N61 Hoek - Schoondijke

Download Report

Transcript N61 Hoek - Schoondijke

Chauffeurs aan het woord 

Als je chauffeur bent van beroep rijd je soms wel meerdere keren per dag over de N61. Deze mensen zien de weg bijna dagelijks veranderen. Soms rijden ze ’s ochtends over een bypass, terwijl ze ’s middags van de nieuwe rotonde gebruik kunnen maken. Drie chauffeurs vertellen hoe zij de wegwerkzaamheden aan de N61 ervaren.

Roderick Huys, ambulancechauffeur bij ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen

‘Tijdens een drukke dienst rij ik soms wel vijf keer van Terneuzen naar Oostburg en terug. Over de N61, want dat is de snelste route van oost naar west. Met al die weg werkzaamheden moeten we heel goed opletten. Sommige delen van de weg zijn door afzettingen zo smal, dat we nauwelijks kunnen inhalen. Op de bypass bij de Braak man bijvoorbeeld. We moeten dan snel de risico’s afwegen. Gaan we er voorbij of niet? Het overige verkeer willen we natuurlijk niet in gevaar brengen. Gelukkig komen we onderweg niet voor verrassingen te staan.

Anita van de Velde,

Foto: Fotostudio 72

Roderick Huys,

Foto: Fotostudio 72 We worden namelijk goed op de hoogte gehouden over hinder en afsluitingen door Rijkswaterstaat, Rasenberg en via Facebook. Belangrijk, want omrijden kost tijd en dat kan levens kosten. Al de wegwerkzaamheden zijn het wel waard, want we krijgen er straks een geweldige weg voor terug. De nieuwe weg, grotendeels tweebaans, is echt een uitkomst voor hulpdiensten. Daardoor kan het verkeer snel uitwijken naar rechts en kunnen wij links inhalen. Dat levert veel tijdwinst op.’

Anita van de Velde, rijinstructeur en eigenaar Autorijschool Kijkuit in Axel

‘Als rijinstructeur rijd ik zo’n twee keer per dag op en neer over de N61. De weg met al zijn obstakels vormt een compleet lespakket. Je komt van alles tegen: omleidingsroutes, bypasses, pijlen op de weg, een bos aan verkeersborden, gevaarlijke situaties en asociaal rijgedrag. Voor gewone wegge bruikers wellicht een drama, voor mij en mijn leerlingen mega interessant. Met een camera aan de binnenspiegel film ik lastige situaties. Voor de leerlingen zelf, zodat ze kunnen zien wat goed en fout ging, en voor de theorielessen. Vooral het oprijden van een turborotonde is voor veel mensen nog erg spannend. Om te demonstreren hoe dat gaat, heb ik er filmpjes van gemaakt die op mijn Facebookpagina staan. Met mijn cursisten oefen ik het rijden op de turbo rotonde bij Hoek natuurlijk regelmatig. Via Facebook houd ik de wegwerkzaamheden nauwlettend in de gaten. Niet alleen voor mijn werk, ik vind het gewoon leuk om het project te volgen. Want ondanks dat ik geen last heb van de werkzaamheden, ben ik natuurlijk wel blij met de komst van de nieuwe weg!’

Jaap Pladdet, buschauffeur bij Veolia

‘De bus van Veolia rijdt gemiddeld vier keer per uur over de N61. Voor onze route en rijtijd is het van groot belang dat de chauffeurs weten waar en wanneer werkzaamheden plaatsvinden. Als aanspreekpunt van Veolia word ik daar continu over geïnformeerd. De wegwerkzaamheden, snelheidsbeperkingen, omleidingen en bypasses vertragen onze ritten. Daardoor is het extra spannend of we op tijd bij de haltes arriveren. Passagiers adviseren we om bij de chauffeur aan te geven als ze moeten overstappen. Wij seinen dan de andere bus in, zodat de kans groter is dat ze de aansluiting niet missen. Voor het meeste verkeer is de nieuwe N61 een grote verbetering. Voor mij als chauffeur natuurlijk ook, maar het is wel mogelijk dat de reistijd voor passagiers langer wordt. Met de komst van de rondweg Schoondijke bijvoorbeeld, rijden we niet meer automatisch door het dorp. We moeten nu Schoondijke in- en uitrijden langs dezelfde weg. Dat kost tijd. Of we de dienstregeling moeten aanpassen of een halte moeten verplaatsen, weten we pas als de weg helemaal klaar is.’

Jaap Pladdet,

Foto: Fotostudio 72 5 | N61 Hoek - Schoondijke

Staatsbosbeheer legt bij de Braakman, ten zuiden van de N61, zes hectare natte natuur aan. Daarmee worden vroegere kreken en geulenstelsels hersteld. Een deel van deze nieuwe natuur geldt als compensatie voor het verkleinen van het oppervlaktewater door de aanleg van de Braakmanbrug.

Foto: Sky Pictures

Blijf op de hoogte

Digitale nieuwsbrief

Wist u dat Rijkswaterstaat ook regelmatig een digitale nieuwsbrief uitbrengt? Daarmee blijft u nog beter op de hoogte. U abonneert zich op deze nieuwsbrief via de projectpagina van de N61.

Ga naar www.rws.nl/reconstructieN61 en klik rechtsonder op “abonneren op de nieuwsbrief”.

Volg het project op Facebook

Ook kunt u het project N61 volgen op Facebook. Met vooral foto’s brengen we het project in beeld. Heeft u vragen of opmerkingen? U stelt ze en krijgt antwoord. Kijk eens op www.facebook.com/reconstructieN61 en klik op “vind ik leuk”.

Informatiecentrum N61

Iedereen die meer wil weten over de werkzaamheden aan de N61 kan het informatiecentrum bezoeken aan de Braakmanlaan 5a in Biervliet. Het informatiecentrum is geopend op de volgende tijden: • Elke dinsdagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur.

• Elke eerste zaterdag van de maand van 12.00

tot 16.30 uur.

Dit is een uitgave van

Rijkswaterstaat

Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl

of bel 0800 - 8002 (ma t/m zo 06.00 - 22.30 uur, gratis) mei 2014 | zd0514lc073

Nieuwsbrief | mei 2014

N61 Hoek - Schoondijke

Bouwen aan een veilige weg

Inhoud

Het begint op te schieten de N61

|

Onder de weg door Chauffeurs aan het woord

|

Hoogteverschillen op

|

Werk in uitvoering

|

Blijf op de hoogte

Het begint op te schieten

Dat er aan de N61 wordt gewerkt, kan geen West-Zeeuws-Vlaming meer zijn ontgaan. Tussen Hoek en Schoondijke wordt vrijwel overal gewerkt aan rotondes en fietstunnels en worden voor bereidingen getroffen voor de aanleg van nieuwe wegvakken. Ook het viaduct tussen IJzendijke en Schoondijke is al voor de helft klaar. ‘We zijn er nog niet, maar het begint wel op te schieten’, vindt ook Robin Wisse, omgevingsmanager Rijkswaterstaat.

worden afgesloten. Deze gaan pas weer open als ze aangesloten zijn op de parallelwegen. Mensen moeten daardoor opnieuw hun weg zoeken.’

Informeren

‘We steken veel energie in het informeren van de omgeving over de werkzaamheden en wat dat voor hen betekent. Zo hebben we vorige maand onze zesde informatieavond gehouden sinds de start van de werkzaamheden. In Biervliet dit keer. Daar ontvingen we weer veel belangstellenden die we hebben geïnformeerd over de bouw van de rotonde en de fietstunnel daar. Voorlopig was dit de laatste informatie- avond. Voor vragen en opmerkingen zijn we bereikbaar via het informatienummer, de Facebookpagina of het informatiecentrum!’ ‘De afgelopen maanden hebben we weer een paar mooie mijlpalen beleefd’, begint Robin Wisse. ‘Het nieuwe tankstation bij IJzendijke is geopend en aangesloten op de nieuwe N61. En we openden de nieuwe turborotonde bij Hoek. Deze is nog niet in zijn geheel beschikbaar. Verkeer vanuit de richting Biervliet kan alleen via de rechter rijstrook rechtdoor. Maar we zien dat de doorstroming op dit kruispunt al sterk is verbeterd. Als de weg tussen Hoek en de Sluiskiltunnel klaar is, kun je zowel via de linker als de rechter rijstrook rechtdoor over de rotonde.’

Keerzijde

Het uitvoeren van veel werkzaamheden tegelijk heeft ook een keerzijde. Robin Wisse: ‘Er wordt veel gevraagd van de omgeving en de weggebruikers. De situatie op de weg wisselt voordurend. Er rijdt veel zwaar materieel over de weg. Daarnaast zie je dat steeds meer zijwegen

Vestingweg open!

Eind mei bereiken we weer een mijlpaal in de reconstructie van de N61: de rotonde en fietstunnel bij IJzendijke gaan open voor verkeer. Op deze foto ziet u de Vestingweg, de nieuwe toegang tot IJzendijke. Deze is sinds 28 april geopend voor verkeer.

Hoogteverschillen op de N61

Wie van Hoek naar Schoondijke rijdt, is het misschien opgevallen: de nieuwe weg komt een stuk hoger te liggen dan de oude weg. Hoeveel hoger verschilt. Sommige delen zijn maar 50 centimeter hoger, op andere gedeelten is het hoogteverschil wel een meter. Gemiddeld genomen ligt de nieuwe N61 70 centimeter hoger dan de oude weg. Waarom is dat eigenlijk?

De nieuwe weg komt hoger te liggen dan de oude weg, zodat het regenwater goed kan weglopen.

Foto: Skailine Photo

ZOAB of DAB?

Op de hoofdrijbaan van de N61 wordt ZOAB aangebracht, zeer open asfalt beton. Tussen de verharding van dit asfalt zit een hoog percentage holle ruimte (ongeveer 20%). Die holtes zorgen ervoor dat het water op het wegdek direct in het wegdek sijpelt en vervolgens naar opzij. Dit voorkomt opspattend water. ZOAB reduceert bovendien geluid. Ongeveer 90% van de snelwegen in Nederland is verhard met ZOAB. Op de parallelwegen komt geen ZOAB, maar DAB, dicht asfalt beton. ZOAB is niet geschikt voor wegen die gebruikt worden door zwaar landbouwverkeer en waar veel gestopt en opgetrokken wordt. Door dit zogenaamde wringend verkeer gaat het asfalt gemakkelijk ‘rafelen’, de steentjes raken dan los van elkaar.

De belangrijkste reden daarvoor is het simpele feit dat de weg een stuk breder wordt. De weg wordt aangelegd in een zogenaamd dakprofiel: in het midden ligt de weg hoger dan aan de zijkanten. Het regenwater kan dan gemakkelijk de weg aflopen, zodat er geen plassen op de weg ontstaan. Om op een bredere weg het water even geleidelijk af te laten lopen, moet hij dus hoger liggen, ook ten opzichte van de parallelwegen. De parallelwegen (vaak de oude N61) blijven immers grotendeels op hetzelfde niveau.

Hoogteverschillen

De nieuwe weg komt niet overal even hoog te liggen. Dat ligt de oude N61 ook niet. De hoogte ligging van een weg is onder andere afhankelijk van de grondwaterstand. De weg moet ruim daarboven worden aangelegd. De grondwaterstand is niet overal gelijk, vandaar de verschillen. Ook kruist de N61 een paar waterkeringen. Om daar comfortabel, veilig en overzichtelijk over te kunnen rijden, gaat de weg met een lange aanloop omhoog en omlaag. Ten slotte moeten we rekening houden met de hoogteligging van de bestaande aansluitende wegen. Daar moet de weg netjes op aansluiten.

Hoge rotonde

De rotondes komen nog een stukje hoger te liggen. Dat heeft weer andere redenen. De fietstunnels bij de rotondes worden halfverdiept aangelegd. Dat doen we om de helling van de toeritten van de fiets tunnel niet te steil te maken. Dit fietst prettiger. Bovendien geeft de minder diepe ligging een openere uitstraling en zorgt voor een betere lichtinval. Dit is zowel voor de verkeersveiligheid als voor de sociale veiligheid beter. Om de fietstunnel zo aan te leggen, moet de rotonde dus omhoog. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je de rotonde al van een afstand ziet liggen. De automobilist kan daardoor tijdig afremmen en veilig de rotonde oprijden.

as N61

Sloot 2 | N61 Hoek - Schoondijke Parallelweg 4,50m Berm 7,20m Hoofdrijbaan 8,25m 2,20m Hoofdrijbaan 8,25m Berm 7,20m Fietspad 3,00m Parallelweg 3,50m Sloot

Onder de weg door

Net als veel andere wegen in Nederland, doorsnijdt de N61 op enkele plaatsen de natuur. Hierdoor raakt de natuur versnipperd en worden leefgebieden van diersoorten kleiner. Om deze versnippering tegen te gaan, legt Rijkswaterstaat verschillende faunavoorzieningen onder de N61 aan. Zo kunnen dieren ongedeerd de weg “oversteken” en wordt hun leefgebied groter.

Wegen vormen een barrière voor de verbindingen tussen natuurgebieden. Daarnaast veroorzaakt het verkeer vervuiling, lawaai en licht. Regelmatig worden dieren dood gereden. In 1990 is daarom de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) geïntroduceerd door het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het doel hiervan is om natuurgebieden weer met elkaar te verbinden, waardoor de leefgebieden van dieren groter worden. Bovendien kunnen dieren de weg en andere obstakels ongedeerd passeren. Deze “ontsnipperingsmaatregelen” zijn vastgelegd in het Meerjarenprogramma Ontsnippering (www.mjpo.nl).

Faunapassage

Een voorbeeld van een ontsnipperingsmaatregel is het verbinden van twee gebieden aan weerszijden van een weg met een brug of een tunnel. Rijkswaterstaat neemt in het kader van het MJPO verschillende ontsnipperingsmaatregelen bij de reconstructie van de N61. Ter hoogte van de Oostzeedijk bij de Braakman legt Rijkswaterstaat een faunapassage aan, Koninginnenhaven genaamd. Dit is een groene doorgang onder de weg van 19 meter breed, die de natuurgebieden Braakman Noord en Braakman Zuid met elkaar verbindt. Deze faunapassage is bedoeld voor grotere dieren zoals reeën, maar ook kleinere soorten zoals vleermuizen, kikkers en egels kunnen er gebruik van maken. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de faunapassage die waarschijnlijk in juni gereed is.

Faunatunnels en ecoduikers

Voor de kleinere dieren worden langs het hele tracé van de N61 drie kleine faunatunnels en acht ecoduikers aangelegd. Een faunatunnel is een droge buis onder de weg. Waar de N61 water kruist, legt Rijkswaterstaat ecoduikers aan. Een ecoduiker is een betonnen koker waar het water door kan stromen en dieren onder de weg door kunnen zwemmen, en lopen via looprichels.

Vleermuizen

De N61 doorkruist bij Schoondijke een vleermuizenroute. Vleermuizen zijn gevoelig voor licht. Vooral straatverlich ting kan leiden tot pijnlijke verblinding van deze nachtdieren. Omdat vleermuizen beschermde diersoorten zijn, heeft Rijkswaterstaat vleermuisvriendelijke verlichting laten ontwikkelen: de bat lamp. De ogen van vleermuizen zijn vooral gevoelig voor blauw en ultraviolet licht. Veel minder voor oranje en rood. Daarom is de bat-lamp voorzien van een amberkleurige, UV-vrije ledlamp. Deze speciale verlichting is bij de nieuwe rotondes in Schoondijke aangebracht.

Een ecoduiker biedt met behulp van loopstroken een doorgang voor kleine zoogdieren,

Foto: Paul Spencer N61 Hoek - Schoondijke | 3

Werk in uitvoering

Op verschillende locaties langs de N61 tussen Hoek en Schoondijke zijn werkzaamheden in volle gang. Waar en wanneer zijn we aan het werk? Wat zijn we er aan het doen? En wat merkt u ervan?

Viaduct Maurits van Oranje

Waar: Tussen Schoondijke en IJzendijke, waar de N61 de Oranjedijk kruist.

Wat: Het viaduct wordt gebouwd in twee fases. De noordelijke helft van het viaduct is zo goed als klaar. Zodra de nieuwe rijbaan is aangesloten op de huidige N61 en het verkeer onder het viaduct rijdt, start de bouw van het zuidelijke deel van het viaduct. Wanneer: De bouw van het viaduct is in januari begonnen. In juli is het klaar voor gebruik.

Wat merkt u ervan: Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/h. Fietsers rijden nu over het nieuwe fietspad onder het noordelijke deel van het viaduct.

Duiker Passegeule,

Foto: Skailine Photo

Faunapassage Koninginnenhaven

Waar: Ter hoogte van de Oostzeedijk, ten westen van vakantiepark Marina Beach bij de Braakman. Wat: De aanleg van een faunapassage, een groene doorgang onder de weg van 19 meter breed, voor grotere dieren (zoals reeën) en kleinere dieren. De faunapassage is officieel een brug, maar krijgt de uitstraling van een ecoduiker door de damwanden en leuningen. Inmiddels zijn de landhoofden geheid, stalen damwandprofielen aangebracht, beton gestort en de liggers geplaatst die het rijdek vormen.

Wanneer: De werkzaamheden zijn in februari gestart. De faunapassage is deze zomer gereed.

Wat merkt u ervan: Het verkeer rijdt ter plaatse over een bypass, om de werkzaamheden heen. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/h.

Viaduct Maurits van Oranje,

Foto: Skailine Photo

Faunapassage Koninginnenhaven,

Foto: Skailine Photo

Duiker Passegeule (Nol Zeven)

Waar: Ten zuiden van Biervliet, ter hoogte van de Passegeule.

Wat: We leggen een duiker aan die de Passegeule aan beide zijden van de N61 met elkaar verbindt. Een duiker is een kokervormige constructie waar het water onder de weg door kan stromen. Er komt een stuw in om het waterpeil te beïnvloeden.

Wanneer: 1 april is de aanleg van de duiker gestart en die is deze zomer klaar.

Wat merkt u ervan: Sinds maandag 24 maart is het zuidelijke fietspad tussen de Geertruidadijk-Oost en de Magdalenadijk afgesloten. Het fietsverkeer wordt omgeleid via Biervliet (Braakmanlaan > Steenovenweg > Braakmanpad).

Fietstunnel Brielspolder

Waar: Ten zuidoosten van Biervliet, ten westen van de toekomstige rotonde.

Wat: De aanleg van de fietstunnel, genaamd Brielspolder. De tunnel wordt uitgegraven. Na het funderen, worden de vloer van de hele tunnel en de wanden van het middengedeelte gestort met beton. Daarna worden de wanden van de toeritten en het dak van het middengedeelte gebouwd.

Wanneer: De aanleg is gestart. De fietstunnel is in het najaar gereed.

Wat merkt u ervan: Het verkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

Fietstunnel Brielspolder,

Foto: Skailine Photo N61 Hoek - Schoondijke | 4