1e en 2e plaats
9
15:40 - 16:05
Nr 1 poule A - Nr 1 poule B
(*) indien de wedstrijd de wedstrijd om de 5e en 6e plaats verlengd moet worden is de
aanvangstijd van de wedstrijd om de 7e en 8e plaats vijf minuten
na afloop van de wedstrijd om de 5e en 6e plaats
Nadat in elke poule alle ploegen één wedstrijd hebben gespeeld wordt in de
betreffende poule een tussenstand opgemaakt, waarbij achtereenvolgens het aantal
behaalde winstpunten, het doelsaldo, het aantal gescoorde doelpunten en het lot bepalend
zijn. In de wedstrijden A3 en B3 spelen de, op dat moment, hoogst geklasseerde ploegen uit
de beide poules tegen de, op dat moment, laagst geklasseerde ploegen uit hun poule;
hebben in een poule deze ploegen al tegen elkaar gespeeld dan speelt in deze wedstrijd de,
op dat moment, als hoogste geklasseerde ploeg tegen de, op dat moment als
voorlaatste geklasseerde ploeg uit hun poule. In wedstrijd A4 spelen de overblijvende
ploegen uit poule A tegen elkaar, en in wedstrijd B4 spelen de overblijvende ploegen uit
poule B tegen elkaar.
Nadat in elke poule alle ploegen twee wedstrijden hebben gespeeld wordt in de
behaalde winstpunten,het doelsaldo, het aantal gescoorde doelpunten en het lot bepalend
de beide poules tegen de ploegen die zij nog niet hebben ontmoet. In wedstrijd A6 spelen de
overblijvende ploegen uit poule A tegen elkaar, en in wedstrijd B6 spelen de overblijvende
artikel 1
De wedstrijden worden gespeeld volgens de officiële reglementen van het KNKV en de
officiële spelregels van de IKF, zoals deze in Nederland voor betrokken categorie worden
toegepast, tenzij hieronder anders is bepaald.
artikel 2
Artikel betreft plaatsing voor het toernooi, derhalve in dit boekje niet meer relevant.
artikel 3
De wedstrijdduur bedraagt 2 x 12 minuten met een pauze van 1 minuut, waarbij de
scheidsrechter 45 seconden na afloop van de eerste speelhelft door middel van een
fluitsignaal aangeeft dat beide ploegen zich weer dienen op te stellen. Bij de B en C jeugd
wordt na de eerste speelhelft van korf (=speelrichting) gewisseld.
artikel 4
Bij alle wedstrijden ontvangt de scheidsrechter vijf minuten vóór aanvang van de wedstrijd
het wedstrijdformulier waarop de beginopstelling van de ploeg is aangegeven door
vermelding van de letter A (=aanval) respectievelijk de letter V (= verdediging) vóór bij de
dames – bij de heren achter – de kolom met namen. Op het wedstrijdformulier en het
scorebord geldt de eerst genoemde ploeg in het wedstrijdschema als de thuisspelende
ploeg. De scheidsrechter stelt door loting vast welke ploeg de vakkeuze heeft en de
beginworp neemt.
artikel 5
De spelers en speelsters van beide ploegen en de scheidsrechter dienen één minuut voor het
aanvangstijdstip van de wedstrijd opgesteld te staan.
artikel 6
De eindrangschikking in de poules wordt vastgesteld volgens het bepaalde in
‘Rangordebepaling’
artikel 7
Van iedere wedstrijd worden wedstrijdformulieren ingevuld, ondertekend, geruild en door
de scheidsrechter na afloop van de wedstrijd bij de wedstrijdleiding ingeleverd. De
regelingscommissie verstuurt deze formulieren na afloop van het toernooi naar Zeist. De
deelnemende spelers en speelsters moeten over een geldige spelerskaart beschikken. De
spelerskaarten worden door de scheidsrechters voor aanvang van de wedstrijd
gecontroleerd, voor invallende spelers vindt deze controle plaats onmiddellijk na de
wedstrijd.
artikel 8
Indien een ploeg vijf minuten na de officiële aanvangstijd niet speelklaar in het veld staat
opgesteld wordt de wedstrijd als een reglementaire 3-0 nederlaag genoteerd. Slechts in zeer
pagina 15
bijzondere omstandigheden kan hiervan door de door het Algemeen Bestuur aangewezen
KNKV-commissaris worden afgeweken.
artikel 9
In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de door het Algemeen Bestuur
aangewezen KNKV- commissaris na overleg met de wedstrijdleiding.
Verlenging
Artikel 1
Eindigt een finalewedstrijd na het verstrijken van de speeltijd van 2 x 12 minuten in een
gelijk spel, dan wordt de wedstrijd verlengd met 2x5 minuten met een pauze van maximaal
1 minuut, waarbij de scheidsrechter 45 seconden na afloop van de eerste speelhelft van de
verlenging door middel van een fluitsignaal aangeeft dat beide ploegen zich weer dienen op
te stellen. Mocht het hierna nog gelijk zijn dan worden strafworpen genomen (Zie hiervoor
‘Rangordebepaling’ punt 5.)
Artikel 2
De verlenging wordt zo snel mogelijk begonnen na een pauze van maximaal drie minuten na
de beëindiging van de normale speeltijd. De ploegen dienen in deze tijd op het speelveld te
blijven.
Artikel 3
Met inachtneming van de spelersvervangingen, die in de normale speeltijd of in de pauze na
de beëindiging van de normale speeltijd hebben plaatsgevonden, wordt de verlenging
begonnen in de beginopstelling van beide ploegen.
Artikel 4
De verlenging wordt begonnen in dezelfde richting als de eerste helft van de normale
speeltijd van de wedstrijd.
Artikel 5
Bij de B en C jeugd wordt na de eerste helft van de verlenging van korf (=speelrichting)
gewisseld
Artikel 6
Bij de D jeugd wordt na de eerste speelhelft van korf (=speelrichting) en functie gewisseld,
zodat de spelers en speelsters gedurende de gehele wedstrijd in hetzelfde vak blijven spelen.
pagina 16
Rangordebepaling
Artikel 1
Het aantal behaalde wedstrijdpunten. De ploeg met het grootste aantal wedstrijdpunten
geldt als hoogst geklasseerde.
Artikel 2
a) Indien twee ploegen met een gelijk aantal wedstrijdpunten eindigen is het resultaat van
de onderlinge wedstrijd bepalend voor de rangorde.
b) Indien 2a niet tot een beslissing leidt wordt de rangorde bepaald middels het doelsaldo
over alle poulewedstrijden. De ploeg met het grootste doelsaldo over de poulewedstrijden
c) Indien er na toepassing van 2b nog geen verschil is ontstaan geldt de ploeg met het
grootste aantal gescoorde doelpunten in de poulewedstrijden als hoogst geklasseerde.
d) Indien er na toepassing van 2c nog geen verschil is ontstaan wordt de rangorde bepaald
middels het nemen van strafworpen zoals omschreven in 5.
Artikel 3
a) Indien drie ploegen met een gelijk aantal wedstrijdpunten eindigen is het aantal behaalde
wedstrijdpunten van hun onderlinge wedstrijden bepalend voor de rangorde. De ploeg met
het grootste aantal in de onderlinge wedstrijden behaalde wedstrijdpunten geldt als hoogst
geklasseerde.
b) Indien na toepassing van 3a de drie ploegen nog gelijk eindigen wordt de rangorde
bepaald middels het doelsaldo over hun onderlinge wedstrijden. De ploeg met het grootste
doelsaldo over de onderlinge wedstrijden geldt als hoogst geklasseerde.
c) Indien er na toepassing van 3b nog drie ploegen gelijk eindigen geldt de ploeg met
grootste aantal gescoorde doelpunten in de onderlinge wedstrijden als hoogst geklasseerde.
d) Indien ook na toepassing van 3c de drie ploegen gelijk eindigen wordt de rangorde
bepaald middels het doelsaldo over alle poulewedstrijden. De ploeg met het grootste
doelsaldo over de poulewedstrijden geldt als hoogst geklasseerde.
e) Indien er na toepassing van 3d nog drie ploegen gelijk eindigen geldt de ploeg met het
f) Indien er tussen de drie ploegen ook na toepassing van 3e nog geen verschil is ontstaan
wordt de rangorde bepaald middels het nemen van strafworpen zoals omschreven in 5.
g) Indien er na toepassing van achtereenvolgens 3a t/m 3e in enig geval nog twee ploegen
met een gelijk resultaat overblijven wordt hun volgorde bepaald door artikel 2 toe te passen.
Artikel 4
a) Indien vier ploegen meteen gelijk aantal wedstrijdpunten eindigen wordt de rangorde
bepaald middels het doelsaldo. De ploeg met het grootste doelsaldo over de
poulewedstrijden geldt als hoogst geklasseerde.
pagina 17
b) Indien er na toepassing van 4a nog vier ploegen gelijk eindigen geldt de ploeg met het
c) Indien er tussen de vier ploegen ook na toepassing van 4b nog geen verschil is ontstaan
d) Indien er na toepassing van achtereenvolgens 4a en 4b in enig geval nog drie ploegen met
een gelijk resultaat overblijven wordt hun volgorde bepaald door artikel 3 opnieuw toe te
passen.
e) Indien na toepassing van achtereenvolgens 4a en 4b in enig geval nog twee ploegen met
passen.
Artikel 5
a) De scheidsrechter bepaalt welke korf voor het nemen van strafworpen wordt gebruikt.
b) De scheidsrechter stelt door loting vast in welke volgorde de ploegen beginnen met het
nemen van de strafworpen.
c) De strafworpen worden genomen door acht spelers van elke ploeg. Bij
beslissingswedstrijden zijn dit acht spelers die aan het eind van de verlenging in het veld
stonden. Vervangingen van spelers, volgens de spelregels, zijn dan nog steeds toegestaan..
d) Alleen de nemer van de strafworp, de scheidsrechter (en de assistent-scheidsrechter)
mogen zich in het vak bevinden waar de strafworpen worden genomen. De overige spelers
stellen zich in het andere vak op. Alle acht spelers van beide (alle) ploegen nemen om en om
een strafworp.
e) Indien beide (alle) ploegen evenveel strafworpen hebben benut, neemt daarna steeds één
speler van elke ploeg een strafworp. Deze speler moet behoren tot de groep die eerder een
strafworp hebben genomen. Als deze spelers van beide (alle)ploegen scoren of deze spelers
van beide (alle) ploegen de strafworp missen, wordt dit herhaald tot een beslissing is
verkregen.
f) Een speler komt niet in aanmerking voor het nemen van een derde strafworp voordat alle
spelers een tweede strafworp hebben genomen. Deze bepaling blijft ook van kracht indien
meer dan drie series strafworpen nodig zijn.
De complete Reglementen KvN B Hoofdklasse (versie 26-02-2015) zijn door KNKV naar de
verenigingen gestuurd. In dit programmaboekje staan de belangrijkste onderdelen.
pagina 18
Gedragscode
Punt 1
Als organiserende vereniging gaan wij er vanuit dat u allen naar Enschede bent gekomen voor een
echt korfbalfeest. Wij verwachten van onze gasten dat ze zich daar in alle opzichten naar gedragen
Punt 2
Iedereen wil winnen, echter ook een goede verliezer is in de sport een winnaar. Mocht u onverhoopt
toch teleurgesteld raken, reageer dit dan niet af op spelers, coaches of de scheidsrechters. Iedereen
wil zo optimaal presteren deze dag en doet daartoe zijn uiterste best.
Punt 3
Wij spelen vandaag een jeugdtoernooi. Dat jeugd in deze leeftijdscategorie en alcohol niet
samengaan is algemeen bekend. Daarom zal er pas na de laatste poule wedstrijd alcohol in de
sporthal te verkrijgen zijn, ook dan geldt “geniet met mate”.
Punt 4
DOS-WK en de bezoekende verenigingen hebben veiligheidscoördinatoren aangesteld. Wij gaan er
vanuit dat deze functionarissen weinig te doen zullen hebben deze dag. Mochten ze onverhoopt toch
op moeten treden, volg dan hun aanwijzingen op om erger te voorkomen.
Punt 5
Afval hoort in de afvalbak, dit geldt voor de supporters, maar ook voor de spelers. Flesjes, zakjes,
taperesten, het past allemaal in een afvalbak. Het is een kleine moeite en een groot plezier.
Punt 6
In de zaal wordt gekorfbald, als je zelf niet hoeft te korfballen of te coachen, dan is de kleedkamer,
de tribune of het restaurant uw plek. Je wilt zelf ook lekker kunnen spelen zonder afgeleid te worden
door anderen.
Fotograferen en filmen mag alleen vanaf de tribune! M.u.v. de door het KNKV aangestelde fotograaf.
Punt 7
Eten en drinken hoort niet thuis op de sportvloer. Het kan tot gevaarlijke situaties leiden zoals natte
en plakkerige plekken op de vloer.
Punt 8
De beide velden in de Diekmanhal zijn zeer ruim opgezet, houdt daarom te allen tijde genoeg afstand
van het speelveld. Dit geldt voor iedereen op de bank maar ook voor bidonkratten en andere
materialen
Punt 9
In verband met de veiligheid van de spelers alsmede het strakke tijdschema waarin dit toernooi moet
plaatsvinden is het niet toegestaan confetti e.d. te gebruiken.