OuderInfo 2, 14 november 2014 (tweede graad)

Download Report

Transcript OuderInfo 2, 14 november 2014 (tweede graad)

OuderInfo 2

www.klein-seminarie.be

2de graad 14 november 2014

WWWW

Herfstfeest

Wil u de school steunen op een aangename én lekkere manier? Dat kan door alsnog in te schrijven voor het herfstfeest van volgend weekend. Er zijn vier eetbeurten: zaterdag 22/11 om 17.30 u. en 20 u.; zondag 23/11 om 11.30 u. en 14 u. Inschrijven kan nog tot maandagmorgen: per fax 03 340 40 44 of via de website www.klein-seminarie.be. WWWW

Loes, Janne, Fleur, Eef en Laura

Raad eens wie de woordslamwedstrijd van MNM gewonnen heeft?? Juist, ja: het ontroerende en ori ginele idee van Loes Laurijssen, Janne Christiaensen, Fleur van Dijk, Eef Adriaensen en Laura Van Geldorp (3WE1-LA2) wist blijkbaar heel veel mensen te overtuigen. Zij wonnen de wedstrijd en kregen ongetwijfeld ook een dikke proficiat van Brahim en Eva Daeleman voor hun prestatie. Op zondagavond kregen de dames de kans om hun tekst ook live op de radiozender ten gehore te brengen ... Bijzonder knap gedaan, allemaal. En dus ook vanwege de hele school een geweldig dikke proficiat!!

http://blog.klein-seminarie.be/index.php/entry/winnaars-van-de-mnm-woordslam WWWW

Aanraders

Op dinsdag 18 november organiseert het gemeentebestuur van Rijkevorsel een ouderinfoavond omtrent

druggebruik bij jongeren

. Sprekers zijn een medewerker van het Centrum Geestelijke Gezondheids zorg en de politie, die ook hun productenkoffer meenemen. Dit heeft plaats in de raadzaal van Rijke vorsel van 19.30 u. tot 21.30 u. Gratis toegang. Vooraf inschrijven via [email protected] of telefonisch 03 310 00 35. Dit kan nog tot maandag 17 november.

Op maandag 1 december organiseert de Opvoedingswinkel een lezing over ‘ winkel 03 633 98 95 of via [email protected].

In balans als ouder

’ in zaal de Welgezinde in het stadhuis van Hoogstraten. Els De Rijck heeft het over de zelfzorg die je als ouder nodig hebt om overal prima mee te draaien. Gratis toegang. Wel vooraf inschrijven via de opvoedings WWWW

Ouderraad

Een verslag van de vergaderingen van de ouderraad vind je op de website van de school: www.klein seminarie.be (secundair, ouders). De stuurgroep van de ouderraad bestaat uit zes ouders die de vergaderagenda voorbereiden: Mariëtte de Bruijn (voorzitter), Katrien De Clerck, Paul Roos (secretaris), Tom Ooghe, Carl Steenakkers en Arlette Wouters. Wie een vraag of bemerking heeft voor de ouderraad, kan deze per mail doorsturen via Jos Hendrickx ([email protected]). Je kan de stuurgroep ook rechtstreeks bereiken via ouderraad@ klein-seminarie.be.

WWWW

Acties tegen besparingen

Besparingen in het onderwijs?

Bij de regeringsvorming werd beslist dat het onderwijs jaarlijks 193 miljoen euro moet besparen. 113 miljoen wil men zoeken in lager en secundair onderwijs, administratie, inspectie enz. • 4,5 % minder werkingstoelagen (dit is wat een school van de overheid ontvangt om de schoolwerking mee te betalen); het is niet duidelijk of dit eenmalig of jaarlijks is; • 8,5 miljoen wordt bespaard op de zgn. projecten zoals de regionale technologische centra (RTC), de expertisenetwerken van lerarenopleidingen, Stichting Vlaamse Schoolsport; • 10 % minder nascholingsmiddelen (terwijl die ook nu al lang niet meer voldoende zijn); • administratie en inspectie moeten besparen op personeels- en werkingskosten; hetzelfde geldt voor de CLB’s die moeten bezuinigen op hun omkaderings- en werkingsmiddelen. Daar komt voor het gewoon secundair onderwijs een jaarlijkse besparing bij van 60 miljoen euro. Men wil dat halen op de loonkosten met ingang van 1 september 2015. De overheid ziet twee mogelijkheden daarvoor: een verdere verlaging van het lesurenpakket (de uren die wij mogen inrichten voor lessen, zorg enz. die wij al verschillende jaren maar voor 96,57 % mogen gebruiken en die nu dus nog verder naar beneden zouden moeten), ofwel het optrekken van het aantal uren dat een leraar met een mas terdiploma in de tweede en de derde graad moet doen voor een voltijdse opdracht.

Komen er acties in onze school?

Onze personeelsleden hebben stakingsrecht; indien er dus een stakingsaanzegging is voor het onder wijs, is het mogelijk dat ze individueel of in groep beslissen om actie te voeren. Ze kunnen effectief het werk neerleggen voor een aantal lesuren of een lesdag of kunnen een andere actievorm kiezen. Er is een stakingsaanzegging voor de provinciale actiedag van

24 november

en voor de algemene staking van

15 december

(in de proefwerkenreeks). Of er in onze school actie gevoerd zal worden, weten wij nog niet. Indien het op een van beide dagen tot een staking komt,

is de school altijd verplicht om in opvang te voorzien

voor de aanwezige leerlingen.

Geen proefwerk op 15 december

Hoe dan ook konden wij niet garanderen dat we op een gewone manier proefwerken kunnen inrichten

op maandag 15 december

. Daarom hebben we er samen met de andere Hoogstraatse scholen voor gekozen om op die dag

Dinsdag 16 december geen proefwerk Wel proefwerk op 16 december

wordt een te laten maken. Dat wordt dus een

gewone proefwerkdag

blijft de mogelijke hinder voor de leerlingen beperkt.

gewone lesdag

. Zelfs wanneer leerkrachten niet zouden willen staken, zouden leerlingen de dupe kunnen zijn van de sterke verstoring van het publieke leven. Sommige leerlingen zouden niet of zeer moeilijk op school kunnen geraken omdat bussen en treinen wellicht niet of heel onregelmatig zullen rijden.

. De aangepaste proefwerkenreeks staat eerstdaags op Intradesk van Smartschool en in de klas zullen we nadrukkelijk wijzen op wat er eventu eel veranderde. De hele proefwerkenreeks vangt een dag vroeger aan dan eerst meegedeeld was. Zo WWWW

Lemotoetsen vierde jaar

In het vierde jaar werken we met Lemotoetsen. Die peilen naar leercompetenties en motivatiekenmer ken. De wijze waarop je leert, verschilt immers van persoon tot persoon. Om een beter zicht te krijgen op het studieproces en -motivatie, vulde uw zoon of dochter een online vragenlijst in. Onmiddellijk kwam er een feedbackrapport met informatie en tips over zijn of haar leervaardigheden en studiemotivatie. Wat loopt al prima? Wat kan men doen om de kansen op studiesucces nog te vergroten? Dit rapport komt in de studiekeuzebundel. De klastitularis krijgt van de hele klasgroep ook een gezamen lijk rapport. Dit maakt een efficiënte studiebegeleiding mogelijk. De titularis (of een vakleraar) bespreekt de resultaten met de hele klasgroep; indien nodig zijn er individuele gesprekken. Deze Lemotoetsen komen tijdens de klassenraden ter sprake. Vakleerkrachten kunnen dan in hun les sen aanknopen bij de leerkenmerken van hun leerlingen. Het laat toe om nog doelgerichter tips te geven over leren leren.

De informatie uit deze toetsen is ook voor ouders interessant. Vraag daarom aan uw zoon of dochter om het feedbackrapport per mail aan u door te sturen. Op het geheel van het studiekeuzeproces komen we terug in een volgende OuderInfo.

WWWW

Wat houdt de verkeersveertiendaagse in?

De verkeersveertiendaagse heeft in onze school plaats vanaf 12 november. De organisatie gebeurt door een werkgroep van de scholengemeenschap Markdal die daarvoor samenwerkt met de politie Noor derkempen. Mede door deze activiteiten realiseren we het deel van de vakoverschrijdende eindtermen dat met verkeersopvoeding te maken heeft. Wat gebeurt er in de loop van deze weken in onze school?

1ste jaar

* klassikale verkeersquiz met o.m. beeldmateriaal over de zwakke weggebruiker (voetganger en fietser) in verkeerssituaties in de schoolomgeving en op weg van of naar de school.

2de jaar

* voordracht van Luc Descamps n.a.v. zijn boek ‘Verkeerd moment, verkeerde plaats’.

3de jaar

* de problematiek van de dode hoek wordt zowel vanuit de theorie als de praktijk behandeld, met een vrachtwagen en/of bus op de speelplaats.

4de jaar

* algemene verkeersinfo met bijzondere sensibilisering voor de veiligheid door het dragen van de auto gordel d.m.v. een zitje in de tuimelwagen.

5de jaar

* met “Getuigen onderweg” komt een verkeersslachtoffer of een van de nabestaanden getuigen over het verkeersongeval waarbij hij betrokken raakte en over de impact die dit heeft op zijn leven.

6de jaar

* een interactieve voorstelling “Go For Zero” over de gevaren van drug- en alcoholgebruik in het verkeer, aan de hand van enquêtegegevens, getuigenissen, statistisch en beeldmateriaal.

Alle jaren

* (brom)fietscontrole door de lokale politie: met het oog op veilig fietsen in de donkere herfst- en winter wordt gebruikt. Ook de snelheid van bromfietsen wordt gecontroleerd. De meest voorkomende ge gebeuren. Zeker doen! maanden is het van levensbelang dat de uitrusting van de fiets in orde is en dat de verlichting gepast breken zijn remmen, bel, reflectoren en het licht. Wij wijzen op de vastgestelde tekortkomingen d.m.v. een controlekaart. Het is aan de ouders om de opvolging hiervan zelf of door de fietsenmaker te laten WWWW

Thuis Studeren

1 Een goed kader

- vaste gewoonten en uren (maaltijden, opstaan en slapen) zijn belangrijk - goed studeren vergt automatismen (deze bieden houvast en geven zo duidelijkheid en veiligheid - voor zo weinig mogelijk afleiding zorgen - ouders betonen op een rustige manier belangstelling maar vermijden elke bijkomende druk - paniek is altijd een slechte raadgever - extra medicatie (van welke aard ook) is normaal gezien NIET nodig

2 Een rustgevende studeerkamer

- de studeerhoek is best sober ingericht - tafel of bureau staat niet voor een raam (weinig afleiding), is groot genoeg en is opgeruimd wanneer men begint te studeren - relatieve stilte, weinig afleiding (dus beter geen muziekinstallatie of computer, gsm staat af, zeker geen tv op de kamer) - wanorde leidt af (enkel de materialen die op dat ogenblik nodig zijn, kladpapier in de prullenmand, niet te veel laten rondslingeren)

3 Een vaste dagindeling

- vaste indeling om dagelijkse routine aan te houden - bij thuiskomst een kort ontspanningsmoment, maar niet te lang treuzelen om te beginnen (geen uit stelgedrag) WWWW - efficiënt studeren vraagt om afwisseling: na 50 minuten studeren een tiental minuten pauzeren (onon derbroken studiesessies hebben weinig rendement, aandacht en concentratie verslappen) - zeker wat lichaamsbeweging nemen in de loop van de dag - evenwichtige, gewone voeding: ‘s morgens goed ontbijten, ‘s avonds niet te laat eten, niet heel de dag door lopen snoepen - voldoende nachtrust nemen (8 à 10 u slaap is nodig om overdag voldoende uitgerust en fris te zijn) - voor het slapengaan iets ontspannends doen - niet overdrijven met vroeg opstaan (eventueel kan dit wel eens zinvol zijn om leerstof in het korte ter mijngeheugen in te prenten) WWWW

Proefwerken in de tweede graad

Op 5 december starten de proefwerken, hieronder en in de informatiebundel op Smartschool vindt u alle informatie over het verloop van deze periode. Bij deze brief vindt u ook

strookjes

in verband met het studeren op school tijdens de namiddag en de oudercontacten, graag terug ingevuld aan de titularis bezorgen op

maandag 17 november

.

1 Start van de proefwerken

Voor de leerlingen van de tweede graad eindigen de lessen op donderdag 4 december om 12.05 u., de proefwerken starten op vrijdag 5 december.

2 Studeren tijdens de proefwerken

De leerlingen van de tweede graad mogen in de voormiddag vanaf 10.25 u. in de school studeren. Ze hebben de keuze om ’s namiddags thuis te studeren of ook dan op school te blijven studeren als ze dat wensen (behalve op woensdag en op de laatste proefwerkdag). Inschrijven met het strookje. Wie inschrijft voor de studie, volgt stipt elke studie.

3 Laatste dagen van het trimester Maandag 15 december

lesdag (nationale stakingsdag, er is opvang in de school)

Dinsdag 16 december

laatste proefwerkdag

Woensdag 17 december

klassenraden, de leerlingen zijn lesvrij

Donderdag 18 december Vrijdag 19 december

8.25 u. – 12.05 u.: twee uren les + een uur viering + een uur rapportuitreiking 15 u. – 19 u.: oudercontacten (zie ook hieronder, vooraf inschrijven) 8.30 u. -12.05 u.: oudercontacten (vooraf inschrijven) WWWW

Trimestereinde en oudercontacten

Donderdagnamiddag 18 december

: mogelijkheid tot oudercontact van 15 u. tot 19 u. Dit is aangewe zen indien men tegenvallende resultaten vreest of indien er zich al problemen hebben voorgedaan in de loop van het trimester. Deze oudercontacten hebben plaats in het Lensgebouw. De

afspraak

hiervoor gebeurt met het ingevoegde

strookje

dat u op maandag 17 november ondertekend meegeeft.

Vrijdagvoormiddag 19 december

ten zijn in de school aanwezig. De : mogelijkheid tot oudercontact in het Lensgebouw van 8.30 u. tot 12.05 u. Dit lijkt vooral aangewezen indien de resultaten onverwacht zijn tegengevallen. Alle leerkrach-

afspraak

hiervoor kan met het ingevoegde strookje, kan ook worden

overlegd met het tijdelijk secretariaat

dat in de hal van het Lensgebouw wordt ingericht

of tele fonisch

op de school GSM 0479 62 42 96. Gesprekken worden ingepland in het uurschema van de betrokken leerkracht.