Txt april 2014 Cormac Jim Joop

Download Report

Transcript Txt april 2014 Cormac Jim Joop

Masterclass

4C

, Close Community Coalition for a Change

Jim Diers (USA), Cormac Russel (UK), Joop Hofman (Nederland) geven op 17, 18 en 19 novemberi 2014 een driedaagse

Masterclass 4C, Close Community Coalition for a Change Drie lange dagen

alles, maar dan ook alles over de ABCD-methode. De methode voor wijkontwikkeling die aantoonbaar wijken sterker maakt. Onder leiding van John McKnight onderzocht de Universiteit van Chicago in 1993 worldwide honderden wijkontwikkelingsstrategieën en kwam uit op een effectieve benadering die ze de ABCD-methode noemden. De Asset Based Community Development-methode. De leidende mensen in de wereld achter deze methode zijn op

17, 18 en 19 november 2014

in Nederland voor een Masterclass. Zestien Nederlanders kunnen ook meedoen.

Deelnemers:

Medewerkers die in wijken en dorpen werken op het snijvlak van strategisch en operationeel handelen: de do-it denkers en denkende doeners. De driedaagse zijn vooral werkdagen, daarom wordt er gekozen voor een beperkt aantal deelnemers. Zestien mensen: groot genoeg om ervaringen en lessen te delen en samen er op uit te gaan. Zestien is klein genoeg om echt aan je trekken te komen. Ieders verhaal doet er toe. De aanmelding gaat volgens het principe wie het eerst komt, het eerst maalt.

Programma

Drie dagen werken met de uitvoerende kant van de ABCD-benadering, zoals: • De ontwikkelingsvisie achter empowerende wijken • • • • Wijken en dorpen in beeld brengen vanuit de capaciteiten die er zijn. Het maken van connecties en organiseren van relaties in communities De geschiedenis van de ABCD De zeven principes van de ABCD-methode • • • Zeven strategieën voor effectieve bewonersbetrokkenheid Vinden-Verbinden-Mobiliseren als core-business Kennismaken en ter plekke oefenen met diverse werkmethoden en technieken. Zoals The Gifts, We Can-game, Storytelling • Kennismaken met dé verschilmakers: de leider, de ‘giftgiver’, de ‘unsong hero’s’, de verbinders, de alledaagse doeners • Oefenen met lokale casussen Maar vooral, zoals Cormac Russel zegt: “You will learn what you already knew”

Plaats:

Schiedam

Prijs:

€ 720,00 excl BTW In de prijs inbegrepen is: drie lange dagen lang leren, werken , doen en delen eten en drinken (ontbijt, lunches, diner, koffie, thee) twee wildcards voor collega’s of werkpartners voor openingspeeches van Jim Diers en van Cormac Russel op 23 april Overnachting is niet inbegrepen. Wel organiseert de organisatie plaatsen in Olst waar tegen gereduceerd tarief overnacht kan worden.

Obama en de ABCD?

Het was John McKnight die in 1982 ene Barack Obama in de klas had. Deze jonge student wilde getraind worden in ‘neighbourhood organizing’. Drie jaar later kreeg hij zijn diploma .

Meer informatie:

Rode Wouw Diepenveensweg 140 7413 AV Deventer [email protected]

Jim Diers

Jim Diers is een autoriteit op het gebied van neighborpower in de Verenigde Staten en ook bekend als adviseur van de Britse regering voor de “Big Society”. Jim is al 34 jaar actief op het gebied van de participatieve democratie. Begonnen als opbouwwerker en vervolgens door de stad Seattle aangesteld als hoofd ‘Office of Neighborhoods’. Wat in 1988 begon met vier personen groeide in 14 jaar uit tot een departement met 100 man personeel. De missie was het decentraliseren en coördineren van overheidsdiensten, het versterken van lokale gemeenschappen en hun organisaties en samenwerken met deze organisaties met als doel deze wijken te versterken. “Neighbors can generate tremendous power when they come together as a community. They can influence the actions of government, developers, and other external forces. They can also mobilize their own assets—their passion, knowledge, skills, and relationships—in support of caring communities, revitalized neighborhoods, and a better world.”

Joop Hofman

Joop Hofman is directeur van Rode Wouw en doet tal van participatieve projecten in wijken, met bewoners, bij overheden of voor woningcorporaties. Hij is vooral ontwerper van diverse smaakmakende participatieprocessen en ‘wijkaanpakken’ in Nederland (Deventer Wijkaanpak, Smederijen van Hoogeveen, Wijkbudgettering Antwerpen, Wederopbouw Roombeek-Enschede). Daarnaast ‘bouwt’ hij methoden en modellen als Kolonisten van de Wijk, KOEK (Klimmen Op Eigen Kracht), Vijfsterrendorpen of het participatiemodel Woonstad Rotterdam. Joop begeleidt vele gemeenten bij het invoeren van burgerregie en zelfsturing. En is actief bij de speeltuinvereniging De Driehoek in Deventer. Minister Plasterk zegt over hem:“Joop ís Burgerkracht”.

Cormac Russel

Cormac Russel is de directeur van Nurture Development en van ABCD Europe. En lid van de Asset Based Community Development (ABCD) Institute in Chicago. Hij traint wijken, organisaties en overheden in de ABCD-aanpak en andere empowermentstrategieën. Dat gaat is zowel in Kenia, Zuid-Afrika, Engeland, Zweden, Verenigde Staten, Australie en nu ook Nederland dus. Zijn meest recente verhaal op het opbouwwerkersfestival #Krachtproef in oktober 2013 liet diepe indruk na: “Een imponerende afsluiting van Cormac Russel. Alles kwam in één verhaal bij elkaar.` Cormac Russel benadrukt het belang van het uitgaan van de kracht die al in gemeenschappen aanwezig is. “Overheden zijn vaak bezig met het in kaart brengen van de lege helft van het glas, maar het is juist het halfvolle gedeelte wat verschil kan maken.” Jim Diers is Faculty Member van het ABCD Insitute Chicago. Cormac Russel en Joop Hofman zijn Faculty Member van ABCD Europe. Op 17, 18 en 19 november organiseert Rode Wouw in samenwerking met de Gemeente Schiedam de driedaagse

Masterclass 4C, Close Community Coalition for a Change.