INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET

Download Report

Transcript INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

Firma naam: Machine: Machinenummer: Naam controleur: Toelichting

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING

Leverancier: Datum: Voor de duidelijkheid hebben we twee soorten “interne inkoop-en controle checklist” gepubliceerd. Eén met een uitgebreide toelichting voor gebruik en één zonder toelichting. Het is de keuze aan de gebruiker om te kiezen welke checklist gebruikt gaat worden.

In deze interne inkoop- en controle checklist zijn de meest voorkomende aandachtspunten voor de veiligheid van machines aangegeven. Wij zijn van mening dat deze checklist voor heel veel machines te gebruiken is. Toch is het altijd nog mogelijk dat bij een specifieke machine bepaalde voorschriften van toepassing zijn waarin deze checklist niet voorziet. Deze controle is uiteindelijk de verantwoording van degene die de machine fabriceert of koopt.

Deze checklist is niet te gebruiken voor machines die in de Machinerichtlijn 2006/42/EG in artikel 1 lid 2 worden uitgesloten: a) veiligheidscomponenten die bestemd zijn om identieke componenten te vervangen en die geleverd zijn door de fabrikant van de oorspronkelijke machine; b) specifiek voor kermissen en/of amusementsparken bestemd materieel; c) machines die speciaal zijn ontworpen of in bedrijf zijn gesteld voor nucleaire doeleinden en waarvan een defect uitstoot van radioactiviteit tot gevolg kan hebben; d) wapens, met inbegrip van vuurwapens; e) de volgende vervoermiddelen:  landbouw- en bosbouwtrekkers voor de risico’s die vallen onder Richtlijn 2003/37/EG, met uitzondering van machines die op deze voertuigen zijn aangebracht,   motorvoertuigen en hun aanhangwagens die vallen onder Richtlijn 70/156/EEG van de Raad van 6 februari 1970 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten betreffende de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan, met uitzondering van machines die op deze voertuigen zijn aangebracht, voertuigen die vallen onder Richtlijn 2002/24/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 maart 2002 betreffende de goedkeuring van twee of driewielige motorvoertuigen, met uitzondering van machines die op deze voertuigen zijn aangebracht,   motorvoertuigen die uitsluitend bestemd zijn voor wedstrijden, en vervoermiddelen voor het vervoer door de lucht, over het water en over spoornetten met uitzondering van daarop aangebrachte machines; 1 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

f) zeeschepen en mobiele offshore-eenheden, alsmede machines die aan boord van dergelijke schepen en/of eenheden zijn geïnstalleerd; g) machines die specifiek voor militaire of politiële doeleinden zijn ontworpen en geproduceerd; h) machines die specifiek zijn ontworpen en gebouwd voor onderzoeksdoeleinden voor tijdelijk gebruik in laboratoria; i) mijnliften; j) machines voor het verplaatsen van kunstenaars tijdens een optreden; k) elektrische en elektronische apparatuur binnen volgende gebieden, voor zover deze vallen onder Richtlijn 73/23/EEG van de Raad van 19 februari 1973 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke voorschriften der lidstaten inzake elektrisch materiaal bestemd voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen:  huishoudelijke apparaten die voor privégebruik zijn bestemd,   audio- en videoapparatuur, apparatuur die wordt gebruikt in de informatietechnologie,    l) de volgende hoogspanningsinstallaties:  elektromotoren; schakelmaterieel en besturingsapparatuur,  gewone kantoormachines, schakelmaterieel en besturingsapparatuur voor laagspanning, transformators.

Deze checklist kan wel gebruikt worden voor: a) machines; b) verwisselbare uitrustingsstukken; c) veiligheidscomponenten; d) hijs- en hefgereedschappen; e) kettingen, kabels en banden; f) verwijderbare mechanische overbrengingssystemen; g) niet voltooide machines.

2 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

Gebruik van deze interne inkoop- en controle checklist is geheel voor verantwoording van de gebruiker. ESV Technisch Adviesbureau BV te Barneveld heeft compleetheid van deze checklist nagestreefd, maar is niet aansprakelijk voor eventuele tekortkomingen in deze checklist of het gebruik van deze checklist.

©Alle rechten worden uitdrukkelijk voorbehouden. Vermenigvuldiging, bewerking en vertaling zonder voorafgaande schriftelijke toestemming is verboden, behalve zoals toegestaan door het auteursrecht.

3 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING Van toepassing zijnde Richtlijnen 1.

Machinerichtlijn 2006/42/EG 2.

Zelfstandig werkende machine

Machine moet met een EG-Verklaring van Overeenstemming volgens Bijlage II lid A geleverd worden

Ja / nee Ja / nee 3.

Niet voltooide machine

Machine mag met een Inbouwverklaring niet voltooide machine volgens Bijlage II lid B geleverd worden

Ja / nee

Toelichting: Machinerichtlijn 2006/42/EG artikel 2 lid g een „niet voltooide machine” is een

samenstel dat bijna een machine

vormt maar dat

niet zelfstandig een bepaalde toepassing kan realiseren

. Een aandrijfsysteem is een niet voltooide machine. Een niet voltooide machine is slechts

bedoeld om te worden ingebouwd in of te worden samengebouwd

met een of meer andere machines of andere niet voltooide machine(s) of uitrusting, tot een machine waarop deze richtlijn van toepassing is;

Niet zelfstandig een bepaalde toepassing realiseren!

Bedoeld of ingebouwd of samen gebouwd te worden!

Zie ook de Gids voor toepassing Machinerichtlijn 2006/42/EG: §18, §38 en §46 Citaat § 46: Machines die op zich de bepaalde toepassing kunnen uitvoeren, maar alleen de benodigde beveiligingsmiddelen of veiligheidscomponenten missen, worden niet beschouwd als niet voltooide machines.

4.

5.

EMC richtlijn 2004/108/EG

Iedere machine die voorzien is van elektrische componenten zal ook aan de EMC richtlijn moeten voldoen

Laagspanningsrichtlijn 2006/95/EG

Iedere machine die voorzien is van elektrische componenten zal ook aan de Laagspanningsrichtlijn moeten voldoen Toelichting:

Ja / nee Ja / nee 4 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

Omdat eis 1.5.1 van de Bijlage I van de Machinerichtlijn 2006/42/EG al eist dat alle, op de machine toegepaste, elektrische componenten moeten voldoen aan de Laagspanningsrichtlijn behoeft de Laagspanningsrichtlijn niet vermeld te worden op de EG Verklaring van overeenstemming. De laagspanningsrichtlijn is als het ware al ingesloten in de Machinerichtlijn.

1.5.1.

Risico ten gevolge van de elektriciteitsvoorziening

Wanneer de machine een stroomvoorziening heeft, moet zij zodanig zijn ontworpen, gebouwd en uitgerust dat alle gevaren in verband met elektriciteit worden of kunnen worden voorkomen. De veiligheidsdoelstellingen van Richtlijn 73/23/EEG 1 zijn van toepassing op machines. Evenwel vallen de verplichtingen betreffende de overeenstemmingsbeoordeling en het in de handel brengen en/of de inbedrijfstelling van machines, wat betreft de gevaren door elektriciteit, uitsluitend onder de bepalingen van de richtlijn.

6.

ATEX 95 richtlijn 94/9/EG Ja / nee

Toelichting: Als een machine geplaatst moet worden in een ruimte waar een explosieve atmosfeer kan ontstaan, een zogenaamde EX zone volgens de ATEX 137 richtlijn 1999/92/EG, dan moet de machine voldoen aan de ATEX 95 richtlijn 94/9/EG. Het bepalen van de eventuele EX zone volgens de ATEX 137 richtlijn 1992/92/EG is geen verplichting van de machineleverancier, maar is een wettelijke verplichting van de gebruiker. Werkgevers zijn verplicht om een ATEX 137 onderzoek uit te voeren en indien nodig een explosieveiligheidsdocument (EVD) op te stellen. Zie Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 3.5. a t/m f.

ATEX staat voor ATmosphères EXplosives. Onder een explosieve atmosfeer wordt verstaan: een mengsel van lucht en brandbare stoffen in de vorm van gassen, dampen, nevels of stof, onder atmosferische omstandigheden, waarin de verbranding zich na ontsteking uitbreidt tot het gehele niet verbrande mengsel.

Machinerichtlijn 2006/42/EG Bijlage I Eis1.5.7.

Risico's door ontploffing

De machine moet zodanig zijn ontworpen en gebouwd dat de machine zelf en de gassen, vloeistoffen, stofdeeltjes, dampen en andere door de machine geproduceerde of gebruikte stoffen geen risico van ontploffing opleveren. De machine moet, wat betreft de risico's van ontploffing door gebruik in een omgeving met ontploffingsgevaar, in overeenstemming zijn met de specifieke communautaire richtlijnen 2 .

1

moeten worden. Dit is de meest recente versie van de Laagspanningsrichtlijn.

2

In de tekst van de Machinerichtlijn wordt nog steeds gesproken over de Laagspanningsrichtlijn 73/23/EG. Hier zou eigenlijk de Laagspanningsrichtlijn 2006/95/EG genoemd Dit kan gezien worden als een verwijzing naar de ATEX 95 richtlijn 94/9/EG

5 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING 7.

Richtlijn Drukapparatuur 97/23/EG Ja / nee

Toelichting: De Richtlijn Drukapparatuur 97/23/EG (PED richtlijn) is van toepassing op het ontwerp, de fabricage en de overeenstemmingsbeoordeling van drukapparatuur en samenstellen waarvan de maximaal toelaatbare druk PS meer dan 0,5 bar (PS>0,5 bar) bedraagt.

Te denken valt aan:

- Drukapparatuur zoals drukvaten, leidingen, veiligheidsappendages en elementen die bevestigd zijn aan drukapparatuur zoals flenzen, koppelingen, hijsogen e.d..

- Drukvaten met een of meerdere ruimten.

- Installatieleidingen en onderdelen van leidingenstelsels zoals slangen, fittingen, buizen, expansieverbindingen, pijpen e.d..

- Veiligheidsappendages zoals veiligheidskleppen, breekplaat beveiligingen, knikstaven, CSPRS (gestuurde afblazende systemen), druk- , temperatuur- en niveauschakelaars en SRMCR's (meet-, controle- en regelvoorzieningen).

- Onder druk staande appendages.

- Samenstellingen van verschillende drukapparaten die een fabrikant integreert tot een functioneel geheel.

Afwijkend ten opzichte van andere richtlijnen wordt de CE markering niet aangebracht op drukapparatuur, die onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker op zijn bedrijfsterrein is geïntegreerd en is geassembleerd tot samenstel.

Bij veel machines zal men tot de ontdekking komen dat, doordat de leidingdiameters of de volume-druk-verhouding te laag is, de machine wel valt onder de Richtlijn Drukapparatuur, maar dat dan vaak artikel 3 lid 3 van toepassing is. Dit betekent dat de machine ontworpen en gebouwd moet worden overeenkomstig goed vakmanschap.

Als de drukapparatuur van de machine valt onder de Categorie I van de Richtlijn Drukapparatuur 97/23/EG dan is de Richtlijn Drukapparatuur niet van toepassing, omdat de Machinerichtlijn 2006/42/EG ook eisen stelt aan blootstelling aan interne spanningen (o.a. eis 1.3.2. van Bijlage I van de Machinerichtlijn 2006/42/EG).

Let op! Bij drukapparatuur van machines die in een andere categorie van de Richtlijn drukapparatuur vallen kan de Richtlijn Drukapparatuur wel van toepassing zijn!

Machinerichtlijn 2006/42/EG Bijlage I eis 1.3.2.

Risico van breuken tijdens gebruik

De verschillende delen van de machine en hun verbindingen moeten bestand zijn tegen de belastingen waaraan zij tijdens het gebruik worden blootgesteld. (…) Zowel stijve als flexibele leidingen voor fluïda, in het bijzonder hogedrukleidingen, moeten bestand zijn tegen de bedoelde interne en externe spanningen waaraan zij normaal worden blootgesteld; zij moeten stevig zijn bevestigd en/of afgeschermd om er zeker van te zijn dat geen risico door scheuren wordt gevormd.

Aanvullende eisen uit andere regelgeving 6 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING 8.

9.

Wordt de machine opgebouwd op een voertuig dat moet voldoen aan de Wegenverkeerswet dan moet er rekening gehouden worden met aanvullende eisen uit de Wegenverkeerswet Wordt de machine opgebouwd op een voertuig dat gebruikt wordt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen dat moet er ook rekening gehouden worden met aanvullende eisen uit regelgeving op het gebied van vervoer van gevaarlijke stoffen Ja/nee Ja/nee Normen 10.

De volgende A, B, en C normen kunnen van toepassing zijn bij de machine Ja/nee

Toelichting: A-normen zijn van toepassing op alle machines. B-normen gaan over een bepaald onderwerp (bijv. veiligheidsvoorzieningen, elektrische uitrusting, veiligheidsafstanden, enz.) en kunnen dus op allerlei machines van toepassing zijn. C-normen zijn specifiek op een bepaalde (groep) machine(s) van toepassing.

Er zijn vele geharmoniseerde normen. Hieronder zijn slec hts enkele voorbeelden gegeven.

3 Geharmoniseerde (EN) normen hebben geen wettelijke status, maar geven bij toepassing wel een vermoeden van overeenstemming met de Europese richtlijnen A-normen

NORM

NEN-EN-ISO 12100 B-normen

NORM

NEN-EN-ISO 4414

JAAR

2010

JAAR

2010

OMSCHRIJVING

Veiligheid van machine – Basisbegrippen voor ontwerp – Risicobeoordeling en risicoreductie

Van toepassing

Ja/nee

OMSCHRIJVING

Pneumatiek – Algemene regels en veiligheidseisen voor systemen en hun onderdelen

Van toepassing

Ja/nee

3

Als er geen specifieke C-norm voor een bepaald soort machine bekend is kan er soms wel gekeken worden naar een norm van een analoge machine.

7 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

NEN-EN-ISO 4413 NEN-EN 349 NEN-EN 953 NEN-EN 1037 NEN-EN-ISO 13849-1 NEN-EN-ISO 13857 NEN-EN-ISO 13850 NEN-EN-ISO 13855 NEN-EN-ISO 14119 NEN-EN-ISO 14122-1, -2, -3 en -4 NEN-EN-IEC 60204-1

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

2010 2008 2009 2008 2008 2008 2008 2010 Hydrauliek– Algemene regels en veiligheidseisen voor systemen en hun onderdelen Veiligheid van machines - Minimumafstanden ter voorkoming van het bekneld raken van menselijke lichaamsdelen Veiligheid van machines - Afschermingen - Algemene eisen voor het ontwerp en de constructie van vaste en beweegbare afschermingen Veiligheid van machines - Voorkoming van onbedoeld starten Veiligheid van machines- Onderdelen van besturingssystemen met een veiligheidsfunctie Deel 1: Algemene regels voor ontwerp.

Veiligheid van machines - Veiligheidsafstanden ter voorkoming van het bereiken van gevaarlijke zones door bovenste en onderste ledematen Veiligheid van machines - Noodstop - Ontwerpbeginselen Veiligheid van machines - Positionering van beveiligingsinrichtingen in verband met de naderingssnelheden van delen van het menselijk lichaam 2013 Veiligheid van machines - Blokkeerinrichtingen gekoppeld aan afschermingen Grondbeginselen voor het ontwerp en de keuze 2001, 2005 Veiligheid van machines - Permanente toegangsmiddelen tot machines. Deel 1, 2 ,3 en 4 Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee 2006 Veiligheid van machines - Elektrische uitrusting van machines - Deel 1: Algemene eisen Ja/nee C-normen

NORM

NEN-EN-ISO 10218-1 NEN-EN-ISO 10218-2 NEN-EN 619 NEN-EN-620 NEN-EN 809

JAAR

2011 2011 2010 2010 2009

OMSCHRIJVING

Robots voor industriële omgevingen - Veiligheidseisen - Deel 1:Industriële robots Robots en geautomatiseerde media-apparaten - Veiligheidseisen - Deel 2: Industriële robotsysteem en integratie Transporteurs - Veiligheids- en EMC-eisen voor stukgoedtransporteurs van transporteenheden Stuk- en stortgoedtransporteurs - Veiligheids- en EMC-eisen voor vast opgestelde bandtransporteurs voor stortgoed Pompen en pompeenheden voor vloeistoffen - Algemene veiligheidseisen

Van toepassing

Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee

8 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

NEN-EN-ISO 4254-1 NEN-EN 1417 NEN-EN 415-3

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

2013 2008 2009 Landbouwmachines - Veiligheid - Deel 1: Algemene eisen Machines voor kunststoffen en rubber - Walsen - Veiligheidseisen Veiligheid van verpakkingsmachines - Deel 3: Vorm-, vul- en sluitmachines Vanuit de EMC Richtlijn 2004/108/EG kunnen de volgende normen van toepassing zijn.

Ja/nee Ja/nee Ja/nee

NORM

NEN-EN-IEC 61000-6-2 NEN-EN-IEC 61000-6-4

JAAR

2001 2001

OMSCHRIJVING

Elektromagnetische compatibiliteit (EMC) – Deel 6-2: Algemene normen – Immuniteit voor industriële omgevingen Elektromagnetische compatibiliteit (EMC) – Deel 6-4: Algemene normen – Emissienorm voor industriële omgevingen

Documentatie 11.

Gebruiksaanwijzing (voor voltooide machines) of montagehandleiding 4 (voor niet-voltooide machines) aanwezig 12.

13.

14.

Gebruiksaanwijzing in het Nederlands 5 De complete gebruiksaanwijzing in het Nederlands zoals beschreven in de eis 1.7.4.2. van Bijlage I van de Machinerichtlijn 2006/42/EG In geval van een vertaling. Vertaling voorzien van opschrift “vertaling oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” + een meegeleverde Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee

Van toepassing

Ja/nee Ja/nee 4

5

De handleiding moet worden opgesteld in een officiële taal van de Gemeenschap die aanvaardbaar is voor de fabrikant van de machine waarin de niet voltooide machine wordt ingebouwd of diens gemachtigde. Een officiële taal betekent dat de uitgebreide taaleis van Machinerichtlijn 2006/42/EG Bijlage I eis 1.7.4.niet van toepassing is op de montagehandleiding.

Hier staat in het Nederlands omdat we er van uit gaan dat het machines betreft die in Nederland geleverd worden. Mocht de machine in een ander land van de Europese Unie geleverd worden dan is de taal van dat land relevant.

9 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT 15.

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

oorspronkelijke gebruiksaanwijzing met het opschrift “oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” Inhoud van de gebruiksaanwijzing compleet / conform eis 1.7.4.2. van Bijlage I van de Machinerichtlijn

Toelichting Eis 1.7.4. van Bijlage I van de Machinerichtlijn 2006/42/EG

Gebruiksaanwijzing

Bij iedere machine moet een gebruiksaanwijzing zijn gevoegd in de officiële Gemeenschapstaal (of talen) van de lidstaat waar de machine op de markt wordt gebracht en/of in bedrijf gesteld. De bij de machine gevoegde gebruiksaanwijzing moet een „oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” of een „vertaling van de oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” zijn; in het laatste geval moet bij de vertaling een „oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” zijn gevoegd.

1.7.4.1.

Algemene uitgangspunten voor het opstellen

a) De gebruiksaanwijzing moet in één of meer officiële taal (talen) van de Gemeenschap worden opgesteld. De fabrikant of diens gemachtigde voorziet de versie(s) die hij heeft geverifieerd van de vermelding „oorspronkelijke gebruiksaanwijzing”.

b) Wanneer een „oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” in de officiële taal of talen van het land van gebruik ontbreekt,

VAN TOEPASSING Ja / nee AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

Inhoud van de gebruiksaanwijzing Eis 1.7.4.2.

Inhoud van de gebruiksaanwijzing

Iedere gebruiksaanwijzing moet, in voorkomend geval, ten minste de volgende informatie bevatten: a) firmanaam en volledig adres van de fabrikant en van diens gemachtigde; b) typeaanduiding van de machine als aangegeven op de machine zelf, met uitzondering van het serienummer (zie punt 1.7.3); c) EG-verklaring van overeenstemming, of een document waarin de inhoud van de EG-verklaring van overeenstemming wordt weergegeven, waarin een opsomming wordt gegeven van de kenmerken van de machine, niet noodzakelijk met inbegrip van het serienummer en een handtekening; d) een algemene beschrijving van de machine; e) de tekeningen, schema's, beschrijvingen en toelichtingen die nodig zijn voor het gebruik, onderhoud en herstellen van de machine en voor de controle op de correcte werking ervan; f) een beschrijving van de werkplek(ken) die door de bedieners kan (kunnen) worden ingenomen; g) een beschrijving van het beoogde gebruik van de machine; h) waarschuwingen betreffende te ontraden gebruik dat, naar uit ervaring is gebleken, van de machine kan worden gemaakt; i) instructies voor de montage, installatie en aansluiting van de machine, met inbegrip van tekeningen, schema's en de bevestigingsmiddelen, en aanduiding van het chassis of de installatie waarop de machine moet worden gemonteerd; j) instructies voor een zodanige installatie en montage dat het geluid en de trillingen worden beperkt; k) instructies voor de inbedrijfstelling en het gebruik van de machine en zo nodig instructies voor de opleiding van de bedieners; l) informatie over de restrisico's die, ondanks de geïntegreerde veiligheid bij het ontwerp van de machine en de genomen beschermingsmaatregelen en bijkomende voorzieningen, blijven bestaan; m) instructies inzake de door de gebruiker te nemen beschermende maatregelen, waaronder, in voorkomend geval, de te voorziene persoonlijke-beschermingsuitrusting;

10 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

moet een vertaling in die taal of talen worden verstrekt door de fabrikant of diens gemachtigde, dan wel door degene die de machine in het bewuste taalgebied introduceert. Deze vertalingen moeten zijn voorzien van de vermelding „vertaling van de oorspronkelijke gebruiksaanwijzing”.

c) De inhoud van de gebruiksaanwijzing moet niet alleen uitgaan van het beoogde gebruik van de machine, maar tevens rekening houden met elk redelijkerwijs voorzienbaar verkeerd gebruik daarvan.

d) Indien de machines voor niet professionele gebruikers bestemd zijn, moet bij de formulering en de presentatie van de gebruiksaanwijzing rekening worden gehouden met het algemene opleidingsniveau en het inzicht dat men redelijkerwijze van deze gebruikers mag verwachten

.

 VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

n) de essentiële kenmerken van de gereedschappen die op de machine kunnen worden gemonteerd; o) de voorwaarden waaronder de machines voldoen aan de stabiliteitseis tijdens gebruik, vervoer, montage en demontage, alsmede wanneer zij buiten bedrijf zijn, tijdens beproevingen en bij voorzienbare storingen; p) instructies met het oog op een veilig vervoer, verplaatsen en opslaan, met vermelding van de massa van de machine en van de verschillende delen ervan, indien zij regelmatig afzonderlijk moeten worden vervoerd;

q)

de te volgen werkwijze bij ongevallen of storingen; indien blokkering kan optreden, de werkwijze volgens welke de blokkering zonder risico kan worden verholpen; r) de beschrijving van de afstellings- en onderhoudswerkzaamheden die de gebruiker moet verrichten alsook de in acht te nemen voorkomingsmaatregelen; s) instructies met het oog op een veilig afstellen en onderhoud, met inbegrip van de daarbij te nemen beschermingsmaatregelen; t) specificaties betreffende de te gebruiken vervangingsonderdelen, indien deze van invloed zijn op de gezondheid en de veiligheid van de bedieners; u) de volgende informatie over de emissie van luchtgeluid:

de A-gewogen geluidsemissiedruk op de werkplekken, voorzover deze hoger is dan 70 dB(A); als het niveau lager of gelijk is aan 70 dB(A), dan moet dit worden vermeld, de maximale waarde van de C-gewogen momentane geluidsemissiedruk op de werkplekken, wanneer deze meer dan 63 Pa bedraagt (130 dB ten opzichte van 20 μPa),

o

het A-gewogen niveau van het door de machine uitgestraalde geluidsvermogen, indien het niveau van

o

de A-gewogen geluidsemissiedruk op de werkplekken hoger is dan 80 dB(A).

Deze waarden worden hetzij voor de betrokken machine reëel gemeten, hetzij vastgesteld uitgaande van metingen bij een technisch vergelijkbare machine die representatief is voor de te fabriceren machine.

Wanneer de machine zeer grote afmetingen heeft, kan de aanduiding van het A-gewogen geluidsvermogen worden vervangen door de aanduiding van de A-gewogen niveaus van de geluidsemissiedruk op gespecificeerde plaatsen rondom de machine.

Wanneer de geharmoniseerde normen niet worden toegepast, moeten de geluidsniveaus worden gemeten met de voor de machine meest geschikte meetmethode. Indien geluidsemissiewaarden worden vermeld, moeten de

11 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

onzekerheidsfactoren in verband met deze waarden worden gespecificeerd. De bedrijfsomstandigheden van de machine tijdens de metingen en de voor de metingen gebruikte methoden, moeten worden beschreven.

Wanneer de werkplek of werkplekken niet of niet kunnen worden bepaald, moet de meting van het A gewogen geluidsdrukniveau worden verricht op 1 m van het machine-oppervlak en op een hoogte van 1,60 m boven het grondvlak of het toegangsplatform. De positie en de waarde van de maximale geluidsdruk moeten worden aangegeven.

Als specifieke richtlijnen van de Gemeenschap andere voorschriften geven voor het meten van het geluidsdruk- of geluidsvermogenniveau, moeten deze richtlijnen worden toegepast en zijn de desbetreffende bepalingen van dit punt niet van toepassing;

16.

v) w) EG-Verklaring van Overeenstemming of Inbouwverklaring niet voltooide machine in het Nederlands 6

indien de machine niet-ioniserende straling kan uitzenden die gevaarlijk kan zijn voor personen, in het bijzonder personen met actieve of niet-actieve implanteerbare medische hulpmiddelen, informatie over de hoeveelheid uitgezonden straling waaraan de bediener en eventuele andere personen zijn blootgesteld.

Ja / nee 17.

Oorspronkelijke gebruiksaanwijzing en EG-Verklaring van Overeenstemming meeleveren Ja / nee

Toelichting Ook eventuele verklaringen moeten in de taal van het land van levering geleverd worden.

EG-VERKLARING VAN OVEREENSTEMMING BETREFFENDE MACHINES. Deze verklaring en de vertalingen daarvan moeten worden opgesteld volgens dezelfde voorwaarden als de gebruiksaanwijzing (zie bijlage I, punt 1.7.4.1, onder a) en b)); zij moeten beschikbaar zijn in machineschrift of in handgeschreven hoofdletters.

6

Hier staat in het Nederlands omdat we er van uit gaan dat het machines betreft die in Nederland geleverd worden. Mocht de machine in een ander land van de Europese Unie geleverd worden dan is de taal van dat land relevant.

12 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

INBOUWVERKLARING BETREFFENDE NIET VOLTOOIDE MACHINES. Deze verklaring en de vertalingen daarvan moeten worden opgesteld volgens dezelfde voorwaarden als de gebruiksaanwijzing (zie bijlage I, punt 1.7.4.1, onder a) en b)); zij moeten beschikbaar zijn in machineschrift of in handgeschreven hoofdletters

Bediening 18.

Bediening via een Nederlandstalige touch screen bediening / menu’s 19.

20.

Bediening duidelijk te begrijpen dankzij Nederlandstalige opschriften bij de bedieningsknoppen Bedieningssystemen buiten de gevaarlijke zones geplaatst Elektrische systeem 21.

Elektrische installatie van de machine moet voldoen aan de NEN-EN-IEC 60204/1 22.

23.

Machine moet voorzien zijn van een vergrendelbare hoofdschakelaar Delen die onder spanning staan na uitschakelen hoofdschakelaar gemarkeerd 24.

25.

26.

27.

28.

Aarding van de machine conform de NEN-EN-IEC 60204/1 Afwerking kabelgoten Scheiden van motorbekabeling en stuurstroomkabels in de kabelgoten Labelling /coderen componenten volgens de NEN-EN IEC 60204/1 Draadkleuren en draaddiameters volgens de NEN-EN IEC 60204/1 Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee 13 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING 29.

Elektrische schema’s Ja / nee

Toelichting Bedieningsorganen, bedrading, noodstopsysteem, veiligheidssysteem, bekabeling, kabelgoten en aarding van de kast moeten voldoen aan de NEN-EN-IEC 60204/1 Kabelgoten (leidingkokers) Leidingkokers moeten een bij de toepassing passende beschermingsgraad hebben (zie IEC 60529). Alle scherpe randen, gietnaden, bramen, ruwe oppervlakken of groeven (schroefdraad) waarmee de isolatie van de stroomgeleiders in aanraking kan komen, moeten van de leidingkokers en verbindingsstukken worden verwijderd. Waar noodzakelijk, moet aanvullende bescherming bestaande uit een brandvertragend, tegen olie bestand isolatiemateriaal ter bescherming van de stroomgeleider isolatie worden aangebracht.

Kleuren bedieningsorganen (NEN-EN-IEC 60204/1_10.2.1.) Waarschuwingstekens 16.2.1 Gevaar van elektrische schok Omhulsels waarvan niet op andere wijze duidelijk zichtbaar is dat zij elektrische toestellen bevatten die het risico van elektrische schok met zich kunnen meebrengen, moeten zijn gemerkt met het grafische symbool Draadkleuren(NEN-EN-IEC 60204/1 13.2.4.

ZWART: hoofdstroomketens, wisselspanning en gelijkspanning;

ROOD: stuurstroomketens, wisselspanning;

   

BLAUW: stuurstroomketens, gelijkspanning; ORANJE: stroomketens die niet behoeven te worden gescheiden NEN-EN-IEC 60204/1 13.2.2. De beschermingsleiding moet door vorm, plaats, markering of kleur gemakkelijk te onderscheiden zijn. Wanneer identificatie alleen op grond van kleur plaatsvindt, moet de tweekleurige combinatie GROEN-GEEL.

NEN-EN-IEC 60204/1 13.2.3. Waar een stroomketen een nulleider bevat die wordt geïdentificeerd op grond van kleur alleen, moet de voor deze geleider gebruikte kleur BLAUW zijn

.

14 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

CONTROLEPUNT ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING Noodstop- en veiligheidssysteem 30.

Machine voorzien van noodstopknop(-pen) of noodstoptrekkoorden 31.

32.

Noodstopsysteem moet voldoen aan de eisen van de NEN-EN-ISO 138491/1 of NEN-EN-IEC 62061 en de NEN-EN-ISO 13850 Machine voorzien van beveiligingsinrichtingen (veiligheidsschakelaars, veiligheidsmatten, veiligheidslichtschermen) Ja / nee Ja / nee Ja / nee

Toelichting NEN-EN-IEC 60204/1 9.4 De elektrische stuurstroomketens moeten een passend veiligheidsniveau bezitten, dat is bepaald op grond van de risicobeoordeling van de machine. De

15 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

eisen van IEC 62061 en/of ISO 13849-1, ISO 13849-2:2003 zijn van toepassing.

33.

34.

Machine voorzien van vergrendelde veiligheidsschakelaars en stilstandsbewaking Veiligheidssysteem moet voldoen aan de eisen van de NEN-EN-ISO 138491/1 of de NEN-EN-IEC 62061 Ja / nee Ja / nee

Toelichting NEN-EN-IEC 60204/1 9.4 De elektrische stuurstroomketens moeten een passend veiligheidsniveau bezitten, dat is bepaald op grond van de risicobeoordeling van de machine. De eisen van IEC 62061 en/of ISO 13849-1, ISO 13849-2:2003 zijn van toepassing.

Ja / nee 35.

PL- of SIL-waarde opgegeven in documentatie Trappen / leuningen / bordessen 36.

Op- en aantrede van de trap volgens de NEN-EN-ISO 14122-3 37.

38.

39.

40.

Afmetingen bordesrailing volgens de NEN-EN-ISO 14122-3 Vrije hoogte op het bordes volgens de NEN-EN-ISO 14122-2 Struikelgevaren zijn in principe niet toegestaan op de bordessen. Maximale hoogteverschillen in de vlakke vloer < 4 mm.

Maatvoering ladders / kooiladdders volgens de NEN EN-ISO 14122-4 Afscherming 41.

Draaiende en bewegende delen afschermen 42.

43.

Toepassing van vaste afschermkappen Toepassing van een gebiedsafscherming Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee 16 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT 44.

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

Toepassing van flexibele afscherming zoals draaideuren, schuifdeuren, luiken VAN TOEPASSING Ja / nee AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

Toelichting In de Machinerichtlijn 2006/42/EG wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste afscherming en een flexibele afscherming. Aan toepassing van beide afschermingen zijn voorwaarden verbonden.

Vaste afschermingen mogen: (eis 1.4.2.1. Bijlage I van de Machinerichtlijn 2006/42/EG) 1.4.2.1.

Vaste afschermingen

  

Vaste afschermingen moeten zodanig zijn bevestigd dat zij alleen met behulp van gereedschappen kunnen worden geopend of verwijderd.

Bij demontage moeten de bevestigingsmiddelen met de afschermingen of de machine verbonden blijven.

Waar mogelijk, mogen afschermingen niet zonder hun bevestigingsmiddelen op hun plaats kunnen blijven.

Flexibele afschermingen mogen (eis 1.4.2.2 Bijlage I van de Machinerichtlijn 2006/42/EG) 1.4.2.2. Beweegbare afschermingen met blokkeervoorziening moeten:

wanneer geopend, zoveel mogelijk met de machine verbonden blijven,

zodanig worden ontworpen en gebouwd dat ze enkel met een opzettelijke handeling kunnen worden afgesteld.

  

Beweegbare afschermingen met blokkeervoorziening moeten gecombineerd zijn met een vergrendelinrichting die:

voorkomt dat gevaarlijke machinefuncties in werking treden totdat de afscherming gesloten is, en

een opdracht tot stopzetting geeft wanneer de afscherming niet meer gesloten is.

Wanneer het mogelijk is dat een bediener de gevarenzone bereikt voordat het risico dat voortvloeit uit de gevaarlijke machinefuncties is geweken, moeten de beweegbare afschermingen met blokkeervoorziening niet alleen met een vergrendelinrichting, maar ook met een voorziening voor het vergrendelen van de afscherming worden gecombineerd die:

voorkomt dat gevaarlijke machinefuncties in werking treden voordat de afscherming gesloten en vergrendeld is, en

de afscherming gesloten en vergrendeld houdt totdat het risico van verwonding door de gevaarlijke machinefuncties is geweken.

Beweegbare afschermingen met blokkeervoorziening moeten zodanig worden ontworpen dat het ontbreken van of een defect aan een van de onderdelen het op gang brengen van gevaarlijke machinefuncties verhindert of gevaarlijke machinefuncties tot stilstand brengt.

Andere gevaren 45.

Gevaren in verband met toepassing van hydraulische of pneumatische energie Ja / nee 17 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT 46.

47.

48.

49.

50.

51.

52.

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING Gevaren in verband met verkeerde montage of herplaatsing van delen.

Gevaar voor statische elektriciteit Gevaar voor straling Gevaar voor wegspringende delen Gevaar voor brand of oververhitting Gevaar voor hete delen Snijgevaar in verband met toepassing van scherpe machinedelen Gevaar voor trillingen van de machine Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee 53.

54.

55.

56.

57.

Gevaar voor uitworp van gassen / dampen of vloeistoffen Gevaar voor opgesloten raken van personen in de machine Extra vluchtdeuren noodzakelijk Gevaar voor struikelen Bijzondere voorzieningen 58.

Indien de machine in verband met de bouw of lengte onoverzichtelijk is, is de machine dan voorzien van een opstartsignaal en opstartinterval 59.

Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Machine voorzien van een functiekeuzeschakelaar Ja / nee

T oelichting Eis 1.2.5. van Bijlage I van de Machinerichtlijn Als de machine voor bepaalde handelingen moet kunnen functioneren met een verplaatste of verwijderde afscherming en/of een uitgeschakelde beveiligingsinrichting, moet de functiekeuzeschakelaar voor de bedienings- of bedrijfsmodus tegelijkertijd:

alle andere bedienings- of bedrijfsmodi uitschakelen;

de werking van gevaarlijke functies uitsluitend mogelijk maken door middel van bedieningsorganen die onafgebroken moeten worden bediend;

18 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

CONTROLEPUNT  

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING

de werking van gevaarlijke functies alleen mogelijk maken in omstandigheden met een verminderd risico en daarbij elk gevaar ingevolge aan elkaar geschakelde regelingen voorkomen; de werking van gevaarlijke functies door gewilde of ongewilde invloed op de sensoren van de machine, onmogelijk maken.

Indien aan deze vier voorwaarden niet gelijktijdig kan worden voldaan, moet de functiekeuzeschakelaar andere beschermingsvoorzieningen in werking stellen, die zijn ontworpen en gebouwd om een veilige werkruimte te garanderen.

Onderhoud 60.

Machine onderhoudsvriendelijk en goed toegankelijk 61.

Pictogrammen 62.

Toegepaste stickers in de vorm van pictogrammen 63.

Machine veilig te stellen door vergrendelbare hoofdschakelaar en indien nodig werkschakelaars in de motorvoedingen In geval van taalstickers: de teksten in de taal van het land van levering Technische aandachtspunten 64.

Gevaar / risico’s van scherpe hoeken / randen van plaatmateriaal 65.

Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee Ja / nee 66.

Stootgevaar i.v.m. te weinig werkhoogte onder een bordes Gevaar voor uitgestraalde geluidsvermogen.

Ja / nee Ja / nee

Toelichting Als het geproduceerde geluidsvermogen hoger ligt dan 70 dBA moet de fabrikant aangeven hoe het geluidsniveau gemeten is en welke waarden er gemeten zijn.Zie ook gebruiksaanwijzing betreffende eisen aan vermelding en meten van het geluidsniveau.

Bijzondere punten (aanvullen naar eigen inzicht) 67.

19 Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014

CONTROLEPUNT 68.

69.

70.

ESV Technisch Adviesbureau BV Mercuriusweg 30 3771 NC Barneveld Tel. 0342-424251 fax. 0342-424172 E-mail: [email protected]

www.esv-groep.nl

INTERNE INKOOP- EN CONTROLE CHECKLIST MET TOELICHTING INKOOP CHECKLIST CONTROLE CHECKLIST

VAN TOEPASSING AKKOORD NIET AKKOORD NIET VAN TOEPASSING OPMERKING Inkoop- en controle checklist ESV TA_versie 1_juni 2014 20