Veelgestelde vragen diabetestestmateriaal Delta Lloyd 2014

Download Report

Transcript Veelgestelde vragen diabetestestmateriaal Delta Lloyd 2014

Veelgestelde vragen diabetestestmateriaal Delta Lloyd 2014

Waarom maakt Delta Lloyd nieuwe prijsafspraken over hulpmiddelen zoals diabetestestmateriaal?

De minister heeft zorgverzekeraars de opdracht gegeven om zorg van goede kwaliteit in te kopen tegen een scherpe prijs. In Nederland stijgen de zorgkosten alsmaar en wordt veel onnodig materiaal verspild. Deze problemen pakken we aan om zo de premies betaalbaar te houden en voor iedereen de benodigde zorg te kunnen bieden.

Waarom kiest Delta Lloyd voor nieuwe inkoopafspraken voor diabetestestmateriaal in 2014?

Als u iets nieuws koopt, wilt u er zeker van zijn dat u waar krijgt voor uw geld. Datzelfde willen wij ook wanneer we zorg en medische hulpmiddelen voor u inkopen. Delta Lloyd heeft in kaart gebracht wat het verschil is tussen de kosten van diabetestestmateriaal en de prijs die leveranciers ervoor vragen. Hiertussen zitten té grote verschillen. Daarom heeft Delta Lloyd nieuwe prijsafspraken gemaakt.

Hoeveel bespaart Delta Lloyd met de inkoopafspraken voor diabetestestmateriaal?

We besparen samen miljoenen omdat de prijzen van de teststrips van 65 naar 32 cent per strip gaan. Het geld dat we besparen gebruiken we ondermeer om de stijgende kosten af te dekken en zo de premie betaalbaar te houden.

Is het geen verspilling om goede (nieuwe) bloedglucosemeters weg te doen voor een andere?

Wij kunnen ons voorstellen dat u dat zo ervaart. Maar het vervangen van uw bloedglucosemeter door een nieuwe meter levert op de lange termijn een grotere besparing op. De fabrikanten verdienen het meest aan de strips en niet zozeer aan de meter. Door de nieuwe afspraken zijn de kosten per strip verlaagd van 0,65 euro naar 0,32 euro. Bij deze teststrip horen andere meters. Dit komt omdat meter en strips aan elkaar verbonden zijn.

Daarbij zorgen we voor een goede bestemming voor de meter die u niet meer gebruikt. We hebben hierover ondermeer contact met een diabetesproject in Nepal www.lifeforachild.org

.

We gooien de meters dus niet zomaar weg.

Hebben andere zorgverzekeraars ook nieuwe afspraken over diabetestestmateriaal?.

Delta Lloyd is een van de eerste verzekeraars die nieuwe afspraken maakt over diabetestestmateriaal. Wij verwachten dat meer zorgverzekeraars zullen volgen. We hebben namelijk allemaal de opdracht van de minister om kosten te besparen.

Wat vindt de diabetesvereniging (DVN) van de nieuwe afspraken voor diabetestestmateriaal?

Delta Lloyd heeft overleg gehad met alle belangrijke stakeholders en dus ook met de diabetesvereniging. Zij begrijpen de beweging wel, maar hebben ook hun eigen belangen. Zij willen dat klanten volledige keuzevrijheid hebben. Wij vinden het nodig die keuze in te perken omdat we alleen dan kosten kunnen besparen. En dat zullen we moeten doen om de zorg betaalbaar te houden.

Hoe weet ik waar ik in 2014 terecht kan voor mijn diabetestestmateriaal?

U vindt alle informatie op

www.deltalloyd.nl/diabetes Mijn leverancier van diabetestestmateriaal heeft in 2014 geen contract. Kan ik daar toch blijven?

Hebt u een naturapolis?

Ja, dat kan. U krijgt mogelijk wel een lagere vergoeding Als u gebruik maakt van een gecontracteerde leverancier of apotheek bent u verzekerd van de hoogste vergoeding.

Hebt u een restitutiepolis?

Dat kan altijd. Het is wel belangrijk dat u weet dat de vergoeding lager kan zijn dan u nu gewend bent. Dit komt doordat de marktconforme kosten gedaald zijn en uw vergoeding daarop is gebaseerd.

Als u kiest voor een gecontracteerde leverancier of apotheek hebt u geen extra kosten, maar is het mogelijk dat u een andere bloedglucosemeter krijgt.

Kan ik al mijn diabeteshulpmiddelen bij eenzelfde leverancier bestellen?

Waar vroeger leveranciers vaak een totaal aanbod konden bieden, zijn er nu steeds meer leveranciers die zich specialiseren. Hierdoor kan het voorkomen dat u met meerdere leveranciers te maken krijgt voor het bestellen van uw diabetestestmateriaal. Die leveranciers zijn op hun specifieke gebied ervaren en kundig. Hierdoor kunnen ze u ieder een uitstekende dienstverlening verlenen.

Hoe weet ik welke categorie bij mij hoort voor het diabetestestmateriaal?

De categorieën in 2014 zijn gebaseerd op het aantal momenten dat u insuline toedient. De leverancier bepaalt samen met u welke categorie bij u hoort en welke meter het best aansluit bij uw zorgbehoefte. Ook uw diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner (POH) van uw huisarts heeft mogelijk invloed op uw keuze. U kiest vervolgens de meter uit de brochure die past bij de categorie waarin u wordt ingedeeld.

Hoe is de categorie-indeling voor diabetestestmateriaal bepaald?

De categorieën zijn ingedeeld op basis van hoe vaak u insuline spuit. Ook is er een categorie voor bijzondere situaties. De leverancier bepaalt welke categorie aansluit op uw zorgbehoefte.

Ik wil zelf bepalen welke bloedglucosemeter ik gebruik. Kan dat?

Hebt u een naturapolis?

Als u in 2014 diabetestestmateriaal afneemt van een gecontracteerde leverancier of apotheek is het niet mogelijk om een meter te kiezen die niet aansluit op de categorie indeling. Ook niet door bij te betalen. Kiest u voor een gecontracteerde leverancier of apotheek volgens de indeling in de brochure? Dan bent u verzekerd van een volledige vergoeding.

Hebt u een restitutiepolis?

Als restitutiepolishouder kunt u zelf kiezen voor een bloedglucosemeter (in samenspraak met de behandelaar). De vergoeding kan afwijken van de kosten van de strips. Dit komt doordat de marktconforme kosten gedaald zijn en de vergoeding daarop is gebaseerd.

Ik wil een bloedglucosemeter die niet aansluit op de categorie-indeling. Kan dat?

Als u in aanmerking wilt komen voor een volledige vergoeding dan is het belangrijk dat de meter verkrijgbaar is bij een gecontracteerde leverancier en aansluit op uw categorie. Het aanbod van de leveranciers is verschillend. Het kan zijn dat de meter van uw keus wel wordt aangeboden door een andere leverancier. Uiteraard mag u dan zonder extra kosten overstappen.

Kan ik in 2014 mijn eigen merk diabetestestmaterialen blijven gebruiken?

De kans is groot dat u een ander merk diabetestestmateriaal krijgt dan u gewend bent. De leveranciers van Delta Lloyd kiezen zelf met welke materialen ze gaan werken. Ze oriënteren zich daarbij op wat er op de wereldmarkt beschikbaar is (waar tot op heden de oriëntatie vooral op de Europese markt was). Wel moeten de materialen altijd voldoen aan de Europese/Nederlandse standaarden, normen en keurmerken, de kwaliteit van de materialen is dus gegarandeerd. De meetresultaten van de beschikbare meters zijn uiterst nauwkeurig en voldoen aan de nieuwste ISO-norm (15197:2013). Omdat deze ISO-norm vrij nieuw is, hebben we in het contract met onze leveranciers afgesproken dat zij tot 1 april 2014 de tijd hebben om hun meters voor de nauwkeurigheid volgens de nieuwe ISO-norm te laten certificeren. U ziet in het overzicht bloedglucosemeters welke meters al een ISO 15197:2013 certificaat hebben of met het oude ISO 15197:2003 certificaat al aan de nieuwe nauwkeurigheidseis voldoen. Heeft een meter nog geen nauwkeurigheidcertificaat? Dan hoeft dat niet te betekenen dat de nauwkeurigheid nog niet aan de nieuwe ISO-norm (15197:2013) voldoet. Het is alleen nog niet met een certificaat aangetoond. Wij houden dit overzicht wekelijks bij, zodat u ziet welke meters een al goedgekeurd certificaat voor nauwkeurigheid hebben.

Ik gebruik een insulinepomp voor mijn diabetes, moet ik in 2014 van meter veranderen?

Nee, dat hoeft u niet. Voor u verandert er niets.

Kan ik ook met de nieuwe bloedglucosemeter mijn meetresultaten online opslaan en inlezen?

De opgeslagen gegevens van alle aangeboden bloedglucosemeters kunt u op de computer zichtbaar maken en afdrukken. Met deze gegevens kan het diabetes team samen u een optimaal advies geven voor de juiste therapie.