INWONERS VAN HOORN GEZOCHT VOOR ONDERZOEK VAN

Download Report

Transcript INWONERS VAN HOORN GEZOCHT VOOR ONDERZOEK VAN

nummer:

2

jaargang 9, april / mei 2014

Hoorn: voorloper gemeentelijk ouderenbeleid?

Heeft u in februari jl. de bijdragen van de politieke partijen in de INFO van de Ouderenraad Hoorn gelezen? Ik vond het heel bijzonder voor de ouderen, per partij, nieuwe aan vullingen te lezen voor het beleid na de verkiezingen. Als de voorstellen bewaarheid worden dan wordt Hoorn een echte voorloper op dit gebied. Als 90% van de ingebrachte voor stellen de komende vier jaar uitgevoerd worden zal ik met u zeer gelukkig zijn. Het wachten is nu op een nieuw College en wie voor de Stichting Ouderenraad de aan te spreken wethouder zal worden. Spannend!

Vanaf deze plaats wil ik namens het bestuur van Ouderenraad de KBO Hoorn van harte feliciteren met het 60-jarig jubileum. Op 8 april a.s. gaan zij dit vieren.

Voorzitter Ben van de Kamer gaat in het ledenblad door die 60 jaar in vogelvlucht. Veel is in al die jaren van de grond gekomen. Van “Tafeltje dek je”, het ontstaan van woon gemeenschappen en door samenwerking met het Steunpunt Zorg voor Welzijn, Netwerk, De Wering, WonenPlus en de andere ouderenbonden in Hoorn, Blokker en Zwaag is er een netwerk ontstaan. Mensen kunnen daar iedere dag gebruik van maken. Ook het ontstaan van de Ouderenraad Hoorn om namens de bonden één aanspreekpunt voor het college te vormen. Na 60 jaar is het belangrijk actief te blijven. Iedere tijd vraagt om inzicht en doelmatigheid om veranderingen tijdig in te schatten en waar nodig bij te sturen. Op veel terreinen is dit aan de orde. Gelukkig dat de samenwerking met alle ouderenbon den in Hoorn nog steeds een feit is.

Iedereen die actief is bij de bonden en de Ouderenraad Hoorn zet zich in om uw belangen te behartigen en mede daar door het ouderenbeleid op de kaart te zetten.

Marian van Berkum-Schouten,

voorzitter Stichting Ouderenraad Hoorn

INWONERS VAN HOORN GEZOCHT VOOR ONDERZOEK VAN VRIJE UNIVERSTITEIT

De Vrije Universiteit in Amsterdam zoekt deelnemers voor een onderzoek naar het voorkómen van ondervoeding bij mensen van 65 jaar en ouder die zelfstandig wonen.

Een gezond gewicht is belangrijk om gezond te zijn en blijven.

Zowel teveel als te weinig gewicht is niet wenselijk.

Ondergewicht of ongewenst gewichtsverlies (ondervoeding) kan ernstige gevolgen hebben. Er kan een tekort ontstaan aan belangrijke voedingsstoffen waardoor men zich mogelijk minder fit voelt of sneller ziek wordt. Spiermassa kan verloren gaan, waardoor dagelijkse activiteiten zoals opstaan uit een stoel of trap lopen moeilijker gaan.

In de PROTO (Preventie Ondervoeding bij Thuiswonende Ouderen) onderzoekt men of ondervoeding is te voorkomen door middel van diverse eenvoudige maatregelen die makke lijk in te passen zijn in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld seniorenrestaurants, boodschappenhulp, seniorengym of zo nodig het gebruik maken van de deskundigheid van een huis arts, diëtist, ergotherapeut, fysiotherapeut of tandarts in de buurt. De bedoeling is om samen met de deelnemers een een voudig “actieplan op maat” te maken.

Het onderzoek bestaat uit 3 á 4 keer een huisbezoek waarbij een vragenlijst wordt ingevuld en enkele metingen zoals lengte, gewicht, handknijpkracht, opstaan en balans worden uitgevoerd. Bij volledige deelname (6 maanden) ontvangt u een cadeaubon van 30 euro.

• • • U kunt zich tot 31 oktober 2014 opgeven voor dit PROTO onderzoek. De onderzoekers van de VU zijn op zoek naar mensen van 65 jaar en ouder die onbedoeld lichaamsgewicht zijn kwijtgeraakt; of een slechte eetlust hebben; of erg mager zijn; of moeilijk kunnen traplopen; Aanmelden kan d.m.v. het doorgeven van uw naam en tele foonnummer via: Rachel van der Pols, T628, VU Gezondheidswetenschappen, De Boelelaan 1085, 1081 HV Amsterdam.

telefoonnummer 06 - 25 09 47 34. E-mail: [email protected];

THUISZORG IN WEST-FRIESLAND START MET BEELDZORG

Eind 2013 is Omring in de thuiszorg in Enkhuizen gestart met beeldzorg via een iPad. Bij beeldzorg maakt de verzorgende of verpleegkundige via een beeldscherm contact met cliënten thuis. Zo kunnen medewerkers elkaar zien en met elkaar praten. De iPad wordt via de zorgcoördinatoren in bruikleen aan de cliënten verstrekt. Zij geven uitleg over het gebruik en het doel van de iPad. Stapsgewijs wordt er met de speciaal ontwikkelde app geoefend om vertrouwd te raken met beeld zorg.

met geplande zorgmomenten. Zoals de controle op het inne men van medicijnen, wondcontrole en contact voor en na het douchen wanneer iemand erg onzeker is en bang is om te vallen. Door te oefenen met iPads, wordt duidelijk waar beeldzorg van betekenis kan zijn. Bijkomstige voordelen zijn dat de iPad de buitenwereld naar binnen brengt en hiermee kan bijdragen aan het bestrijden van eenzaamheid en het vergroten van de zelfredzaamheid en preventie.

De eerste acht iPads zijn financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Enkhuizen.De thuiszorgteams starten de beeldzorg In 2014 gaat het thuiszorgteam Omring bij minimaal 250 cliënten in onze regio en de kop van Noord-Holland starten met beeldzorg.

WAT KAN DE DIABETESVERENIGING NEDERLAND VOOR U DOEN?

VOORKOM DAT U UW ZORGPREMIE NIET MEER KUNT BETALEN!

Als diabetespatiënt hebt u diabetes elke dag. Bij alles wat u doet, moet u er rekening mee houden. Informatie over leven met diabetes is onmisbaar. Bijvoorbeeld over nieuwe ontwikke lingen, voeding, en beweging. Maar ook ervaringen van ande ren zijn waardevol.

U kunt lid worden van de Diabetesvereniging en ontvangt dan negen keer per jaar het Diabic magazine. U Krijgt korting via de DVN- winkel op diabeteshulpmiddelen, online cursussen, collectieve zorgverzekeringen, insulinepompverzekering en rechtsbijstandverzekering. Verder geeft de DVN folders uit, een Diabetes- kenniswijzer, een gezondheidsdagboek enz. Ook kunt u deskundige hulp voor al uw persoonlijke vragen krijgen via de Diabeteslijn.

Iedere Nederlander moet premie betalen voor de zorgverzeke ring. Bij een laag inkomen hebt u ook recht op zorgtoeslag. Er wordt een bedrag ingehouden op uw AOW als u een half jaar de zorgpremie niet betaalt. Dit bedrag is hoger dan de normale premie.

Neem daarom z.s.m. contact op met uw Zorgverzekeraar om een betalingsregeling aan te vragen. Of meldt u bij de afd. schuldhulpverlening van de gemeente Hoorn. Zij kunnen u helpen bij het oplossen van uw schulden en het op orde brengen van uw inkomsten en uitgaven. Na aanmelding krijgt u een uitnodiging voor een gesprek en wordt u doorverwezen. Telefoon: 0229 - 252200, menu optie 1. Op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur. Verdere info op de site van de NIBUD:

www.zelfjeschuldenregelen.nl

; Een lidmaatschap kost € 49,90 per jaar. Bij een minimum inkomen krijgt men 50% korting. Sommige zorgverzekeraars geven korting op de contributie.

Info:

Diabetes vereniging Nederland, Antwoordnummer 1021, 6900 VB Zevenaar. (zonder postzegel). Telefoon klantenservice 030 - 6876152.

www.dvn.nl

; met een overzicht van wat DVN is, doet en waar zij voor staat.

www.dvnwinkel.nl

; met een overzicht van de hulpmiddelen.

www.mijnzorgpagina.nl

fiel aanmaken.

hierop kunt u zelf, gratis een pro-

www.diabetesforum.nl

; met tips en ervaringen.

MEDICIJNWIJZER VOOR PATIENTEN MET HOORPROBLEMEN

In de vernieuwde brochure Weet wat u slikt kunt u lezen welke invloed of bijwerkingen medicijnen hebben op gehoorklachten.

Info:

Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, Postbus 129, 3990 DC Houten. Telefoonnummer 030 - 261 7616.

www.nvvs.nl/medicijnwijzer

;

BIJZONDERE BIJSTAND VOORAF AANVRAGEN

Voor noodzakelijke kosten in bijzondere situaties kunt u soms bijzondere bijstand krijgen. U kunt dit aanvragen bij de afdeling Sociale Zaken van de gem. Hoorn, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn. Telefoon 0229 - 252 200.

De voorwaarde voor deze regeling is dat u eerst de bijzondere bijstand moet aanvragen. U kunt dus niet eerst de kosten maken en later geld terugkrijgen. U moet deze bijstand aan vragen voordat u het geld uitgeeft, omdat de kosten vaak ook op een andere manier betaald kunnen worden.

Dat geldt ook voor rechtsbijstand.

Als u een advocaat wilt inschakelen, moet u eerst voor advies langs bij het Juridisch Loket. Dit Loket doet een eerste beoor deling en kan naar andere oplossingen zoeken. Voor rechts hulp van het Juridisch Loket hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Deze hulp is dus gratis. Het Loket beoordeelt of er een advocaat moet worden ingeschakeld. U kunt dan € 52,- korting krijgen op de eigen bijdrage die u aan de advocaat moet beta len. Gaat u rechtstreeks naar een advocaat, dan moet u een hogere eigen bijdrage betalen.

Het Juridisch Loket wordt gefinancierd door de overheid. Voor een baliegesprek is ca. 10 minuten beschikbaar. Is dit niet genoeg dan wordt er mogelijk een afspraak met u gemaakt tijdens de spreekuren.

Info:

Juridisch Loket, Noorderkade 116, 1823 CJ Alkmaar.

Tel. 0900-8020, op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur, 10 ct.

per minuut.

www.juridischloket.nl

; • •

GEEN HUURVERHOGING VOOR INWONENDE MANTELZORGER VAN GEHANDICAPTEN EN CHRONISCH ZIEKEN

Het inkomen van mantelzorger die inwoont bij een chronisch zieke of gehandicapte telt niet langer mee voor de inkomens afhankelijke huurverhoging.

Als het inkomen van de zieke onder de grens voor de extra inkomensafhankelijke huurverhoging ligt, dan blijft die ver hoging achterwege ook als het gezamenlijk inkomen meer is dan de grens.

De extra huurverhoging geldt eveneens niet voor iemand die: een zorgindicatie heeft met een geldigheidsduur van mini maal een jaar voor minimaal 10 uur zorg per week.

een zorgindicatie heeft voor een verblijf in een verpleeg- of verzorgingshuis.

• een ADL-indicatie heeft (hulp bij algemene dagelijkse hande lingen, zoals eten, wassen of toiletgang.

• een beschikking heeft op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze beschikking moet voor 1 mei 2013 zijn verstrekt. U moet ook kunnen aantonen dat de woning is aangepast aan de handicap van de persoon met de beschikking of blind is. Dit kunt u aantonen met een verkla ring van de huisarts.

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

NOG GEZONDER HET ZIEKENHUIS UIT!

Natuurlijk ligt u in het ziekenhuis om er zo snel mogelijk uit te komen. Daar kunt u zelf ook aan meewerken. Hieronder wat tips.

Vertel bij opname precies welke medicijnen u slikt. Haal vóór uw ziekenhuisopname bij uw apotheek een actueel medicatie overzicht. Controleer het overzicht en schrijf erbij welke zelf zorgmedicijnen u gebruikt. Geef dit overzicht aan de arts in het ziekenhuis. Oók als hij/zij er niet om vraagt.

Patiënten worden eerder uit het ziekenhuis ontslagen dan vroeger, dat overvalt ze nogal eens. Voor alleenstaanden of mensen met een oudere partner is dat best zwaar. Denk daarom indien mogelijk na, voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, over het feit of u wel of geen hulp nodig heeft na ontslag. Kunt u na opname terug naar huis, uw persoonlijke verzorging zelfstandig doen, het huis zelf schoon houden, boodschappen doen en koken? Hebt u hulpmiddelen nodig zoals een rolstoel, rollator, hoog/laag bed? Zijn er familie en vrienden om u te helpen?

Tweederde van de patiënten in een ziekenhuis heeft pijn.

Slecht behandelde, acute pijn kan ernstige medische complica ties geven, zoals longontsteking of trombose. Het kan de genezing vertragen en later tot chronische pijn lijden.

Vertel aan de verpleegkundige en de arts als u pijn hebt en overleg over de aanpak zeker wanneer het erger wordt. Houdt u niet groot, ook als niemand ernaar vraagt. Zeg het ook als u slecht of helemaal niet geslapen hebt.

In een ziekenhuis wordt bovenstaande nazorg geregeld door de medewerkers van het transferbureau. Zij beoorde len op basis van landelijke criteria of u in aanmerking komt voor nazorg en het regelen daarvan. Indien nodig wordt er een afspraak met u gemaakt voor een gesprek over nazorg, hierbij kan op uw verzoek uw contactpersoon aanwezig zijn.

Als een patiënt bij meerdere artsen komt is het lang niet altijd duidelijk wie de zorg coördineert. De meeste huisartsen vinden dat het ziekenhuis hen laat informeren over patiënten die opgenomen zijn geweest en dat die informatie soms incom pleet en onduidelijk is. Hierdoor weten zij niet wie de eindver antwoordelijkheid heeft over uw zorg, denken ze eerder dat één van de anderen in de gaten houdt of alles wel goed gaat.

Wees daarom ‘de spin in uw eigen zorgweb’. Vraag wie de coördinatie heeft en geef al uw behandelaars zoveel mogelijk informatie.

Vraag om duidelijke informatie op papier bij ontslag uit het ziekenhuis. Ontbreekt die? Laat dan alles opschrijven. Namen, instructies, wat u thuis wel en niet mag doen en wie u kunt bellen als u vragen hebt of pijn. Vraag door bij omschrijvingen als ‘rustig aan doen’ en ‘lichte activiteiten’. Wat betekent dat?

U kunt vragen of het ontslaggesprek mag worden opgenomen met bijvoorbeeld een smartphone door u of degene die u ophaalt.

HEEFT U EEN BEPERKING EN U WILT TOCH OP VAKANTIE? HET KAN!

Ook als u een beperking heeft wilt u toch wel met vakantie, bijvoorbeeld een zonvakantie in Zuid-Europa, stedentrips of rondreizen door Zuid-Afrika, zeecruises naar Noorwegen of alpenvakanties in Noord-Italië. Het kan allemaal! Hotels, vervoer en excursies zijn 100% aangepast. Op de groepsreizen gaan vrijwillige begeleiders mee. Vraagt u eens informatie aan bij:

Mundoradoreizen

Info: Postbus 109, 2800 AC Gouda.

ww.mundoradoreizen.nl

; Hun brochure kunt u aanvragen via telefoonnr. 0182 - 587056.

Landal GreenParks

verhuurt bungalows met diverse aanpas singen. De organisatie heeft een samenwerkingsverband afge sloten met Comfortzorg. Daardoor kunt u op alle Nederlandse parken rekenen op de zorg en hulpmiddelen die u thuis ook krijgt. Op de site van

www.comfortzorg.nl

; kunt u een overzicht vinden van een groot deel van assortiment.

Info: Landal, Postbus 352, 9700 AJ Groningen.

www.landal.nl

; De brochure vraagt u aan via telefoonnr 050 - 5221660.

In het Infoblad nr.3 van 2013 van de St. Ouderenraad treft u nog meer vakantieadressen aan voor mensen met een beperking.

Correctie INFO 1, pag. 2

GOEDE ADRES VAN ‘GERIANT’

Vergeetachtig? Wees er op tijd bij. Het juiste adres is:

GERIANT

, de organisatie voor hulp bij dementie in Westfriesland, Maelsonstraat 1, Hoorn. Tel. 0229 – 208880.

www.geriant.nl

;

Tip:

Schrijf of type op een stukje papier ter grootte van een pasje een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Op een stukje karton plakken, plastik erover en bewaar dit in de portemonnee. Zo hebt u ook als u onverwachts wordt opgenomen (niet te wensen natuurlijk) het lijstje altijd bij de hand.

AGENDA - ACTIVITEITEN OUDERENBONDEN EN OUDERENRAAD

april/mei 2014

Wanneer

8 april 9 april 11 april 12 april 16 april 19 april 24 april 9 mei 16 mei 17 mei 17 mei 21 mei 21 mei 23 mei 5 juni

Wat

60 jaar KBO Hoorn Inbraakpreventie Busreis Testdag Halm Reis Argentinië Bingo Klaverjasmarathon Jeu de Boule Stadswandeling Alkmaar Bingo Afsluiting van het seizoen met Stuurloos Amsterdamse grachten Stadswandeling Den Bosch Themadag Halm 50 jarig bestaan

Wie organiseert

KBO Hoorn KBO Blokker KBO Zwaag Sportopbouwwerk PCOB ANBO KBO Blokker KBO Blokker en Zwaag ANBO ANBO KBO Zwaag PCOB ANBO Sportopbouwwerk KBO Blokker

Waar

Huesmolen Gouden Hoofd De Opgang Octaaf Kersenboogerd Gouden Hoofd Bouledozers Kersenboogerd Witte Valk Octaaf Huesmolen Nadorst

tijd

14.00

14.00

??

14.30

12.00

10.00

13.30

12.00

14.00

16.00

Toegang

?

2 euro 5 euro 1 euro gratis 10 euro + lunch 8 euro Gids 5 euro, eigen rekening gratis 1 euro Eigen rekening 5 euro 15 euro introducé 14 juni Rabo fietstocht KBO Blokker en Zwaag PCOB

Voor meer info of opgeven voor de genoemde activiteiten kunt u contact opnemen met:

Ouderenraad: KBO Hoorn: Frans Stenneberg Peter Lindeman telefoon: 216979 telefoon: 215606 e-mail: e-mail: [email protected]

[email protected]

KBO Zwaag: KBO Blokker: PCOB Hoorn: ANBO: Joop Nannings Hans de Heij Eisse Bakker Martina Rappange telefoon: 237488 telefoon: 232206 telefoon: 231592 telefoon: 264627 e-mail: e-mail: e-mail: e-mail: [email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

TE HOGE HUUR VOOR HUURTOESLAG?

Door de huurverhoging van vorig jaar kan het zijn dat u boven de huurgrens uitkomt die voor huurtoeslag in aanmerking komt. Voor de huidige huurders die door de huurverhoging een huur gaan betalen die boven de grens van de geliberaliseerde huur ligt, verandert er niets.

Wel is het zo dat de huurtoeslag berekend wordt over de huur tot de grens van € 699,48. Over de huur die u boven dit bedrag betaalt, ontvangt u dus geen huurtoeslag meer. Verhuist u naar een woning die een huur heeft die hoger is dan de gelibe raliseerde huurgrens, dan verliest u wél uw huurtoeslag. De reden daarvan is dat het nu een vrijwillige keuze is.

Bij huurliberalisatie heeft de verhuurder meer vrijheid om de huurprijs te bepalen.

Het puntenstelsel, de maximale huurprijzen en de maximale huurverhoging gelden namelijk niet voor geliberaliseerde huurwoningen. In ‘de volksmond’ worden dit wel vrije sector woningen genoemd.

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid 1400

‘E-BIKE’ KEUZEWIJZER

In samenwerking met BOVAG en de Fietsersbond is deze wij zer samengesteld. Hierin staat o.a. waar u op moet letten bij aankoop van een elektrische fiets. Bestellen bij Blijf veilig mobiel, t.a.v. mevr. L.Boerwinkel, telefoon 0348 - 466628 of via [email protected]; Kijk ook eens op:

www.fietsersbond.nl/e-bike

; en

www.bovag.nl/fiets/e-bike

DAGATTRACTIES WORDEN STEEDS TOEGANKELIJKER

Dierentuinen en musea houden volgens de kortingsite

www.uitmetkorting.nl

steeds beter rekening met bezoekers met een beperking. Deze site is de grootste Nederlandse website over geld besparen op dagjes uit en (online) winke len. Een stijgend aantal dagattracties houdt naast rolstoel gebruikers ook rekening met de toegankelijkheid.

Info: www.uitmetkorting.nl

;

www.allestoegankelijk.nl

;

www.autisme.nl

;

Dagelijks Bestuur

M.J.S. van Berkum-Schouten, voorzitter F. Stenneberg, secretaris S.J. de Jong, penningmeester M.A.H. van Bennekom-Hendriksen A. Bijlsma, Adviseur namens Stichting De Wering

Redactie:

Gerard van der Meer, A. Bijlsma en Diet IJskes.

Redactie adres:

Krijterslaan 68 Drieboomlaan 128 Dubloen 114 Tinnegieter 95 Nieuwe Steen 2A Boomgaarden 37 1698 EN Zwaag 1624 BP Hoorn 1628 RW Hoorn 1625 AV Hoorn 1625 HV Hoorn 1695 BN Blokker tel. 0229 237470 tel. 0229 216979 tel. 0229 233270 tel. 0229 230797 tel. 088 0075140 tel. 0229 245443