Warmtepomp huur versus koop kardinaal

Download Report

Transcript Warmtepomp huur versus koop kardinaal

27-11-2014

Warmte-Koude-Opslag

Verkorte samenvatting huur versus koop van Warmtepomp en Boilervat

COMFORTABEL WONEN MET DE WARMTEPOMP -Inleiding

Deze verkorte samenvatting over huur of koop van de warmtepomp is door Bouwfonds samengesteld om u op weg te helpen in uw beslissing. In het traject naar ondertekening van de Aannemingsovereenkomst (AO) met aannemer Dura Vermeer Zuid West en de Koopovereenkomst met Bouwfonds zult u de afweging moeten maken of u de warmtepomp wil leasen (huurovereenkomst) of wil kopen (meerwerkoptie). Standaard gaan wij ervanuit dat u opteert voor de leasevariant. Om die reden wordt standaard een recht van opstal gevestigd (leveringsakte) op de opstelplaats van de warmtepomp. Het ondertekenen van de huurovereenkomst met Living Blue in het geval van de leasevariant of de keuze voor koop van de warmtepomp via de meerwerklijst van de aannemer vindt plaats tijdens het koperskeuzetraject na gunning van het project. (gunning vindt plaats na bereiken voorverkoopdrempel van 70%). Tijdens dit gesprek met de kopersbegeleiding kunt u ook aangeven of u gebruik wenst te maken van aanvullende diensten zoals bijvoorbeeld afsluiten onderhoudscontract.

-Warmtepomp versus Cv-ketel

In de brochure van de Kardinaal is de werking van de WKO summier uiteengezet. Het wooncomfort wat u als koper zult ervaren als gevolg van vloerverwarming door de gehele woning vraagt wel om een andere ‘mindset’ in vergelijking met een gasgestookte woning in combinatie met radiatoren en een gasgestookte Cv-ketel. Als voorbeeld hiervoor kan aangehaald worden dat een Cv-ketel in combinatie met radiatoren stralingswarmte afgeeft waardoor we bijvoorbeeld gewend zijn op koude dagen dicht tegen de ‘kachel’ aan te kruipen. In de woningen met een warmtepomp is de warmte gelijkmatiger en constanter aanwezig. De warmte is als het ware opgeslagen in de vloer en geeft in uw woning een constantere comfortabele warmte af.

-Ventilatie

Het ventilatiesysteem van de woning maakt deel uit van de totale gebalanceerde warmtevoorziening in de woning. In de kardinaal is ervoor gekozen om een ventilatievoorziening met warmteterugwinning toe te passen. Normaliter (zoals in sommige andere projecten in waterzicht ) wordt ventilatielucht direct vanuit buiten de woning ingeblazen of aangezogen door middel van ventilatieroosters. Deze ventilatielucht is over het algemeen kouder dan de binnentemperatuur en dus zal de ventilatielucht opgewarmd worden door de aanwezige lucht met een hogere temperatuur. Dit opwarmen van die ventilatielucht kost energie

-Kopersopties in relatie tot vermogen pomp

Standaard worden de woningen voorzien van een warmtepomp in een leaseconstructie. Afhankelijk van het woningtype (hoekwoning/tussenwoning/woonoppervlak) is de juiste pomp voor elke woning gedimensioneerd. Woninguitbreidingen zoals dakkapellen en uitbouwen hebben invloed op de vermogensvraag van de pomp. Het uitrekenen van de invloed van dergelijke woninguitbreidingen op de benodigde pomp-capaciteit is een secuur werk en zijn meegewogen in de dimensionering van de pomp bij de betreffende woning.

-Lease versus Koop

Het totale verwarmingssysteem van de woning bestaat in principe uit vier onderdelen. Zo is er de Bron die circa 110-120-150m1 in de grond onder uw woning is geplaatst. Ook is er de vloerverwarming die door middel van leidingwerk in de dekvloer door de gehele woning zorgdraagt voor de warmteafgifte. En vervolgens hebben we de warmtepomp en het voorraadvat. De Bron en de Vloerverwarming inclusief verdeelunits zijn onderdeel en eigendom van de koper. Deze twee onderdelen zijn volledig opgenomen in de VON-prijs van de woning. Voor wat betreft de warmtepomp en het voorraadvat zijn deze in de VON-prijs van de woning NIET opgenomen. Uitgangspunt is dat de pomp en het boilervat door middel van een leaseconstructie vanuit Living Blue aan de eigenaar van de woning worden verhuurd. Met andere woorden, de pomp en het voorraadvat behoren niet tot het eigendom van de koper. Om die reden dient in de leasevariant een recht van opstal gevestigd te worden. De bedragen in bijlage corresponderen met de bedragen in de huurovereenkomst en geven inzicht in de bedragen die bij het aangaan van een leasecontract of onderhoudscontract met Living Blue verwacht kunnen worden. 1/2

27-11-2014

Indien u als koper interesse heeft om de warmtepomp aan te schaffen dient u dit aan te geven tijdens het gesprek met de kopersbegeleiding van Dura Vermeer Zuid West. Voordeel ten opzichte van de lease is dat de financiering van de warmtepomp in de hypotheek kan worden meegenomen en u dan (nog steeds) de rente af kunt trekken bij de belasting. Ook is er extra leencapaciteit bij de financiele instellingen voor het verduurzamen van uw woning. Bij de Rabobank is tot maximaal €8000 extra leencapaciteit beschikbaar omdat verduurzaming een lagere woonlast tot gevolg heeft en die ruimte besteed kan/mag worden aan extra leenruimte. Bijkomend voordeel wanneer u de pomp aanschaft is dat gedurende de looptijd van de hypotheek in vergelijking met de looptijd van het leasecontract u voordeliger uit bent in de koopvariant. Navraag hierover bij uw financieel eigen adviseur is daarom raadzaam. Ook kunt u besluiten in eerste instantie te leasen om na een bepaalde periode (bijvoorbeeld xx jaar) alsnog de pomp aan te schaffen via Living Blue .(zie hiervoor de tekst in de huurovereenkomst)

-Onderhoud

Indien u besluit tot koop van de pomp over te gaan is het verstandig om ook het onderhoud van de installatie uit te besteden. De pompinstallatie is zo geavanceerd dat de gemiddelde eigenaar/bewoner onvoldoende kennis hiervoor in huis heeft. Onderhoud kunt u natuurlijk bij elke willekeurige warmtepomp leverancier/beheerder onderbrengen maar het kan ook bij Living Blue. Voordeel daarvan is dat zij op afstand kunnen monitoren of uw systeem goed functioneert. Een onderhoudscontract kan gedurende het bouwproces alsnog afgesloten worden waardoor u hierin niet nu al een keus hoeft te maken.

-Afsluitend

Wij vertrouwen erop u met dit schrijven zo goed mogelijk te hebben geïnformeerd en u hopen dat u op basis van deze informatie in staat bent om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Namens Bouwfonds Ontwikkeling Projectmanager R.van Dam 2/2