Tanendepopulariteitdrijft Makronaarsociaalbloedbad

Download Report

Transcript Tanendepopulariteitdrijft Makronaarsociaalbloedbad

DE TIJD

DINSDAG 21 JANUARI 2014

16

Vandaag dedag

SELECT

Televisie

MASTER AND COMMANDER

2BE, 20.35 UUR De Australische regisseur Peter Weir draaide in 2003 de uitstekende avon turenfilm ‘Master and Commander - The Far Side of the World’. De film speelt zich af in de tijd van Napoleon.

Zijn vloot lijkt onaantastbaar, maar de Britse marine weigert de strijd op te ge ven. ‘Master and Commander’ is een sfeervolle film die het menselijke aspect benadrukt. De spectaculaire zeeslagen zijn zeer mooi in beeld gebracht en ge ven de film, die geen pure actiefilm is, de nodige pit. De hoofdrollen zijn voor Russell Crowe en Paul Bettany.

Jesso Owens, koning van de Spelen in Berlijn.

© IMAGEGLOBE

DE SPELEN VAN BERLIJN

CANVAS, 20.40 UUR Op 1 augustus 1936 verklaarde Adolf Hitler voor 100.000 aanwezigen in het olympisch stadion van Berlijn de elfde Olympische Spelen voor geopend. Nooit eerder waren er zo veel deelnemende landen, ondanks de vele protesten en de oproepen tot een boycot, onder meer in de Verenigde Staten. De Spelen moes ten voor Hitler één grote lofzang op het superieure arische ras worden. Niets werd aan het toeval overgelaten. Ook niet qua communicatie, zo blijkt uit deze aflevering van ‘Beeldgeheimen’. De nazi’s hadden echter geen vat op de sportieve prestaties. De ster van de Spelen werd de zwarte Amerikaan Jesse Owens.

SAMSON ET DALILA

OP12, 20 UUR OP12, het derde VRT-net, toont van avond de opera ‘Samson et Dalila’ van de Franse componist Camille Saint Saëns. Het gaat om de uitvoering van de Vlaamse Opera in 2009. De regie was in handen van het Palestijns-Israëlische duo Amir Nizar Zuabi en Omri Nitzan. Het ver haal draait om de onmogelijke liefde tus sen de Jood Samson en de Filistijnse Dalila. Onmogelijk, omdat ze een andere cultuur en godsdienst hebben. De regis seurs draaiden het verhaal van Saint Saëns om. De onderdrukker (Samson) wordt de onderdrukte, die als zelfmoord terrorist de strijd aangaat met de Filis tijnen. Een gewaagd uitgangspunt.

Expo

INDOMANIA

BOZAR, BRUSSEL In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel lopen deze week de twee mooie Europalia-tentoonstellingen over India ten einde. Wie nog wil gaan kijken, moet dus snel zijn. ‘India belichaamd’ focust artistiek op de cultus van het lichaam, van de geboorte over de dood tot de reïncarnatie. ‘Indomania’ toont een chro nologisch overzicht van de relatie tussen India en het Westen, en hoe die in de kunst tot uiting komt.

Tot 26 januari, www.bozar.be

Ilah

Jongetje Kaaiman

KOEN MEULENAERE

50 tinten grauw

Paul De Grauwe weert zich als een duivel in een nonnenconvent.

Zo weerlegt hij met klem dat hij seniel zou zijn geworden.

Tevergeefs. Ieder weet: het zijn zij die het het luidst ontkennen, die het het ergst zijn. De staatshervormingen hebben niet tot een hogere groei in Vlaanderen geleid! Veel doller mag het niet worden, of de broeders alexianen loeren om de hoek.

Van alle malligheden die De Grauwe heeft verkocht na zijn bij drage in de propagandabrochure van Open VLD, sloeg de vol gende alles: ‘Ik een liberaal? Kom zeg.’ De Grauwe was van 1991 tot 2003 wel parlementslid voor Open VLD, maar dat heeft zijn academische onafhankelijkheid nooit aangetast. Doet denken aan professor Axel Haelterman, die eerst als neutrale expert van de KUL beweerde dat het ACW geen fiscale fraude had gepleegd, en enkele weken later hetzelfde beweerde als fors betaalde advocaat van het ACW. Onder Roger Dillemans: onmogelijk.

Paul De Grauwe heeft, twintig jaar voor de N-VA langs parle mentaire weg hetzelfde zal proberen, ons land al eens bijna om zeep geholpen met zijn manifest van ‘de Leuvense economen’ uit 1993. Daarin werd aangeraden de koppeling van de frank aan de mark onmiddellijk los te laten. Het was het begin van het herstelbeleid van de regering Dehaene-Verplaetse, en Fons had gelukkig goede contacten bij de Bundesbank. Die koppeling heeft België, aan een sjofel touwtje boven de afgrond bungelend, van de dood gered, maar de Leuvense economen wisten beter.

Hulde aan de twee leden van de faculteit economie die toen weigerden die nonsens te ondertekenen: Theo Peeters en Paul Van Rompuy. Mocht hij niet met emeritaat zijn geweest, dan had zeker ook Vic Van Rompuy zich gedistantieerd. Vic was de vader van de Europese president en zijn ongelukkige broertje, en van de communistische agitator Tine Van Rompuy, wier kandidatuur bij de komende kiezing actief wordt gesteund door Kameraad Kaaiman.

Het was overigens Europees president Herman Van Rompuy die uitpakte met de quote van de maand toen hij verklaarde: ‘Het moet beter gaan met de euro, want ik hoor Paul De Grauwe niet meer.’ De president verwees met deze guitige witz naar een periode waarin De Grauwe en Johan Van Overtveldt dagelijks in ‘Terzake’ opdoken om het einde van de euro en de herinvoering van de Duitse mark aan te kondigen. Plus het verstoten uit de Europese Unie van Griekenland, Spanje, Italië, Portugal, Malta, Cyprus, Frankrijk, Ierland en Hongarije.

Vandaar wellicht dat Van Overtveldt als kersverse N-VA’er opvallend gematigd reageerde op de antinationalistische aanval van De Grauwe. De professor was vertrokken van de juiste cijfers, voor een econoom al een zeldzaamheid, maar had geheel in lijn met de geplogenheden in zijn vak de verkeerde conclusies getrokken. Als de staatshervormingen Vlaanderen geen economische groei hebben opgeleverd, bewijst dat net dat er niet minder Vlaanderen nodig is maar meer! Dezelfde logica als toegepast door het Joenk, die in hetzelfde propagandaboekje betoogde dat de Europese Unie totaal onwerkbaar is en dat we er dus nog meer geld en bevoegdheden aan moeten afstaan.

Uw Kaaiman draait dat principe om: er zijn niet meer economen nodig, maar minder. Veel minder. Geen zou ideaal zijn. De eerste succesvolle econoom, tevens de laatste, was Robinson Crusoë.

Hij had schaarste en liet een arme neger ervoor opdraaien.

Lees Kaaiman ook elke dag op www.tijd.be/kaaiman Adres

Mediafin, Havenlaan 86c, bus 309 1000 Brussel Tel. +32 (0)2 423.16.11 ; op werkdagen van 8u30 tot 18u

Abonnementen & distributie

Tel. 0800/55.150

Fax +32 (0)2 454.28.32, [email protected]

Redactie

Tel. : +32 (0)2 423.18.40, Fax: +32 (0)2 423.18.15

Lezers: [email protected], Persberichten: [email protected], Opinie: [email protected]

Rekening

Mediafin: 412-7058051-21

BTW-nummer

404.800.301

Advertenties

Trustmedia Tel. (02) 422 05 11, Fax (02) 422 05 10, [email protected]

Algemeen directeur

Dirk Velghe

Operationeel directeur

Dieter Haerens

Financieel directeur

Arnaud Delmarcelle

Redactiedirecteur

Frederik Delaplace

Hoofdredactrice

Isabel Albers ([email protected])

Adjunct-hoofdredacteur

Henk Dheedene

Multimediamanager

Tom Peeters

Redactiemanager

Olivier Ditroia

Manager nieuwe media

Roland Legrand

Nieuwsmanagement

Henk Dheedene, Serge Mampaey, Steven Samyn, Stephan Verheyden

Senior writers

Stefaan Michielsen Jean Vanempten

Central News Desk

Kurt Vansteeland (Chef), Jan De Schamphelaere, Kim Evenepoel, Pieter Haeck, Koen Lambrecht, Guido Meeussen, Erika Racquet, Sebastien Rousseau

Politiek & Economie

Katrien Verstraete (Chef), Pieter Blomme, Lars Bové, Lieve Dierckx, Jasper D’Hoore, Bart Haeck, Barbara Moens, Wim Van de Velden, Kris Van Haver, Jan Van Hessche, Erik Ziarczyk

Ondernemen

Bas Kurstjens (Chef), David Adriaen, Bert Broens, Wim De Preter, Marc De Roo, Stephanie De Smedt, Patrick Luysterman, Tom Michielsen, Michaël Sephiha, Ben Serrure, Saar Sinnaeve, Dieter Snoeck, Emmanuel Vanbrussel, Maaike Van Melckebeke

Weekend & reportage

Steven Samyn (Chef), Dries Bervoet, Gwen Declerck, Peter De Groote, Piet Depuydt, Ine Renson, Nico Schoofs, Wouter Vandriessche

Opinie

Franky Van Hamme

Beleggen

Christophe De Rijcke (chef), Stijn Demeester, Ilse De Witte, Pieter Suy, Jasper Vekeman, Wouter Vervenne

Cultuur

Koen Van Boxem (chef), Tom Peeters

Kaaiman

Koen Meulenaere ([email protected])

Eindredactie

Carl Pansaerts (chef), Ivan Broeckmeyer, Veerle Janssens, Wouter Kongs, Robert Messiaen, Peter Rasking, Hilde Vandenbussche, Charlotte Van Dyck, Kaat Van Overwalle, Ann Welter

Sabato

Gerda Ackaert (chef), Camille Cieters, Jan Lodewyckx, Philip Van Bastelaere,

Netto

Nadine Bollen (Chef), Ellen Cleeren, Petra De Rouck, Ilse Janssens, Willem Ravoet, Peter Van Maldegem

Lay-out

Jan Nelis (art director), Arnaud Camerlinckx, Stefan De Clippeleer, Jo Van Lil, Sue Yuen

Infografie

Filip Ysenbaert (chef beeld), Fabrizio Colucci, Patrick D’Haeyere, Frank Schulpé

Foto

Alexia Mangelinckx (chef), Jean Dujardin, Tim Ricour, Kristof Van Accom

Tijd-TV & Nieuwe media

Raphaël Cockx, Pascal Laureyn, Dirk Selleslagh, Jan Rombouts

Redactiesecretariaat

Ann Leemans, Nicole Hofkens

Koersinformatie

DE TIJD is een uitgave van Mediafin Verantwoordelijke uitgever: Dirk Velghe, Havenlaan 86c, bus 309, 1000 Brussel

dinsdag 21 januari 2014

BEL 20 2.964,32 -0,16%

China Beurs onderuit na historisch lage groei economie

BELEGGEN

PAGINA 31

DOW JONES Beurs gesloten 10-JAARSRENTE 2,321%

BELGIË -3 basispunten

EURO IN DOLLAR 1,3562 +0,22%

Ondernemen

&

Beleggen

www.tijd.be

OLIE (BRENT) 106,35 -0,12%

IN USD/VAT

BINNEN

Beleggingsfondsen

23

Geld en valuta

28

Agenda

28

Buitenlandse beurzen

29

Beurs Brussel

30

Tanendepopulariteitdrijft Makronaarsociaalbloedbad

In de Makro-winkels verdwijnt een op de tien jobs. De winkelketen krijgt minder kopers over de vloer, waardoor ze drastisch moet besparen.

SAAR SINNAEVE

M 1,2 miljard euro.

akro is van plan 370 ba nen te schrappen in Bel gië. De winkelketen, die in ons land zes vestigin gen en 3.300 werkne mers telt, kampt al enke le jaren met tegenvallende verkoopcijfers, waardoor ze moet besparen. De omzet van de Belgische winkels, en dat zijn naast de Makro-winkels ook de zeven Metro-winkels, bleef de voorbije drie jaar hangen op zo’n Makro, dat zijn eerste winkel in België opende in 1970, was oorspronkelijk enkel toegankelijk voor zelfstandigen. Die moes ten een btw-nummer voorleggen om een winkelkaart te bemachtigen. Maar sinds een paar jaar is iedereen welkom bij Makro, al moet nog altijd een toegangskaart worden aangevraagd. En toch hebben de klanten af gehaakt.

‘Het aantal bezoeken is gedaald. De men sen kopen minder dan vroeger. Ze gaan on line winkelen of zoeken andere winkels op waar ze meer comfort en diensten krijgen’, zegt Julie Stordiau, woordvoerster van Ma kro. ‘Daarom passen we ons nu aan. Vroeger bijvoorbeeld installeerden de mensen wat ze kochten volledig zelf. Nu willen ze niet meer prutsen en dus gaat Makro nu ook zelf bij de mensen thuis installeren.’ Officieel heet het dat Makro maatregelen neemt ‘om de commerciële slagkracht van het bedrijf te versterken en de kostenstruc tuur te verbeteren.’ Stordiau wijst erop dat Makro zich aan het moderniseren is, wat be halve een reorganisatie ook investeringen met zich meebrengt. Hoeveel die oplopen, wil ze niet kwijt. Makro wil onder meer het onderscheid tussen voeding en niet-voeding in de winkels, precies keuzes waar Makro al jaren voor bekendstaat, laten vervagen. ‘We hebben twee doelgroepen, de professionals KORT Makro voert een herstructurering door, waardoor 370 van de 3.300 ba nen moeten verdwijnen. Makro, een onderdeel van het Duitse Metro, telt zes winkels in ons land. De Makro-win kels kregen de voorbije jaren minder klanten over de vloer. Makro haalt sa men met de zeven Metro-winkels een omzet van 1,2 miljard euro in België.

De bedrijfswinst kwam in 2012 nog uit op 22,57 miljoen euro.

Makro gaat zijn winkels noodgedwongen moderniseren omdat de klanten afhaken.

© DOMINIC VERHULST en de particulieren. We zullen de komende maanden beter op die groepen proberen in te spelen’, zegt Stordiau.

Wellicht heeft de komst van Metro, een winkelketen van dezelfde Duitse groep als Makro, roet in het eten van Makro gegooid.

In 2003 besliste de groep om naast de Ma kro-winkels ook Metro naar België te bren gen, met grote winkels voor de horeca en de voedingsprofessionals. Intussen zijn er al ze ven Metro-winkels, vaak in de buurt van een Makro. ‘Metro heeft een andere doelgroep’, weerlegt Stordiau. ‘Het Metro-concept slaat aan, we gaan dat nog verder uitbreiden, ook in België.’

Procedure-Renault

De vakbonden vielen gisternamiddag uit de lucht toen de Makro-directie aankondigde dat een op de tien jobs moest verdwijnen. De procedure-Renault werd ingeroepen. ‘We willen nu eerst horen welke commer ciële impulsen de directie te bieden heeft.

Dat is het best voor iedereen. Onderhande -370

Makro schrapt 370 op de 3.300 jobs.

De administratieve diensten van de winkels worden gecentraliseerd.

len over een sociaal plan is niet aan de orde.

Gedwongen ontslagen zullen we hoe dan ook niet aanvaarden’, stelt Erwin De Deyn, voorzitter BBTK.

In welke winkels of in welke afdelingen banen zullen worden geschrapt is tot zover niet duidelijk. ‘Ik kan hier nog geen details over geven, maar we zullen zo veel mogelijk directe ontslagen proberen te vermijden’, stelt Stordiau. Makro wil in zijn besparings plan een reeks activiteiten centraliseren. Zo heeft iedere winkel vandaag een eigen boek houdafdeling, een loonadministratie en een callcenter. De intentie is om die samen te voegen voor alle winkels.

Makro is in handen van het Duitse beurs genoteerde Metro, dat ook de winkels van Galeria Inno, Saturn, MediaMarkt en Metro zelf overkoepelt in ons land. De groep boek te in 2012 een omzet wereldwijd van 46 mil jard euro, maar boekt verlies. Makro heeft in België zes winkels: in Deurne, Eke, Machelen, Sint-Pieters-Leeuw, Alleur en Lodelinsart.

Die zijn wel nog winstgevend.

ADVERTENTIE

Delicatesse Catering Genk legt boeken neer

PIETER HAECK EN PATRICK LUYSTERMAN

Het voedingsbedrijf Delicatesse Ca tering uit Genk legt vandaag de boe ken neer. Als er niet snel een overne mer komt, verliezen 125 medewer kers hun job. Voor 7.000 gebruikers moeten ziekenhuizen, scholen en bedrijven een alternatieve oplossing voor hun warme maaltijd zoeken.

Delicatesse Catering, gesticht in 2001 door Geert Spapen, was een snelle groeier. Het vestigde zijn cen trale productiekeuken in de buurt van de Ford-fabriek. Het cateringbe drijf werd in 2008 de ‘Limburgse Groeigazelle’ van Trends. Van 2003 tot 2010 was de Limburgse investe ringsmaatschappij LRM medeaan deelhouder. Met 13 externe keukens werden op de beste dagen op loca ties in heel België dagelijks 10.000

maaltijden geserveerd.

-125

Zonder overnemer verliezen de 125 werknemers van Delicatesse Catering hun job.

In 2011 leed het bedrijf een verlies van 244.000 euro. In 2012 werd het kapitaal verdubbeld tot 946.000

euro en werd opnieuw een beschei den winst gemaakt. In de loop van 2013 is het verkeerd gelopen. Het bedrijf verloor enkele belangrijke klanten en zit opgescheept met een hoge schuldengraad door de inves teringen en een gebrek aan cash.

Bonden vrezen voor jobverlies bij Philips

De christelijke bediendevakbond LBC-NVK vreest banenverlies in Bel gië na de bekendmaking dat het Ne derlandse elektronicaconcern Phi lips zijn belang van 30 procent in TP Vision verkoopt aan de Taiwane se partner TPV. Op 30 januari is er een ondernemingsraad gepland.

Volgens een woordvoerder van TP Vision blijft het innovatiecen trum in Gent gespaard. ‘Voor ons is het bang afwachten’, zegt onderne mingsafgevaardigde Dany Vanden Broeke (LBC-NVK). ‘Onze manager zit in Taipei om te bekijken wat de gevolgen zijn.’ In Brugge, Brussel en Eindhoven werken nog 300 vaste medewerkers. Tussen het najaar 2012 en eind 2013 hebben al 76 vaste medewerkers het bedrijf verlaten.

“Een onderneming kan goed transformeren als het de veranderende spelregels in de economie goed snapt.”

Wilson De Pril, Algemeen directeur Agoria Vlaanderen

www.nieuwindustrieelondernemen.be

ONTDEK HOE BEDRIJVEN TRANSFORMEREN Onder de verantwoordelijkheid van