Nieuwsbrief april 2014 : de Plantentuin te Meise

Download Report

Transcript Nieuwsbrief april 2014 : de Plantentuin te Meise

NIEUWSBRIEF 79 – april 2014

Beste,

Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties om thema's te behandelen waarover je nog in het duister tast, zullen wij graag ter harte nemen. Laat maar komen op [email protected].

De Plantentuin te Meise!

Ik vond het niet kunnen om als tuinarchitect onze nationale plantentuin niet te kennen. We trokken er naartoe en werden aangenaam verrast. Niet alleen weggelegd voor vakidioten is dit ook een heel aangenaam kader om een zondag door te brengen. En wees gerust, met 92 hectare ontdekkingstocht voor de boeg zal je je ook fysiek wel kunnen uitleven. Zelfs voor de kinderen is er een leuke zoektocht met doe-opdrachten uitgestippeld. Iedereen enthousiast!

Domein

Het kasteel van Bouchout is het centerpunt van het domein. Het kasteel gaat terug tot de 12 e eeuw en was ooit de woonplaats van keizerin Charlotte. Je kan de verschillende zalen van het kasteel op vandaag afhuren voor evenementen. Het domein werd in 1938 door de Staat aangekocht om er een Rijksplantentuin te vestigen. Voordien was de collectie planten in Brussel gevestigd maar de ondergrondse verbinding tussen de treinstations Noord en Zuid gaven aanleiding tot het zoeken van een nieuwe locatie. Samen met veel planten werd ook de Victoriaanse ‘Balatserre’ van Brussel overgebracht naar het domein. De serre was in eerste instantie gebouwd voor de Brusselse zoo in het Leopoldpark. Ze werd nadien in de plantentuin gebruikt voor de kweek van reuzenwaterlelies. Op vandaag worden er vorstgevoelige planten in overwinterd. De serre is het symbool voor de plantentuin geworden. Architect Balat ontwierp ook de serres van

Laken. In het domein was vroeger ook het kasteel van Meise gelegen maar dat werd in de tweede wereldoorlog verwoest, op de orangerie na. Vanaf 1947 werd het grote plantenpaleis opgetrokken. In de zestiger jaren kwam daarbij nog het herbarium en de bibliotheek, met nadien een uitbreiding in 1985. Sinds januari dit jaar is de plantentuin niet langer een federale aangelegenheid en heet deze officieel Agentschap Plantentuin Meise.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Herbarium en Bibliotheek Vlaamse Hoeve Kasteel van Bouchout Pachthof en Tuinwinkel Plantenpaleis Engelse Brug Jachtpaviljoen 8.

9.

Balatkas Vriendschapstempel 10.

Oranjerie 11.

Magnolia's 12.

Kasteeltuin 13.

Lange Border 14.

Orchideeënweide 'Machoechel' 15.

Fruticetum 16.

Geneeskrachtige planten 17.

Herbetum 18.

Coniferetum 19.

'De Bilt' - 'Wild Meise' 20.

Eiken 21.

Hydrangea's 22.

Rhododendronbos 23.

Esdoorns 24.

Noord-Amerikaans Bos 25.

Oranjerietuin 26.

Mediterrane planten 27.

Moeraszone 't Sas 28.

Mammoetboom 29.

Moerascipres 30.

Tulpenboom 31.

Suikeresdoorn 32.

Kasteelvijver 33.

Oranjerievijver 34.

Sculptuur 'Lotus 1, 2 & 3' 35.

Bamboes 36.

Wilde rozen 37.

Camelia's en pioenen 38.

Bijenkasten

Hoe starten?

Je start een bezoek best een beetje gepland. Het domein is te groot om alles met evenveel aandacht op te nemen. Afhankelijk van het tijdstip in het seizoen zijn bepaalde plantengroepen attractief; dat staat ook aan de ingang aangegeven. Toen wij er waren stonden heel wat Magnolia’s in bloei en startte ik dan ook met de Magnoliawandeling. We kregen een kaartje mee samen met heel wat interessante achtergrondinformatie. Katelijne volgde met de kids de ontdekkingsreis van koning Amaryllo. Op het eindpunt van deze zoektocht was een cadeautje beloofd; reken maar dat ze gemotiveerd waren. Dat bleek dan een zakje paaseitjes. Schot in de roos. En heel fijn: de kinderzoektocht kruiste af en toe de Magnoliawandeling waardoor we elkaar af en toe tegenkwamen. Als je kleine kinderen op sleeptouw neemt kan je beter meteen een bolderkar vragen aan de ingang. Ze zijn gratis maar ook schaars en gegeerd.

Magnolia

Qua aanbod Magnolia’s heb ik mijn honger kunnen stillen. Het is een onvoorstelbare collectie waarbij naast nieuwe aanwinsten ook heel oude planten te zien zijn. Je hebt er geen idee van hoe divers de geuren zijn die je bij de Magnoliabloesem kan waarnemen. Ik heb er een coup de foudre opgedaan met de Magnolia ‘Elizabeth’ die een heerlijke citrusgeur verspreidt. En jawel, met crèmegele bloemen.

Maar kijk ook eens wat een machtige groep magnolia soulangeana. Hoe oud zijn deze niet?

Ook deze heerlijk geurende Magnolia loebneri ‘Ballerina’ wist me te verleiden.

Van Malus en Pyrus

Naast Magnolia vielen ons ook een aantal andere planten op. Wat dacht je van de uitbundig bloeiende Malus ‘Katherine’?

Ik zag dit nooit eerder en ben uiteraard benieuwd naar de vruchtzetting. Maar ook de wilde peer – Pyrus pyraster – is een heel frisse verschijning. Overigens een mooie sihouetboom. Raar maar waar: er staat zelfs een kruising tussen de kweepeer (Cydonia oblonga) en de peer (Pyrus communis): de Pyronia veitchii ‘Luxemburgiana’. Zie foto hierboven rechts. Mooi boompje, maar welke vrucht daaraan groeit is me een raadsel.

Rhodo & co

De Rhododendroncollectie stind ook gedeeltelijk in bloei. Kijk eens wat een straf effect als net die ene Rhodo vroeger aan het bloeien gaat dan de andere: een waterval van felblauwe bloesem (Rhododendron ‘Blue Tit’).

In die omgeving staat ook een forse mammoetboom; de Sequoiadendron giganteum. De schors is heel zacht. We maakten de kinderen wijs dat dit een knuffelboom is. In feite beschermt deze schors de boom tegen bosbranden. De meest volumineuze boom ter wereld (zwaarste houtmassa) is een telg uit deze familie, nl. “General Sherman”. Met zijn hoogte van 83m is dit niet de hoogste boom ter wereld, maar met een massa van ca. 2000 ton wordt hij het grootste levende wezen op aarde genoemd. “General Sherman” zou 2000 à 3000 jaar oud zijn. Dan heeft de boom in Meise toch nog een eindje te gaan…

Plantenpaleis

Het plantenpaleis biedt een blik op de wereld. Onvoorstelbaar welke collectie exoten daar verzameld is. We konden onder meer genieten van een pas gerenoveerde hal. Bijzonder leuk en eigentijds opgevat! Uiteindelijk kan ik een half boek vullen met interessante weetjes uit de plantentuin. Wij zijn van plan om er op regelmatige tijdstippen een dagje te vertoeven en zo onze plantenkennis aan te scherpen. Hopelijk hebben we je “goesting” kunnen geven om er ook eens naartoe te trekken. En voor wie er zich niet zou amuseren: het atomium ligt er in de buurt. Brussel heeft zoveel te bieden.

Voor meer info over deze nieuwsbrief kan je steeds bij Atelier Artisjok terecht (0495/10.59.18). Komt deze nieuwsbrief niet goed door, of verschijnt één en ander niet zoals het hoort, laat het ons dan weten. Inhoudelijke opmerkingen zijn eveneens welkom. Vind je de nieuwsbrief interessant, stuur deze dan door naar gelijkgezinden die nog niet met Atelier Artisjok vertrouwd zijn. Op onze site kan iedereen vrijblijvend intekenen op de nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrief verschijnt half juni. Peter en Katelijne 0495/10.59.18 www.atelierartisjok.be