Gek van jou - PZ Duffel

Download Report

Transcript Gek van jou - PZ Duffel

Ge van jou k ?

Op zoek naar jou

Binnenkort behaal je je diploma en ga je op zoek naar een job. Liefst een boeiende en uitdagende job. Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar ons! Samen met jou werken we aan een loopbaan op maat!

?

redenen om bij ons te solliciteren

4 x ja voor Duffel

Werkzekerheid

Kwaliteitsvolle en professionele zorg op maat voor de patiënten

Zorg voor de zorgenden, de medewerkers dus

Innovatief, milieuvriendelijk en open beleid

Bijna afgestudeerd, dus hé het is ok

✔ … ➻ om zo lang te twijfelen met een studiekeuze dat het bijna te laat is ➻ om blij te zijn dat je die ‘genante’ rollenspelen eindelijk in de praktijk kan omzetten ➻ om te twijfelen tussen gaan werken en verder studeren ➻ dat je de oefeningen in ‘zelfreflectie’ nu eindelijk kan omzetten in de praktijk ➻ dat je het skills lab wil laten voor wat het is en dat je verlangt naar het echte werk ➻ om zóóó blij te zijn dat je nooit meer examens zal moeten doen ➻ om nog even op reis te willen voor je aan het echte leven begint ➻ om zenuwachtig te zijn als je gaat solliciteren

What’s in it for you?

Aan jou om te ontdekken in dit tijdschrift. Als voorsmaakje kan je bij ons ook weekend- of vakantiewerk doen.

Onze campus...

groot qua oppervlakte op mensenmaat qua collegialiteit

Stijn Peeters, verpleegkundige/ sociotherapeut Roel Storms, coördinator patiëntveiligheid Kathleen Loyens, zorgcoördinator Zorgdepartement Dirk Stroobants, hoofdverantwoordelijke afdeling De Luwte A Nicole Serneels, algemeen secretariaat

Zorg op maat in de psychiatrie. Mis deze unieke kans niet!

Wie zijn we?

Ons ziekenhuis ligt in een groene omgeving tussen Antwerpen en Mechelen en is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij maken deel uit van de groep Emmaüs, één van de grootste werkgevers in de provincie Antwerpen. Een stabiele werkomgeving dus!

• 800 medewerkers

( ± 500 in de zorg)

• 601 bedden • 20 afdelingen

Wat doen we?

Wij bieden zorg op maat aan patiënten met een psychiatrische problematiek. Daarvoor zijn we op zoek naar gemotiveerde medewerkers met zin in zorg! Naar jullie dus! Jullie staan in voor de dagelijkse begeleiding. Jullie bouwen aan een vertrouwensrelatie met de patiënt. Jullie kunnen vanuit een professioneel observatievermogen een belangrijke bijdrage leveren op teamvergaderingen en patiëntbesprekingen. M.a.w. jullie maken het verschil!

Acute (crisis)opname en zorg

Diagnose en behandeling op korte, middellange en lange termijn

Voltijdse behandeling (opname)

Dagbehandeling

Zorg voor volwassenen en senioren

Zorg in multidisciplinaire teams

Poliklinische raadpleging

Electroconvulsietherapie

Universitair opleidingscentrum voor psychiaters in opleiding

Samenwerking UZA voor opname en raadpleging

Samenwerking UA voor stage

Wetenschappelijk onderzoek

Opvang medewerkers na een schokkende gebeurtenis (stress support team).

Permanente (wekelijkse) vorming

Vrijwilligerswerking

Kopp werking (Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problematiek) Ben jij onze nieuwe collega?

Speerpunten in de zorg

• Opnamekliniek • Psychose en schizofrenie • Dubbeldiagnostiek • Verslavingszorg • Angst en depressie • Bipolaire stoornissen en cognitieve remediëring • Borderline problematiek • Moderne gerontopsychiatrie • Complexe en langdurige problematiek • Cognitieve revalidatie bij hersenletsel en/of epilepsie • Slaapcentrum

Solliciteren

do’s & don’ts

✔ Kijk eens op

www.pz-duffel.be

✔ Stuur je cv en sollicitatiebrief naar

[email protected]

✔ Zorg voor een goede ‘eerste’ indruk, zowel aan de telefoon als tijdens het gesprek ✔ Bereid je voor op het gesprek ✔ Zet je kwaliteiten in de verf ✗ Vraag niet (of alleen beleefd) hoeveel je gaat verdienen ✗ Eet geen kauwgom tijdens je sollicitatiegesprek ✗ Eis geen managementfunctie ✗ Eet geen pita met look de dag voor het sollicitatiegesprek (of probeer niet te ademen tijdens het gesprek) ✗ Vraag niet of je een ‘sigaretje’ mag roken tijdens het gesprek ✗ Kijk niet permanent op uw gsm

Ga

shoppen Geef

het aan GreenPeace

Tips voor je eerste loon

Boek een weekendje met je vriend of vriendin

Ga op

vakantie

Deel

het loon met je broers en zussen

Zet het op uw rekening en ga er elke dag eens naar kijken

Koop een Iphone

Geef

rijkelijk aan de wc dames tijdens een concert Trakteer

je vrienden op meer dan

één

pintje

Stort het door aan je hoofdverantwoordelijke Schenk het aan een goed doel Doe gewoon niets en geniet ervan

Tam Tam

Wist je dat ?

• het ziekenhuis in een groene omgeving van 25 hectare ligt?

• het station van Duffel op 100 meter van het ziekenhuis ligt?

• humor heel belangrijk is tijdens het werk?

• het ziekenhuis regelmatig leuke activiteiten organiseert?

• het ziekenhuis regelmatig kunstwerken tentoonstelt van patiënten, medewerkers en externen?

• je kan gluren bij de buren en op die manier de werking en de collega’s van andere afdelingen kan leren kennen?

• je kan solliciteren op een interne vacature?

• de patiënten ons ziekenhuis ‘Duffel Parcs’ noemen zoals ‘Center Parcs’?

• Emma onze milieucampagne leidt?

Voordelen

top!

• 2 extra verlofdagen • 1 extra verlofdag per 5 jaar dienst • 0,22 cent per km fietsvergoeding • gratis treinabonnement • betaalde middagpauze bij continu dienst • kortingen (Health City, Efteling, Tempur, Microsoft, VAB, ...) • eindejaarspremie • gratis hospitalisatieverzekering • sportfaciliteiten op de campus • toffe werksfeer en collega's • mogelijkheid tot vorming • participatie aan projecten (kunst, vorming, poëzie,...).

super!

I like...

mag het iets meer zijn?

Werken in het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel is net iets meer dan enkel werken. Het bete kent ook tijd hebben en krijgen om: • te proeven van kunst en cultuur. Verspreid over de campus kan je diverse kunstwerken bewonderen en er worden ook vaak tentoonstellingen georganiseerd. Deze zijn vaak gelinkt aan het leven in en rond de psychiatrie omdat wij geloven dat kunst niet enkel artistiek maar ook therapeutisch is. • mee te doen aan het sportaanbod . Medewerkers kunnen hun conditie testen via een fittest (met hertesting). We organiseren jaarlijks de ‘dag van de fiets’ met een leuke ‘happy hour’ voor iedereen, een familie jogging, badminton en diverse tornooien. We hebben een grote sporthal die ook in de vrije tijd kan gebruikt worden. Er is ook een fitnesslokaal en een Finse piste waar je tijdens de middag kan sporten.

• tijd te maken voor poëzie. Op de officiële dag van de poëzie organiseren wij hier een poëzieavond voor en door patiënten . • zich in te zetten voor derdewereldlanden , waar men niet beschikt over de nodige kennis en materiële middelen om de juiste zorg te kunnen bieden. • tijd te maken voor familieleden van patiënten. Regelmatig organiseren we informatie en steun bieden.

infoavonden voor familieleden waarbij we zoveel mogelijk

‘Werkplekleren’

Dag uit het leven van de studenten

Sofie legt het uit… iedereen luistert

Het stageproject ‘werkplekleren’ van de Karel De Grote Hogeschool (KdG) ging in het academiejaar 2011 – 2012 van start op de PAAZ (psychiatrische afdeling in een algemeen zieken huis) in het Klina te Brasschaat. Het was zo’n succes, iedereen was zo enthousiast, dat KdG werkplekleren absoluut terug wou laten doorgaan. Aangezien we met steeds meer studenten in de afstudeerrichting Psychiatrie zijn, moesten we een tweede stageplaats vinden. Na een lange zoektocht, hapte afdeling

De Luwte B

van het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel toe!

Een deel van het Luwte-B-team is enkele weken voor de start in onze school op bezoek geweest voor een eerste kennismaking met de studenten en om een woordje uitleg te geven.

Werkplekleren

, in het bijzonder op De Luwte B, hield in dat een groep studenten verpleegkunde de volledige verantwoordelijkheid kreeg over 2 leefgroepen onder supervisie van de mentoren van de afdeling: van therapiesessie tot administratie en van begeleiding tot ‘er zijn’. Met oog voor de visie van de afdeling namen wij gedurende 9 weken onze plaats in bij de ondersteuning en de begeleiding van de patiënten. Net zoals de vaste socio’s draaiden we vroege shiften, late shiften en nachtshiften en traden we op als zorgfiguur en belangenbehartiger van de patiënt.

Vrolijke drukte in De Luwte!

Om onze aanwezigheid nog wat kracht bij te zetten organiseerden we een extra project: de eerste week van juni werkten we op de afdeling rond het thema piekeren. Voornamelijk tijdens de therapieën brachten we dit thema ter sprake. Een thema dat bij de psychiatrische patiënt toch vaak aanwezig is. voor een voormalig leefgroep lokaal,

‘Studio Duffel

, en benadrukten onze ‘jongere’ geesten in het team. Zowel voor het team als voor ons was het een nieuwe ervaring. Deze ‘frisse wind’ door de afdeling zorgde aan weerszijden voor vernieuwing en verruiming en daar zijn wij de hele afdeling alvast dankbaar voor!

Productieve vergaderingen, stage opdrachten en briefings werden afgewisseld met persoonlijke gesprekken met patiënten, gezellige momenten onder socio’s en creatieve tijdsopvullingen. We kozen een nieuwe naam Als toemaatje op de stageperiode bood de directie van het ziekenhuis een receptie aan die we zelf mochten organiseren. Het personeel van de afdeling, de directie en enkele docenten van KdG werden uitgenodigd. Voor de patiënten organiseerden we een heuse barbecue, met alles erop en eraan maar wel zonder alcoholische dranken natuurlijk.

Bedankt Inge, Rita, Pegie, Kathleen, Karine, Godelief, Chris, Marleen, Lutgart, Lucia, Joëlle, Griet, Chris, Jan, Herman, Iris, Davinia, Anne, Bram, Dr. Marc Cruyt, de mensen van de poetsdienst, de nachtwaken Marina, Marleen en Kitty, de KdG-docenten en de directie!

Bedankt voor de geweldige stageperiode! xxx

Gluren

bij de buren

Al enkele jaren bestaat binnen het zorgdepartement in ons ziekenhuis de traditie van ‘uitwisseling’ van medewerkers tussen afdelingen. Hoe kan je beter inzicht krijgen in de werking van andere afdelingen, dan er even effectief deel van uit te maken? Een ander denkkader, handelingswijze, teamcultuur, patiëntengroep doen ook bezinnen over de werking van de ‘thuisafdeling’: het kan je geest ‘verruimen’ en mogelijks creatieve ideeën doen opborrelen.

fascineert.

problematiek.

Nick vertelt…

“Mijn ervaring met het project ‘gluren bij de buren’ heeft geleid tot het werken met de populatie die me Ik werkte op De Fase 4, een behandelafdeling voor mensen met depressie en angststoornis. De werking en het team lagen me goed, maar ik liet vanaf de start horen dat ik het liefst werk met mensen met een psychotische Na een jaar op De Fase 4 kreeg ik de mogelijkheid een afdeling te kiezen om te gaan ‘gluren bij de buren’. Onmiddellijk koos ik voor De Fase 1. Zo kreeg ik de mogelijkheid om eens te kijken hoe een afdeling voor acute psychosezorg in de praktijk werkt. Ook kon ik op deze manier eens een ander team leren kennen. Bij de start van de week voelde het gek aan. Ik had plots terug een heel andere functie. Meekijken, letterlijk even gluren op een andere afdeling. Maar naarmate de week vorderde, merkte ik een heel andere werking en visie op. Een werking die voor mij heel goed aanvoelde. Na deze week te mogen ervaren, keerde ik eigenlijk met een beetje spijt terug naar De Fase 4. Ik had een ervaring opgedaan die gewoon heel goed bij mijn persoonlijkheid paste en ik had kunnen werken met een doel groep waarmee ik affiniteit heb.

Dus ik nam een kijkje op intranet om zo te ontdekken dat er ook een vacature was op De Fase 1. Het was niet eenvoudig om dit aan mijn collega’s van De Fase 4 te vertellen.

Toch bracht ik dit onderwerp ter sprake tijdens een eerste teammoment en vertelde ik over mijn ervaring en verlangen om op De Fase 1 te werken. Gelukkig kreeg ik veel begrip, wat de uiteindelijke beslissing gemakkelijker maakte. Ik heb de kans gegrepen om te veranderen van afdeling en zo werk ik momenteel als sociotherapeut op De Fase 1 en ben ik tot heden zeer tevreden met deze beslissing.

Voor mij heeft dit ‘gluren bij de buren’ wel echt voor een grote verandering gezorgd.”

Minister Jo Vandeurzen bezoekt ons ziekenhuis

Op 12 mei, de verjaardag van Florence Nightingale, is het elk jaar opnieuw ‘Internationale Dag van de Verpleegkunde’. Over de hele wereld is er op deze dag bijzondere aandacht voor de bijdrage van verpleeg kundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg. Binnen het psychiatrisch ziekenhuis hebben we die dag verbreed naar ‘De dag van het Personeel’, en krijgen alle afdelingen en diensten een smakelijke atten tie.

Omwille van het nijpend tekort aan verpleegkundigen in de gezondheidssector ondernam het kabinet van minister Vandeurzen (welzijn, volks gezondheid en gezin) actie met als duidelijk doel de negatieve perceptie ten aanzien van het verpleeg kundig beroep te corrigeren. Als psychiatrisch ziekenhuis willen we daaren boven het taboe ten aanzien van psychiatrie doorbreken.

Daarom grepen we de kans om de minister, samen met zijn de legatie en de pers, even te laten langskomen en een aantal van onze verpleegkundigen te laten vertellen over hun beroep en dit in de rol van ‘zorgambassadeur.

Maak kennis met Pieter Baes, dertiger en hoofdverantwoordelijke van de afdeling De Fase 1.

Van

verpleegkundige

naar

hoofdverantwoor delijke

hoofdverantwoor delijke

Wat deed je voor je als hoofdverantwoordelijke van een afdeling begon?

Na mijn verpleegkundige studies, ben ik gestart als verpleegkundige/sociotherapeut op een behan delafdeling. De doelgroep op die afdeling waren jonge patiënten met een psychotische problematiek. Een viertal jaar nadat ik afgestudeerd was, heb ik een bijkomende 2 jarige opleiding ‘leiding geven’ gevolgd. De idee was om op termijn door te groeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid.

Hoe is dit dan verder verlopen?

Tijdens mijn kaderopleiding had ik af en toe een vrijblijvend gesprek met onze directeur van het Zorgdepartement om te bespreken wat ik van de opleiding vond. Niet zo lang na mijn kaderopleiding gaf de directie mij de kans om één van de hoofdver antwoordelijken te vervangen tijdens een zwanger schapsverlof. Na de ene vervanging volgde aaneen sluitend een tweede vervanging en ondertussen waren er twee vacatures vrij gekomen als hoofdver antwoordelijke, waar ik mij officieel kandidaat voor stelde. Na de tweede vervanging ben ik dan defini tief aangesteld als hoofdverantwoordelijke.

Had je dit idee al tijdens je basisopleiding?

Neen, helemaal niet eigenlijk. Ik ben met een kader opleiding begonnen, toen ik nog werkte als ver pleegkundige/sociotherapeut. Ik wist toen helemaal niet of leiding geven wel iets voor mij was. De rol van hoofdverantwoordelijke is helemaal anders dan werken als hulpverlener binnen een team. Het was voor mij een grote sprong, zonder te weten of ik die competenties wel had. Vandaar dat ik eerst een opleiding wilde volgen.

Heeft een hoofdverantwoordelijke nog wel tijd voor iets anders? Hoe zit het bijvoorbeeld met je werk/ privé balans?

Ik ben ondertussen vader geworden van een flinke dochter. Ik hoef het niet onder stoelen of banken te stoppen dat dit een grote impact heeft, zowel op het werk als op privé vlak. Voorlopig werk ik 4/5de in combinatie met 1/5de ouderschapsverlof. Op die manier is dat het best te combineren vind ik. De balans tussen werk en privé wordt in ons ziekenhuis zeer goed geregeld, ook voor de verpleegkundigen.

Hier begint je toekomst

Dus je hebt geen spijt dat je hier bent komen werken?

Neen zeker niet, integendeel. Ik kan het alleen maar aanbevelen. Er wordt goed voor ons gezorgd en dat maakt dat wij ook goed kunnen zorgen voor de patiënten.

Een stralend goudlokje in huis

Zorgnet Vlaanderen, een werkgeversorganisatie van voorzieningen in de social profit, blies in 2013 75 kaarsjes uit. Om dit te vieren mochten alle leden voorzieningen iemand nomineren die creatief, gedreven en enthousiast bezig is in de zorg.

Jozefien Geukens, één van onze verpleegkundigen, werd genomineerd en… verkozen.

Jozefien maakt zowel haar patiënten als collega’s goed gezind. ‘Ze is een zonnetje in huis’, klinkt het. Sommige patiënten durven haar stiekem zelfs eens goudlokje te noemen door haar mooie rode haren. Haar vrolijke aard is erg belangrijk voor de patiënten. Of het nu gaat om een persoon met dementie, een depressie of personen met een psychotische aandoening, Jozefien weet hen steeds op te fleuren. Ook zorgt ze voor het nodige entertainment wanneer het eens wat kalmer is in de voorziening. Dan haalt ze haar creativiteit naar boven en bedenkt ze leuke activiteiten om met de patiënten uit te voeren. Even de muziek opzetten en samen zingen kan al wonderen doen. Of een uurtje knutselen, bijvoorbeeld. Jozefien engageert zich daarnaast ook ten volle in verschillende werkgroepen. Ze is wondzorgverpleegkundige en wil zich daarin nog verder specialiseren via bijscholing. Word jij de nieuwe collega van Jozefien?

Doe mee!

Mail je oplossing en je adresgegevens naar [email protected]

en misschien krijg je binnenkort een filmticket in de bus.

Aan het einde van elk academiejaar doen we een trekking.

Dit is een uitgave van Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel Stationsstraat 22c, 2570 Duffel T: 015 30 40 30, www.pz-duffel.be

hoofdredacteur: redactie: opmaak: Ingrid Moerman, [email protected]

Jozefien Geukens, Inge Sleeckx, Pieter Baes, Chloë Evenepoel.

hetgeelpunt bvba verantwoordelijk uitgever: Dirk Armée, directeur Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel

februari 2014