Jaarverslag2010 - STICHTING PURMERENDSE VOEDSELBANK

Download Report

Transcript Jaarverslag2010 - STICHTING PURMERENDSE VOEDSELBANK

STICHTING P URMERE NDSE VOEDSELBANK

De VOEDSELBANK is een niet gesubsidieerde stichting waarin al het bestuurlijke en uitvoerende werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers Secretariaat : Reigerpark 74, 1444AC Purmerend; tel.nr. 0299 430805 Bedrijfsruimte : Purmerweg 47A, 1441RA industrieterrein De Where tegenover Begraafplaats. Tel.nr. coördinator 06 14749124

Jaarverslag 2010

Bestuur

In heel 2010 bestond het bestuur uit vijf leden, t.w. de voorzitter (Willem Friso Dekker), de secretaris (John Verweij), de penningmeester (Sjaak van Naarden) en de leden mevr. Rina van Rooij en dhr. Bud Wibawa. Per eind van het jaar heeft de penningmeester om gezondheidsredenen zijn functie neergelegd. Het bestuur is de heer van Naarden zeer erkentelijk voor zijn inzet van meerdere jaren ten behoeve van de Stichting Purmerendse Voedselbank. Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich in haar beleid gericht op een aantal speerpunten:  Ten behoeve van een zo efficiënt mogelijke voedselvoorziening hebben we ons aangesloten bij de landelijke Stichting Voedselbanken Nederland, SVN, met als vestigingsplaats Utrecht.  Het houden van z.g. supermarktacties, waarbij bezoekers worden aangespoord tot aankoop van extra (houdbare) levensmiddelen ten bate van de voedselbank, welke wij in tijden van beperkte aanvoer kunnen inzetten. Daarbij wordt nauw samengewerkt met verschillende basisscholen uit Purmerend. We krijgen steun van veel enthousiaste kinderen, die ons bij deze acties helpen. Naast de assistentie die zij bieden geeft het de leerlingen vaak een andere kijk op de afhankelijkheid van sommige medemensen en hetgeen met hun hulp daaraan kan worden gedaan.  Het bewust zoeken van de publiciteit. We kunnen ons verheugen in de oprechte belangstelling van de media in en om Purmerend.  Onze vrijwilligers hebben een cursus gevolgd bij het R.O.C. in het leren omgaan met onze cliënten. Doel daarbij is om ‘afstand’ tussen cliënt en ‘officiële loketten’ te verkleinen en hen waar mogelijk op weg te helpen naar de juiste instantie. Een ‘vertrouwd’ aanspreekpunt.  Medio dit jaar kreeg de bedrijfsruimte de beschikking over rollenbanen, waardoor de inpakwerkzaamheden, door een seriematige aanpak, veel efficiënter en gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd.

Vrijwilligers

Niet alleen de bestuursleden doen het werk vrijwillig, maar ook een twintigtal andere vrijwilligers dragen hun steentje bij. Zij worden binnen de Voedselbank ingeschakeld bij de diverse activiteiten in bedrijfsruimtes, magazijn en uitdeelpunt. Chauffeurs en bijrijders zorgen voor het ophalen en het vervoer van de producten vanuit Amsterdam. Ook afgelopen jaar weer hebben onze medewerkers de supermarktacties georganiseerd. Een aantal bewoners van de Prinsenstichting assisteert eenmaal in de week bij het inpakken. Nieuwe vrijwilligers komen meestal via Club/vrijwilligerscentrale bij ons. Regelmatig melden zich nieuwe medewerkers. Op dit moment treedt Maurits Miete op als coördinator voor de verschillende werkzaamheden waaronder tevens het vervoer. Regelmatig vindt overleg plaats tussen leden van het bestuur, coördinator en vrijwilligers.

Huisvesting

Vanaf begin 2008 opereren wij in een, met financiële steun, gehuurd pand van de Gemeente aan de Purmerweg 47a Purmerend. Wij hebben daar de beschikking over meerdere lokalen en een kleine pantry. Op deze locatie is de bedrijfsruimte en het magazijn gevestigd. Daar vinden alle werkzaamheden plaats, zoals het ompakken van voedsel, het samenstellen en voor transport gereedmaken van de voedselpakketten. Eenmaal per week, op vrijdagmiddag, worden de pakket ten uitgedeeld vanuit de locatie Purmerweg 47a. Omdat het pand zal worden gesloopt, zullen wij er in de loop van 2011 uit moeten en zijn we intensief op zoek naar een nieuw onderkomen van zo’n 200 m2.. Verschillende instanties zijn daarbij ingeschakeld. Dit heeft echter nog niet tot het gewenste resultaat geleid en inmiddels staan wij bijna met rug tegen de (af te breken) muur.

Sponsors

Omdat wij voor inkomsten geheel afhankelijk blijven van sponsoring door derden zijn wij voort durend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om onze organisatie draaiend te houden. Gelukkig beschikken wij over een aantal donateurs (financiën, voedsel, vervoer); regelmatig ontvangen wij giften van kerken, bankinstellingen, woningstichtingen en bedrijven maar ook soms van particu lieren. Serviceclubs organiseren regelmatig acties, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de Voedselbank Purmerend. In januari 2010 is een nieuwe serviceclub opgericht, die ons voor de komende 3 jaren een mooie donatie heeft toegezegd. Daarnaast boden zij ter gelegenheid van de oprichting alle cliënten en vrijwilligers een wintermaaltijd aan in de Nicolaaskerk, waarvan dank baar gebruik is gemaakt. Afgelopen jaar is voor de tweede maal de Beemster Fair gehouden, waarvan een deel van de op brengst is gedoneerd aan onze organisatie. Tevens mogen wij ons verheugen in warme belangstelling van het distributiecentrum van een grote supermarktketen in de regio, waar we regelmatig partijen kunnen ophalen.

Landelijke samenwerking: Stichting Voedselbanken Nederland

Verschillende regionale voedselbanken en de Federatie Nederlandse Voedselbanken zijn dit jaar opgenomen in de Stichting Voedselbank Nederland, met als vestigingsplaats Utrecht. Het streven is om te komen tot één landelijke organisatie ter bevordering van een duurzame en efficiënte voedsel voorziening in Nederland, het verwerven en uitreiken van voedsel, dat door derden ter beschikking wordt gesteld, aan mensen binnen de gedefinieerde doelgroep.

De voedselbank zamelt producten in bij producenten, leveranciers en distributeurs van levensmid delen. De producten zijn kwalitatief goed, maar kunnen niet meer worden verkocht. Via distributiecentrum Rotterdam gaan de levensmiddelen naar regionale voedselbanken. Wij betrekken onze producten vanuit de regionale voedselbank in Amsterdam. In het afgelopen jaar hebben we helaas moeten constateren, dat de aanvoer niet is verbeterd en maar al te vaak minimaal was, reden waarom we steeds vaker onze basis voorraad moesten aanspreken.

Cliënten

Gedurende het afgelopen jaar bleef het aantal cliënten aanvankelijk redelijk constant, maar tegen het einde van het jaar hadden we meer dan 110 geregistreerde cliënten. In 2010 zijn voor hen rond de 4000 pakketten samengesteld en uitgedeeld. Zoals gebruikelijk bij de Voedselbanken in Nederland kan een cliënt maximaal 3 jaar gebruik maken van onze hulp, waarbij op gezette tijden gesprekken plaatsvinden met de indicerende instelling, Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek-Waterland, de S.M.D. Indicatie van nieuwe cliënten vindt plaats door sociale raadslieden van de S.M.D. waarmee ons bestuur ieder halfjaar overleg heeft. Na ca. zes maanden worden cliënten opnieuw geïndiceerd.

UItgegeven pakketten in 2010

120 100 80 60 40 20 0 1 4 7 10 13 16 19 22 25 28 31 34 37 40 43 46 49

Weken van het jaar

1e kw 2e kw 3e kw 4e kw 73 74 73 73 80 70 78 74 75 72 72 73 74 78 64 77 78 78 78 70 72 69 71 77 64 68 70 66 74 73 76 74 74 71 71 72 77 71 71 961 944 940 1127 940 944 961 Totaal uitgegeven pakketten in 2010 3972

Beleidszaken

 De Stichting Vrienden van de Voedselbank Purmerend heeft als doel het bijeenbrengen van gelden ter ondersteuning van de Purmerendse Voedselbank. Hierdoor bestaat de mogelijkheid voor de Voedselbank - indien noodzakelijk - tot aanschaf van basisvoedsel over te gaan wanneer onverhoopt de aanvoer vanuit Amsterdam ontoereikend mocht zijn. Bijdragen van sponsors, waarvan is aangegeven dat er voedsel van moet worden gekocht, worden ook op de rekening van deze stichting gestort.  Gedurende het jaar vindt regelmatig regionaal bestuurlijk overleg plaats met andere Voedselbanken in Noord Holland.  Binnenkort gaan we onze administratie onderbrengen in een door A.Solutions aangeboden computerprogramma, dat al bij een aantal voedselbanken tot tevredenheid in gebruik is. 74 76 71 78 84 81 93 88 92 98 89 99 104

 Vanaf maart 2010 is een “pilot” gestart door Albert Heijn om onze cliënten wekelijks een vlees/vis of kip-pakket aan te bieden. Om logistieke redenen is toen o.m. besloten om onze vaste uitdeeldag te verplaatsen naar de maandagmiddag. Tevens is een begin gemaakt met het uitdelen van de pakketten vanuit onze bedrijfsruimte aan de Purmerweg. Aangezien de aanlevering van producten van Albert Heijn ver beneden de verwachtingen bleef, is in onderling overleg besloten verder niet meer aan dit project deel te nemen. In juni zijn we daarom weer teruggegaan naar de vaste uitdeeldag op vrijdag, mede omdat er dan geen gebruik meer hoefde te worden gemaakt van het uitdeelpunt in ’t Noot, hetgeen zowel logistiek als financieel aanzienlijk voordeel heeft opgeleverd  De vrijwilligers zijn erg tevreden over de wijze waarop de werkzaamheden thans plaatsvinden. Er heerst een goede sfeer en de saamhorigheid is groot. Kortom, een hecht team, dat goed op elkaar is ingespeeld. Ook de communicatie tussen bestuur en vrijwilligers is goed op gang gehouden. Eind augustus 2010 heeft één van de vrijwilligers op eigen terrein voor alle medewerkers en bestuursleden een barbeque georganiseerd.  Omdat de aanvoer van voedsel vanuit de regionale voedselbank terugloopt, zullen we ons nog meer moeten richten op supermarktacties, waarvan over het algemeen een goede respons kan worden verwacht. januari 2011. Stichting Purmerendse Voedselbank, J.J.W. Verweij, secretaris.