14 maart 2014 - Wmo-adviesraad Winsum

Download Report

Transcript 14 maart 2014 - Wmo-adviesraad Winsum

Verslag vergadering Wmo-adviesraad d.d. 14 maart 2014

09.30-12.15 uur Gemeentehuis Winsum Aanwezig: Muriel van der Spek (voorzitter), Aafje Barsema, Gerda Boersma, Wim Verkerk, Rob Higler, Jan de Groot, Egbert Kruidhof, Saskia Roest, Betty ten Hoeve (notulen). M.k.a.: Sietse Olinga.

1. Opening 2.

Muriel van der Spek opent de vergadering N.a.v. het

verslag d.d. 14 februari

: Over het e-panel: Gerda Boersma merkt op dat een aantal vertegenwoordigers van belangenorganisaties het jammer vindt dat we voorlopig gestopt zijn. Muriel van der Spek: wij zijn geen trekker van het advies 3D BWME, maar wij willen wel graag de regie houden over onze eigen advisering aan ons eigen college. Verslag vastgesteld.

Agenda

: wijziging i.v.m. afwezigheid Lennart Top en Renee Orleans. We bespreken nu de concept Kadernota Burgerparticipatie en de 4 modellen voor burgerparticipatie.

Kadernota burgerparticipatie

Gezien de datum van het stuk (oktober 2012) vragen we ons af of we wel het goede exemplaar hebben. De evaluaties zijn er ook niet in opgenomen. ( N.B. Inmiddels heeft een ieder de actuele versie – januari 2014 - via de mail van Saskia Roest gekregen! ) Jan de Groot: Waartoe moet burgerparticipatie leiden en wat is de rol van de Wmo- adviesraad? Zijn wij die “burgerparticipanten”? Voor de gemeente wellicht wel. Wij vinden dat we een brugfunctie hebben, wat betekent dat? Burgerparticipatie is ook een beweging van onderop. Daaruit kunnen ook initiatieven ontstaan. Participerend burgerschap (van onderop) is wat anders dan burgerparticipatie. Wij zijn een mix van de 4 modellen. Gerda Boersma: je zou met model 4 moeten beginnen. De Wmo-adviesraad van Bedum vertegenwoordigt verschillende belangen/partijen. Is in Winsum anders. Muriel van der Spek: over 4 jaar is de gemeentelijke herindeling een feit. Organisatie van burgerparticipatie is dan belangrijk. Rob Higler: hoe moeten we het nu praktisch invullen? We zitten op een rijdende trein. Alle transities gaan samen met 4 of 7 gemeenten. Wim Verkerk: vertrekpunt moet dicht bij huis zijn en het maakt niet uit of het uiteindelijk een veel groter verband wordt. Muriel van der Spek: wij worden gevraagd deel te nemen aan werkgroepen rond de toegang tot de zorg. Wij hebben ook afgesproken dat wij in de adviesvoorbereiding belangengroepen raadplegen. Daarnaast vervullen we een expertrol. Wim Verkerk: er bestaat groot wantrouwen en scepsis bij de burger jegens de overheid. Egbert Kruidhof: er is onder burgers ook veel onkunde over de transities. Aafje Barsema: wat doen we met alle kritiek die we horen? Moeten we dat niet bij de gemeente neerleggen? Saskia Roest: vaak wordt de bedoeling van de wet niet begrepen en dus te letterlijk opgevat.

3.

4. Muriel van der Spek: hoe nu verder met de discussie? Afspraak: themagroep 1 bereidt voor over onze visie op burgerparticipatie en de betekenis voor ons Beleids- en werkplan voor de volgende vergadering. Wim Verkerk: aan de hand van casuïstiek, bijv. de AWBZ. Model proberen toe te passen op concreet geval. Ook het idee van gesprekken met nieuwe raadsleden uitvoeren. Dit moet op een avond. Gerda Boersma: Wmo-vergaderingen openbaar maken? Dit was vroeger ook zo. Afspraak: Rob, Aafje en Gerda bereiden een voorstel voor om de kennismaking met nieuwe raadsleden te realiseren. Saskia sluit zich bij themagroep 1 aan.

Concept-Jaaractiviteitenplan 2014 Wmo-adviesraad

Jan de Groot: beschouwt het Jaaractiviteitenplan als het maximum wat we kunnen doen! In juni weer bekijken en uitvoering evalueren. S.v.p. in actiekolom zo concreet mogelijk aangeven welke acties je onderneemt om je doelen te realiseren. Vastgesteld. Kan op onze website. De secretaris zet het Jaaractiviteitenplan Wmo-adviesraad 2014 via Gerry op de website en stuurt het, ter informatie, naar Renee Orleans.

Mededelingen/taken

Uit het DB: - M.b.t. financiën 2013: er is geld over. We hevelen dit over naar 2014 (kosten ouderenbijeenkomst in februari moeten daar ook af). -Zittingstermijn leden: er is onduidelijkheid over de exacte zittingstermijnen van leden. Gekoppeld aan gemeentelijk Wmo-beleidsplan tot 2014? Dit geldt niet voor de zittingstermijn van de nieuwste leden – zij zijn benoemd onder de nieuwe Verordening Wmo-adviesraad. De termijn van Muriel van der Spek, als voorzitter, loopt in voorjaar af. Op 16 mei bespreken we hoe we omgaan met de zittingstermijnen: wat zijn de praktische consequenties van deze benoemingsperioden en wat kunnen we zeggen over (voornemens over) doorgaan voor een tweede periode. Hoe sta je daar zelf in en hoe krijgen we een beeld van de bezetting voor de komende vier jaar? Verder is er ook nog een vacature voor penningmeester. In principe is iedereen benoemd voor 4 jaren. Lijst met zittingsperioden staat op Dropbox. De secretaris zoekt uit hoe het formeel zit via de Verordening Wmo-adviesraad en ons Huishoudelijk Reglement. -Training: in principe met dezelfde trainer als in december 2013 op 16 mei, ’s middags na de vergadering. Muriel van der Spek neemt contact met hem op. -Muriel van der Spek heeft ook contact opgenomen met Zorgbelang over de evaluatie van het adviestraject 3D-transities met de 4 gemeenten. Zij hebben daar budget voor en een taak in begeleiding van Wmo-adviesraden. Piet Faber neemt contact met ons op. De bedoeling is om met de 4 voorzitters en de 3D-trekkers te evalueren als Zorgbelang akkoord is. Gerda Boersma vindt dat eigenlijk iedere betrokkene mee moet doen, maar stelt voor het aan Piet Faber over te laten. Vooral kijken hoe het in de toekomst beter kan. -Overleg met Renee Orleans: zie bijlage (ter vergadering uitgereikt). Ad 2 - wij reageren niet op de Concept-Kadernota Burgerparticipatie via het reactieformulier, maar via een ongevraagd advies. Ad 3 - mee te nemen in overleg met nieuwe raadsleden. Ad 4 - onze opmerkingen t.a.v. onze behoefte om te kunnen adviseren op visie inkoopbeleid heeft Tina Bollin niet meegenomen naar Renee Orleans. RIG doet grote inkoop. Basiszorg

6. 5. doet gemeente zelf. Gerda Boersma neemt dit op met Tina Bollin (visie gemeentelijk inkoopbeleid voor de basiszorg). Wij willen graag invloed op visievorming! Ad 5 - voor de ontwikkeling van Sociale Wijkteams komen werkgroepen waaraan we kunnen deelnemen als adviesraad. Op 4 april gesprek met Tina Bollin, Egbert Kruidhof en Gerda Boersma. Wachten nog op een uitnodiging van Janna Kosters. M.b.t. Inclusief Beleid: sectie Welzijn heeft een themadag georganiseerd voor het gemeentepersoneel samen met de fa. Schreuder, waarbij ze allemaal in een rolstoel hebben gezeten en de Inclusief Beleid-film (zie onze website!) hebben gezien. Had veel impact. Gerda Boersma zal Gerda Harsema doorgeven dat de film zin heeft gehad en hoe de gemeente het onderwerp opnieuw heeft opgepakt. Er komt overigens een advies voor (toegankelijkheid van) alle gebouwen: Rob Higler zet dat op intranet. Ad 6 - het KTO traject Wmo-dienstverlening voor de 4 gemeenten voor de Wmo dienstverlening 2013 loopt al. Dit doet hetzelfde bureau als vorig jaar. Wij kunnen alleen nog naar de vragenlijst kijken. Rob Higler en Muriel van der Spek nemen contact op met Lennart Top. Wij willen volgend jaar graag vóór de start al betrokken worden . Ad 9 - er komt antwoord van Renee Orleans over het advies om een klankbordgroep AWBZ cliënten uit de 4 gemeenten samen te stellen. Patrick Boon is al weg bij de gemeente. Wie neemt het over? -T.a.v. kennismaking met Ernst Ottens (Werkplein): dit gaat niet door. Hiervoor is nu aangesteld M. Moes. Muriel van der Spek zal hem uitnodigen. -Over vervolgstappen participatiewet: DB. N.B. Er komt veel op ons af m.b.t. adviezen! -Gerda Boersma: is aangeschoven bij initiatief “De Tijd”. Ze willen naar het gebouw van de VVV en de gemeente staat daar welwillend tegenover. -Aafje Barsema en Saskia Roest hebben met Ria Maring (SW&D) gesproken over (ondersteuning)Mantelzorg. Er komt een informatiebijeenkomst over de Kanteling in het voorjaar.

Thema nieuwsbrief maart

Lokaal Gezondheidsbeleid is nog niet in de Raad geweest, maar we kunnen er wel iets over schrijven: Gerda Boersma en Muriel van der Spek. Volgende keer (april): burgerparticipatie.

Rondvraag en sluiting

Er zijn geen punten voor de rondvraag. De volgende vergadering zijn Egbert Kruidhof en Muriel van der Spek afwezig. Jan de Groot is dan voorzitter. De voorzitter sluit de vergadering.