Transcript als pdf

Summerschool: De Belijdenissen van Augustinus

-

23 juni tot en met 25 juni a.s. –

De PThU organiseert een bijzondere ‘summerschool’ op theologisch seminarium Hydepark in Doorn. Deze meerdaagse cursus is bestemd voor predikanten en heeft als thema ‘de Belijdenissen van Augustinus’. Drie dagen lang haalt u uw hart op aan lezingen, workshops, gesprekken en inleidingen over de betekenis en diepgang van de Belijdenissen. U hoeft geen kenner te zijn. Elke theoloog kan zich in het gesprek mengen: over de binnenkant van het geloof, over zonde en zaligheid, over de taal van de ziel. In deze folder kunt u lezen wat in de diverse lezingen en workshops zoal aan de orde komt. Naast inhoud is er tijd voor vertier en verpozing en kunt u deze zomeracademie beschouwen als een parade van de PTHU die u kan helpen keuzes te maken voor uw eigen studieprogramma binnen de permanente educatie.

Geef u snel op (zie elders in de folder!) Maandag 23 juni: Sources Lezing E.P. Meijering: Augustinus in zijn tijd en de onze

Augustinus vat om zo te zeggen de hele oudheid vanuit christelijk perspectief samen. Zijn bekeringsverhaal is een aangrijpend relaas van hoe een scepticus uiteindelijk voor gezag buigt. Wat heeft hij ons in onze multi-culturele samenleving te zeggen?

Lezing Gert van Klinken: Augustinus in het licht van de kritiek van Charles Freeman

Augustinus behoort tot de grote figuren in de westerse geestesgeschiedenis. Hij staat tevens aan het begin van het eenheidsdenken van het middeleeuwse Corpus Christianum. Biedt zijn denken ruimte voor de aanwezigheid van de ander? Charles Freeman stelt dat Augustinus bij heeft gedragen aan the

Closing of the Western Mind

. Heeft hij daarin gelijk?

Workshop Marten van Willigen: Een duik in de lofprijzing

Augustinus wil, zoals hij zelf zegt in het tweede en negende boek van de

Confessiones

, met zijn leven aan God een lofoffer brengen. In deze workshop gaat de spreker, die o.m. het boek “Bidden met Augustinus in de Vroege Kerk” publiceerde, nader op dit thema in.

Workshop Klaas Spronk: Op twee benen lopen

Volgens Augustinus kunnen Oude en Nieuwe Testament niet los van elkaar worden gezien. Via de bestudering van een aantal preken van Augustinus over teksten uit het OT gaan we na hoe volgens hem de Bijbellezer op twee benen kan lopen.

Dinsdag 24 juni: Beliefs Lezing Renée van Riessen: De postmoderne lezing van Augustinus

De invloed van Augustinus’ denken bleef niet tot de theologie beperkt: ook in de filosofie liet hij zijn sporen na. Via Heidegger komt Augustinus de hedendaagse hermeneutiek en de postmoderne filosofie binnen. In de lezing staat met name de verwerking van Augustinus’ belijdenissen bij Heidegger, Derrida en Lyotard centraal. Thema's zijn: zelfkennis en zelfonderzoek, de waarheidsvraag, en visies op begeerte en verlangen. In de aansluitende workshop staan we door middel van close reading stil bij Lyotards lezing van Augustinus (in Nederlandse vertaling), met speciale aandacht voor Godsleer en liefdesbegrip.

Lezing Gijsbert van den Brink: Augustinus’ omgang met de theodiceevraag

In zijn denken over God en het kwaad hanteerde Augustinus de zogenoemde “free will defence”. In hoeverre kan deze benadering ook vanuit een hedendaags theologisch perspectief behulpzaam zijn? De lezing geeft Augustinus’ denken op dit punt weer, en peilt de betekenis van dat denken voor ons.

Woensdag 25 juni: Practices Lezing Hans van Reisen: De preken van Augustinus

Hans van Reisen neemt u mee naar de wereld van Augustinus' preken. De globale kennismaking met Augustinus als predikant wordt afgesloten met het lezen en bespreken van een korte, karakteristieke preek. De schrijver van verheven wereldliteratuur blijkt ook een toegewijde pastor, een creatieve uitlegger van de bijbel en een diepzinnig theoloog voor gewone gelovigen in zijn havenstad.

Workshop Rein Brouwer: “Onrustig is het hart”

De Duitse praktisch-theoloog Henning Luther (1947-1991) maakte in een opstel

Religion und Alltag

(pp. 123-149) gebruik van Augustinus’

Confessiones

om duidelijk te maken dat een autobiografie religieus is door de structuur (motivatie en adressant). Na een korte inleiding op de visie van Henning Luther lezen we fragmenten uit deel tien van de Belijdenissen van Augustinus. Het lezen van de fragmenten geeft aanleiding om in gesprek te gaan over religieuze autobiografieën in het algemeen en onze eigen religieuze autobiografie in het bijzonder. Globale kennis van hoofdstuk tien van de Belijdenissen is noodzakelijk. Een ieder neemt zijn eigen exemplaar van de Belijdenissen mee naar de workshop. Het artikel van Luther wordt uitgedeeld.

Workshop Henk van der Meulen: Mystagogie vanuit de

Confessiones

De

Confessiones

biedt rijke stof voor bezinning op spiritualiteit en geestelijke begeleiding. Door openhartig te vertellen van zijn zoektocht worden we niet alleen deelgenoot van Augustinus’ geestelijke weg, maar leidt hij ons tevens in in de geheimen van Godskennis en zelfkennis. Na een inleiding lezen we samen een gedeelte uit Boek 1 en uit Boek 10.

Workshop Bert de Leede: De weg komt naar u toe

"Begin een college Vroege Kerk met een preek van Augustinus", suggereerde Gerrit de Kruijf in 2011 in een voorstel tot vernieuwing van de opleiding. De eigen ervaring met studenten bracht hem tot dat advies. Preken van Augustinus blijken voor alle tijden zeggingskracht te hebben. Ze voeden de eigen homiletische creativiteit, en de vrijmoedige dienst van het Woord. In 2007 verscheen een bundel preken over het Johannesevangelie onder een prachtige zin van Augustinus zelf: “De weg komt naar u toe”. Na een inleidende reflectie op de bundel, lezen we een van de preken uit deze bundel close reading.

Avondprogramma

Daarnaast staat er nog een film op het programma, kun je proeven van een augustijns biertje, en komt Frans Willem Verbaas vertellen over zijn romans over Calvijn, Barth en Augustinus. Komt allen!

Opgave zo spoedig mogelijk, uiterlijk 23 mei a.s., via http://www.pthu.nl/PAO/Cursussen2013_2014/Su mmerschool_Augustinus/

Hydepark….