nr. 4 oktober - OBS De Weidevogel

Download Report

Transcript nr. 4 oktober - OBS De Weidevogel

OBS de Weidevogel

Dorpsweg Ransdorp 31 1028BK Amsterdam 020-4904415

www.obsdeweidevogel.nl

www.facebook.com/obsdeweidevogel Twitter.com/Obsdeweidevogel.nl

Nr 4, 24 oktober 2014 Agenda oktober - november

24 28 29 30 30 31 4 4 7 Koffieochtend nieuwe ouders Ouderavond Overleg busvervoer Overleg vakleerkrachten ‘s middags geen gym Start Dacapo lessen 1-4 Koffieochtend Hallo Muziek door Erik van Deuren Directieberaad Jos Ouderavond groep 8 V.O.

Nieuwsbrief ouders

Hallo Muziek

Tijdens twee koffieochtend gaat Erik van Deuren u in formeren over het project Hallo muziek. Dit project zorgt voor muziekonderwijs voor alle groepen. Wij gaan don derdag a.s.beginnen met de DACAPO lessen in de groepen 1-4. Hiermee bouwen we het muziekonderwijs op vanaf groep 1. De lessen gaan gegeven worden door Izzy Watson. Zij is Engels en gaat aan de slag met de kinderen in twee talen. Zij zal de kinderen les geven in Nederlands en Engels.

Wij hopen in januari te kunnen gaan starten met de instrumentale lessen aan de groep 5-8. Wij moeten dan wel geld inzamelen om instrumenten aan te schaffen. Op korte termijn wordt u geïnformeerd hoe wij dat wil len doen. Wij hopen u allen te zien op de koffieochtend, we starten direct om 9.00 uur en zijn uiterlijk 10.00 uur klaar. Op pagina 4, 5 en 6 van deze nieuwsbrief vertelt Erik van Deuren alvast wat meer over de achtergronden van Hallo Muziek.

1

Voorleeswedstrijd

Vrijdag 10 oktober werd er in een bomvolle gymzaal van de Weidevogel voor de tweede keer de voorleeswedstrijd gehouden. Dit ter afsluiting van de zestigste Kinderboekenweek. Met als thema: FEEST! Na de voorleesbattles in alle groepen bleven er maar liefst acht kan didaten over. Deze finalisten streden in de gymzaal om de felbegeerde wisselbeker. Dit werd beoordeeld door een wel zeer deskundige jury. De kinderfilosoof Bas Haring, jour naliste en schrijfster Jacobine de Brauw en juf Karin Kooyman hadden deze zware taak op zich genomen. De presentatie was in handen van Aad Piraat en mevrouw Helderder. De eerste prijs winnaars zijn: Cady groep ½ D, Siem K. groep 3, Lotte groep 5 en Linde groep 8. Deze kinderen mogen een jaar de wisselbeker mee naar huis nemen.

De tweede prijs ging naar: Hannah groep ½ H, Loran groep 4, Irene groep 6 en Inez groep 7.

Alle winnaars kregen ook nog een boekenbon een oorkonde en het kinderboekenweekgeschenk. Proficiat.

Natuurlijk werd er na afloop nog even flink feest gevierd.

Monique Arkenbout

Kabouterpad

Wist u dat……als iedereen slaapt er dan kabouters aan het werk zijn. Nee? Nou, de kleutergroepen hebben dit op woensdagochtend 8 oktober op de schooltuinen geleerd. Wie moet dan al het werk doen als de kabouters slapen? U raadt het vast meteen. De kleuters natuurlijk. Zij hebben op de schooltuinen het kabouterpad gelopen. Dit is niet mis. Onderweg kwamen zij allemaal opdrachten tegen, die de kabouters ook moeten doen. Zoals: sorteren, proeven, ruiken, opruimen, verschillende boombladeren herkennen en nog veel meer. U snapt het al u kunt met een gerust hart het werken aan de kleuters en de kabouters overlaten. Welterusten vast.

Monique Arkenbout 2

Nieuws

Engels

We hebben nu ook de licentie voor Engels gekocht voor de groepen 5 en 6. We kunnen nu vol trots aangeven dat er op de Weidevogel Engels gegeven wordt van groep 1-8.

Bouwcoördinatoren

Vandaag hebben we een eerste start gemaakt met het management overleg. Het managementteam bestaat uit 2 bouwcoördinatoren, Joke en ondergetekende. De bovenbouw (groep 5-8) wordt vertegenwoordigd door Ingeborg en de onderbouw (1-4) door Monique. We hebben een eerste omschrijving gemaakt van de doelstelling van deze groep en de taken van de bouwcoördinator.

Ouderavond dinsdag a.s.

Dinsdag a.s. hebben we een ouderavond met 3 onderwerpen. De ouders zullen de ouderenquête presenteren. Daarna zal ik aange ven hoe we als team verder gaan en hoe de ouderdenktank daarbij kan aansluiten. Tevens willen we u informeren over de invoering van tablets voor de kinderen. Verder zullen de jaarcijfers van de Stichting gepresenteerd worden.

Busvervoer

Op woensdag a.s. gaan we in gesprek met alle betrokkenen over de schoolbus. Wij houden u op de hoogte van de uitkomst.

3

Verkeersouders gevraagd

Verkeer

In de vorige nieuwsbrief las u al dat wij op de studiedag van 29 september hebben gesproken over verkeerseducatie op OBS De Weidevogel. Wij werken met de methode ‘Tussen school en Thuis’.

In deze verkeerslessen staat de verkeerssituatie rondom de school centraal. Het lesmateriaal is beschikbaar via internet dus de kinderen kunnen hier ook thuis mee aan de slag. Dit kan via: http:// www.tussenschoolenthuis.nl/amsterdam Inlog Gebruikersnaam: tst Wachtwoord: fiets Een belangrijk onderdeel van de Amsterdamse Verkeerslijn is de betrokkenheid van ouders bij de verkeersopvoeding van uw kind(eren). Wij zoeken voor onze school daarom twee verkeersouders. In samenwerking met Verkeersplein Amsterdam kunt u dan werken aan de veiligheid rondom de school. Verkeersplein Amsterdam is bezig het vormen van groepen ouders die zich bezig hou den met de verkeerssituatie rondom de school. Ook helpen deze ouders bij de organisatie van verkeersactiviteiten op de school, zoals tijdens het praktisch verkeersexamen. Heeft u interesse? Mail dan naar: [email protected].

Meer informatie op: http://www.verkeerspleinam sterdam.nl

Muziek

Uitnodiging voor een uitleg over muziekonderwijs door Erik van Deuren, artistiek directeur van Hallo Muziek, tijdens de koffieochtend op 31 Oktober en 11 November om 09.00.

Muziek…………. Waarom maken we het? : De ontwikkeling van de relativiteitstheorie, de ontdekking van het vuur, de compositie van De Sacre du Printemps door Stravinsky…………waar komen al deze uitzonderlijke prestaties van daan, wat is de herkomst van dit succes. Vaak gaat men ervan uit dat het de weerslag is van een uitzonderlijk talent. Dat is, blijkt na onderzoek, echter niet zo. Mensen met succes hebben iets bij 4

zonders, maar dat ligt niet aan hun uitzonderlijke talent. Het heeft vooral te maken met de zaken om hen heen. Cultuur, familie, omstandigheden, het krijgen van kansen bijvoorbeeld. En met het in bezit zijn van een aantal eigenschappen; Visie, motivatie, discipline, doorzettingsvermogen, vakmanschap, sociale vaardigheden en creativiteit. Bij het maken van muziek zijn al deze zaken onmisbaar. Muziek is het verzamelpunt van deze eigenschappen.

Een groot wetenschapper verwoordde eens zijn expeditie naar zijn succes middels een meta foor. Hij gebruikte daarvoor het verhaal uit 1000 en 1 nacht van Aladin en de roestige lamp. De zwerver Aladin die door de stad doolt en wiens blik ineens op een voorwerp wordt gevestigd. Een stuk rommel, weggegooid op een vuilnishoop, voor niemand meer van waarde. Aladin pakt het voorwerp en begint uit nieuwsgierigheid het voorwerp te poetsen. Het blijkt een oude lamp te zijn. Hij poetst nog steviger en steviger……Plots, verschijnt er een geest uit de lamp. De rest van het succes van Aladin en zijn geest uit de lamp is bekend.

De metafoor is duidelijk. Wij lopen door het leven en zien vaak niet waar onze successen en ta lenten liggen. Het is de kunst om in een stuk rommel die mogelijkheden, dat succes, dat talent te ontdekken. Het gaat erom dat je met veel inspanning, discipline, motivatie, visie en creativiteit je inzet om iets dat voor een ander als onmogelijk of oninteressant lijkt tot jouw grootste succes te maken.

Dit schooljaar start op de Weidevogel het duurzame muziekproject Hallo Muziek. Hallo Muziek startte in 2011 als onderdeel van het symfonie-orkest Holland Symfonia met een gedifferentieerd team docenten (veelal orkestmusici) de ontwikkeling van een nieuwe manier van muziekeducatie. Dat betekent dat ieder kind op de Weidevogel 8 jaar lang op school en onder schooltijd muziek leert maken. Hier hoort ook bij dat de kinderen van de bovenbouw 8 verschillende muziekinstru menten verkennen. Deze instrumenten komen uit de 3 instrumentgroepen die voor het maken van muziek onmisbaar zijn: Melodie-instrumenten (strijk- en blaasinstrumenten) Harmonie-instrumen ten (b.v. keyboard, gitaar) en Ritme-instrumenten (ritmisch en melodisch slagwerk).

Hierdoor leer je kinderen niet alleen muziek maken, maar vooral hun eigen persoonlijke talenten en hun persoonlijkheid te ontdekken en te ontwikkelen. De docenten zijn waarnemer en stimulator in dit proces. Het proces is in het bezit van het kind. De kunst is om het kind te laten ontdekken waar zijn of haar kwaliteiten liggen. Muziek maken is daarbij het hulpmiddel bij uitstek!

Onze maatschappij veranderd sneller dan ooit te voren. Niemand kan ons vertellen waar wij over 15 jaar zullen staan, maar 1 ding is echter zeker: Creativiteit zal in deze nieuwe samenleving een basisvaardigheid zijn zoals reken en taal in onze huidige maatschappij basisvaardigheden zijn. Onze kinderen zullen niet meer 40 jaar voor dezelfde baas werken en zullen niet genoeg hebben aan één gevolgde en afgesloten opleiding. Zij zullen zich steeds opnieuw moeten aanpassen aan hun veranderende omgeving. Onze kinderen zullen zich keer op keer opnieuw moeten “uitvinden”. Een pijnlijke constatering is echter dat creativiteit in de gehele westerse samenleving een te ruglopend verschijnsel is. In een aantal landen om ons heen wordt dit inmiddels gezien als een groeiend probleem. In Engeland is daarom in 2011 het “National Plan of Music Education” gepre senteerd. Er wordt daar veel geld geinvesteerd in special muziekprogramma’s op basisscholen. In Finland heeft men in het onderwijs al 20 jaar geleden het roer radicaal omgegooid. Daar zijn alle kunstzinnig vormende vakken verplicht gesteld. Het onderwijs in Finland scoort als een van de hoogste ter wereld. In deze landen acht men bewezen dat het actief zelf maken van muziek hét 5

middel is om creativiteit vast te houden en aan te scherpen.

Onze kinderen staan aan de voet van de berg en zullen nog een lange en gevaarlijke tocht naar hun top moeten maken. Bij deze reis hebben zij tools nodig om hun tocht succesvol te laten zijn. Één van die tools is om te weten wie je bent en om te weten wat je talenten zijn. Wij, opvoeders en leraren, zijn ook tools om onze kinderen hun persoonlijkheid te laten ontdekken en te helpen hun talenten te ontwikkelen. Niet meer en zeker niet minder.

Het nastreven van aanvankelijk onzinnige doelen heeft geleidt tot de grootste ontdekkingen van de mensheid zoals de ontdekking van het vuur, de ontwikkeling van de relativiteitstheorie en de compositie van Le Sacre du Printemps.

Wij wensen allen voor onze jonge volwassenen van de toekomst gezondheid, geluk en succes. Het is vooral het laatste waar Hallo Muziek op de Weidevogel een bijdrage aan wil leveren.

Erik van Deuren Artistiek Directeur Hallo Muziek.

6