1. Goedkeuring vorig verslag (14/02) 2. Reactie RVB OGGPA op

Download Report

Transcript 1. Goedkeuring vorig verslag (14/02) 2. Reactie RVB OGGPA op

VERSLAG THEMAGROEP GETRAPTE ZORG VOOR MENSEN MET EEN PSYCHOSE EN PSYCHOSEGERELATEERDE PROBLEMATIEK WOENSDAG 10 SEPTEMBER '14 Aanwezigen

Vicky Matthysen (ZNA PZ Stuivenberg - covoorzitter SaRA), Bram Spinnewijn (Huisarts – covoorzitter themagroep getrapte zorg-psychose), Peter De Maayer (ZNA PZ Stuivenberg), Jan Van Hecke (ZNA PZ Stuivenberg), Doreen Ceuppens (PZ St-Amedeus), Leen van Assche (CGG Andante), Julie Degrieck (CAW Antwerpen), Geert Vandendriessche (VDIP), Manuel Morrens (PZ Broeders Alexianen), Sofie Bolhaar (zorgcoördinator LMN Antwerpen Noord), Hanne Van Balen (zorgcoördinator LMN Antwerpen-Berchem), Joris Housen (netwerkcoördinator SaRA), Ewout Van Hove (projectmedewerker SaRA – verslag)

Verontschuldigd

Jurjen Luykx (ZNA PZ Stuivenberg), Marianne Vercruyssen (GZA PAAZ Sint-Vincentius), Luc Heirstrate (Wit-gele kruis Antwerpen), Nele Sauviller (Functie 2b), Kathleen Lodewyckx (PZ St.Amedeus), Ward Verbruggen (PZ St-Amedeus), Dirk Meeus (CGG Vagga), Dirk Goeminne (Functie 3), Tom Vansteenkiste (Functie 5), Lotte Van Gorp (zorgcoördinator LMN Deurne – Borgerhout), Filip Vandenbroeck (PAAZ GZA St.Vincentius), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator SaRA)

1.

Goedkeuring vorig verslag (14/02)

Het verslag wordt goedgekeurd.

2.

Reactie RVB OGGPA op ‘Voorstel project getrapte zorgpaden’

Een zorgpad psychose uitbouwen vraagt werk en dus staan daar idealiter middelen tegenover. De provincie Antwerpen bood de mogelijkheid om subsidies aan te vragen indien 50% van het totale budget dat nodig is voor de uitbouw van het zorgpad, uit eigen middelen komt. Hierop werd een dossier met een vraag naar middelen opgesteld in samenwerking met het netwerk GGZ Kempen en Club 107 GGalimero en voorgelegd aan de raad van bestuur van OGGPA vzw.

Het verzoek werd niet ingewilligd

omdat het voorstel te breed werd bevonden (te veel doelgroepen/regio te groot) en omdat de werking van OGGPA vzw mee in de staatshervorming zit en dus een Vlaamse materie wordt. Omdat de situatie onduidelijk blijft, is het moeilijk voor OGGPA vzw om zich op langere termijn te engageren.

3.

Reactie huisartsen op ‘Voorstel project getrapte zorgpaden’

 De term ‘geschakelde zorg’ duidt meer op samenwerking en gelijkwaardigheid van partners dan ‘getrapte zorg’.   Een bezoek aan VRINT lijkt niet nodig omdat het VDIP dezelfde expertise kan inbrengen. Het is belangrijk om een goede feedback te geven als een cliënt ontslagen wordt uit een ziekenhuis. Niet enkel het verloop van de opname, maar eerder het doorgeven van advies of afspraken (dit is zeker nodig bij mensen die tegen advies afronden).

4. Plan van aanpak

Brainstorm:

 Is het zinvol om de functie van elke partner omtrent psychosezorg helder te krijgen en te formuleren? Wie heeft wat nodig om verder te kunnen?  Is een meer uitgewerkte sociale kaart aangewezen? (Zie voorbeeld van GGZ Limburg http://www.ggzlimburg.be/ men beroep kan doen.) , waarbij men weergeeft op welke hulpverlener in welke fase  Hoe adapteren we een richtlijn en hoe vullen we daarna de leemtes in?  Moet er een keuze gemaakt worden tussen het uitwerken van een zorgpad of het afstemmen van zorg (geschakelde zorg)? De themagroep lijkt niet het beste forum om een zorgpad te ontwikkelen, toch zal men botsen op inhoudelijke aspecten bij het afstemmen van de zorg. Beide onderwerpen zijn gelinkt aan elkaar en dit kan ook een meerwaarde betekenen, bijvoorbeeld door verschillen in visie te benoemen.  Om te werken rond ‘geschakelde zorg’ is het belangrijk dat de schakels duidelijk zijn.  Er kunnen duidelijke doelstellingen worden geformuleerd (bijvoorbeeld zo min mogelijk doorverwijzingen voor mensen met een psychose naar spoeddiensten). Deze doelstellingen moeten dan geëvalueerd worden aan de hand van registratie.  Er moet pragmatisch worden gewerkt en aanvankelijk liefst lokaal (bijvoorbeeld de regio van HAVAC).  Bijscholing in kleine groepjes met relevante partners en multidisciplinair van samenstelling, kan een concrete meerwaarde betekenen (zie ook voorbeeld werkgroep OGGPA: intersectoraal overleg GGZ-VAPH). Welke partner heeft wat nodig om verder te kunnen? Na de bijscholingen kan er een groep aan de slag met de knelpunten die werden weerhouden.  In welke regio’s dient de bijscholing plaats te vinden? Dient het MCTA zijn werking uit te breiden naar het werkingsgebied van LMN Antwerpen-Berchem in het kader van een toekomstige afstemming?  Vorming vraagt herhaling. De kwaliteit van de vorming kan hierdoor ook verbeteren.  Er is nood aan informatiedoorstroming (waarbij afstemming, gebruiksvriendelijkheid en uniformiteit belangrijk is). Hoe stellen we de informatie beschikbaar?  Bij een lokale samenwerking tussen het OCMW en huisartsen werd er afgesproken dat cliënten pas hulp kregen van een OCMW als ze een huisarts hebben. Dit kan een voorbeeld zijn van een afspraak tussen huisartsen en actoren uit de psychiatrie voor mensen met een psychose waar chronische nazorg voor nodig is.  Indien er verdere wetenschappelijke ondersteuning nodig is, kunnen we hoogstwaarschijnlijk beroep doen een psychiater in opleiding in het kader van een masterproef of een master na master. Herman Otte (huisarts in opleiding) heeft zich al over dit onderwerp verdiept vanuit de invalshoek van de huisartsen (vertaling Finse richtlijn).

Plan van aanpak:

1.

De leden van de themagroep verduidelijken de rol van hun organisatie m.b.t. de zorg voor mensen met een psychose en psychosegerelateerde problematiek. Partners uit organisaties met dezelfde functie/werking kunnen hiervoor samenwerken. Volgende vragen zijn pertinent: o Aanbod o Duurtijd behandeling o Wachttijden alvorens behandeling te starten o Welke disciplines zijn betrokken in behandeling

o Welke kanalen worden er gebruikt om informatie ter beschikking te stellen en welk breed gedragen kanaal lijkt het meest aangewezen? De leden van de themagroep beantwoorden bovenstaande vragen voor de volgende fases van zorg en bereiden dat voor tegen volgende vergadering per soort voorziening (dus graag onderling afstemmen zodat we 1 antwoord hebben van CGG, PZ, huisarts,CAW,…): o Vroegdetectie o Advies/consult o Acute behandeling o Langdurende behandeling o Nazorg 2.

Er wordt bijscholing georganiseerd voor de verschillende huisartsenkringen van Antwerpen, Berchem, Deurne en Borgerhout (dit kan in een later stadium nog worden uitgebreid). De bijscholing zal gebeuren aan de hand van vier tafels met als thema’s: o Vroegdetectie (verantwoordelijke Geert Vandendriessche) o Acuut traject (verantwoordelijke Manuel Morrens) o Langdurende zorg (na te vragen) o Herstel/nazorg (na te vragen) De tafels worden aan de hand van voorbeelden van casussen georganiseerd en multidisciplinair samengesteld. Achteraf kunnen keynotes gedestilleerd worden. Huisartsen kunnen casussen insturen of aanhalen, maar het is aan te raden dat de tafelverantwoordelijken zelf ook enkele casussen voorbereiden. Tijdens de bijscholing wordt er van tafel gewisseld.

Data bijscholingen

(meer details over locatie en tijdstip volgen later nog)

:

18 november HAK Berchem (25-tal huisartsen) 26 februari HAK Antwerpen

6. Vergaderdata

Woensdag

10 december van 8.30u tot 10.00u

vindt de volgende bijeenkomst plaats van de themagroep, bij CGG Andante in de

Herculusstraat 17 te Berchem

.