IO.1404765 - RIS Oosterhout

Download Report

Transcript IO.1404765 - RIS Oosterhout

WW w

g e m e e n t e

Oosterhout

Aan de gemeenteraad

IMIli

run

ľll l ĩl

I0.1404765

llllllllíl II

31/01/2014

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk

W I Z / B O

In behandeling bij

[email protected]

(0162) 48 94 32

Onderwerp

Handhavingsbeleidsplan Fysieke Leefomgeving 2011-2014 en uitvoeringsprogramma's Geachte raad, De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) kent nadere regelgeving 1 , waarin is opgenomen dat het college handhavingsbeleid vaststelt.

In dit beleid geeft het college aan welke doelen zij zich stelt en welke activiteiten zij onderneemt om deze doelen te realiseren.

Tevens is voorgeschreven dat het handhavingsbeleid jaarlijks wordt uitgewerkt in uitvoeringsprogramma's en dat deze programma's worden geëvalueerd.

Het handhavingsbeleid, de jaarlijkse uitvoeringsprogramma's en de evaluaties worden bekendgemaakt aan de gemeenteraad.

Op 20 januari 2014 hebben wij het

'Handhavingsbeleidsplan Fysieke Leefomgeving 2011-2013

met één jaar tot eind 2014 verlengd, zodat het plan een volledige beleidsperiode van vier jaar bestrijkt.

Waar nodig is het plan geactualiseerd.

Zo wordt bijvoorbeeld niet meer gesproken over samenwerking met de Regionale Milieu Dienst (RMD), maar wordt verwezen naar de O M W B .

Inhoudelijk is het plan niet gewijzigd.

Eind 2014 wordt een nieuw plan voor vier jaar vastgesteld.

Tevens hebben wij op 20 januari 2014 het

'Uitvoeringsprogramma Handhaving Fysieke Leefomgeving 2014'

en het

'Uitvoeringsprogramma Milieu 2014'

vastgesteld.

Omdat er een directe relatie bestaat tussen het aantal verleende vergunningen en de begrote werklast qua handhaving, hebben wij gelijktijdig het

'Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening Fysieke Leefomgeving 2014'

vastgesteld.

Deze documenten liggen voor u ter inzage.

Naast dat wij door het vaststellen van deze documenten voldoen aan de nadere regelgeving van de Wabo, willen wij hiermee ook een veilig en leefbaar Oosterhout realiseren.

Het hebben en stellen van regels op het gebied van bouwen, milieu en openbare orde en veiligheid (fysieke leefomgeving) draagt in grote mate bij aan de leefbaarheid en veiligheid van de gemeente.

O m als bevoegd gezag vervolgens adequaat te kunnen handhaven, is het van belang om handhavingsbeleid vast te stellen.

1 Het Besluit omgevingsrecht (Bor) en de Regeling omgevingsrecht (Mor).

postadres

Postbus 10150, 4900 GB Oosterhout

telefoon

M 0 1 6 2

e-mail

[email protected]

bezoekadres

Slotjesveld 1 Oosterhout

fax

(0162)42 31 74

internet

www.oosterhout.nl

Het meerjarig handhavingsbeleid is gebaseerd op een probleemanalyse en geeft voor meerdere jaren vanuit een bepaald ambitieniveau inzicht in de prioriteiten voor de uitvoering. In de jaarlijkse uitvoeringsprogramma's wordt de ambitie afgezet tegen de beschikbare capaciteit in dat jaar en worden waar nodig op risico gebaseerde keuzen gemaakt. De evaluaties van de voorafgaande jaren vormen een belangrijke bouwsteen voor de programma's en zijn hier daarom integraal in opgenomen. In de bijlage van deze brief treft u van alle documenten die voor u ter inzage liggen een korte inhoudelijke samenvatting aan. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, B U R G E M E E S T E R E N W E T H O U D E R S V A N O O S T E R H O U T , , burgemeester, ;ecretaris.

Bijlage: Inhoudelijke samenvatting

Handhavinpsbeleidsplan Fysieke Leefomgeving

Met het handhavingsbeleidsplan willen we bereiken dat Oosterhoutse inwoners en ondernemers wet- en regelgeving naleven. Het is een integraal beleid, dat wil zeggen dat er afstemming plaatsvindt tussen de verschillende handhavingstaken. Jaarlijks vloeit er uit het beleid een uitvoeringsprogramma voort en dit uitvoeringsprogramma wordt aan het einde van het jaar geëvalueerd. De ambities in het plan zijn afgestemd op een adequaat niveau van handhaven. Dat wil zeggen dat de handhaving doelmatig en kosten efficiënt is. Prioritering is bepaald op basis van negatieve effecten die kunnen optreden als een bepaalde handhavingstaak niet of onvoldoende wordt uitgevoerd (zie bijlage 2 van het handhavingsbeleidsplan). De focus ligt op proactieve handhaving, waardoor reactieve handhaving zoveel als mogelijk beperkt wordt. Als in een jaar blijkt dat op een bepaalde handhavingstaak veel reactief gehandhaafd is, bijvoorbeeld naar aanleiding van meldingen, dan zal in het uitvoeringsprogramma van het daarop volgende jaar de prioritering qua proactieve handhaving verschuiven. Als er overtredingen worden geconstateerd, wordt altijd handhavend opgetreden. Eventuele sanctionering is afgestemd op de zwaarte van de overtreding, de effecten daarvan op de openbare orde en veiligheid en de omvang van het geschonden belang. Alleen in geval van overmacht situaties kan ervoor gekozen worden om te gedogen, waarbij er te allen tijde een gedoogbeschikking wordt afgegeven (actief gedogen). Bij zicht op legalisatie wordt handhavend optreden aangehouden. Tot slot wordt in het beleidsplan 'spontaan naleefgedrag' gestimuleerd, door onder andere bij het opstellen van lokale regelgeving oog te hebben voor deregulering, handhaafbaarheid en naleefbaarheid van deze regels. Ook wordt de maatschappij meer betrokken bij de totstandkoming van lokale regels.

Uitvoeringspropramma Handhaving Fysieke Leefomgeving 2014 Bouwen

In 2013 was de beschikbare capaciteit lager dan begroot. Aangezien het aantal vergunningaanvragen ook lager was dan begroot, kon toezicht en handhaving wel op het geplande niveau worden uitgevoerd. Als voor 2014 de beschikbare capaciteit wordt afgezet tegen de verwachte werklast, blijkt dat er sprake is van een ondercapaciteit. Om die reden zal in 2014 toezicht en handhaving meer steekproefsgewijs plaatsvinden en zal niet altijd op alle verschillende controlepunten worden gecontroleerd, maar bijvoorbeeld op drie van de vier punten (doelmatig en efficiënt). Hierbij wordt wel kritisch gekeken naar de risico's die deze keuze in verschillende situaties met zich meebrengt. In bepaalde gevallen zal er op basis van deze overweging toch voor gekozen worden om wel 100 o 7o adequaat te toetsen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij grootschalige evenementen en bij bouwwerken met een bouwsom van C 1.000.000 en meer. Verder wordt op alle meldingen gereageerd.