141328 Newsflash oktober 2014 -NED

Download Report

Transcript 141328 Newsflash oktober 2014 -NED

8 oktober 2014

Conferentie studeren in het buitenland

Welke maatregelen en voorzieningen zijn nodig om ervoor te zorgen dat meer studenten van de voormalige Nederlandse Antillen hun studie in het buitenland met succes afronden? Dit was de centrale vraag van de conferen tie “Studeren in het buitenland”, op 29 en 30 september in Kralendijk, Bo naire. Onder de deelnemers bevonden zich, behalve schooldecanen van de eilanden, ook vertegenwoordigers van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), Studiefinanciering en de diverse onderwijs gerelateerde instanties die in Nederland en op de eilanden verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding en begeleiding van studenten die buiten hun eiland een studie gaan volgen.

Onder leiding van moderator Inge Berben (directeur van Fundashon FORMA voor volwasseneneducatie en –onderwijs) wisselden de aanwezigen kennis en ervaring uit en kwamen zij samen tot een pakket aan maatregelen ter verbete ring van de volgende aspecten rond het studeren in het buitenland: • de voorbereiding van de toekomstige studenten op hun eigen eiland; • de opvang en begeleiding van studenten in Nederland en in de regio; • de opzet van een centrale database met informatie over erkende opleidings instituten in de regio.

Gemaakte afspraken:

• Er komt een centraal platform “Studeren in het buitenland” met deelnemers van alle eilanden. Doel van dit platform wordt om de acties te identificeren, uit te zetten en te coördineren om te komen tot een blauwdruk voor een centraal voorbereidings- en begeleidingsprogramma. RCN/OCW, tevens initiatiefnemer voor deze conferentie zal nog dit jaar de eerste bijeenkomst organiseren. • Er zijn plannen voor een centrale database met studiekeuze informatie voor de eilanden. Stichting Studiekeuze 1 2 3 (onafhankelijke leverancier van stu diekeuze-informatie binnen Nederland, onder meer d.m.v. de website stu diekeuzeinformatie.nl) presenteerde tot slot een voorstel om de bestaande database van Nederlandse opleidingsinstituten uit te breiden met informatie over het studieaanbod in de Caribische regio.

Strengere toelatingseisen pabo voor mbo- en havo-leerlingen

Per 1 augustus 2015 gelden strengere toelatingseisen voor leerlingen die vanuit een afgeronde mbo 4-opleiding of havo een pabo-opleiding willen gaan doen. Iedereen die geen vwo-of andere hbo-opleiding heeft afgerond, moet aanto nen over voldoende kennis te beschikken van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek (algemene technieken). Dit kan door het afleggen van toelatingstoetsen voor die vakgebieden. Havisten hoeven deze toetsen alleen te maken voor de vakken waarin zij geen havo-eindexamen hebben gedaan. Voor natuur en techniek geldt dat zij vol doen aan de kenniseis wanneer zij eindexamen hebben gedaan in natuurkunde of biologie.

Tijdelijk ondersteuningsaanbod

Voor leerlingen en studenten die hun opleidings- of vakkenpakketkeuze niet hebben kunnen aanpassen aan de nieuwe eisen, is vanaf september 2014 een tijdelijk ondersteuningsaanbod beschikbaar. De toetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4. Het tijdelijk ondersteuningsaanbod is bedoeld voor mbo-stu denten (cohorten 2011-2012, 2012-2013 en 2013-2014) en havisten (cohort 2010 2011) die aan een pabo-opleiding in Nederland willen beginnen. Dit geldt voor leerlingen en studenten uit zowel het bekostigde als niet-bekostigde onderwijs. Voor meer informatie http://goedvoorbereidnaardepabo.nl/

RCN/OCW feliciteert alle leraren in Caribisch Nederland ter gelegenheid van de Internationale Dag van de leraar.

Wij zijn trots op wat u bereikt in de klas.

Bedankt voor uw inzet!

Werkconferentie Unicarib op Bonaire

Maestro Kompas organiseerde vorige week in Kralendijk, Bonaire, een bijeen komst om verder gestalte te geven aan de tweede doelstelling van dit onder wijsproject: de verdere ontwikkeling van een duurzame Caribische opleidings infrastructuur in de vorm van een virtuele campus - de eerste doelstelling is het opleiden en bevoegd maken van (onder)bevoegde leraren in Caribisch Nederland - . Onder de deelnemers bevonden zich, naast projectleider Wim Didderen en dagvoorzitter Frans Leijnse, bestuursdelegaties en stafleden van de deelnemende regionale universiteiten en hogescholen (Universiteit van Aruba, University of Curaçao en Instituto Pedagógiko Arubano) en een delegatie van de Maestro Kompas partners Open Universiteit en Hogeschool Utrecht. Door om standigheden was de University of St. Maarten niet vertegenwoordigd.

De deelnemers werkten gedurende twee dagen met elkaar aan de verdere uitwerking van de netwerkorganisatie genaamd Unicarib, waarmee zij samen de virtuele campus willen gaan realiseren voor het aanbieden van lerarenoplei dingen in een vorm van “blended” onderwijs: een combinatie van e-learning en traditioneel onderwijs met contactmomenten tussen docenten en studenten. Daarnaast kwamen de Unicarib partners tot afspraken over: • het verder vesterken van de samenwerking bij de realisatie van een breder aanbod aan “blended” opleidingen; • een gezamenlijke aanpak bij de versterking van wetenschappelijk onderzoek; • verbetering van kwaliteitszorg en- accreditatietrajecten.

Een krachtig Unicarib netwerk is voor Maestro Kompas een belangrijke voor waarde voor de realisatie van een duurzame infrastructuur voor het opleiden van leraren in Caribisch Nederland.

Kennismaking met nieuwe directeur EOZ Bonaire

Harry kende Bonaire van enkele workshops die hij op één van de PO-scholen op Bonaire had gegeven, bij de invoering van een nieuw leerlingvolgsysteem. Hij vond het direct al een prachtig eiland en toen hij werd geattendeerd op een va cature voor de functie van directeur EOZ op Bonaire, aarzelde hij geen moment om te solliciteren. “Deze functie past perfect bij mijn kennis, ervaring en interes se”, stelt hij. Harry begon zijn loopbaan als leerkracht in het (V)SO (Voortgezet Speciaal Onderwijs) en heeft onder meer vier directiefuncties bij (V)SO-scholen bekleed. Van daaruit maakte hij de overstap naar de onderwijs expertisecentra en in zijn laatste functie was hij directeur/bestuurder van het Expertisecentrum Antoon van Dijk in Helmond. De onderwijszorgproblematiek van Bonaire vraagt vol gens Harry om een benadering van binnenuit. “Bonaire heeft niet veel aan experts die vanuit een Nederlandse benadering kant en klare modellen loslaten die goed zouden kunnen zijn voor Bonaire. Natuurlijk denk ik vanuit bepaalde kaders maar ik wil vooral samen met de onderwijsprofessionals op Bonaire komen tot iets moois, vanuit de gedachten van de mensen hier. Want het zijn de mensen op het eiland die het onderwijsproces moeten dragen.” Een van de nieuwe initiatieven is de inrichting van trajectgroepenin het PO en VO. In deze groepen worden kinderen met leer- en/of gedragsproblemen tijdelijk buiten hun klassen geplaatst, onder leiding van een gespecialiseerde leerkracht en een assistent. Hiermee wordt voor zowel de leerling als de leraar een soort “time out” situatie geschapen, terwijl er wordt gezocht naar de beste aanpak voor ieder individueel kind. Als de scholen dit in de toekomst zelf goed kunnen oppakken, hebben zij ons niet meer nodig.” Maar dat is toekomstmuziek. Voorlopig ziet Harry de bijdrage van EOZ vooral in de bundeling van alle krachten, van de school tot de zorg, het Openbaar Lichaam en RCN. “Ik hoop een verbindende en inspirerende rol te kunnen spelen in het proces naar verdere verbetering van het onderwijs, en daarmee ook van de toekomst van de kinderen. Ik voel mij een rijk man dat ik hier mag wonen en bijdragen aan het onderwijs”, aldus de nieuwe EOZ-directeur.

Data trainingen medezeggenschap

Bonaire VO en PO PO

Donderdag 27 november Vrijdag 28 november

Saba Statia

Woensdag 19 november Donderdag 20 november Maandag 24 november Dinsdag 25 november

VO

Maandag 1 december Dinsdag 2 december

In de volgende News Flash:

• Kennismaking met onderwijsdirecteur Lilianne Hercules van Scholengemeenschap Bonaire • Presentaties Kwaliteitszorg • En meer …

Colofon

De News Flash is een uitgave van RCN/OCW.

Eindredactie: Elaine Marchena, Communicatieadviseur RCN/OCW [email protected] Tel. + 599 318 4509 / +599 318 3370.