Nieuwsbrief - HaTrActief

Download Report

Transcript Nieuwsbrief - HaTrActief

Nieuwsbrief nr. 10 - juni 2014

________________________________________________________________________________________________

Wilfried FEYAERTS overleden

Op woensdag 7 mei overleed in Sterrebeek ons bestuurslid Wilfried FEYAERTS. Toen gewezen maatschappelijk werkster Annemie KLOECK naar aanleiding van de viering van 20 jaar harttransplantatie in UZ Leuven, in 2009 samen met Freddy DELVAUX en René BOGAERT de idee lanceerde om een patiëntenvereniging op te richten, reageerde Wilfried onmiddellijk positief. Vanaf dag één behoorde Wilfried bij de stuurgroep en was hij een enthousiast medewerker waarop steeds een beroep kon worden gedaan. Niet voor niets bestempelde dr. Droogné hem een “prachtmens”! Op dinsdag 13 mei namen we met een plechtige uitvaardienst in de parochiekerk van Sterrebeek afscheid van Wilfried. Meerdere leden van HaTrActief waren hierop aanwezig. Wilfried werd niet begraven of zijn as uitgestrooid. Zijn stoffelijke resten blijven in de onmiddellijke nabijheid van zijn echtgenote Linda. Daarom werd door Linda en zoon Jürgen uitdrukkelijk gevraagd geen bloemen of kransen te voorzien. Op de vraag van meerdere vrienden of ze dan op een andere wijze Wilfried konden eer brengen, heeft Linda gevraagd een financiële bijdrage te geven voor de werking van HaTrActief. Zij en Jürgen waren er immers van overtuigd dat dit de wens zou zijn geweest van Wilfried. Uiteindelijk kon 80 euro overgeschreven worden op de rekening van de vereniging, waarvoor onze welgemeende dank. Zij echtgenote Linda en zoon Jürgen bieden we namens alle leden ons medeleven aan en wensen de ganse familie veel sterkte bij dit afscheid van Wilfried.

“Meer wandelen kan duizenden levens redden”

We weten dat elk beetje extra beweging goed is voor ons lijf en voor onze gezondheid, maar volgens een nieuw Brits rapport zou 2,5 uur wandelen per week elk jaar 37.000 levens kunnen redden.

In het rapport “

Walking Works

” van de Britse wandelfederatie

Rambles

en van kankerstichting

Macmillan

wordt nogmaals benadrukt dat wandelen een ideaal tegengif kan zijn voor hart- en vaatziekten. Tevens zou meer lichaamsbeweging ook een positief effect kunnen hebben op kanker, Alzheimer en ouderdomsdiabetes.

“Inactiviteit is een wereldwijde epidemie die moet bestreden worden voor het te laat is”

levensduur met drie jaar kunnen verlengen. aldus de onderzoekers. Elke week minstens de aanbevolen 150 minuten (of 2,5 uur) wandelen zou onze Maar het zijn vooral de concrete cijfers uit het rapport (weliswaar over de Britse bevolking) die doen verbazen: - meer wandelen zou elk jaar 37.000 levens redden; - zou elk jaar voorkomen dat 12.000 personen met spoed worden behandeld voor hartziekten; - zou elk jaar 6.700 gevallen van borstkanker voorkomen; - zou elk jaar 4.700 gevallen van darmkanker voorkomen; - zou elk jaar tot bijna 300.000 minder gevallen van diabetes type 2 leiden

IS DOOR EEN HARTINFARCT AANGERICHTE SCHADE NOG TE HERSTELLEN?

Als een vernauwing of bloedklonter de bloeddoorstroming in de kransslagaders belemmert, kan een hartinfarct of hartaanval optreden. Het hartspierweefsel krijgt dan een tijdje geen zuurstof en raakt beschadigd of sterft gedeeltelijk af. Kan die schade nog hersteld worden? Na succesvolle testen bij kleine proefdieren zoals ratten en muizen ging een tiental jaar geleden een reeks onderzoeken van start op mensen. In die proeven werden cellen uit beenmerg toegediend in het hart. Het bleek een veilige maar niet altijd even effectieve behandeling. Op basis van de proeven of dieren werd gehoopt dat de stamcellen - eigenlijk uit het beenmerg geïsoleerde

voorlopercellen

- nieuwe hartcellen zouden vormen, maar dat blijkt nu waarschijnlijk niet het geval te zijn. Maar dat hoeft volgens

professor dr. Stefaan Janssens

, hoofd van hart- en vaatziekten UZ Leuven, niet. “

Wanneer we snel kunnen optreden na een infarct, kunnen we voorkomen dat te veel hartspierweefsel verloren gaat.”

Na onderzoek is het onderzoeksteam van mening dat beenmergcellen vooral geschikt zijn om de aanmaak van bloedvaten te stimuleren. Vervolgens werd op zoek gegaan naar voorlopercellen in de hartspier zelf. Zij zijn van nature aanwezig, maar doen hun werk heel traag. Deze cellen worden nu geïsoleerd uit een kleine weefselbiopsie en aangekweekt. Er wordt vermoed dat die cellen in de juiste omstandigheden tot nieuwe hartspiercellen zullen ontwikkelen op voorwaarde dat er in het hart nog voldoende doorbloeding is. Tijdens de komende jaren wil professor dr. Janssens die veelbelovende theorie toetsen aan de praktijk. Vanaf 2014 zullen in UZ Leuven de eerste kleinschalige tests plaatsvinden met voorlopercellen uit het hart. “

De grote doorbraak waar we op hopen, is dat we de cellen van één donor zouden kunnen isoleren en gebruiken bij meerdere patiënten. Die cellen lijken geschikt om dat te doen zonder grote afstotingsverschijnselen.

” Aldus prof. dr. Janssens die hiermee uitpakt met de eerste studie ter wereld waarin wordt gekeken of die biologische behandeling met voorlopercellen de overleving van patiënten na een ernstig hartinfarct verbetert en de kans biedt op langer en comfortabeler te leven. (bron UZ Magazine)

3

de

editie Transplantfitdag in West-Vlaanderen

Op zondag 28 september organiseert de Provincie West-Vlaanderen in het

Provinciaal Domein Raversijde

te Oostende de 3de editie van de

Transplantfitdag

. Dit domein bevat nog bunkers, loopgraven, afweergeschut en ander oorlogsmaterieel uit WO I en WO II.

Dit jaar wordt de focus gelegd op de samenwerking tussen jong en oud, wat merkbaar zal zijn in de aangeboden activiteiten. Er worden leuke en leerrijke activiteiten aangeboden waarbij de interactie binnen gezin of groep gestimuleerd wordt. Met andere woorden:

voor ieder wat wils!

Meer info en ook de mogelijkheid om in te schrijven voor dit evenement, vind je op www.west-vlaanderen.be/orgaandonatie

AANDACHT:

Er wordt opnieuw een

gratis bus

De terugreis uit Brugge is voorzien om 18.15u. ingelegd vanuit Leuven. De bus vertrekt aan de bushalte UZ Leuven om 7.15u. Er is een tweede opstapplaats in Affligem aan de carpool van afrit 19a. Het vertrek daar is voorzien om 8u.

Inschrijven kan via: - info @ transplantkring.be - telefonisch op nr. 056/66.88.69 of 0473/91.87.75 Gelieve bij inschrijving uw naam op te geven, uw GSM-nummer, de opstapplaats, het aantal personen, alsook vermelden van HTA. Er zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar.

Verantwoordelijke uitgever & redactie: B. Van Vlaenderen - [email protected]