programma - SPF Santé Publique

Download Report

Transcript programma - SPF Santé Publique

2de SYMPOSIUM INFORMATIE VEILIGHEID

11 DECEMBER 2014

Programma

08.30

09.00

09.10

10.00

10.45

11.00

12.45

13.30

14.00

14.20

16.00

Coffee Welcome

Electronic archiving in hospitals. How far can we go and how?

Philippe VRAY (Inami/Riziv), Gery MOLLERS (UCL St Luc)

Time stamping, electronic orders and digital signatures (Medicines, Lab, imaging, procedures..): conditions for a legal implementation.

Olivier NAEYAERT (UZ VUB) Beleid van discussie door Philippe VRAY (Inami) en Luc Nicolas (SPF) Coffee break

The cloud in practice

Luc NICOLAS (SPF SP/FOD VG): Inleiding en begeleiding Peter BERGHMANS (GZA): Models for transmural care Jef POFFYN (Emmaus): Reasons for choice- key technical and organizational aspects Pierre-Michael MAZARS & Pierre BOIRON: The French cloud implementation and regulatory framework in practice: “Région sans film” (Ile de France): PACS en SaaS (GCSD-SISIF) BREAK –Walking Lunch

Short presentation of posters (5 min/poster) Operational management of ethical committees

Hans VINCKE (FAGG/AFMPS)

Ehealth ROADMAP – Update on some key elements

Claude MICHEL (St Pierre, Bruxelles): Ehealth box use in Hospitals: Constraints and solutions Marc VRANCKS: (CHU Charleroi) Challenges to system to system communication : the UREG example Luc Nicolas (SPF SP/FOD VG): Hubs-metahub and other related actions. Update Drink and closure 1

2 09.10

Electronic archiving in hospitals. How far can we go and how?

Philippe VRAY (Inami/Riziv)

Philippe Vray is attaché-jurist bij de Dienst voor Geneeskundige Verzorging van het RIZIV. Hij is er meer in het bijzonder belast met de verzorgingsinstellingen en het recht inzake nieuwe technologieën die aangewend worden in de gezondheidszorg.

Begin jaren 2000 is het RIZIV samen met de FOD Volksgezondheid, de KSZ en de verzekeringsinstellingen een proces gestart om de uitwisselingen in de sector van de gezondheidszorg te moderniseren, te vereenvoudigen en te informatiseren.

In dat perspectief zijn sinds 2002 verschillende projecten opgestart en verbintenissen aangegaan in het kader van bestuursovereenkomsten met het RIZIV: Carenet, e-Health platform, My Carenet, elektronisch voorschrift, elektronisch patiëntendossier.

Deze uiteenzetting geeft u een beeld van de wettelijke en reglementaire situatie van de archivering in de ziekenhuizen wat bewijskracht betreft. Er zal specifiek aandacht worden besteed aan de verschillende voorschriften die in de ziekenhuizen gebruikt worden

Electronic archiving in hospitals. How far can we go and how?

Gery MOLLERS (UCL St Luc)

Gery Mollers werkt sinds 1987 in de Cliniques Universitaires Saint Luc in Brussel. Sinds 2009, na gelijktijdig functies van projectleider en verantwoordelijke informaticaontwikkeling te hebben vervuld, is hij er veiligheidsadviseur voor het informatiesysteem.

Daarnaast is hij sinds 2012 veiligheidsadviseur voor het informatiesysteem van het Hôpital Psychiatrique du Beau Vallon.

Diploma INFOSAFE - certificaat management van de veiligheid van de informatiesystemen (UNamur - ICHEC). Neemt deel aan de werkgroepen “veiligheidsadviseur” van de FOD Volksgezondheid en het e-Health-platform.

Elektronische archivering binnen de Cliniques Univ. Saint-Luc – ervaringen uitwisselen.

Doordat er interdisciplinair gewerkt wordt binnen het ziekenhuis en de zorg tussen verschillende instellingen gecoördineerd wordt, staat informatie nog centraler als men kwaliteitszorg wil verzekeren.

Hierdoor is het bewaren en uitwisselen van informatie een strategisch doel en een permanente uitdaging teneinde de informatie een blijvend karakter te geven in een domein dat constant evolueert.

Vanaf de jaren ’80 hebben de Cliniques Univ. Saint-Luc oplossingen gezocht om archieven optimaal te kunnen beheren.

Sinds 2002 werd een beleid van dematerialisatie van medische dossiers gevoerd. Om dit concreet uit te voeren werden interne middelen ingezet maar werd er ook uitbesteed.

Omdat het beheer van digitale archieven op basis van ISO normen gebeurt (ISO14721, 15489, 27799) en er bovendien geopteerd wordt voor een HIPAA-gecertificeerde architectuur, vereist dit soort beheer een beveiligde aanpak, zowel technisch als organisatorisch. Dit gebeurt via een efficiënt en performant logisch toegangsbeheer, dat toegepast wordt in overeenstemming met het beleid inzake informatieveiligheid van de instelling en geïntegreerd wordt in de oplossingen voor het beheer van het medisch dossier.

3

4 10h00

Time stamping, Electronic orders and digital signatures (Medicines, Lab, imaging, procedures..): conditions for a legal implementation.

Olivier NAEYAERT (UZ VUB)

1997: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica – Universiteit Antwerpen 1997-2002: Arthur Andersen: Consultant in beheer en organisatie ICT 2002-2003: Deloitte – Manager « Enterprise Risk Services » 2004-2013: VIVAQUA: verantwoordelijke ICT afdeling 2013 - ...: UZ Brussel: CIO

Het UZ Brussel heeft reeds enige jaren het systeem van timestamping in zijn EPD geïntegreerd en gebruikt het vooral in het kader van de medicatievoorschriften. Na een inleiding over de opzet van het systeem, het implementatietraject, de gebruikte infrastructuur en de voornaamste hindernissen bij de implementatie, wordt er vooral naar de toekomst gekeken. Waar wil het UZ Brussel Timestamping nog verder introduceren en welke hindernissen merken we op deze weg?

Beleid van discussie door Philippe VRAY (Inami) en Luc Nicolas (SPF)

The cloud in practice Peter BERGHMANS (GZA): Models for transmural care

Peter Berghmans is een Security & Privacy specialist. Als veiligheidsconsulent voor GZA ziekenhuizen adviseert hij het ziekenhuis om hun informatieveiligheid te optimaliseren. Hij doceert onder andere het topic Informatieveiligheid aan de Thomas More Hogeschool en bouwt er als onderzoeker mee aan het Business Intelligence Competence Center en het Mobilab platform. Daarbuiten is hij betrokken bij de uitbouw van informatieveiligheid bij Vlaamse steden en OCMW’s, onder meer als auditor samen met Audio.

In de loop van 2014 werd het nieuwe decreet gegevensdeling goedgekeurd. Bovendien worden ziekenhuizen vandaag meer en meer geconfronteerd met transmurate zorgprocessen en zorgnetwerken. In deze presentatie wordt deze trend bekeken vanuit informatieveiligheid.

5

6

The cloud in practice Jef POFFYN (Emmaus): Reasons for choice- key technical and organizational aspects

Sinds september 1997 medewerker van vzw Emmaüs na een parcours in de zorgsector en commerciële ICT in binnen- en buitenland . Tot september 2000 diensthoofd informatica voor de regio Mechelen/Duffel en vervolgens tot januari 2013 stafmedewerker informatisering voor PZ Duffel. In die periode werd o.a. de overstap gemaakt van papieren dossier naar EPD. Sinds februari 2013 lid van het managementteam van ICT-Emmaüs als sectormanager voor de sector Geestelijke Gezondheidszorg. Sinds november 2014 bovendien sectormanager voor de sector Welzijn. Actief in een samenwerkingsverband van 22 PZ’s en hun traject naar EPD in SaaS. Werkgroepen: Zorgnet Vlaanderen “ICT voor GGZ”, FOD “action 7 psy EPD”.

Uitgangspunt van de keuze om software as a service cloud based te gaan gebruiken is geïnitieerd door de leverancier. De niet Belgische leverancier heeft zijn applicatie volledig gemigreerd naar een cloud based model. Deze keuze heeft impact op verschillende niveaus van de organisatie: Technische aspecten: • Beveiligde verbinding naar de oplossing • Connecties naar andere partners (Software, Overheid, Zorgpartners) Scheiding van gegevens binnen de oplossing • • Organisatorische aspecten: Zowel binnen het eigen bedrijf als bij de partner: • • OTAP omgeving (Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie) Hoe omgaan met een SLA voor Cloud computing • STOA • Samenwerking met andere voorzieningen (instellingen) wegens gebruik zelfde platform Juridische aspecten: Moeilijkheid van een niet aangepaste Belgische Ziekenhuis wetgeving • • De weerslag op de technische en organisatorische aspecten door een niet wettelijk kader Aanpassing van de wetgeving en aanbevelingen van de (Europese) overheid

The cloud in practice Pierre-Michael MAZARS & Pierre BOIRON: The French cloud implementation and regulatory framework in practice: “Région sans film” (Ile de France): PACS en SaaS (GCSD-SISIF)

Pierre-Boiron, directeur van de GCS D-SISIF sinds 2010. Leidde tussen 2009 en 2010 het contracteren van het programma

Région Sans Film

. Pierre-Mickael MAZARS, projectleider van de GCS D-SISIF. Sinds 2011 verantwoordelijk voor de RSF-implementaties: heeft de instellingen geleid en begeleid gedurende de 4 jaren waarin het programma geïmplementeerd werd.

Het programma Région Sans Film (RSF), de eerste Franse regionale Cloud in de medische beeldvorming, biedt private en openbare instellingen van het Île-de-France diensten aan op het vlak van RIS, PACS en Archivering in de vorm van Saas. Dankzij dit initiatief, dat mogelijk is gemaakt door de evolutie van de regelgeving, kon de regio sinds april 2010 de instellingen van het Île-de-France die over een technisch plateau voor beeldvorming beschikten voorstellen om zich toe te rusten via een overeenkomst, aan de voorwaarden onderhandeld door de GCS D-SISIF.

Nu de balans na 4 jaar project wordt opgemaakt, hebben 39 instellingen ingetekend op de diensten voorgesteld in het kader van RSF en gebruiken zij die dagelijks. In een volledig jaar is dat goed voor 2 miljoen onderzoeken.

7

8 14h00

perational management of ethical committees Hans VINCKE (FAGG/AFMPS)

H. Vincke werkt sinds juni 2013 voor de afdeling R&D van het FAGG, waar hij fungeert als contactpersoon voor de Belgische ethische comités. De interactieve website en het erkenningsproces van de Belgische ethische comités zijn twee projecten waaraan hij heeft meegewerkt sinds zijn indiensttreding bij de afdeling R&D.

De interactieve website geeft sponsors de mogelijkheid om een aanvraag voor een klinische proef online in te geven. Ze biedt elke partij betrokken in de behandeling van de aanvraag (ethisch comité bevoegd voor het enkel advies, ethisch(e) comité(s) bevoegd voor het lokaal advies, FAGG) een unieke gebruikersinterface gebaseerd op diens verantwoordelijkheden in het behandelen van de aanvraag en rekening houdend met de wettelijk bepaalde deadlines. Daarnaast laten de gebruikersinterfaces ook uitwisseling van informatie toe tussen de verschillende betrokken partijen. De beoogde doelen zijn het beter respecteren van de wettelijke deadlines en een betere communicatie tussen de verschillende partijen. De presentatie zal worden aangevuld met de tussenkomst van het Bordet Instituut (E.Stanus) die de rol van de veiligheidsadviseur in deze kwestie zal toelichten.

14h20

Ehealth ROADMAP – Update on some key elements Claude MICHEL (St Pierre, Bruxelles): Ehealth box use in Hospitals: Constraints and solutions.

Dr. Claude MICHEL, doctor in de geneeskunde UCL (1984), licentiaat informatica UCL - Toegepaste Wetenschappen (1988).

Beroepsloopbaan • 1989-2007: verantwoordelijke van het team informaticaontwikkeling van de medische component van Defensie, in het militair hospitaal Koningin Astrid.

• • • 1989-2011: consultant in de Cliniques Universitaires Saint Luc (UCL); betrokken bij de interne ontwikkeling van tools voor het beheer van de minimale klinische gegevens, en nadien van medische documentatie (resultatenserver, daarna gestructureerde formulieren). 2011- ...: directeur informatica in het UMC Sint-Pieter.

ziekenhuisvertegenwoordiger bij ABruMeT sinds 2008; in die hoedanigheid vertegenwoordiger van ABruMeT bij de G19, daarna van het Overlegcomité met de Gebruikers van het eHealth-platform. Voorzitter van de werkgroep van dat comité over de eHealthBox.

In deze uiteenzetting zullen verschillende aspecten van de eHealthBox, de architectuur, de interfaces en de diensten ervan aan bod komen. De meest voorkomende scenario’s zullen beschreven worden op basis van concrete voorbeelden. Ook zullen we een aantal opties bespreken die onlangs werden voorgesteld zodat het gebruik van deze tools kan worden uitgebreid tot niet-gecodeerde berichten, zoals de functies van overdracht/kennisgeving onder controle van de eindgebruiker. Tot slot zullen we het hebben over de functies die verbonden zijn aan een andere uitbreiding: een register van adressen die gekoppeld zijn aan de authentieke bronnen die gebruikt worden in het kader van eHealth.

9

10

Ehealth ROADMAP – Update on some key elements Marc VRANCKS: (CHU Charleroi) Challenges to system to system communication : the UREG example

• • • • • Doctor in de genees-, heel- en verloskunde ULB 1991 Specialisatie in de inwendige geneeskunde en de urgentiegeneeskunde, geassocieerd diensthoofd van de diensten eerste opvang van spoedgevallen, de ambulancedienst en het hyperbare centrum van de CHU de Charleroi sinds 2010 Stagemeester ULB Master in Management des Institutions de Soins et de Santé Verantwoordelijke voor het parametriseren van het elektronisch patiëntendossier van de spoedgevallen

Vanuit het specifieke voorbeeld van de UREG-registratie wordt in deze uiteenzetting beschreven hoe het WORM-principe (Write Once Read Many) ervoor zorgt dat de klinische gegevens die door de verschillende actoren in de behandeling van een patiënt verzameld worden, realtime geraadpleegd kunnen worden in een elektronisch patiëntendossier. Het betrekken van een clinicus bij de parametrisering en de S2S-implementering zijn de belangrijkste succesfactoren als men tegelijkertijd gegevens wil verwerven die gevraagd worden door een register buiten de instelling en de klinische aanpak en het datamanagement van zowel de spoedgevallendienst als de MZG wil verbeteren.

De rol van de veiligheidsadviseur ter ondersteuning van deze processen zal ook worden onderzocht.

Ehealth ROADMAP – Update on some key elements Luc Nicolas (SPF SP/FOD VG): Hubs-metahub and other related actions. Update.

Luc Nicolas is licentiaat politieke wetenschappen en economie. Hij studeerde verschillende jaren Mandarijnen-Chinees in de Volksrepubliek China voordat hij 16 jaar lang voor Artsen Zonder Grenzen zou gaan werken. Hij vervulde er functies op het vlak van strategische en operationele coördinatie, zowel op het terrein als op kantoor. Sinds 2005 werkt hij als expert voor de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, waar hij belast is voor de implementering van projecten op het vlak van informatica en medische telematica. Twee jaar na het afsluiten van de werkzaamheden die de uitwerking van de Roadmap eHealth 2013-2018 mogelijk gemaakt hebben zal dhr. Nicolas in deze uiteenzetting een eerste balans trachten op te maken van de zaken die tot op heden gerealiseerd zijn en van de vooruitgang die men op korte en middellange termijn zou willen boeken. Hij zal in het bijzonder focussen op de acties die in de eerste plaats betrekking hebben op de ziekenhuisinstellingen, namelijk acties 2 (patiëntendossier in ziekenhuizen), 5 (Hubs-metahub), 7 (psychiatrisch dossier), 10 (gezondheidsdossier personeel), 13 (terminologie) en 18 (registers). 11

12

Toegang 11 DECEMBER 2014 Adres:

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ESPACE BARA Victor Hortaplein, 40, Bus 10 1060 Brussel

Taxis

81 N13 31 78

L 2, 6 L 2, 6 TEC 123 TEC W TEC 365a De Lijn

116, 117, 118, 134, 136, 137, 140, 144, 155, 170 et 171 3 51 4 81 31 82 32 83 27 49 50 78 78 78 49 50 ICR 9, 9a, 9b Gratis parking op -6 van de Q-Park parking (Indienen ticket op -4) Simultaan vertaling is ter beschikking (Frans/Nederlands)

Contact

Nicolas Luc [email protected]

Tel: +32 (0)2 524.85.87

Victor Hortaplein, 40, Bus 10 1060 Brussel V.U. : Dr. Dirk Cuypers. Victor Hortaplein, 40 bus 10, 1060 - Brussel | Grafisch ontwerp: Thierry Sauvenière Copyright : OLEKSANDR MARYNCHENKO - 123rf.com