Nieuwsbrief - Afdeling Oost Achterhoek

Download Report

Transcript Nieuwsbrief - Afdeling Oost Achterhoek

Oost Achterhoek Nieuwsbrief

Nr. 29 – juni 2014 Noordtak Betuweroute

Onlangs hebben het Havenbedrijf en de provincies Gelder land en Overijssel een QuickScan uitgevoerd waarin een nieuw tracé van de Noordtak van de Betuweroute voorge steld wordt. Een gedeelte van dit tracé loopt door onze afdeling, namelijk in de gemeenten Oude IJssel streek en Oost Gelre. In deze gemeenten kan dit tracé niet gebundeld wor den met be staande infra structuur, waar door er sprake zal zijn van een nieuwe doorsnijding van het landschap. Er zal veel landbouwgrond nodig zijn voor dit nieuwe spoor. Daarnaast zal er een enorme versnippering van agrarische bedrijven ontstaan en komt er een nieuwe barrière bij in het gebied. De winst van de vele kavelruilprocessen zal daar door teniet worden gedaan. Als afdeling hebben we bewaar tegen deze nieuwe goede renspoorlijn. We hebben onze steun toegezegd aan de werkgroep  ‘Noordtak  Achterhoek,  vergeet  ’t  maar’;;  hierin   werken inmiddels 10 organisaties uit verschillende geledin gen samen. Deze werkgroep is van mening dat de regio geen enkel economisch voordeel heeft bij deze spoorlijn. Tot 2030 zijn er gezien de te verwachten toename van het goederenvervoer nog voldoende alternatieven. Tot slot zijn de geschatte kosten van deze spoorlijn, 1,4 miljard Euro, erg rooskleurig ingeschat en is hierbij geen rekening gehou den met een goede inpassing in het landschap. Afgelopen week heeft staatssecretaris Mansveld van I&M besloten dat er voorlopig geen noordelijke aftakking komt omdat de groei van het goederenvervoer niet zo groot is als verwacht.

Luc Ratering

Waarschuwing mestverwerking

Met enige regelmaat verschijnen er uitnodigingen in de vakbladen of in uw mailbox van bedrijven die beloven voor zeer schappelijke tarieven mest te kunnen verwerken. Met klem willen wij onze leden er op wijzen om goed na te gaan of de ideeën wel realistisch zijn, technieken mogelijk zijn, vergunningen wel verkregen zijn, plannen makers die inleggeld vragen wel betrouwbaar genoeg zijn, etc . etc.. Gaat u voor uzelf na met wie u zaken zou willen doen, wiens business plan er degelijk uitziet en aan wie u uw mest en uw geld toevertrouwt!

Mark Ormel

Scholenproject LTO Commissie Aalten

Dit jaar organiseren we als Aaltense commissie voor het eerst een scholenproject. We merken dat kinderen tegen woordig steeds minder weten waar het eten eigenlijk van daan komt. En dat geldt niet alleen voor kinderen uit de stad, maar zelfs voor kinderen uit het dorp. Vroeger had iedereen wel iemand in de klas of buurt die van de boerderij kwam. Tegenwoordig is dat niet meer zo. En komen veel kinderen (bijna) nooit op een boerderij. Daarom hebben we alle basisscholen in Aalten een uitnodi ging gestuurd, voor een excursie naar de boerderij. In sep tember/oktober gaan dan de groepen 7 en 8 naar een boer derij die in de buurt van de school is, voor een excursie van zo’n  1,5  tot  2  uur.

Mocht u kinderen hebben die in groep 7 of 8 zitten van de basisschool, dan kan het dus zijn dat hij of zij in het najaar een uitje hebben naar de boerderij.

Erica Lensink, Commissie Aalten

LTO Noord afdeling Oost Achterhoek – Secretariaat: Lievelderweg 130, 7137 NB Lievelde – E [email protected]

Het hoofdkantoor is gevestigd in Zwolle

LTO Oost Achterhoek – Nieuwsbrief juni 2014

Dieselolietanks

Op landbouwbedrijven vallen dieselolietanks tegenwoordig onder het Activiteitenbesluit. Een bovengrondse tank die voor 1 januari 2000 in gebruik is genomen en die door het ontbreken van een mangat of inspectieopening niet gekeurd kan worden, moet uiterlijk 1 januari 2015 buiten gebruik worden gesteld. Twijfelt u of uw dieselolietank onder het Activiteitenbesluit valt? Controleer dan bij uw gemeente wat dit voor uw situatie betekent. Essentieel is dat de tank en de afleverinstallatie moeten zijn voorzien van zowel een Kiwa tankcertificaat, als een Kiwa installatiecertificaat. Aanvankelijk zouden alle niet-gecertificeerde tanks al enkele jaren geleden vervangen moeten worden. De maatregel is toen met 3 jaar uitgesteld. Als afdeling hebben we destijds een actie gehouden waarbij we collectief tanks hebben ingekocht. Deze keer willen we als afdeling geen inkoop actie op touw zetten, omdat we verwachten dat er geen animo genoeg voor is. We verwijzen de leden die hun tank willen vervangen daarom door naar LTO Commerce, die de actie Tankslag heeft. Een aantal leden heeft te kennen gegeven dat ze geen nieuwe tank meer aan willen schaffen, maar wel van hun oude tank af willen. Een tank dient door een gecertificeerd bedrijf afgevoerd te worden. Indien er genoeg leden zijn die hun tank af willen voeren, dan kunnen we daar wellicht een actie voor houden. Leden die hier interesse in hebben, dienen dit even door te geven aan ondergetekende.

Luc Ratering, E [email protected], T 06-12 99 75 04

Ammoniakrechten kopen of wachten op de PAS?

Wij krijgen veel vragen van veehouders over de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 (hierna: Nbw-vergunning). Veel veehouderijen die de afgelopen 10 jaar hebben uitgebreid hebben nog geen Nbw-vergunning terwijl dat wel zou moeten. Ook bedrijven die binnenkort willen uitbreiden moeten een Nbw-vergunning aanvragen. Het aanvragen van een Nbw-vergunning is echter lastig. De aanvrager moet namelijk zelf aantonen dat door de veran dering van het bedrijf geen grotere hoeveelheid ammoniak neerslaat op voor stikstof gevoelige Natura 2000-gebieden. Dat kan bijvoorbeeld door in samenhang met de uitbreiding de activiteiten van een andere veehouderij te staken. Dit wordt extern salderen genoemd. Extern salderen Het is niet eenvoudig om een stoppende veehouder te vinden waarmee gesaldeerd kan worden. Het moet gaan om een veehouderij die feitelijk nog aanwezig is en waar op grond van de geldende vergunning(en) dieren gehouden mogen worden. Ook is de locatie van het bedrijf van belang. Hoe dichter een veehouderij bij een Natura 2000-gebied ligt, hoe waardevoller de ammoniakrechten zijn. Echter, als er meerdere Natura 2000-gebieden in de omgeving liggen, dan is die stelregel niet van toepassing. In dat geval is vooral de ammoniak van de buurman interessant. Toch wachten op de PAS? Is het dan niet verstandiger om te wachten op de Program matische Aanpak Stikstof (PAS)? Naar verwachting kan begin 2015 vergunningen worden verleend op basis van de PAS. Als we de staatsecretaris moeten geloven is er in een groot deel van Nederland voldoende (gratis) ontwikkelings ruimte beschikbaar. Er wordt nog een nieuwe berekening van de ontwikkelingsruimte gemaakt op basis van de meest recente gegevens. Na de zomer moet dan duidelijk zijn waar voldoende ontwikkelingsruimte is. Ook is in een door de Tweede Kamer aangenomen wetswijziging de mogelijk heid van een drempelwaarde opgenomen. Bedrijven die een hele kleine bijdrage aan de stikstofdepositie veroorzaken hebben dan geen vergunning meer nodig. Vooralsnog is echter niet duidelijk hoeveel ontwikkelings ruimte er is. Ook is niet duidelijk of, en zo ja wanneer, de PAS in werking treedt. Er worden nog steeds vraagtekens gezet bij de juridische houdbaarheid van de PAS. Veel veehouders kunnen niet langer wachten of kiezen het zeke re voor het onzekere en kopen nu ammoniakrechten. Pas daarbij wel op of de aangeboden rechten ook werkelijk gebruik kunnen worden voor extern salderen. Zorg er te vens voor dat de aanvraag om een Nbw-vergunning op tijd wordt ingediend: vóór inwerkingtreding van de PAS. Zodra de PAS in werking treedt is extern salderen immers niet meer toegestaan. Meer informatie Voor meer informatie neem contact op met de specialisten van Rombou (Sander Kondring of Dick Hengeveld), tele foonnummer (088) 88 86 661.

Fietstochten ‘De boer op’ / open dag

Komende zomer worden er weer diverse fietstochten en een open dag georganiseerd in onze afdeling. Dit gebeurt op de volgende dagen: 1 augustus: Winterswijk Open dag 2 augustus: 10? augustus: Oude IJsselstreek Fietstocht Aalten Fietstocht 22 augustus: Oost Gelre Fietstocht Op onze website (www.oostachterhoek.ltonoord.nl) en in de locale media verschijnt binnenkort meer informatie over de fietstochten.

Open dag bij Mts. te Winkel-Grievink op 1 augustus

Evenals voorgaande jaren wordt op de laatste dag van de PeGeWe fietsvierdaagse de halteplaats verzorgd door Vrouwen van Nu en LTO. Vrijdag 1 augustus 2014 zijn we te gast op het melkveebedrijf van Ab en Rina te Winkel. Dit bedrijf bestaat uit ca. 90 stuks melkvee, 65 stuks jongvee, 2 - 2 -

LTO Oost Achterhoek – Nieuwsbrief juni 2014

paarden en ongeveer 48 hectare grond. Naast de melkvee tak is er op dit bedrijf een boerderijwinkel / eierhandel aan wezig. Het adres is : Vredenseweg 174 7105 CC Winterswijk/Huppel Graag zien wij u deze dag, al dan niet op de fiets, verschij nen om het bedrijf te bekijken of om gezellig bij te praten, tussen 10.00 en 16.00 uur.

Bert Heesen, PR-commissie Winterswijk

Gezellige ledenavond Aalten

Ook dit jaar organiseren we weer een gezellige avond voor de leden uit de voormalige afdeling Aalten/Dinxperlo. Het is al een vaste traditie aan het worden dat we met een bal en een klomp aan een steel door de weilanden lopen en naar afloop gezellig gaan barbecueën en het nodige gaan drin ken, dit jaar gaan we weer naar De Heurne en wel op het bedrijf van Manfred Keuper aan de Lage Heurnseweg 30. De datum staat gepland op woensdag 9 juli 2014 noteer dit alvast in de agenda, de uitnodigingen voor opgave worden enkele weken van te voren toegestuurd.

Omgevingsdienst Achterhoek

Sinds begin vorig jaar voert de Omgevingsdienst Achter hoek (ODA) de wettelijke milieutaken uit voor 10 Achter hoekse gemeenten. Het gaat hierbij om vergunningverle ning, toezicht houden en handhaving. Van enkele leden hebben we klachten ontvangen over het functioneren van de ODA. Een aantal van de klachten zijn: Acceptaties in het kader van het activiteitenbesluit laten lang op zich laten. Er worden te veel onderzoeken gevraagd, terwijl de regelgeving daar niet geheel duidelijk over is. Er wordt soms pas in een laat stadium om aanvullende gegevens gevraagd, waardoor de termijn niet meer ge haald kan worden en de bouw niet tijdig kan beginnen. Graag horen/lezen we van uw ervaring met de ODA. Hier mee hebben we dan een betere onderbouwing wanneer we met de ODA in overleg treden. Uiteraard zal er vertrouwelijk met uw opmerkingen om worden gegaan. U kunt hiervoor contact opnemen met ondergetekende.

Luc Ratering, E [email protected], T 06-12 99 75 04

LTO Noord Informatiecentrum

Voor al uw vragen, opmerkingen en suggesties op het ter rein van belangenbehartiging en lidmaatschap èn voor adviesvragen kunt u contact opnemen met het LTO Noord Informatiecentrum: T 088 – 888 66 44

Verschijnen nieuwsbrief

De nieuwsbrief van LTO Oost Achterhoek verschijnt 6 keer per jaar. De volgende nieuwsbrief verschijnt in augustus.

Bestuursleden LTO Oost Achterhoek

Mark Ormel

Voorzitter

T 06-13 42 87 76, E Apenhorsterweg 9, 7095 BJ De Heurne [email protected]

Manfred Keuper

T 06 –

– vice-voorzitter

23 56 84 26, E Lage Heurnseweg 30, 7095 AM De Heurne [email protected]

Luc Ratering

-

Secretaris

T 0544-46 18 59, E Lievelderweg 130, 7137 NB Lievelde [email protected]

Tonnie Berendsen

-

Penningmeester

Boersweg 8, 7136 KK Zieuwent T 0544-35 19 25, E [email protected]

Leo Damsteegt

Geurweg 3, 7078 BS Megchelen T 0315-37 75 72, E [email protected]

Sander Fisser

Keurhorsterweg 14, 7065 BS Sinderen M 06-48 07 19 40, E [email protected]

Harry Grevers

Voskuilweg 8, 7109 BB Winterswijk Miste T 0543-56 52 93, E [email protected]

Wim Meerdink

Hoeninkdijk 6, 7121 LN Bredevoort M 06-51 15 16 35, E [email protected]

Carla Schurink-Berntsen

Meddoseweg 35, 7142 HA Groenlo T 0544-46 15 93, E [email protected]

Eric Tankink

Zilverbekendijk 10, 7122 PX Aalten T 0544-37 28 07, E [email protected]

Arjan Tolkamp

Waliënseweg 34/A, 7105 CD Winterswijk Huppel M 06-12 17 30 67, E [email protected]

Rina te Winkel-Grievink

Vredenseweg 174, 7105 CC Winterswijk Huppel T 0543-56 24 53, E [email protected]

- 3 -