Trainingsplan U10-11

Download Report

Transcript Trainingsplan U10-11

Wat is een training ?

Het doel van een trainingssessie is om met het team en de spelers vastgestelde doelstellingen te bereiken. De doelstelling van de training bepaalt de inhoud van de trainingssessie. De keuze van de doelstellingen wordt door de leeftijd en het niveau van de spelers bepaald. De doelstelling van de training bepaalt het trainingsplan en de inhoud van de training : Het plan : Een training kan verdeeld worden in 4 onderdelen : - Warming-up - Conditioneel gedeelte - Individuele techniek - Tactisch gedeelte De trainingsinhoud kan van training tot training en van trainer tot trainer verschillen. Er is geen algemeen plan. Het plan hangt van de vastgestelde doelstellingen af. Het wordt ook bepaald door het aantal teamtrainingen per week, de duur van de trainingen en andere variabelen. Aldus kan een training bestaan uit tactische, technische en conditionele onderdelen of een combinatie van deze drie. De inhoud : De inhoud wordt samengesteld uit oefeningen en gegeven advies. Dit is het technische verhaal dat door de trainer aan de spelers door oefeningen wordt gegeven en vergezeld wordt van demonstraties, verklaringen en correcties. De inhoud van de training wordt door de trainer gebruikt om het technische verhaal aan de spelers door te geven. De oefeningen op zichzelf zijn onvolledig als zij niet van het technische verhaal vergezeld gaan.

Waarom een training voorbereiden ?

omdat over de training is nagedacht en deze al in het hoofd van de trainer zit. Een training voorbereiden is belangrijk. De trainer weet dan precies wat het thema en doelstelling van de training is wanneer hij op het veld arriveert. Ook hoeft hij niet na te denken met het opzetten van de organisatie van zijn training. De manier van trainen en instructies en adviezen staan al op papier. Het is een bewijs van kwaliteit De trainingsvoorbereiding staat de trainer toe om de training kritisch te bekijken en eventuele problemen op te lossen. Een training is een aaneenschakeling van sterke en zwakke momenten. De trainer moet : - de organisatie klaar zetten voordat de spelers aankomen (velden, pionnen, goals, ballen, etc.) en klaar zijn om de spelers te verwelkomen. - Start met een spel zodat spelers die vroeg arriveren beziggehouden worden (bijv.: jongleren). - Informeer de spelers: introduceer de doelstellingen van de training bij het begin en vertel welke oefeningen gedaan zullen worden om deze doelstellingen te bereiken. - regelmatige drinkpauzes - regelmatige stretching. - cool down aan einde training. - eindig met een korte discussie met de spelers over wat ze geleerd hebben. Een training bestaat niet alleen uit oefeningen. Meerdere elementen zijn toegevoegd in de oefeningen. Het is belangrijk om een training goed voor te bereiden zodat u geen verassingen tegenkomt.

Trainingsvoorwaarden en het raamwerk van uw training :

Voordat u start met het maken van een training: neem de tijd om uzelf de volgende vragen te stellen : - Hoelang duurt de training? (bepaal een effectieve tijd) - Hoeveel ruimte is beschikbaar en welk materiaal is aanwezig? - Hoeveel spelers ? - Hoe is het weer ? - Hoe is het veld? ( bijvoorbeeld: train geen slidings als het veld is hard en droog) - Meer van bovenstaande vragen die van belang kunnen zijn op het maken van je training

Doelstelling training :

U moet vaststellen wat het thema of doelstelling van de training is. Als u training een gedeelte van het jaarplan is, de doelstelling zal worden vastgesteld in de trainingsperiode je team is. Bijvoorbeeld: duel 1 tegen 1> elk training in deze periode bevat 1 tegen 1 training. Als u training niet een gedeelte van de jaarplanning is, u moet een doelstelling kiezen naar gelang de leeftijdsgroep, niveau en wat de team moet verbeteren afhankelijk van het niveau van de speler. te bereiken.

Keuze van de oefeningen :

Wanneer u de doelstelling van de oefening heeft vastgesteld dient u de oefeningen te kiezen om die doelstelling U moet ook rekening houden met de voorwaarden van uw training: materiaal, ruimte, aantal beschikbare spelers. De oefeningen moeten afgestemd zijn op de doelstelling van de training. Wanneer u deze oefeningen kiest vraagt u uzelf dan steeds af: is deze oefening of wedstrijdvorm geschikt om de trainingsdoelstelling te bereiken ? Zoals eerder genoemd: controleer uw training zodat u zeker weet dat de oefeningen afgestemd zijn op de doelstellingen en aan de spelers aangepast zijn (leeftijdsgroep, niveau).(Bijvoorbeeld: laat uw beginnende spelers geen oefeningen doen met het geven van lange passes).

De duur van de oefeningen :

De duur van de oefeningen is afhankelijk van de duur van de training en het aantal oefeningen dat u wilt geven. Wanneer u besluit hoelang een oefening duurt, vergeet dan niet om tijd te reserveren voor drinkpauzes. Gedurende de training moet de tijd bijgehouden worden. Probeert u zich te houden aan het tijdsschema. Hoewel, geef niet teveel aandacht aan de tijd. De spelers kunnen meer tijd nodig hebben om een oefening te begrijpen of uit te voeren. Een andere oefening kan goed werken en is efficiënt en interessant; soms is het beter om een bepaalde oefening langer te laten duren.

Waarom een training op papier helpt ?

Een goede hulp voor op het trainingsveld : Het voordeel van een trainingsvoorbereiding is dat u het mee kan nemen naar het trainingsveld. Het geeft diverse voordelen. Het stelt de trainer in staat om de geschreven training bij de hand te hebben, het is een hulpmiddel met de tekeningen, de instructies en het advies dat aan de spelers gegeven wordt. Het papier kan behulpzaam voor de coach zijn. Het is altijd goed om dat bij de hand te hebben. De trainer moet de training in zijn hoofd hebben maar als hij iets vergeten is kan hij altijd op het formulier kijken. Verder kunnen notities, aanbevelingen en vragen beschreven worden en hoeft daarmee niet tot het einde van de training gewacht te worden. Het bijhouden van alle trainingssessies: Gooi het trainingsformulier niet weg als de training afgelopen is. Noteer elke oefening die goed verliep. Bij het maken van de volgende training kan dit behulpzaam zijn. Ook weet je exact welke trainingen en oefeningen u in de afgelopen weken of maanden hebt gedaan, de opmerkingen die u daarbij schreef, enz. Bewaar deze trainingen in uw archief. Dit geeft u de gelegenheid om te weten welke training u eerder hebt gegeven zodat u niet in herhalingen hoeft te treden.

Eindtermen + opleiding en coachen preminiemen: U10- U11 (9 en10 jaar)

Bal/basisvorm als middel. Basis-spelrijpheid

In deze leeftijdsfase gaat het om het verder ontwikkelen van de techniek. Bij deze groep moeten de basisvaardigheden dus verder aangeleerd en uitgevoerd worden. Het ontwikkelen van inzicht en het herkennen van de spelbedoelingen, binnen de zogenaamde basisvormen. Basisvormen zijn vereenvoudigde voetbalsituaties. Basisvormen kenmerken zich door: 1.

“Voetbaleigen” -karakter (herkenbaarheid van wedstrijdsituaties). 2.

Veel herhalingsmogelijkheden (veel aan de beurt, veel betrokkenheid). 3.

4.

Aanpasbaar aan het niveau/voetbalvermogen binnen deze leeftijd (spelen met weerstanden). Veel mogelijkheden/kansen voor situatiegerichte coachen. Ook hier zijn alle oefeningen met bal. Geef ze ruimte om creatief te zijn en rem ze niet af door hen opdracht te geven de bal zo snel mogelijk te spelen. De schrik om te koppen moet overwonnen worden. Bij deze categorie zal ook de houding tegenover medespelers, tegenstrevers en verantwoordelijken opgevolgd worden.

Methodische aanpak om de leerdoelstellingen te realiseren:

Fase 1 Ontwikkelen van de individuele technische vaardigheid binnen vereenvoudigde voetbalsituaties (basisvormen 4 tegen 4 en 7 tegen 7). Fase 2 1.

Wordt het spel juist gespeeld? 2.

Wordt de spelbedoeling behaald? 3.

Leren spelen binnen een organisatievorm (veldbezetting 4x4 of 7x7) is van groot belang om de individuele speler optimaal te laten ontwikkelen.

Aandachtpunten voor de trainer

1.

Het gaat in deze categorie vooral om het ontwikkelen van de individuele technische vaardigheid binnen eenvoudige voetbalsituaties (4x4 en 7x7).Accent ligt op de techniek. 2.

Het coachen zal vooral gericht zijn op het verbeteren van de technische vaardigheden en de algemenelichaamscoördinatie. 3.

4.

5.

Er zal voortdurend moeten gekeken worden of het spel (ongeacht de vorm) nog wel wordt gespeeld, er nog plezier is en of er nog wordt geleerd. Concreet betekent dit aandacht voor: Juiste keuze voor de basisvorm. Duidelijk maken van de spelbedoeling. 6.

7.

8.

9.

Veldbezetting en teamorganisatie. Het gebruiken of aanpassen van de spelregels. Het begeleidend coachen van de technische uitvoering. Het manipuleren van weerstanden (makkelijk of moeilijker maken). Vb. Bal eenmaal raken, veld groter maken, etc.

EINDTERMEN VAARDIGHEDEN

 Herhaling van de vaardigheden bij duiveltjes

EINDTERMEN WEDSTRIJDGERICHT

 Meevoetballende keeper  Duel 1-1, 2-2  Opbouw van achteruit  Beweging na spelen bal  Aanval via de flank  Meer aandacht voor het positiespel  Druk op de tegenstrever      Coördinatie Aandacht voor discipline Passeerbeweging

EINDTERMEN MENTAAL

 Leren coachen van medespelers    Geen vaste posities Creativiteit, dribbelen kan en mag op elke positie Fair-play Weten dat je een verplichting hebt naar je team voor wat betreft trainen, spelen en voor wat betreft het nakomen van regels Weten dat wisselbeurten ook kunnen afhangen van de trainingsopkomst, -inzet en van de wedstrijdinstelling en -beleving  Overigens kan ook met het betreffende team de afspraak worden gemaakt dat bij toerbeurt iedereen eenwisselbeurt krijgt

Jaarplan U10 U11

MAAND

Augustus September Oktober November December Januari Februari Maart April

OMSCHRIJVING

Balbeheersing: soccer pal + jongleren Leiden zonder hindernissen, zonder tegenstander met alle delen van de voet Leiden MET hindernissen en met tegenstander. Dribbelbewegingen + schijnbewegingen aanleren. Halflange pas naar een medemaat. Controle op halfhoge bal. Positiespel. Bal onder druk rondspelen. In balbezit blijven. Eenvoudige combinatievormen. Aanleren 1-2 beweging. Herhaling van enkele thema’s. Het houden van tests. Scoren: doelpoging vanop 15 meter (halfver) doelpoging op halfhoge voorzet Positiespel bij balverlies. Positieve en negatieve pressing op baldrager. Dekking door dichtste medespeler. Herhaling van enkele thema’s. Het houden van tests.

OPMERKINGEN

Ogen los komen van de bal. Overzicht houden. Bal kort bijhouden. Ritmeversnelling. Eerst zonder tegenstander, dan met passieve verdediger en dan eindigen met echt verdedigen. Estafettevormen/dribbelparcours. Technisch goede uitvoering eisen. Oefeningen in ruitvorm geven Oogcontact met pasgever. Vraag de bal met GEEF. Vrijlopen na pas, niet blijven staan. Principe: controle-kijken-pas. Het houden van tests als hulp voor het opmaken van de evaluatiefiches. Technisch goede uitvoering eisen. Kopspel durven gebruiken bij afwerking. Het houden van tests als hulp voor het opmaken van de evaluatiefiches.

KLEMTOON BIJ WEDSTRIJDEN

1+K/1+K, 2+K/2+K, 3+K/3+K: Het leren aanvallen in numerieke gelijkheid. Aanvallers coachen: vrijlopen, aanspeelbaar zijn en kunnen scoren. 1+K/1+K, 2+K/2+K, 3+K/3+K: Het leren verdedigen in numerieke gelijkheid. Leren druk zetten op balbezitter. Verdedigers coachen. 4+K/3+K: Het leren uitspelen van numerieke meerderheid in aanval. Aanvallers coachen. Spelletjes op balbezit. 3/1 - 5/2 en 4/2. Leren opbouwen vanaf de keeper. 1+K/1+K, 2+K/1+K, 2+K/2+K, 4+K/4+K 4+K/2+K of 3+K/2+K: steeds in numerieke meerderheid zodat die ploeg veel op doel kan trappen en scoren. 4+K/3+K: numerieke meerderheid zodat ploeg in meerderheid veel druk kan zetten bij balverlies. Verdedigers coachen. 1+K/1+K, 2+K/1+K, 2+K/2+K, 4+K/4+K

Enkele opmerkingen:

Geef nog steeds veel oefeningen, vooral pasoefeningen en dribbeloefeningen in de opstelling “ruitformatie”. Van die ruitformatie maakt men nu een dubbel ruitformatie. Stel plezier (Funn) altijd voorop. Besteed daarom nagenoeg de helft van de duur van de training aan het spelen van wedstrijdjes. Vooral veel 1/1, 2/1 2/2. Slechts bij het afsluiten van de training mag een wedstrijd met alle spelers gespeeld worden. Geef voor het plezier en voor de competitiegeest aan te scherpen vaak ook estafetteparcours. Besteed ook veel aandacht aan het oefenen van de minder goede voet. Bijna alle oefeningen, zoals pas-oefeningen, dribbelparcours of combinatievormen kunnen worden afgesloten met een trap op doel, kinderen doen het liefst de essentie van het spel en dit is doelpunten scoren.