Download hier onze folder

Download Report

Transcript Download hier onze folder

Centrum voor

Zorgonderzoek en Consultancy

LUCAS streeft ernaar de levenskwaliteit van personen te verbeteren door wezenlijke vernieuwingen in de zorgpraktijk en het zorgbeleid te initiëren en te ondersteunen.

M I S S I E

LUCAS een interdisciplinair kenniscentrum van de K.U.Leuven realiseert onder zoek, vorming en consultancy in zorg en welzijn.

In dialoog met de betrokkenen groepen verbinden we kennis uit wetenschap, praktijk en beleid.

Beleidsgericht onderzoek

Voor overheden, federaties en netwerken van voorzieningen

w

om het beleid wetenschappelijk te inspireren, te onderbouwen en te evalueren

w

om internationale contacten en innovaties te stimuleren

Ons onderzoek gaat over zorgthema’s op diverse beleidsdomeinen, met name welzijn, gezondheid, gezin, maatschappelijke integratie, huisvesting, onder wijs, arbeid, enzovoort.

LUCAS kan uw federatie of organisatie ondersteunen via een stevige onderzoeksmethodiek

Ÿ vraaggestuurde aanpak Ÿ interdisciplinaire visie en onderzoeksmethodiek Ÿ veelzijdige benadering Ÿ

evidence based, practice based

en

value based

onderzoek Ÿ verbinding tussen de internationale wetenschappelijke inzichten, de zorg praktijk en de beleidsvragen Ÿ inspraak en participatie van zorggebruikers

... en bruikbare antwoorden

Ÿ elke onderzoeksopdracht mondt uit in een rapportering die een houvast biedt bij de verdere uitstippeling van het beleid: standpuntbepaling, cijfer materiaal, aanbevelingen, stappenplan en voorstellen van methodieken.

Ÿ de rapportering kan diverse vormen aannemen. Natuurlijk zijn er het traditionele onderzoeksrapport en de publicaties in wetenschappelijke tijd schriften. Maar we leveren ook folders en brochures aan, websites, doelgroep gerichte publicaties in populaire media, praktische instrumenten en handboeken voor gebruikers en hulpverleners.

VOORBEELD

Ontwikkelen van indicatoren en een pro grammatie voor het autonoom algemeen welzijnswerk

Op verzoek van het departement Welzijn, Volksge zondheid en Gezin van de Vlaamse overheid heeft LUCAS een programmatie voor het Autonoom Alge meen Welzijnswerk ontwikkeld. De programmatie is een beleidsinstrument dat aangeeft hoe op basis van de behoeften in een regio de huidige en de toekom stige subsidies verdeeld worden. Bij dit onderzoek is eerst een socio-economisch profiel opgesteld van huidige gebruikers van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW’s). In de tweede fase gebeurt er een inschatting van de potentiële behoeften aan eerste lijnshulp. Dit doen we aan de hand van een analyse van kwetsbaarheidsindicatoren op gemeentelijk en regionaal niveau. Via diepte-interviews met direc teurs van CAW’s gaan we na welke prioriteiten er zijn voor het huidige zorgaanbod en brengen we de hiaten in het aanbod in kaart. Het geconstrueerde programmatie-instrument steunt op de geselec teerde kwetsbaarheidsindicatoren.

Patiëntenparticipatie- en familievertegen woordiging bij therapeutische projecten en transversaal overleg

LUCAS onderzoekt in opdracht van de federale minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid via welk type projecten personen met een psychiatrische aandoening kunnen worden geïntegreerd in de maatschappij, en welke de randvoorwaarden zijn voor een succesvolle uitbouw van deze projecten.

(in samenwerking met onder meer de Federatie van Vlaamse en Waalse Simileskringen, UilenSpiegel, Psytoyens en Association Interrégionale de Guidance et de Santé)

Centrum voor

Zorgonderzoek en Consultancy

Praktijkgericht onderzoek

Voor voorzieningen en organisaties

w w w

om de eigen visie op zorg te verdiepen, te verruimen en te toetsen om de kwaliteit van de zorgpraktijk te verbeteren om vernieuwing van de zorgpraktijk te begeleiden en te evalueren LUCAS kan uw voorziening of organisatie ondersteunen

Ÿ bij specifieke vragen (bv. hoe kunnen specifieke groepen van sleutel figuren gesensibiliseerd worden voor de preventie van depressie ?) of Ÿ bij brede vraagstellingen (zoals wat zijn pistes om zorg te verbeteren?)

via onderzoek

Ÿ Ÿ dat de recentste wetenschappelijke inzichten integreert met een grondige terreinkennis dat de toenemende vraag naar een evidence based aanpak verzoent met waardeafwegingen en aandacht voor de deskundigheid van alle betrokkenen (inclusief die van gebruikers) Ÿ dat bruikbare en betaalbare antwoorden aanreikt voor de strategische of operationele werking van uw voorziening of organisatie Ÿ dat eenzelfde werkelijkheid op uiteenlopende manieren en met een multi disciplinair perspectief benadert en zo leidt tot een rijk palet aan oplossingen Ÿ dat de academische vrijheid en onafhankelijkheid hoog in het vaandel voert Vanwege onze knowhow levert samenwerking met LUCAS voor uw voorziening of organisatie onmiskenbaar een kwaliteitslabel op.

VOORBEELD

w Wat zijn de randvoorwaarden voor implementatie en ruimere verspreiding van kleinschalig genormali seerd wonen voor personen met dementie?

(opdrachtgevers: De Bijster – Essen, Huis Perrekes – Geel, Woon- en zorgcentrum Floordam-Melsbroek, OCMW Gullegem)

w Hestia vzw beschut wonen organiseert om de twee jaar een creatief project (een show) om de positieve beeldvorming over psychiatrisch patiënten te bevor deren. LUCAS onderzoekt drie vragen: welke doel groepen worden met de show bereikt, beïnvloedt de show de attitude van de toeschouwers, draagt de show bij tot het herstel en welbevinden van de bewoners?

(opdrachtgever Hestia beschut wonen – Tienen)

Consultancy

Voor voorzieningen en organisaties om veranderingstrajecten in de zorgpraktijk efficiënt door te voeren LUCAS ondersteunt en inspireert uw voorziening of organisatie door het proces mee te begeleiden

Ÿ wij brengen de randvoorwaarden voor een succesvol veranderingstraject in kaart Ÿ wij detecteren valkuilen en risicofactoren Ÿ wij reiken methodes aan om sterktes en kansen uit te buiten, en zwaktes en risico’s te beheersen

met inhoudelijke inbreng

Ÿ wij verzamelen data vanuit diverse invalshoeken (ook die van zorg gebruikers en derden) Ÿ Ÿ wij maken een stand van zaken op en spiegelen die aan wetenschappelijke inzichten en innovatieve praktijk- en beleidsontwikkelingen wij detecteren veranderingsnoden Ÿ wij doen concrete voorstellen om de zorg te verbeteren of te vernieuwen Ÿ wij bieden reflectie over implementatietrajecten Ÿ wij geven advies over strategisch beleid op het vlak van vorming, training en opleiding

Vorming

Voor voorzieningen en organisaties

w

om wetenschappelijk onderbouwde kennis op te doen die vertaald wordt naar de praktijk

w

om zo personen die professioneel of vrijwillig actief zijn in de zorg, te ondersteunen

LUCAS stelt zijn vormingsdeskundigheid op drie manieren ter beschikking: als partner in permanente vorming, als aan bieder van vormingsmodules op aanvraag en als ontwikke laar van nieuwe vorming.

VOORBEELD

Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef in Moerzeke wilde bij de bewoners de participatie in hun eigen zorgpad en zorgplan verhogen. LUCAS ondersteunde dit project door eerst bij de bewoners en het personeel bevorderende en belemmerende factoren in kaart te brengen. Ver volgens werden de gerapporteerde hoge werkdruk en stress onder zocht en organiseerde LUCAS over het thema een opleidingsdag voor de medewerkers. Daarna volgde nog een accurate tijdsmeting, een behoefte die tijdens de opleiding aan het licht was gekomen. LUCAS heeft tot slot de procesevaluatie voorgesteld aan andere woon- en zorgcentra.

LUCAS’ visie op vorming

Centraal in onze cursussen staan de deelnemers zelf: Ÿ hun ervaringen Ÿ Ÿ hun (impliciete) inzichten hun concrete noden Want cursussen die vertrekken van de deelnemers, bevorderen het leerproces en leveren de beste resul taten op.

Vrijblijvende offertes en bijkomende informatie over ons aanbod

Ÿ Ÿ Ÿ

via www.kuleuven.be/lucas/ via +32 16 33 69 10 via [email protected]

over LU C A S

Wie zijn we ?

LUCAS is opgericht in 1989 binnen de K.U.Leuven en werkt als kennis centrum voor diverse publieke en private partners uit alle sectoren in het landschap van zorg en welzijn. Sinds 2007 coördineert LUCAS het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, een interuniversitair consortium dat het Vlaamse beleid ondersteunt met wetenschappelijk onderzoek.

Tot in 2009 was LUCAS een samenwerkingsverband tussen Caritas Catholica Vlaanderen en de K.U.Leuven. Vanaf 2010 bouwen we verder aan de strate gische samenwerking met vele partners.

In de loop der jaren is LUCAS een niet weg te denken rol gaan spelen in het zorglandschap en zetten we nationaal en internationaal standaarden uit.

In ons meer dan twintigjarige bestaan hebben we een ruime expertise opge bouwd in uiteenlopende domeinen die op zorg betrekking hebben. Tegelijk hebben we ons gespecialiseerd in enkele cruciale thema’s, namelijk:

1.

maatschappelijke evoluties die betrekking hebben op zorg 2.

ouderenzorg

Ÿ zorg en wonen voor personen met dementie Ÿ meting van zorgbehoefte: Resident Assessment Instrument Ÿ kwaliteit van wonen en zorg, afstemming en samenwerking in zorg

3.

geestelijke gezondheidszorg

Ÿ vermaatschappelijking van zorg Ÿ preventie van suïcide en depressie Ÿ beeldvorming en stigma

4.

5.

communicatie in de zorgrelatie

Ÿ beslissingshulpen in de gezondheidszorg (Decision Aids) Ÿ gespreksvoering in de klinische praktijk

welzijn, armoede en sociale uitsluiting

Ÿ armoede en lokaal sociaal beleid Ÿ kwaliteitsbeleid en innovatie Er is de nauwe samenwerking met overheden en zorgorganisaties voor beleids- en praktijkgericht onderzoek. Daarnaast realiseren we ook fundamen teel onderzoekswerk, getuige meerdere doctoraten en tal van internationale publicaties. LUCAS is verankerd in internationale onderzoeksnetwerken en legt het eigen werk geregeld voor op internationale onderzoeksfora.

Hoe realiseren we onze missie ?

door een voortdurende verbinding te leggen tussen inzichten vanuit onderzoek, beleid en praktijk

Ÿ we vertalen wetenschappelijke kennis naar concrete en bruikbare handvatten die het beleid en de zorgpraktijk inspireren Ÿ Ÿ Ÿ we zetten praktijkvragen om naar toetsbare wetenschaps vragen we onderbouwen beleidsmaatregelen met wetenschap pelijke inzichten zo brengen we ervaringsdeskundigheid, waardeafwegingen en evidence based knowledge met elkaar tot verzoening

door in dialoog te treden met alle belanghebbenden en samenwerking op te starten en te stimuleren

Ÿ in ons participatief onderzoeksmodel brengen we alle actoren samen en luisteren we naar ieders inbreng Ÿ we hebben hierbij oog voor de zorgvragers zelf, maar ook voor mantelzorgers en familieleden, professionele en vrij willige hulpverstrekkers en beleidsactoren Ÿ door onze inbreng verhogen we niet alleen het inzicht in zorg, maar brengen we ook het debat op gang en initiëren we acties die de zorgpraktijk en het zorgbeleid verbeteren

door gedegen onderzoek te voeren dat nationaal en internationaal standaarden uitzet

Ÿ we sporen kritisch en alert vernieuwingen en verbeteringen in de zorg op Ÿ goede praktijken maken we zichtbaar en internationale, wetenschappelijk onderbouwde interventies introduceren we in het Vlaamse en Belgische zorglandschap Ÿ Ÿ we stimuleren kritische reflectie, methodisch handelen en een onderzoeksmentaliteit bij de verschillende zorgactoren we vinden het belangrijk om ons onderzoek te toetsen bij vakgenoten binnen en buiten België. We hechten belang aan de wetenschappelijke verspreiding van onze expertise. Onze bevindingen publiceren we geregeld in vaktijdschriften.

Prof. dr. Chantal Van Audenhove, doctor in de psychologie, is verantwoor delijk voor de

algemene coördinatie

en heeft de

dagelijkse leiding

. Samen met het

bestuurscollege,

voorgezeten door prof. dr. Herman Nys, zet ze de strategische koers van LUCAS uit.

Voor elk onderzoeksthema is een

projectleider

verantwoordelijk. Deze heeft ruime onderzoekservaring en kan rekenen op de ondersteuning van

weten schappelijk medewerkers en doctorandi.

Zij komen uit diverse disciplines, onder meer psychologie, toegepaste economische wetenschappen, sociologie, ziekenhuiswetenschappen, politieke wetenschappen, familiale en seksuo logische wetenschappen en beleidseconomie.

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken, publicaties en andere activiteiten via onze elektronische nieuwsbrief.

Abonneren kan via www.kuleuven.be/lucas/ > Nieuwsbrief

Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy

directeur: Prof. dr. Chantal Van Audenhove Kapucijnenvoer 39 postbus 5310 3000 Leuven tel. +32 16 33 69 10 fax +32 16 33 69 22 [email protected]

www.kuleuven.be/lucas/