Wat is een Herpes Simplex oogontsteking?

Download Report

Transcript Wat is een Herpes Simplex oogontsteking?

Herpes Simplex oogontsteking

Inleiding

Bij u is een herpes simplex oogontsteking geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over een herpes simplex oogontsteking en de behandeling daarvan.

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de medische situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is.

Locatiegegevens

Wat is een Herpes Simplex oogontsteking?

Herpes Simplex is een virus, dat infecties kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen. Er zijn twee belangrijke soorten Herpes Simplex Virussen (HSV): Locatie Utrecht Bosboomstraat 1 3582 KE Utrecht Type I komt het meeste voor en is verantwoordelijk voor de Herpes Simplex oogontsteking en de bekende koortslip.

Type II is seksueel overdraagbaar en veroorzaakt slechts zelden een ontsteking in het bovenlichaam.

De meest voorkomende Herpes Simplex oogontsteking is een terugkerende ontsteking van het hoornvlies, het voorste heldere deel van het oog. Een mogelijk gevolg van de ontsteking is littekenvorming in het hoornvlies, waardoor het gezichtsvermogen ernstig kan verminderen.

Het Herpes Simplex Virus type I dat de infectie veroorzaakt, kent een aantal subtypen. Hierdoor kunnen duur en ernst van de ontsteking variëren. Ook de reactie op de behandeling kan verschillen.

Locatie Zeist Prof. Lorentzlaan 76 3707 HL Zeist Locatie Doorn Bergweg 2 3941 RB Doorn T 088 250 5000 www.diakonessenhuis.nl

Klachten

De ziekte begint meestal aan het oppervlak van het hoornvlies. Het oog wordt rood, is geïrriteerd en gevoelig voor licht.

Beloop

De ontsteking kan dieper in het hoornvlies dringen en daar blijvende littekens of een ontsteking in het oog veroorzaken. Soms ontstaan op het hoornvlies chronische zweren, die moeizaam genezen. Een Herpes Simplex oogontsteking treedt meestal maar in één oog op. Verspreiding van het virus naar andere mensen is niet waarschijnlijk. Bij mensen met een slechte afweer (zoals patiënten met AIDS, of na een orgaantransplantatie, waarbij afweerremmende medicijnen

Diakonessenhuis

, Oogheelkunde, folder OOG2/ 004 1

worden gegeven) kan het virus andere delen van het lichaam infecteren. Dit gebeurt echter hoogst zelden.

Na de oorspronkelijke infectie komt het virus in een ruststadium. Het verblijft in de zenuwen die van de huid of het oog afkomstig zijn. Wanneer de afweer vermindert, wordt het virus weer actief en kan dan opnieuw een oogontsteking of een koortslip veroorzaken. Eén op de vier mensen met een hoornvliesontsteking krijgt binnen twee jaar opnieuw een oogontsteking veroorzaakt door herpes simplex of een koortslip.

Onderzoek en diagnose

De diagnose herpes simplex oogontsteking wordt gesteld op grond van uw klachten en het lichamelijk onderzoek dat de arts verricht.

Behandeling

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking. Vaak wordt antivirale oogmedicatie gebruikt in de vorm van oogzalf. Het is van groot belang goed in de gaten te houden dat het virus zich niet vermeerdert. Als er troebelingen in het hoornvlies optreden als reactie op de herpes kunnen corticosteroïdendruppels (ontstekingsremmers) gebruikt worden om deze reactie van het lichaam af te remmen en het hoornvlies helder te krijgen. Bij ernstige littekenvorming en een ernstige aantasting van het gezichtsvermogen kan een hoornvliestransplantatie worden overwogen.

Neem bij iedere beginnende (terugkerende) ontsteking contact op met uw oogarts.

Meer informatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de polikliniek Oogheelkunde van de desbetreffende locatie. 

(Patiënten)organisaties

Meer informatie vindt u op de website www.oogheelkunde.org.

 

Klachten

Het Diakonessenhuis streeft ernaar optimale zorg te verlenen. Toch kan het voorkomen dat u niet tevreden bent. Wij stellen het op prijs als u uw klacht of ongenoegen met ons bespreekt. U kunt zich wenden tot de direct betrokken medewerker of de leidinggevende. Als u liever een neutraal persoon inschakelt, kunt u terecht bij de klachtenfunctionaris via telefoonnummer 088 250 6143 (Utrecht), 088 250 9313 (Zeist/ Doorn), via e-mail [email protected] of via het klachtenformulier op www.diakonessenhuis.nl.

Opmerkingen over de tekst

Ontbreekt er informatie of is iets onduidelijk beschreven, dan horen wij dat graag. Met medische vragen over uw behandeling kunt u bellen met de betrokken afdeling via de telefoonnummers achter in deze folder.

Diakonessenhuis

, Oogheelkunde, folder OOG2/ 004 2

Opmerkingen over de tekst kunt u doorgeven aan de afdeling Communicatie via telefoonnummer 088 250 9705 of via [email protected].

Tot slot

Over het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist, Doorn

Het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist, Doorn is een vooruitstrevend algemeen ziekenhuis en het oudste Diakonessenhuis van Nederland. Onze medewerkers zetten zich iedere dag in om de beste zorg dichtbij te leveren. Dat wil zeggen dat kwalitatief hoogwaardige medische en verpleegkundige zorg en zorgzaamheid voorop staan. Het Diakonessenhuis biedt een breed scala aan uitstekende zorg en specialisaties waaronder zorg op maat voor ouderen, vrouw en kindzorg en zorg voor mensen met kanker. Locatie Utrecht, het stadsziekenhuis, huisvest één van de meest uitgebreide bevallingscentra van Nederland, een uniek kankerdagbehandelcentrum en een geavanceerd spoedzorgcentrum. Locatie Zeist is een vitaal streekziekenhuis gespecialiseerd in zorg op maat voor ouderen en chronisch zieken. In Doorn staat een goed toegankelijke buitenpolikliniek waar vrijwel alle specialismen spreekuur houden. Het Diakonessenhuis is ook gespecialiseerd in kijkoperaties van liesbreuken, de behandeling van slaap- en snurkproblemen, pijnbehandeling, keel- neus- en oorbehandelingen en in hoofd-halschirurgie.

Algemene voorwaarden

Op de dienstverlening van het Diakonessenhuis zijn algemene voorwaarden van toepassing. U vindt de voorwaarden op www.diakonessenhuis.nl in de rubriek 'Naar het ziekenhuis'.

Bronvermelding

Deze folder is gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. 

Telefoonnummers

Polikliniek Oogheelkunde 088 250 9429

Diakonessenhuis

, Oogheelkunde, folder OOG2/ 004 3