Leerplaatsprofiel A1 - Ziekenhuis Nij Smellinghe

Download Report

Transcript Leerplaatsprofiel A1 - Ziekenhuis Nij Smellinghe

Leerplaats profiel afdeling A1 Chirurgie/Urologie

Beschrijving van de afdeling

Zorgeenheid Chirurgie/ Urologie Tot zorgeenheid Chirurgie/ Urologie behoort 1 longstay afdeling (A1) en twee poliklinieken (Chirurgie en Urologie). De verpleegafdeling is gevestigd op de 1 e etage aan de A kant. In totaal worden er jaarlijks ongeveer 1400 zorgvragers opgenomen. Een groot deel hiervan komt via de spoedeisende hulp binnen op onze afdeling.

Afdeling A1

Op afdeling A1 worden patiënten verpleegd waarvan de opnameduur gemiddeld langer dan 5 – 6 dagen wordt geschat. De verpleegkundige zorg op afdeling A1 mag (hoog)complex genoemd worden gezien de grote diversiteit aan opnamediagnoses van de patiënten. Dit houdt tevens in dat de zorgverlening erg dynamisch is. Sommige patiënten die een grote operatie ondergaan verblijven postoperatief één tot enkele dagen op de afdeling intensive care. Na deze periode worden ze weer teruggeplaatst naar afdeling A1. Maar de meeste patiënten komen na de operatie weer terug op de afdeling. De patiënt is bepalend voor ons handelen. Wij stellen de patiënt centraal en het geven van de juiste aandacht speelt een belangrijke rol. De slogan van Nij Smellinghe is “Met aandacht. Dat voelt beter.” Als afdeling doen wij altijd ons best om de juiste aandacht aan patiënten te geven, maar ook aan verwijzers en collega’s.

Chirurgie

Chirurgie of heelkunde is een medisch specialisme. De chirurg behandelt verwondingen/ tumoren en infecties voornamelijk door het uitvoeren van operaties. Operaties kunnen klassiek uitgevoerd worden maar ook laparoscopisch. Omdat het vakgebied heel breed is, specialiseert een chirurg zich vaak. Chirurgen werken nauw samen met andere specialismen. Op afdeling A1 liggen de volgende chirurgische patiënten: Algemene chirurgie Vaatchirurgie (aandoeningen van de bloedvaten) Oncologische chirurgie (kanker) Longchirurgie (aandoeningen van de longen) Traumatologie (chirurgie bij ongevallen)

Urologie

Urologie is een medisch specialisme. De uroloog houdt zich bezig met de urinewegen van de man en de vrouw, en de geslachtsorganen van de man. Een uroloog behandelt verschillende ziektes en/of problemen die met de organen nieren/bijnieren/urineleiders/ blaas/ urinebuis/penis/scrotum (incl. testes) en de prostaat kunnen ontstaan. Urologische operaties worden steeds meer laparoscopisch gedaan.

Zie verderop voor ziektebeelden en operaties met betrekking tot chirurgie en urologie.

Doelstellingen afdeling:

De doelstellingen van de afdeling A1 Chirurgie/Urologie zijn:  Het verplegen van patiënten waarvan de primaire diagnose een chirurgische of urologische is. Hierbij gaat het ook om oncologische aandoeningen. Zorg op maat, diensten worden zo goed mogelijk afgestemd op de behoeftes van de patiënt. Zorg op maat ook bij palliatieve zorgtrajecten. Stimuleren van de zelfstandigheid van de patiënt. Het verplegen van patiënten vanuit de holistische mensvisie (zie uitleg onder visie op verplegen), waarbij het handhaven c.q. verbeteren van de kwaliteit van zorg een belangrijke plaats inneemt. Het scheppen van voorwaarden zodat er een goed werkklimaat voor de medewerkers ontstaat waarbinnen er mogelijkheden zijn om zichzelf te ontplooien en te ontwikkelen tot professionele hulpverlener. Het bieden van een goed leer- en werkklimaat voor leerlingen en stagiaires.

Visie op verplegen

De doelstelling van de afdeling komt voort uit de manier waarop men op de afdeling over verplegen denkt. Onder het woord verplegen, zoals genoemd in de doelstelling verstaan we: Het op een doelgerichte wijze stimuleren, ondersteunen en zo nodig overnemen van A.D.L.-activiteiten, waarbij de zorgbehoefte van de patiënt centraal staat. Doel hierbij is de zorgvrager zo snel mogelijk zo zelfstandig mogelijk te maken. Het begeleiden van zorgvragers door het geven van informatie en in te gaan op zorgbehoefte op psychosociaal terrein. Het uitvoeren van instrumenteel technische vaardigheden, in opdracht van en in samenwerking met anderen. Werken vanuit een holistische mensvisie betekent dat we de patiënt zien als een unieke persoonlijkheid, met een eigen geschiedenis, een eigen karakter, een eigen sociale omgeving en eigen behoeften. Om de kwaliteit van zorg te optimaliseren, willen we in onze hulpverlening zo veel mogelijk rekening houden met de zorgbehoefte van de patiënt in zijn situatie. Daarbij wordt de mantelzorg uit de omgeving van de patiënt gezien als een waardevolle aanvulling op de professionele zorgverlening.

Omvang specialisme

Afdeling A1 is een verpleegafdeling met een totaal van 36 bedden. De chirurgische en urologische patiënten liggen over de gehele afdeling verspreid. Afdeling A1 heeft vier 1-persoonskamers, acht 2 persoonskamers en vier 4-persoonskamers. Daarnaast is er nog een dagverblijf en familiekamer aanwezig. Er worden patiënten vanaf 18 jaar verpleegd, maar de meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar. Over het algemeen is het doel de patiënt zo snel mogelijk zelfstandig mogelijk te maken. Echter soms blijven patiënten langer op onze afdeling. Omdat zij niet meer (meteen) terug kunnen naar de thuissituatie en daardoor wachten op een plaatsing in een verzorgingshuis, verpleeghuis of een revalidatiecentrum.

Personele organisatie

Verpleegkundig team

Het team bestaat uit 1 Hoofd, (senior)verpleegkundigen kwalificatieniveau 4 en 5 en stagiaires. Als verpleegkundige ben jij het eerste aanspreekpunt voor de patiënt/arts/familie/andere disciplines. Jij zorgt ervoor dat de patiënt zijn zorg op maat krijgt gedurende jouw dienst. Elke verpleegkundige zorgt er zelf voor dat ze bevoegd en bekwaam zijn in hun verpleegtechnische handelingen. Sommige verpleegkundigen hebben een bij- of vervolgscholing gevolgd, zoals de oncologieopleiding. Via E – learning houden de verpleegkundigen hun theorie kennis op orde. Naast verpleegkundigen zijn er ook seniorverpleegkundigen werkzaam op de afdeling. Deze verpleegkundigen hebben extra taken als ze de rol van ‘oudste’ hebben. De seniorverpleegkundige zorgt voor de uitwerking van de opnames, plant de opnames in op de kamers, maakt het weeklijstje, spreekt de voeding door met voedingsassistente, controleert en werkt bij drukte het Critical Task Manager bij (een programma waar mee gewerkt wordt in het ziekenhuis om een snellere doorstroom te creëren en niet logistieke problemen vast te leggen . Zodat patiënten niet onnodig langer in het ziekenhuis blijven liggen) . Op donderdag gaat de seniorverpleegkundige naar het Vaat Multi Disciplinair Overleg om de vaatpatiënten te bespreken met de vaatchirurgen en andere disciplines. Zij houden het overzicht over de afdeling en helpen waar nodig is.

Specialisten

De chirurgen en urologen in ons ziekenhuis werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis: o.a. radiologen, oncologen, longartsen, cardiologen en MDL- Artsen. De chirurgen en urologen zijn beide verenigd in een maatschap betreffende hun specialisme. Zij werken samen met de chirurgen of urologen van Heerenveen en Sneek. Door deze samenwerking is in Zuid Friesland de hoogste chirurgische en urologische kwaliteit gewaarborgd. Hierdoor kunnen ook zeldzame en zeer moeilijke operaties in de eigen regio van de patiënt worden uitgevoerd. De chirurgen hebben ieder hun aandachtsgebied:  Dr. v/d Mijle: Oncologische en abdominale chirurgie  Dr. Looijen: Oncologische, abdominale, trauma, long en mamma chirurgie  Dr. Verhoeff: Trauma, long en mamma chirurgie  Dr. Zijlstra: Oncologische en abdominale chirurgie  Dr. Voesten: Vaatchirurgie  Dr. Wikkeling: Vaatchirurgie De urologen hebben ook ieder hun aandachtsgebied:  Dr. Smorenburg: Oncologie, en minimaal invasie urologie met laparoscopie (kijkoperaties) en laserbehandeling van nierstenen  Dr. Jansen: Bekkenbodemdysfunctie en incontinentie  Dr. Muller: Nierstenen, hogere urinewegen, laparoscopie

Overige disciplines

Om een optimale zorgverlening te realiseren werken we nauw samen met verschillende disciplines, o.a.: Andere specialisten zoals , anesthesiologen, internisten, oncologen etc. Nurse practioner Fysiotherapeut Geestelijk verzorger Laboratoriummedewerker Diëtiste

Transferverpleegkundige Afdelingsassistent Maatschappelijk werkster Geriatrisch verpleegkundige Acute pijnteam Voedingsassistentes Voor extern verzorgen wij de verpleegkundige overdracht naar artsen, verpleegkundigen en/of verzorgende in de thuiszorg, verzorgingshuizen en verpleeghuizen.

Verpleegsysteem

Wij werken op de afdeling patiëntgericht. Dit gebeurt door kamertoewijzing. Dit houdt in dat op elke unit de patiënten op één kamer toegewezen worden aan één verpleegkundige. Je staat vaak een aantal dagen op dezelfde kamers gepland om continuïteit van zorg te bevorderen. Wanneer een patiënt aan jou is toegewezen betekend dit dat je verantwoordelijk bent voor de zorgverlening en coördinatie van zorg van die patiënt. Natuurlijk krijg je als lerende de ondersteuning die nodig is. Het is wel belangrijk dat je zelf aangeeft welke ondersteuning je wilt. Jij hebt je inbreng in de artsenvisite en vertegenwoordigt je patiënt in het multidisciplinair overleg (MDO).

Algemene weekindeling

Multidisciplinair overleg:

Tijd: dinsdag om 13.00uur. Deelname: verpleegkundigen, chirurgen, fysiotherapeut, maatschappelijk werkster, diëtist, transferverpleegkundige, geriatrieverpleegkundige, stoma/mammacare verpleegkundige, geestelijk verzorger, evt. co assistenten.

Vaatoverleg:

Tijd: donderdag om 11.30uur. Deelname: oudste van dienst, vaatchirurgen, verpleegkundig specialist vaatchirurgie, fysiotherapeut, maatschappelijk werkster, diëtist, transferverpleegkundige, geriatrieverpleegkundige, geestelijk verzorger, evt. co assistent.

Werkbespreking:

Tijd: wisselend. Deelname: verpleegkundigen, afdelingsassistente, hoofd afdeling en stagiaires.

Bezoektijden:

Maandag t/m vrijdag: 15.00 – 19.30 uur Zaterdag en zondag: 10.00 – 11.00 uur en 15.00 – 19.30 uur. Op feestdagen bezoektijden van het weekend aanhouden.

MDO Chirurgie A1

Doel

: Op basis van de bestaande standaard protocollen, samenstellen van een patiëntengericht en multidisciplinair zorgplan. Afstemmen van activiteiten van de verschillende disciplines t.a.v. het multidisciplinaire zorgplan. Het bespreken van knelpunten binnen de multidisciplinaire zorgverlening.

Uitgangspunten:

Het MDO is een patiënt gerichte bespreking. Er is gelijkwaardigheid t.a.v. de inbreng van de verschillende disciplines. Er wordt van disciplines verwacht mee te denken op het gebied van de ander. Elke discipline blijft eindverantwoordelijk voor zijn/ haar eigen vakgebied. Het MDO is

geen

papieren visite.

Betrokken disciplines:

 Medisch specialisten  Evt. co-assistenten en keuze co’s  Maatschappelijk werk  Oncologie/stomaverpleegkundige  Diëtiste  Geriatrisch verpleegkundige  Fysiotherapie  Geestelijk verzorger  Transferverpleegkundige

Wanneer:

Dinsdagmiddag 13.00 uur/ aanwezige specialisten dr. v/d Mijle, dr. Verhoeff, dr. Zijlstra en dr.Looijen Donderdagmiddag 11.30-12.30 uur/ Grote artsenvisite. Aanwezige specialisten dr. Voesten en dr. Wikkeling. Oudste van dienst gaat samen met boven genoemde artsen en de vaatverpleegkundigen van de poli vaatchirurgie de vaatpatiënten bespreken in de vergaderruimte beneden. In principe zijn ook hierbij alle disciplines aanwezig. Aansluitend volgt de artsenvisite op de afdeling. In overleg met de urologen kan er besloten worden om een urologische patiënt te bespreken. Ieder van bovengenoemde disciplines kan hiertoe een verzoek indienen, ook de verpleging. De bespreking kan dan plaats vinden op donderdagmiddag om 13.15 uur.

Locatie:

achterste dagverblijf voor MDO dinsdag Vergaderruimte beneden voor de donderdag

Inhoud en structuur:

 Er wordt per verpleegkundig team overlegd.

 Oudste van dienst draagt zorg voor wisseling v/d verpleegkundige teams  Verpleegkundige maakt kenbaar welke patiënt onder zijn/ haar verantwoordelijkheid valt. Wordt er bepaald dat een patiënt door een of meerder disciplines moet worden besproken dan zal de verpleegkundige overgaan tot een uitgebreidere voorstelling van de patiënt.

Inhoud van de voorstelling:

 Naam/ geslacht, leeftijd en thuissituatie  Reden van opname  Belangrijke nevendiagnoses    Behandeling Problemen op dit moment Lange termijn planning/ ontslagbeleid Elke discipline krijgt gelegenheid om te reageren. Na een korte discussie volgt besluitvorming. Elke discipline maakt zelf verslag in het patiëntendossier.

Werkorganisatie – werkzaamheden

Dagindeling: Voor een uitgebreide versie van de dagindeling raden wij je aan om de blog op de website te lezen over Mirthe. Bij de download vindt je de dagindeling uitgeschreven die je ook kunt gebruiken tijdens je stagedagen op de afdeling.

Diensten: Op de afdeling zijn er dag-, avond- en nachtdiensten 7 dagen per week. Het is de bedoeling dat je al de diensten meedraait. Ook is het de bedoeling dat je op feestdagen gewoon diensten draait. Uitleg rooster: S = scholing (dag van school of in Nij Smellinghe) 2 = een dagdienst (7.00 – 15.30u) 5c = een late dienst (15.00 – 23.00u) 7 = een nachtdienst (22.45 – 7.15u) V8 = vakantiedag Ziek-/betermelding: Zodra je ziek wordt bel je met de afdeling en meld je je ziek. Als je beter bent bel je weer naar de afdeling om je beter te melden. Telefoonnummer ziekenhuis Nij Smellinghe: 0512 – 588888. Telefoonnummer A1: 0512 - 588540

Leren en begeleiden op afdeling A1 Chirurgie/Urologie

Chirurgie

Chirurgie is onderverdeeld in verschillende categorieën. Elke categorie heeft zijn eigen ziektebeelden en operaties. De meest voorkomende ziektebeelden en operaties met betrekking beschrijven wij hier onder.

Ziektebeelden algemene chirurgie

 Diverticulitis  Ileus  Appendicitis  Acute/ chronische pancreatitis  Cholecystitis/ galstenen  Coprostase  Hernia Diafragmatica

Operaties algemene chirurgie

 Appendectomie  (Laparoscopische )Cholesystectomie  Maagresectie  Maagband/ Sleeve resectie  Lap. Fundoplicatie vlgs. Nissen  Oesofagusresectie  Littekenbreuk (matje)  Laparotomie  Vrije Huid Transplantatie  Cholecystectomie 

Ziektebeelden vaatchirurgie

Perifeer vaatlijden  Diabetische voet/ chronisch vaatlijden  Vaatafsluiting  Aneurysma

Operaties vaatchirurgie

 (Acute) AAA  Aortabifemorale bypass  Ileofemorale cross-over  Amputatie  Endo-AAA  Fem-pop  Viabahn  Necrotectomie  EVAR 

Ziektebeelden oncologische chirurgie

Maligne en benigne tumoren van de darmen  Maagcarcinoom  Slokdarmcarcinoom  Pancreascarcinoom  Mammacarcinoom

Operaties oncologische chirurgie

 Hemicolectomie li/ re  Low anterior resectie  Sigmoïdresectie  Colonresectie  Rectumamputatie  Ileocoecaalresectie  Opheffen AP  TME  Maagresectie  Whipple  Oesofagusresectie  Mamma amputatie  Laparotomie

Ziektebeelden longchirurgie

 Longcarcinoom  Pneumonie  Longembolie  Pneumothorax

Operaties longchirurgie

 Thoracotomie  Lobectomie  VATS  

Ziektebeelden traumachirurgie

 Commotio  Pneumectomie Fracturen arm/ been/ bekken/ collum/ ribben/ wervel  Clavicula fractuur  Stompbuiktrauma

  Tractieopbouw/ gipscontrole HET

Operaties traumachirurgie

 Heup OK (DHS/gammanail/KPH)  Laparotomie  Fixateur externe

Urologie

De meest voorkomende ziektebeelden en operaties met betrekking tot de urologie hebben wij hieronder benoemd.

Ziektebeelden urologie

 Blaascarcinoom  Prostaatcarcinoom  Niercarcinoom  Prostatitis  Nierstenen  Cystitis/ pyelonefritis  Hematurie  Urosepsis

Operaties urologie

 Cystectomie volgens Bricker/ Indiana pouch/ neoblaas  Radicale prostatectomie  Hryntshak  Pyelumplastiek  (Laparoscopische) Nefrectomie  Tur – P (Trans Uretherale Resectie Prostaat)  Tur – T (Trans Uretherale Resectie Tumor)

Voorbereiden op de stage

Voorafgaande aan je stage verwachten wij dat je de anatomie/fysiologie en pathologie van de onderstaande orgaanstelsels, de onderzoeksmethoden/ pre – operatieve zorg, oncologie en medicijnkennis hebt.

Anatomie/fysiologie/pathologie

 Skelet  Slokdarm/ maag/ darmstelsel  Bloedvaten/ vaatstelsel  Lever  Nieren/ urinewegen/ prostaat  Longen  Pancreas  Milt  Galblaas Daarnaast is het ook handig om delier, diabetes mellitus, hypo/hypertensie, shock door te nemen.

Onderzoeksmethoden/ pre – operatieve zorg

 Angio  Dotteren  CT angio  PTA ( percutane transluminale angioplastiek)  CT abdomen/ skelet / hoofd/ nieren  Echo bovenbuik/ onderbuik/ nieren  Darmvoorbereiding/ cleanprep + dieet  MRI  Gastroscopie  Colonscopie  Longfunctie onderzoek  Bronchoscopie   ERCP Cystoscopie  Slikfoto  Mammagrafie/SWK

Oncologie

Bij ons op de afdeling verpleeg je vaak mensen met kanker. In de meeste gevallen hebben de patiënten nog maar net te horen gekregen dat ze ziek zijn. Ze zijn vaak onzeker en bang, want ze weten niet wat hun allemaal te wachten staat. Jij vangt hen op als ze de afdeling binnen komen. Hoe ga je hier mee om? Ook komen er patiënten op de afdeling die al bekend zijn met kanker maar opgenomen worden met complicaties of in hun laatste levensfase zijn. Deze patiënten komen hier om te sterven, vaak gaat het thuis dan niet meer. Dit is allemaal niet gemakkelijk om mee om te gaan. Een aantal zaken waar jij je in kunt vierdiepen voordat je bij ons op de afdeling komt werken zijn:  Slechtnieuwsgesprek  Psychosociale begeleiding  Palliatieve zorg  Euthanasie  Stervensbegeleiding  Wat is bestralen/chemotherapie/hormoontherapie

Verwachtingen

De afdeling verwacht van jou een actieve voorbereiding, o.a. door het lezen van dit leerplaatsprofiel, het maken van de bijgevoegde voorbereidingsopdrachten(zie bijlage) en een globaal stagewerkplan. Je persoonlijke leerpunten, de richtlijnen van de afdeling en de eindtermen van de opleiding vormen samen met het leerplaatsprofiel de noodzakelijke basis die je nodig hebt om je stagwerkplan op te stellen. Gedurende de hele BPV is dit werkplan een hulpmiddel om je leerproces actief te sturen en te reflecteren op je handelen. Andere verwachtingen die wij als afdeling van je hebben zijn: • Zich verantwoordelijk voelt voor zijn/haar eigen leerproces • Initiatief tonen • • • Vragen stellen en grenzen aangeeft Groei laat zien In zijn/haar houding respect en beleefdheid laat zien (omgangsvormen) • Basis kennis heeft van de meest voorkomende ziektebeelden / zorgcategorieën op betreffende afdeling.

Aangaande het mogen uitvoeren van verpleegtechnische handelingen tijdens je stage geldt de volgende afspraak: Een lerende mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren indien: - hij/zij op/via school theoretisch en praktisch onderwijs heeft gehad. - tenminste het theoretisch onderwijs is getoetst en met een voldoende is afgesloten. - er in zijn leerproces aan toe is. Dit beoordeeld de werkbegeleider. Wanneer je vragen hebt over afdelingszaken, personele vragen of werktijden kun je contact opnemen met de afdeling. Je kunt dan vragen naar het afdelingshoofd Sietze Anema, verpleegkundige Jetske de Hoop of Marrit Doedens. Zij regelen alle zaken wat betrekking hebben met de stagiaires op de afdeling. En vormen samen het werkgroepje leerafdeling. Je kunt altijd contact opnemen met de afdeling P&O en vragen naar de opleidingsfunctionaris Janine Bandringa en/of Judith Falkena mocht je vragen hebben met betrekking tot de opleiding en je beroepspraktijkvorming.

Voorstellen van jezelf

Om een beeld te krijgen van jouw als student zien wij als afdeling graag dat je tijdens eerste 2 weken op de afdeling het volgende inlevert: - Voorstellen van jezelf op papier - CV - - Werkplan Pasfoto In de zusterpost ligt een stagiaire map met daarin tabbladen. Op elk tabblad staat een naam geschreven. Achter jou tabblad leg je deze informatie neer.

Inwerkprogramma Leerafdeling A1 Chirurgie/ Urologie

Voor afdeling A1 is er een inwerkschema gemaakt. Deze kan elke stagiaire gebruiken tijdens de eerste 2 weken op de afdeling. Zo kom je meer voorbereid op de afdeling. Daarnaast geeft het een leidraad voor wat je kunt vragen en wat je moet zien de eerste dagen op de afdeling. Tip: richt je de eerste weken vooral op de basiszorg en breid het langzamerhand uit met de ‘leukere handelingen en werkzaamheden’.

Zie bijlage voor het inwerkschema

Toets

Gedurende je stageperiode op onze afdeling krijgt je te maken met twee toetsen. Een starters toets en een eindtoets. Deze toetsen geven ons inzicht over de theoretische kennis van jouw als student. Maar jij kunt zo ook zien hoeveel je al weet van de anatomie en ziektebeelden en/of dat je nog iets moet bestuderen. De toetsen worden via ELO aangeboden. Hiervoor krijg je een code wanneer je stage begint in Nij Smellinghe.

Proeve van Bekwaamheid

Naast de theorie wordt de praktijk ook getoetst. Dit wordt gedaan aan de hand van de Proeve van Bekwaamheid. Afhankelijk van je opleidingsjaar krijg je 1 of 2 proeve’s gedurende jouw stageperiode. De 1 e proeve is ongeveer na 6-8 weken. En de 2 medestagiaires. e zal net voor het einde van je stageperiode zijn. Er zijn vijf onafhankelijke observatoren die deze proeve van bekwaamheid afnemen. Tijdens de proeve worden theorie, praktijk en gedrag getoetst. Het doel van de proeve is om te checken hoever jij als student bent in het leerproces. En of je eventueel kunt starten op de leerafdeling met je

Leerafdeling

Een leerafdeling is een afdeling in dit geval binnen het ziekenhuis die wordt gerund door studenten. Een groep studenten wordt op een afdeling geplaatst onder supervisie van de afdeling, praktijkopleiding en vanuit de opleiding. Tijdens de stage dragen studenten in steeds toenemende mate verantwoordelijkheid voor de continuïteit van zorg, onder supervisie van een gediplomeerd verpleegkundige. Het doel van de leerafdeling is: - Deskundige, inzetbare stagiaires - Samenwerken in een team, beslissingen leren nemen en zelfstandig werken - Uitdagende, contextrijke en veilige leer- en werkomgeving - geïntegreerd zijn - Afgestemde stageleerplannen waarin theorie en praktijk kwalitatief verantwoord Wederzijdse kennisdeling theorie en praktijk De eerste weken wordt je begeleid in de werkzaamheden die plaats vinden op de afdeling. De werkbegeleider doorloopt het ‘leren proces’ met jouw als student, waarbij de werkbegeleider je steeds meer loslaat en de begeleiding op afstand plaats gaat vinden. Studenten gaan steeds meer taken overnemen van de verpleegkundigen op de afdeling. De student “werkt” dan zelfstandig (onder supervisie) voor de toegewezen patiënten en de organisatie daarom heen. De leerafdeling gaat van start wanneer je als stagiaire ervoor klaar bent en de proeve van bekwaamheid behaald hebt met een voldoende. Hoe de leerafdeling wordt ingedeeld is afhankelijk van verschillende factoren. Elke week wordt er gekeken of er een leerafdeling gevormd kan worden. En op welke kamers dit dan gebeurd. Hoe verder je in de stageperiode komt hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt.

Ziektebeelden uitwerken

In de eerste 4 weken van je stageperiode ga je ziektebeelden uitwerken aan de hand van een geneeskundige methodiek. Als je 20 weken blijft dan zoek je 2 ziektebeelden uit. Bij 40 weken stage zoek je 4 ziektebeelden uit. Als je alles uitgewerkt hebt in je eigen woorden dan wordt het gecontroleerd door je werkbegeleiders of het klopt. Eventueel geven ze nog aanwijzingen wat ze missen. Om geen dubbele ziektebeelden te krijgen is het handig om samen met je medestagiairs te overleggen wie welke uitwerkt. Als alles goedgekeurd is dan wordt alles in 1 document gezet. Zodat iedereen alle ziektebeelden heeft.

Zie bijlage voor geneeskundige methodiek

Inwerkschema stagiaires A1 Chirurgie/ Urologie

DAG 1

Kennismaken met praktijkbegeleiding Kennismaken met instelling (rondleiding, uniformen regelen) Maak kennis met teamleden, afdelingssecretaresses, afdelingsassistenten, voedingsassistenten, chirurgen, urologen en andere disciplines, afdelingshoofd

paraaf

Rondleiding afdeling Regelen van een ID-pasje Uitleg werkbegeleider over: dienstlijsten; aanvragen vrije dagen; vakantieafspraken enz.; ziekmeldingsprocedure; noteren adresgegevens; informatie over de 2 vaste werkbegeleiders Informatie over visie van verplegen en verpleegvorm en wat houdt dat in op de afdeling Doorlezen dagindeling

Dag 2

Gedurende dienst meelopen met de (vaste) werkbegeleider Meelopen afdelingsecretaresse en uitleg regels en gebruiken (1 uur); uitleg gebruik computer (Chip-soft/ EMD/ EVD)  Afspraak maken wanneer het uitkomt en misschien is het handig om met meerdere tegelijk te gaan Informatie belangrijkste protocollen, gebruik van QOL Welke patiëntenfolders zijn er en wanneer worden ze uitgereikt Welke disciplines zijn er nog meer werkzaam op de afdeling en wat is hun functie. Voorstellen aan andere disciplines P&O bellen i.v.m. afspraak reanimatiecursus.

DAG 3

Uitleg onderzoeksruimte; afdelingsruimtes; voorraadkasten; medicijndistributiesysteem; medicijnvoorraad

Indien mogelijk bijwonen dat patiënt opgenomen wordt en verwerken gegevens in verpleegkundig dossier (EVD) Informatie relevante gegevens rapportage en overdracht Uitleg over oproepsysteem (piepers/ alarmnummers) Meelopen met afdelingsassistente Rennie

DAG 4

 Afspraak maken wanneer je met haar mee kunt lopen Uitleg over werkoverleg; beleids-/ thema-avond en teamoverleg Doorlezen protocollen die te maken hebben met de patiënten die je verpleegt Doorlezen afdelingsfolders Toelichting brandalarm/ rookmelders/ calamiteitenplan Uitleg aanvragen ontslag voor transferbureau Meelopen met voedingsassistente (een ochtend) om een inzicht te krijgen in hun taken

DAG 5

 Afspraak maken wanneer het hun schikt Uitleg noodoproep (bel). Uitleg VIM (veilig incidenten melden), waar te vinden en hoe te verwerken Indien mogelijk bijwonen van een ontslag en het verwerken van de gegevens Uitleg geven over de diverse overdrachtsformulieren Uitleg geven over de ontslagprocedure bij een patiënt die naar een verzorgingshuis/verpleeghuis of revalidatie gaat. Evalueer het inwerkschema en de inwerkperiode (vraag feedback op je functioneren en maak er een kort verslag van in je feedbackschrift) Voorstellen van jezelf A4 + pasfoto + leerstijlprofiel in de stagiairemap doen

Geneeskundige methodiek

Voor het uitwerken van de ziektebeelden gebruik je onderstaande methodiek:

Epidemiologie

(hoe vaak komt de ziekte voor)

Etiologie

(oorzaak)

Pathosfysiologie

(stoornis in het lichaam)

Symptomatologie

(symptomen/verschijnselen)

Onderzoek en diagnostiek

(met welke middelen kun je het vast stellen)

Therapie

(behandeling)

Prognose/beloop Complicaties Verpleegkundige zorg Leefregels

(als die er zijn)

Forum doorlezen

(uitwerken hoe het na het ontslag kan gaan met patiënten)