zich bezighoudt met de concrete invulling in Lim burg. Hierin is onder andere ds. Sophie Bloemert, lid van onze Raad, actief. De Raad van Kerken Parkstad ziet het voor 2016 als één van haar taken om rond barmhartigheid voor onze eigen regio enkele initiatieven te (hel pen) opzetten. Immers: hoeveel mensen zijn er al een tijd op drift, die af hankelijk zijn geworden van de hulp van anderen? Met andere woorden: er wordt een klemmend beroep gedaan op de barmhartigheid van velen in West-Europa, in Nederland, in Limburg en dus ook: in Parkstad.

Pagina 5

Raad van Kerken in Parkstad

De naaste barmhartigheid bewijzen hoort tot de wezenlijke kenmer ken van het christelijk geloof. Denkt u maar aan “de zeven werken van barmhartigheid” (Matth. 25). Om enkele actuele thema’s te noemen: het spijzigen van hongerigen, laven van dorstigen, kleden van naakten en het herbergen van vreemdelingen.

Kunnen wij – hier in eigen omgeving - in dit heilig jaar daden van barm hartigheid laten zien met betrekking tot onze naasten, die in nood zijn en onze hulp behoeven? Waarom zouden we dat doen?

Omdat we Jezus in het evangelie veel daden van barmhartigheid zien ver richten.

Eén van de sprekende teksten, waarin we lezen dat Jezus Zijn naasten barmhartigheid bewijst, staat in Mattheus 9: 35 – 38: “Toen Jezus de scharen zag, werd Hij met ontferming bewogen, daar zij voortgejaagd en afgemat waren, als schapen die geen herder hebben”. (het Griekse werk woord betekent letterlijk: “tot in zijn binnenste over iemand ontroerd zijn”.

Zo worden wij in de navolging van Jezus opgeroepen om met ontfer ming bewogen te zijn over allen die onze hulp nodig hebben. Hopelijk worden veel mensen – gezien de grote nood - aangesproken en met ontferming bewogen om de naasten tot hulp en steun te zijn. Tegelijk weten we dat er al diverse plaatselijke initiatieven zijn. Maar we hopen op nog veel meer mensen, die willen bijdragen aan het jaar van de barmhartigheid. Tenslotte: Hebt u zelf ideeën om het jaar van de barmhartigheid in prak tijk te brengen, laat het ons weten. ds. Ko van de Lagemaat , voorzitter Pagina 6

Week van Gebed voor de eenheid van 17-24 januari Oecumenische viering in de Andreasparochie op 17 januari om 10.30 uur

Een viering voorbereid door de voorgangers van de PKN-kerken aan het Tempsplein, De Ark en de Andreasparochie met als thema: het woord is aan ons, aan jou.

Het is een lange traditie om jaarlijks in één van de drie kerken, samen te komen. Het voelt als kostbaar, deze traditie. We beseffen hoezeer we el kaar nodig hebben, met name als het gaat om maatschappelijk, diaconaal handelen. Naast samen bidden en zingen, willen we proberen contact te leggen met het Asiel Zoekers Centrum (AZC) in Imstenrade.

In de Andreasparochie, de dichtstbijzijnde kerk voor de mensen van het AZC, willen we graag gastvrijheid bieden door de koffiekamer ter beschikking te stellen, een kop koffie, thee, aan te bieden, een luisterend oor. De kunst zal het zijn om entree te krijgen in het AZC... Goed om daarover na afloop van de viering samen van gedachten te wisselen.

Van harte uitgenodigd:

Ada Hagreis, Henk Westerhuis, ds Henk van Es, Geert Bles, Eline Claassens

Pagina 7

Raad van Kerken in Parkstad

Kerken halen 33.000 euro op voor Serious Request

De kerken in Parkstad hebben gezamenlijk een bedrag van 31.616 euro ingezameld voor de 3-FM actie Serious Request. Zondag morgen 20 december is het bedrag na een kerkdienst in de Protes tantse kerk aan het Tempsplein aangeboden in het Glazen Huis in Heerlen. Aangezien het geld van de laatste acties nog niet geteld is, is de verwachting dat het uiteindelijk bedrag rond de 33.000 zal zijn.

Weken geleden zijn de acties in de kerken al van start gegaan. Er wer Pagina 8

den lege flessen ingezameld, solidariteitsmaaltijden gehouden, er was een bijbelleesmarathon van meerdere dagen en nog tal van andere acties waarmee geld werd ingezameld voor het doel van Serious Request.

In het volgend nummer een uitgebreid verslag over de activiteiten en het geweldige succes van deze acties. Want naast veel geld heeft het zeker nog veel meer opgeleverd zoals onderlinge verbondenheid, kennisma kingen tussen verschillende kerkgenootschappen en gesprekken die open waren. Nu gaan we eerst nagenieten, evalueren, mooie verhalen verzamelen en mensen bedanken. Want één ding mag duidelijk zijn: zo een grote actie slaagt nooit zonder de grote inzet van vrijwilligers en bovenal door Gods zegen op al het werk wat gedaan is. HM Minderhoud. Pagina 9

Raad van Kerken in Parkstad

IK GEEF OM JOU

In Limburg is onlangs door het bisdom een

Inspiratiegids bij het Heilig Jaar van de Barmhartigheid

verspreid, waarin volgens de drieslag Gods barmhar tigheid voor mij, mijn barmhartigheid voor de ander en onze barmhar tigheid voor elkaar het thema wordt uitgewerkt. Er worden praktische, deels liturgische, suggesties geboden om Gods liefde voor ons te vieren, om te komen tot persoonlijke vergeving aan elkaar en om de werken van barmhartigheid zo concreet mogelijk te maken. U kunt de tekst van de gids vinden via

http://www.bisdom-roermond.nl/ barmhartigheid#Inspiratiegids

. Op deze site is trouwens meer informatie over dit bijzondere jaar te vinden. Het is voor mij zonneklaar dat juist rond het thema van barmhartigheid veel oecumenische samenwerking mogelijk is. En daarbij gaat het er niet zozeer om in 2016 veel extra werk te gaan doen, maar vooral het werk dat al gebeurt in het kader te zetten van Ik geef om jou, om het thema barmhartigheid maar eens heel eenvoudig te benoemen. Voor hen die de Inspiratiegids onder ogen krijgen en niet tot de Rooms-katholieke Kerk behoren, zullen sommige aspecten bepaald niet vanzelf spreken. Laten we dit beschouwen als een oefening in oecumene. Er is immers veel dat ons bindt, maar er is ook verscheidenheid en op sommige punten (nog) gescheidenheid. Zo is de realiteit. Zo was de term ‘geestelijke werken van barmhartigheid’ mij onbekend. Maar toen las ik dat hiermee onder andere bedoeld wordt: twijfelaars raad geven, onwetenden onderrichten, bedroefde mensen troosten en lastige personen geduldig verdragen. Dit kan ik een plaats geven als een in de gemeente van Christus passende pastorale grondhouding. Pastoraat en diaconaat horen immers helemaal bij elkaar. Pagina 10

Ook de specifieke aandacht voor Maria en de biecht als sacrament van Gods barmhartigheid en daarmee samenhangend de uitleg van de aflaat dragen een stevig katholiek stempel; logisch. Het biedt protestanten enig zicht op aspecten die de geschiedenis van onze beide kerkelijke tradities flink hebben gekleurd. En ik realiseer me dat reformator Maarten Luther lang heeft nagedacht of toch niet de biecht als derde sacrament naast doop en H. Avondmaal een plaats in de vernieuwende kerk van zijn tijd zou moeten krijgen. Bovendien is schuld, boete en verzoening een thema dat ieder mens op enig moment in het leven aangaat. Van dit alles kan inspiratie uitgaan, bijvoorbeeld voor vieringen of gesprekken in oecume nisch verband. Voor 2016 zijn al enkele activiteiten in onze regio gepland. * Zo wordt er op

donderdag 14 januari a.s.

kerken in Limburg. vanaf 13.00 uur in de St. Jan te Maastricht een middag georganiseerd, speciaal bedoeld voor predikanten, pastoors, priesters, kerkenraden, kerkbesturen en raden van * In de gebedsweek voor de eenheid van de christenen, op

donderdag 21 januari a.s.

organiseert de Raad van Kerken een ontmoeting rond een eenvoudige avondmaaltijd. Voor dit zog. ‘broodje oecumene’ in de pa rochiezaal van de Corneliuskerk in Heerlen-Noord zijn mensen uitgeno digd die zich in de regio Parkstad namens de kerken vrijwillig of profes sioneel bezighouden met caritas, diaconaat, kortom: met barmhartigheid. Het doel van deze ontmoeting zal vooral zijn om elkaar en elkaars werk nader te leren kennen. Zo kan een netwerk ontstaan, waardoor we elkaar goed kunnen informeren en tot verdere samenwerking kunnen komen. Pagina 11

Raad van Kerken in Parkstad

* Een ander initiatief vindt plaats in het dekenaat Heerlen. Deken Van Galen, kapelaan Blom en de diakens Renckens en Jegerings zullen ieder een aantal

bezinningsuren rond deugden

begeleiden. Immers: zijn er geen deugden meer, dan deugt het leven niet en zal er in de samenleving geen ruimte zijn voor compassie en liefdadigheid. Belangstellenden zijn welkom in de Annakapel aan het Bekkerveld. De data zijn: 4 januari, 2 februari, 1 maart, 12 april, 10 mei, 7 juni, 5 juli, 2 augustus, 6 september, 4 oktober en 1 november, telkens van 20 tot 21 uur. Ds. Sophie Bloemert

Eén druppel jou - Gebedenboekje

Recent is verschenen een boekje met ruim 50 gebeden, door de Raad van Kerken in Neder land samengesteld in samenwerking met EA/ EZA. De bijdragen komen uit de breedte van kerkelijk Nederland. De twee organisaties merkten bij de uitwerking van de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen dat de diverse richtingen in de kerken nog weinig onderlinge contacten zoe ken. Vandaar deze uitgave met bijdragen van mensen uit vele gezindten.

Als we bidden geven we uiting aan onze intieme gevoelens. In deze bun del laten meer dan vijftig mensen zien welke woorden zij kiezen bij het aanspreken van God. Onder hen zijn hoogleraren, bisschoppen, domi Pagina 12

nees en priesters, kerkgangers. Zij schrijven over geloof, over het leven, en spreken hun verwondering uit.

De gebeden zijn ingedeeld naar vijf thema’s: geloven, leven, kyrie, voor beden en momenten.

ISBN 978 90 239 2848 5 NUR 709 Paperback, 120 pagina’s, € 9,90. Bestellen via [email protected]

Omslagontwerp: Marijke Kamsma Illustraties uit ‘Atlas van het Bijbelse Continent’.

Paas-pelgrimage: in de nacht van 26-27 maart

Voor de 14e keer lopen we langs kerken en kapellen, door de nacht de ochtend en het licht tegemoet. Het is al een hele oude tradi tie dat er in de Paasnacht wordt ‘gewaakt’. Mensen die zich in de nacht van stille zaterdag voorbereiden op het wonder van Pasen, de Opstanding.

Iedereen is van harte welkom deze nacht mee te lopen. U kunt ook een deel van de tocht meelopen. We starten om 00.00 uur in de Andreaskerk en elk uur is er een meditatie/bezinningsmoment in een kerk of kapel onderweg. De precieze plekken en tijdstippen vindt u vanaf begin maart op de web site van de Andreaskerk www.sintandreas.nl. We eindigen om 7.00 uur in de Andreaskerk en daar kunnen we samen ontbijten.

Pagina 13

Raad van Kerken in Parkstad

Het zou fijn zijn als u zich opgeeft als u mee loopt (ivm soep onderweg en het ontbijt).

Eline Claassens, Nan Paffen

Brochure: Gabriël ontmoet Andreas

Geboren uit aarde, en uit mensen In het najaar van 2015 gaf de Andreasparochie de brochure uit; een van de resultaten van de kerkvergadering in november 2014. De onzekere toekomst van kerken en kerkgebouwen maakt dat de behoefte groeit om na te denken, te verwoorden, waarom ‘onze’ kerk ertoe doet, waardoor ze zich onderscheidt van andere kerken. We vroegen Ren Lantman (collega-theoloog uit Sittard en na zijn pensi onering nog actief in de Kerk van Vrangendaal) om mensen in en buiten de parochie, die mede het gezicht van onze kerk bepalen, te interviewen. In die zelfde periode werd ook de tentoonstelling georganiseerd over de architect van onze kerk: Laurens Bisscheroux. Lantman interviewde Je roen Bisscheroux, zoon van Laurens, en Rob Takens, de kunstenaar van de voetendeuren en het beeld van Moeder Aarde.

De Andreasparochie heeft een bijzonder gebouw en een bijzondere ge schiedenis, zo concludeerde Lantman die op zoek ging naar het geheim van de samenhang van de verhalen van de kunstenaars en de verhalen van de direct betrokkenen bij de opbouw van de geloofsgemeenschap. “Wie openstaat voor wat zich hier aandient, opent zich voor het verlan Pagina 14

gen, terug te keren naar de aarde, die wortel geschoten heeft in de ontwikke ling van de visie op de plaats van de parochie in het grotere kerkverband. Liturgie en catechese hebben hun verankering gevonden in een, vooral zich naar buiten openend, maatschappelijk, diaconaal handelen. Ook een kerk moet opnieuw geboren worden, geworteld en vertakt vanuit het verlangen de boodschap van het evangelie gestalte geven. Het verlangen is altijd gericht op de mens die het meest kwetsbaar is en die aandacht en tijd nodig heeft.

De kamer van Gabriël staat open voor een echte ontmoeting.” De brochure is te koop in de parochie en kan naar wens ook worden toegestuurd.

De prijs van de brochure is € 7,50 exclusief verzendkosten.

Eline Claassens

Sociale ongelijkheid - biddag, dankdag en zondag van de arbeid 2016

Op woensdag 9 maart of de zondag daar op is het biddag voor gewas en arbeid. Met het oog hierop heeft de Raad van Kerken in samenwerking met Kerk in Actie mate riaal voor viering en gesprek gemaakt. Het materiaal verschijnt als themakatern ‘Sociale ongelijkheid’. Pagina 15

Raad van Kerken in Parkstad

De uitgave is te bestellen bij de Raad van Kerken via rvk@raadvanker ken.nl voor € 3,50 incl. portokosten of te downloaden: ‘Sociale ongelijkheid is meer dan een verschil in vermogen. Sociale on gelijkheid heeft te maken met ongelijkheid in maatschappelijke posities, verschil in kansen en mogelijkheden. Vermogensongelijkheid ligt aan die bredere ongelijkheid ten grondslag. Ongelijkheid in vermogen leidt tot verder sociale ongelijkheid. ... ‘ (uit de brochure)

BIDT ZONDER OPHOUDEN

Het initiatief ontstond in augustus 2014: een uur om samen te bidden, te zingen, stil te zijn en zo stil te staan bij de nood van de wereld. Inmiddels hebben we 3 gebedssamenkomsten beleefd, telkens op drie locaties in Parkstad: het Korpsgebouw van het Leger des Heils in Treebeek, de Andreaskerk in Heerlerbaan en kerkgebouw De Ark in Landgraaf. De volgende is afgesproken voor vrijdagavond 4 maart a.s. , midden in de Vastentijd. Zo kan bovendien worden aangesloten bij de Wereldge bedsdag, die jaarlijks op de eerste vrijdag van maart wordt gehouden. De voorbereidingen zullen in januari starten. U zult er half februari meer over kunnen lezen op de website van de Raad van Kerken en in de plaat selijke media. Doet u mee?

Ds. Sophie Bloemert Pagina 216

BARBARA And the winner is … Barbara

is een unieke tentoonstelling over mijnheiligen en migranten. Veel migranten kwamen in de eerste helft van de 20e eeuw naar Zuid-Limburg om te werken in de mijnen Ze brachten hun eigen gebrui ken mee. En hun eigen patroonheiligen: heiligen die een beroepsgroep beschermen bij dreigend gevaar. Weten wie deze patroonheiligen waren, waar ze vandaan kwamen en wie uiteindelijk de patroonheilige van de Limburgse mijnwerkers werd? Ontdek het tijdens deze expositie in het Savelbergmuseum (voorheen het Savelbergklooster) aan de Gasthuisstraat in Heerlen. Het museum is geopend op woensdag t/m vrijdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Nog te zien tot 31 januari a.s. Ds. Sophie Bloemert Pagina 17

Raad van Kerken in Parkstad

Maastricht

Zondag 24 januari 2016 St. Jan

HET WOORD IS AAN JOU

Dit is het thema van de Gebedsweek voor de eenheid van de Christenen voor 2016. Deze gebedsweek (17 – 24 januari) wordt afgesloten in de St. Jan met een gezamenlijke dienst van de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland kern Maastricht met de Oudkatholieke kerngroep Maastricht, de Gere formeerde Kerk Vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerk, de Oecumenische Basisgroep Maastricht en het Leger des Heils.

Bij binnenkomst brengt elk kerkgenootschap haar paaskaars brandend binnen als teken van HET LICHT van Christus, wat we allen willen uit dragen. Ook de kaars van de Raad van Kerken Maastricht is daarbij. De kaarsen worden bij elkaar op het liturgisch centrum gezet.

Daarna ontsteekt elk kerkgenootschap een lichtje aan de paaskaars en plaatst dat in de schaal met water. Het water is het symbool van onze eenheid (uit de afsluitende dienst van 25 januari 2015). Wij geloven op verschillende manieren, maar Gods aanwezigheid maakt ons één.

De lezingen deze morgen zijn uit Exodus 19 vers 3 – 6 en Math. 5 vers 13 – 16, waar wij opgeroepen worden om zout der aarde te zijn. Hoe kunnen wij zout der aarde zijn? Dat is een opdracht aan ons om te laten Pagina 18

zien.

Als collectedoelen in deze dienst zijn gekozen: de eerste collecte voor het Leger des Heils, een diaconaal doel in de stad Maastricht en de tweede collecte voor het werk van de Raad van Kerken Maastricht, waar ook onze kerken bij zijn aangesloten.

Voor de basisschool kinderen is er kindernevendienst. In de kinderne vendienst zamelen de kinderen geld in voor het project van Mama Alice voor straatkinderen in Peru.

Laat het met elkaar zo een gezegende en inspirerende dienst worden.

Na afloop is er gelegenheid om met elkaar koffie, thee of limonade te drinken.

Voor meer informatie: Elly de Haan – Verduyn  : [email protected]  043 3624240 Pagina 19

Raad van Kerken in Parkstad

AGENDA

Zondag 17 januari 10.30 u Oec. Viering in Andreaskerk, Palestinastraat Donderdag 21 januari 18.00 u ontmoeting diakenen en diakens, Vrijdag 12 februari Kerkstraat 6 Heerlen 10.00 u vergadering RvKP, Tempsplein Woensdag 10 februari 19.00 u Aswoensdagviering in Andreas kerk Donderdag 18 februari 20.00 u Dekenale lezing in zaal Thuis & Zaterdag 20 februari Vrijdag 4 maart Partners Parkstad Limburg Thea ter Zondag 26 maart Vrijdag 26 augustus 10.00 u Vastendag Missionair Beraad Heerlen 19.00 u gebedswake voor de nood van de wereld 00.00 u Paaspelgrimage vanaf Andreas kerk Woensdag 4 mei 18.00 u Samenzijn in Pancratiuskerk ivm Dodenherdenking 13.30 u 10e oecumenische excursie Vrijdag 2 september 19.00 u gebedswake voor de nood van de wereld

Raad van Kerken

Telefoon: (046) 481 02 05 E-mail: [email protected]

Postbank NL87 INGB 0003 7817 45 tnv RvK OM, Illikhoven Internet: www.raadvankerkenparkstad.nl