SCHOOLGIDS - Kristallis

Download Report

Transcript SCHOOLGIDS - Kristallis

SCHOOLGIDS

2014 - 2015

Voortgezet Speciaal Onderwijs

Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 2 12-07-12 12:10

V

Woord vooraf

Beste ouders/verzorgers, Welkom bij Kristallis!

In deze schoolgids vindt u belangrijke informatie over het onderwijs op onze school. De schoolgids is bedoeld om te laten zien hoe wij het onderwijs op onze school organiseren. Mocht u vragen hebben die niet aan bod komen in deze schoolgids, aarzel dan niet om contact te zoeken. U vindt alle contactinformatie verderop in deze schoolgids.

Wij werken voortdurend aan de kwaliteit van ons onderwijs. De invoering van Passend Onderwijs zal in de loop van dit schooljaar meer zichtbaar worden. Verder werken we aan een nieuw schoolplan (2015-2018) waarin de beleidskaders voor de komende jaren worden toegelicht. Wij hechten aan een goede relatie met onze leerlingen en met ouders/verzorgers. We hebben vertrouwen in een prettige samenwerking in het nieuwe schooljaar en wensen uw kind en u een heel fijne en succesvolle tijd bij ons op school.

Namens alle medewerkers, directie en bestuur van Kristallis, Met vriendelijke groet,

Ron König

Bestuurder

“Kristallis is diversiteit. Door oog te hebben voor de individuele leerling bieden we iedereen kans op succes.”

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 3 Voortgezet Speciaal Onderwijs 3 12-07-12 12:10

i

Inhoudsopgave

1 5 2

Algemene informatie

6 3

Uitgangspunten van onze school

8 4

Het onderwijs en de leerlingenzorg

12 5

Het onderwijsaanbod op de locaties

16 6

Resultaten van leerlingen

20 7

Aanmelding, inschrijving en uitschrijving

24 8

Ambulante Begeleiding

28 9

Regels en bepalingen

30 10

Overzicht expertise leerlingenzorg Kristallis

38 11

Samenwerking met Externe Partners

40 12

Adressenlijst

41 13

Afkortingenlijst

42

4 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 4 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

1

Inleiding

Kristallis is een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) voor leerlingen van 12 t/m 19 jaar in de regio Nijmegen met specifieke onderwijs-, opvoedings- en opgroei-behoeften. Wij willen uw kind in een prettige en veilige schoolomgeving de onderwijsresultaten laten behalen die maximaal mogelijk zijn. We doen dat met ons team van ongeveer 120 medewerkers. Dat team bestaat uit docenten, orthopedagogen, psychologen en schoolmaatschappelijk werkers en niet te vergeten uit leidinggevenden, conciërges en administratief medewerkers. De leerlingen krijgen les in kleine klassen die uit 12 tot 14 leerlingen bestaan.

Het team van Kristallis is gespecialiseerd in het geven van onderwijs op maat waarbij de orthopedagogische en orthodidactische begeleiding van de leerlingen is aangepast aan de specifieke behoeften en mogelijkheden van uw kind.

Om bij Kristallis onderwijs te kunnen volgen is een geldige Toelaatbaarheidsverklaring nodig Deze Toelaatbaarheidsverklaring wordt afgegeven door de Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) van het Samenwerkingsverband.

Kristallis is een school die op dit moment uit drie hoofdafdelingen bestaat: H400 Op de locatie H400 wordt onderwijs gegeven aan leerlingen met voornamelijk externaliserende problematiek.

Park Neerbosch Park Neerbosch verzorgt onderwijs voor leerlingen met voornamelijk internaliserende problematiek. Het Hunnerberg College (in het gebouw van justitiële inrichting voor jeugdigen) Plaatsing op deze afdeling gebeurt op initiatief van JJI De Hunnerberg.

Ons aanbod bestaat uit VMBO, HAVO, MBO niveau 1 en 2 en IVIO.

Het onderwijs op deze 3 colleges kan in meerdere gebouwen plaatsvinden. Informatie over het onderwijs vindt u in hoofdstuk 5: ‘Het onderwijsaanbod op onze locaties’.

De Dienst Ambulante Begeleiding biedt specialistische ambulante begeleiding. Deze ambulante begeleiding is bedoeld voor leerlingen die in het regulier onderwijs lessen volgen en specialistische ondersteuning voor henzelf en voor hun school krijgen.

Kristallis werkt intensief aan een goede kwaliteit van het onderwijs en van de begeleiding van leerlingen. Wij vinden het belangrijk dat u hier tevreden over bent. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij die graag. Achterin deze schoolgids staan vindt u alle contactgegevens. U kunt deze en andere actuele informatie ook altijd vinden op onze website: www.kristallis.nl

Informatie over de Dienst Ambulante begeleiding REC Vierland vindt u op de website: www.vierland.nl

Schoolgids Voortgezet Speciaal Onderwijs 5 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 5 12-07-12 12:10

2

Algemene informatie

STICHTING KRISTALLIS

Kristallis is de enige school van Stichting Kristallis. De bestuurder ad interim van Stichting Kristallis is: De heer R. König Het Bestuur is eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs en de leerlingenzorg. Het Bestuur stelt het beleid vast en geeft leiding aan de directie.

Stichting Kristallis heeft een Raad van Toezicht die uit 7 personen bestaat. De Raad van Toezicht ontvangt rapportages van het Bestuur en ziet toe op het beleid en de beleidsresultaten.

Het Bestuur en de Raad van Toezicht van Kristallis vormen een personele unie met Bestuur en Raad van Toezicht van Entréa, een organisatie voor jeugdzorg, onderwijs, onderzoek in Gelderland Zuid.

MEDEZEGGENSCHAP

Medezeggenschap is een groot goed in het Nederlandse onderwijsstelstel. Het is de uitgesproken wens van de overheid dat ouders, leerlingen en personeel mee kunnen praten over het beleid en de uitvoering van het beleid binnen de school. De medezeggenschapsraden hebben daarvoor het recht gekregen op informatie en het recht gekregen om te adviseren over beleidszaken. Voor sommige besluiten is instemming nodig van de betreffende geleding van de medezeggenschapsraad.

De medezeggenschapsraad (MR) dient in het ideale geval te bestaan uit drie geledingen: een personeelsgeleding, een oudergeleding en een leerlingengeleding. Iedere geleding heeft eigen rechten en gezamenlijke rechten. Deze rechten zijn onder andere vastgelegd in de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS).

De MR van Kristallis bestaat op dit moment uit een personeelsgeleding en een oudergeleiding. Actuele informatie over de leden vindt u op onze website www.kristallis.nl

Het oprichten en begeleiden van de nog ontbrekende leerlingengeleding is een onderdeel van het activiteitenplan voor dit schooljaar. U kunt contact opnemen met MR van Kristallis door te mailen naar: [email protected]

.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

U kunt op onze website het Schoolondersteuningsprofiel van Kristallis (SOP) vinden met uitgebreide en aanvullende informatie over onze school.

6 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 6 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 7 12-07-12 12:10

3

Uitgangspunten van onze school

MISSIE

Kristallis is een organisatie voor voortgezet speciaal onderwijs voor jongeren met specifieke onderwijs-, opvoedings- en ondersteuningsbehoeften. Wij zijn sterk in effectieve, aangepaste onderwijs- en begeleidingsvormen voor jongeren waarvan het gedrag hun onderwijs- en ontwikkelingsmogelijkheden sterk beïnvloedt. Wij bieden alle aangemelde jongeren kansen om hun talenten naar boven te halen en te ontwikkelen en daardoor hun sociaal-maatschappelijke participatie te optimaliseren.

Kristallis zorgt daarbij voor een veilige leef-, leer- en werkomgeving. Vanuit die basis streven wij naar maximale resultaten van het onderwijs- en ontwikkelingsproces. De volgende kernwaarden vormen daarbij het uitgangspunt: Nieuwsgierig Eerlijk Open Ons motto is: Elke dag een nieuwe kans!

VISIE

organisatie onderscheiden wij verschillende doelgroepen die behoefte hebben aan een eigen klimaat, benadering en ondersteuning. De ene doelgroep kenmerkt zich door onaangepast gedrag waarbij milieuaspecten een grote rol spelen. Deze leerlingen kennen in de regel een hoog agitatie niveau. Consequent hanteren van regels en begripvolle sturing van gedrag is hier noodzakelijk. De andere doelgroep laat gedrag zien dat wordt gekenmerkt door extra behoefte aan ondersteuning bij informatieverwerking, communicatie, plannen en organiseren en aangaan van sociale interactie. Vaak is er sprake van een zwakke egostructuur en een combinatie van andere psychiatrische symptomen.

KERNWAARDEN VOOR ONZE COMMUNICATE

Onze leerlingen hebben behoefte aan een consequente en consistente manier van communiceren. Onze kernwaarden gelden overigens ook voor de communicatie met ouders/verzorgers en voor onze onderlinge communicatie. Wij staan open . Op alle niveaus kenmerkt de communicatie zich door een open houding en acceptatie van de ander met zijn eigenheid. Wij zijn eerlijk . Wij zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Wij zijn nieuwsgierig . Wij zijn oprecht geïnteresseerd in de ander.

8 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 8 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

COMMUNICATIE MET OUDERS/VERZORGERS

Kristallis vindt het erg belangrijk om goed contact met de ouders/verzorgers van onze leerlingen te onderhouden. School, ouders/verzorgers en eventueel andere betrokken hulpverleners hebben elkaar nodig om gezamenlijk de ontwikkeling van de jongere te stimuleren, te ondersteunen en, waar nodig, problemen gezamenlijk aan te pakken. Er worden verschillende mogelijkheden en gelegenheden gecreëerd om ouders/verzorgers te betrekken bij het schoolleven van hun kind zoals algemene informatieavonden, thema-avonden en voortgangsgesprekken. Tijdens de voortgangsgesprekken wordt het ontwikkelingsperspectief besproken, geëvalueerd en waar nodig aangepast. Dit gebeurt altijd in samenspraak met ouders/verzorgers van de leerling.

ONDERWIJS- EN ONTWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN

Jongeren hebben recht op veiligheid, gezondheid, gelijkwaardigheid, zorg en optimale ontwikkelingskansen. We hanteren het principe: “Regulier onderwijs waar het kan, speciaal onderwijs waar nodig”. Onze ondersteuning is gericht op terugplaatsing. We zien het als onze opdracht de jongeren te ondersteunen in een leeromgeving die zoveel als mogelijk uitgaat van een normale onderwijssituatie. Om die mogelijkheden te kunnen benutten is het onderwijs zo ingericht dat er voor alle leerlingen een veilig onderwijsklimaat heerst door structuur en respect.

TALENTEN

Wij gaan uit van de kwaliteiten van onze leerlingen en stimuleren de leerlingen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Om dit te bereiken is maatwerk nodig. Vanuit een individuele, vraaggerichte benadering wordt aansluiting gezocht bij de persoon van de leerling. Daarbij hebben wij een positieve opvatting over de mogelijkheden van iedere leerling om te leren. Onze leerlingen hebben meer tijd nodig om te leren en hebben een eigenheid in de leerstijl.

PARTICIPATIE

Bij het uitgaan van talenten en optimaliseren van ontwikkelmogelijkheden is het onze inzet dat onze leerlingen bij uitstroom kunnen participeren op een voor hen best passende vervolgplek. De uitstroomprofielen arbeid, dagbesteding en vervolgonderwijs zijn hierbij gelijkwaardig.

SAMENWERKING

Wij realiseren ons dat wij niet alleen staan in onze opdracht. Om te komen tot opbrengstgericht onderwijs, werken wij samen met iedereen die betrokken is bij onze leerlingen. Begrippen als levensloop-benadering, integrale samenwerking en ouderparticipatie geven de richting aan waarin wij samenwerken. Leerling, ouders en zorginstanties zijn onze directe partners. En in het kader van Passend Onderwijs is ook het regulier voortgezet onderwijs een steeds belangrijkere samenwerkingspartner. Een samenwerking die onder meer tot uiting komt in het Regionaal Trainings Centrum Nijmegen en in de ambulante begeleiding van scholen voor regulier onderwijs. Kristallis werkt er graag aan mee om in het regulier voortgezet onderwijs allerlei vormen van gespecialiseerd onderwijs en hulpverlening op te bouwen en uit te breiden.

Een overzicht van de partners met wie wij samenwerken, vindt u in hoofdstuk 11.

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 9 Voortgezet Speciaal Onderwijs 9 12-07-12 12:10

AMBITIE

Kristallis wil bekend staan als een school waar prima voortgezet speciaal onderwijs wordt verzorgd voor leerlingen die speciale onderwijs- en ontwikkelingsbehoeften hebben, met name op het gebied van de combinatie van leren en gedrag. Daarom is Kristallis gespecialiseerd in voortgezet onderwijs aan leerlingen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische stoornissen. We verzorgen het onderwijs op diverse niveaus en met diverse studierichtingen.

Kinderen horen in principe in het regulier onderwijs en daarom spannen wij ons in om leerlingen in een zo kort mogelijke tijd tot goede en doeltreffende resultaten te begeleiden, zowel op het gebied van leren als op het gebied van gedrag. Zo willen we onze leerlingen voorbereiden op terugkeer naar het regulier onderwijs of naar een passende werkomgeving.

Als leerlingen bij ons op school blijven tot het einde van hun voortgezet onderwijsperiode, zetten wij ons in om hen tot een zo hoog mogelijk uitstroomniveau te brengen. 10 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 8 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 11 12-07-12 12:10

4

Het onderwijs en de leerlingenzorg

Het voortgezet speciaal onderwijs bereidt leerlingen voor op hun functioneren in de samenleving. Dat kan in de vorm van een vervolgopleiding of toeleiding tot arbeid of dagbesteding. In het uitstroomprofiel vervolgonderwijs vormen de kerndoelen Voortgezet Onderwijs uitgangspunt van het onderwijsprogramma van het VMBO, HAVO of VWO. In de uitstroomprofielen Arbeidsmarkt en Dagbesteding zijn naast de leergebiedspecifieke kerndoelen ook kerndoelen ontwikkeld die gericht zijn op voorbereiding op arbeid en dagbesteding. De invoering van kerndoelen moet ertoe leiden dat onze leerlingen tot optimale (leer)opbrengsten komen om uiteindelijk als burger in onze samenleving goed te kunnen participeren op de gebieden wonen, werken en vrijetijdsbesteding.

Daar is meer voor nodig dan onderwijs gebaseerd op kerndoelen per vak- of leergebied. Daarom maken ook leergebied overstijgende kerndoelen deel uit van de kerndoelen voor het voorgezet speciaal onderwijs. Die kerndoelen reiken kaders aan waarbinnen specifieke aandacht kan worden besteed aan de thema’s leren leren, leren taken uitvoeren, leren functioneren in sociale situaties en het ontwikkelen van een persoonlijk toekomstperspectief.

De uitgangspunten voor ons onderwijs zijn als volgt samen te vatten: De leerling staat met zijn leertraject centraal: We scheiden waar nodig leerlingen met internaliserende en externaliserende problematiek zodat we iedere doelgroep de meest veilige leeromgeving kunnen bieden.

We zetten bij de leerlingenzorg verschillende specialisten in: orthopedagogen, psychologen, schoolmaatschappelijk werkers, psychodiagnostisch medewerkers, schoolleiders en docenten.

Voor leerlingen wordt een individueel ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld. In dat plan staan de beginsituatie en de doelen voor de komende periode beschreven.

We werken vanuit kansen voor iedere leerling en daarom is onze benadering van leerlingen positief en oplossingsgericht.

Leren en opleiden zijn gericht op het uitstroomprofiel van de leerling: Het leerstofaanbod wordt per vak uitgewerkt in een planning.

Tijdens de lessen wordt de actieve inbreng van de leerling gestimuleerd en worden instructie en verwerking afgewisseld.

Ons opvoedkundig handelen is gericht op sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling.

Wij organiseren ook leren buiten de school door middel van stage en leren op een werkplek.

Vraaggericht werken: Leervragen van de leerling worden ingebracht in de lessen.

Vragen vanuit de omgeving van de leerling (ouders, verzorgers, hulpverlening) worden meegenomen in de leerlingbegeleiding.

Maatschappelijke vragen nemen we mee in het schoolbeleid.

Vragen vanuit stage en leren op de werkplek nemen we mee in de lessen en de leerlingbegeleiding.

12 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 13 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

Kwaliteit van het werk: We volgen de leerresultaten door middel van toetsen, het leerlingvolgsysteem en examens; We werken planmatig en gestructureerd.

We meten regelmatig de waardering door leerlingen, ouders en medewerkers.

Ons schoolbeleid is gebaseerd op onze visie en de normen van de Inspectie voor het Onderwijs en op beleid van het samenwerkingsverband VO en MBO in Nijmegen.

Samen met de Dienst Ambulante Begeleiding en in samenwerking met het wetenschappelijk bureau Praktikon werken we aan verbetering van de kwaliteit van onderwijs en ondersteuning.

Motiverend aanbieden: We geven les met doelgericht materiaal en lesmethoden die aansluiten bij de actualiteit en bij het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) van de leerling.

We zorgen voor een passende afwisseling van praktijk- en theorievakken waarbij we onze praktijklokalen en overige faciliteiten doeltreffend inzetten.

De opvoedkundige aanpak van de leerlingen wordt gebaseerd op de afspraken in het ontwikkelings perspectiefplan (OPP) waarin de kansen, mogelijkheden en talenten van onze leerlingen centraal staan. We houden rekening met de individuele verschillen vanuit de volgende pedagogische uitgangspunten: Pedagogische kernwaarden: Verantwoordelijkheid voor jezelf nemen.

Ontdekken en ontwikkelen van eigen talent.

Verplaatsen in de ander en deze met respect benaderen.

Het kunnen en durven maken van eigen keuzes.

Op zoek naar zinvol leren.

Psychologische kernwaarden: Relatie: ik hoor erbij.

Competentie: ik kan iets.

Autonomie: ik ben op weg naar volwassenheid.

Veilig pedagogisch klimaat: Veiligheid door duidelijkheid en voorspelbaarheid, structuur, respect en betrokkenheid.

Bevordert ontwikkeling en groeikansen.

Positieve verwachtingen vanuit mogelijkheden en kansen.

Doelgerichtheid op het gebied van: Motivatie-ontwikkeling.

Sociaal-emotionele ontwikkeling.

Gedragsontwikkeling.

Leren en werken.

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 13 12-07-12 12:10

Kwaliteit: Pedagogische aanpak gebaseerd op het theoretisch kader en de daaraan gekoppelde methoden.

Reflectie op eigen rol en aandeel in de interactie binnen de professionele relaties van leraren met leerlingen.

We willen graag dat leerlingen zich prettig voelen op school en daarom houden we elk jaar een tevredenheidspeiling onder de leerlingen.

COMMISSIE VAN BEGELEIDING

Elke locatie van Kristallis heeft een Commissie van Begeleiding waarin coördinatoren, gedrags wetenschappers en schoolmaatschappelijk werkers zitting hebben. De coördinator is voorzitter van de commissie. De belangrijkste taak is waarborgen dat elke leerling kwalitatief goed afgestemd onderwijs krijgt. Daarom wordt onder verantwoordelijkheid van deze commissie een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld. In dit plan worden de onderwijsdoelen en de sociaal emotionele doelen opgenomen. Deze plannen worden een aantal malen per schooljaar samen met ouders en de leerling besproken. Als de leerling zich anders ontwikkelt dan verwacht, onderzoekt de Commissie van Begeleiding of onderwijs- en sociaal-emotionele doelen aangepast moeten worden of dat extra zorg en een ander activiteitenaanbod afdoende is.

MENTORAAT

Binnen Kristallis wordt gewerkt met een klassenmentoraat. De mentoren zijn het vaste aanspreek-

ONDERWIJSTIJD

De wet bepaalt dat er in een schooljaar minstens 1000 uren onderwijs gevolgd moeten worden. Op onze school wordt een onderwijsaanbod van minstens die omvang verzorgd. Er kan individueel van afgeweken worden, bijvoorbeeld omdat de leerling ook een behandeling in een zorginstelling krijgt. Als dat het geval is, wordt dat opgenomen in het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) van de leerling. De onderwijstijd is verdeeld over de verschillende vakken die horen bij de leerweg van de leerling. Dat staat eveneens beschreven in het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). De leerweg is afgestemd op het uitstroomprofiel van de leerling. Dat kan vervolgonderwijs zijn, de arbeidsmarkt of een vorm van dagbesteding.

KWALITEIT

De zorg voor kwaliteit van ons werk is een taak voor iedereen in onze schoolorganisatie, of het nu gaat om lesgeven, om onderwijsondersteunende diensten of om leidinggeven. We werken systematisch aan de kwaliteit door middel van een planning-, uitvoering- en evaluatiecyclus.

We zijn geïnteresseerd in wat ouders en andere betrokkenen bij onze school vinden van de kwaliteit van ons werk. Om die reden wordt u hierover om het jaar bevraagd.

De inspectie voor het onderwijs voert regelmatig kwaliteitsonderzoeken uit. De inspectie richt zich dan vooral op de kwaliteit van het onderwijs, de leerlingenzorg, de handelingsplanning, 14 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 8 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

de onderwijstijd en de opbrengsten. De resultaten van het onderzoek worden besproken met het bestuur van onze school en met de directie. Vanwege een verscherpt toezicht heeft Kristallis in schooljaar 2013-2014 geen voldoende gekregen. De uitkomsten van de onderzoeken van de inspectie nemen wij mee in al onze verbeterplannen. Wij zorgen er voor dat wij in 2015 weer een voldoende scoren.

We werken met verbeterplannen op allerlei gebieden: het verbeteren van de veiligheid, van de ontwikkelingsperspectiefplannen, van het onderwijsaanbod, van de lessen en van de begeleiding.

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 15 12-07-12 12:10

5

Het onderwijsaanbod op de locaties

Het onderwijsaanbod bij de start van dit schooljaar:

AFDELINGEN

Onderbouw Bovenbouw Hunnerberg College Park Neerbosch VMBO-B/K/T 1+2 VMBO-T 1+2 HAVO 1-3 H400 VMBO-B/K/T 1+2 VMBO-B/K/T 3+4 IVIO VMBO-T 3+4 HAVO 4+5 MBO 1: • Groen • Dier IVIO VMBO-B/K/T 3+4 MBO 1: • Consumptief • Groen • Dier IVIO Deviant Hunnerberg VMBO-B/K/T 1-4 HAVO 1-5 MBO 1+2 IVIO 16 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 18 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

LOCATIE PARK NEERBOSCH

Het onderwijsaanbod op deze locatie bestaat uit verschillend aanbod. Leerlingen kunnen een diploma VMBO of HAVO halen. Hiervoor worden Staatsexamens afgenomen. Daarnaast kan de leerling ook worden voorbereid voor een plaats op de arbeidsmarkt of in een vorm van dagbesteding.

De arbeidstraining wordt gegeven door docenten die geschoold zijn in het gebruik van het MELBA, een volgsysteem om de competenties (sleutelkwalificaties) op het gebied van arbeidsvaardigheden van leerlingen in kaart te brengen.

Daarnaast biedt Park Neerbosch leerlingen die niet in de reguliere staatsexamentrajecten passen de mogelijkheid om IVIO-modules af te ronden.

ARBEIDSTRAININGSCENTRUM (ATC) DE BOOG

Leerlingen kunnen tijdens de lesweek op het ATC de Boog terecht. Het ATC de Boog is gehuisvest in een vrijstaand gebouw op het terrein van Park Neerbosch. De afdeling Dier en Groen is gehuisvest in een loods en de werkzaamheden vinden plaats op het terrein Park Neerbosch. Arbeidstrainingen worden altijd gestart met een oriënterende fase van 3-6 weken waarin bekeken wordt hoe de leerling reageert op de nieuwe setting en werkzaamheden. Na de observatieperiode kan de arbeidstraining worden voortgezet gedurende het gehele schooljaar. Dit is afhankelijk van de doelen en het ontwikkelingsperspectief van de leerling. Afhankelijk van de ontwikkeling van de vaardigheden van de leerling en zijn interesses, wordt een overstap gemaakt naar een andere afdeling of een externe stage. Een stage kan ook in combinatie met de arbeidstraining plaatsvinden. Stagerichtingen: ICT, Horeca/Catering, Creatief, Fietstechniek, Industrieel, Receptie, Dier en Groen.

LOCATIE H400

Het onderwijsaanbod op deze locatie bestaat uit de Diploma gerichte leerweg (DGL) en uit de Arbeidsmarkt gerichte leerweg (AGL).

De Diploma Gerichte Leerweg biedt klas 1 t/m4 VMBO onderwijs aan en wordt afgesloten met het reguliere VMBO diploma.

De Arbeidsmarkt Gerichte Leerweg verzorgt onderwijs voor leerlingen van 15 jaar en ouder waarbij een VMBO traject onvoldoende haalbaar is. Het onderwijsprogramma bestaat uit een lesprogramma op school en uit stage. De theorievakken worden op individueel niveau afgesloten met landelijk erkende IVIO- of Deviant diploma’s. Deze afdeling biedt ook MBO niveau 1 mogelijkheden aan voor Consumptief, Groen, Dier en AKA. De locatie heeft ook een ArbeidsTraining Centrum(ATC) in huis. In het ATC leren leerlingen intern de basisvaardigheden aan die nodig zijn om tijdens externe stages goed te kunnen functioneren. Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 17 12-07-12 12:10

ARBEIDSTRAININGSCENTRUM (ATC) H400

Leerlingen van de locatie H400 die aangewezen zijn op het uitstroomprofiel arbeid volgen lessen en lopen stage in het arbeidstrainingscentrum en bij erkende leerwerkbedrijven. Deze vorm van interne stage is een voorbereiding op een externe stageplaats. Leerlingen kunnen als zij de vaardigheden bezitten, een externe stage starten.

De stagedocenten zijn gespecialiseerd in het verantwoord organiseren van stages en het begeleiden van leerlingen op een externe stageplek. De stagebegeleiders zijn geschoold in de inzet en het gebruik van het MELBA systeem waarmee arbeidsvaardigheden van leerlingen in kaart worden gebracht. In het ATC van de locatie H400 werken medewerkers van de school. Tevens zijn er bedrijven gevestigd die onderdeel uitmaken van het ATC en leerlingen een (interne) stage bieden. Zo zijn er een fietsenzaak, een drukkerij en metaalbedrijf op de locatie werkzaam.

LOCATIE HUNNERBERG COLLEGE

Het Hunnerberg College biedt zoveel mogelijk onderwijs op maat. Iedere leerling krijgt theorie lessen, praktijklessen en bewegingsonderwijs. Binnen de verschillende praktijklessen wordt onder andere geboden: metaalbewerking, consumptieve technieken, houtbewerking, MBO AKA niveau 1, algemene technieken en ICT-onderwijs. Welke praktijklessen de leerling krijgt is o.a. afhankelijk van het onderwijscluster. In de theorielessen wordt onder andere aangeboden: VSO ZMOK basisvorming, Indien de leerling ervoor in aanmerking komt, kunnen erkende certificaten en diploma’s behaald worden voor metaalbewerking, houtbewerking, consumptieve technieken en ICT. Een leerling kan IVIO-examens maken voor de vakken Nederlands, Engels, rekenen/wiskunde, biologie en economie. Dit kan op verschillende niveaus. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om staatsexamens te doen.

YOUTURN

In samenwerking met JJI De Hunnerberg werken we vanuit YOUTURN. Deze methodiek heeft tot doel jongeren te helpen vaardiger te worden om zelfstandig te leven en beter om te gaan met moeilijke beslismomenten. Het onderwijsteam is verantwoordelijk voor de sociale vaardigheidstrainingen. Het programma “Leefstijl” is de basis naast aanvullende, door Justitie ontwikkelde modules, zoals: “Crash”, “Werknemersvaardigheden”, “Solide Basis”, “Interculturalisatie” en “Sexualiteit”.

18 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 8 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 19 12-07-12 12:10

6

Resultaten van de leerlingen

Kristallis evalueert jaarlijks de onderwijsresultaten van leerlingen in relatie tot hun ontwikkelings perspectiefplan (OPP). Hierbij gaat het erom: of het geplande uitstroomdoel, dat in overleg met ouders en leerling is vastgesteld in het individuele handelingsplan, ook behaald is.

overzicht te geven van resultaten van examens die leerlingen afgelegd hebben.

Park Neerbosch en H400 In het schooljaar 2013-2014 stonden in totaal 522 leerlingen ingeschreven. Een overzicht van de resultaten van de locaties park Neerbosch en H400 treft u hieronder aan.

VMBO/HAVO Aantal kandidaten Aantal geslaagd % geslaagd Diploma VMBO-B/K 6 5 83 Diploma VMBO-theorie 28 26 93 Diploma HAVO 22 21 95

Totaal

56 52 93 IVIO-certificaten/MBO 1 Aantal kandidaten Aantal geslaagd % geslaagd

Totaal

91 72 80 MBO niveau 1 diploma’s Aantal kandidaten Aantal geslaagd % geslaagd Groen 2 2 100 Dierverzorging 2 2 100 VCA 9 8 89

Totaal

13 12 92 20 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 20 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

Gegevens over de uitstroom in 2013: Uitstroom naar vervolgsituatie Aantal Procent Vervolgopleiding 95 58 Arbeid 23 14 Werkbedrijf 0 0 Wajong 10 6 Zorginstelling 3 2 Buitenland 2 1 Anders 30 19

Totaal uitstromers 163 100

De uitstroom naar vervolgopleiding (95 leerlingen) is in onderstaande tabel nader gespecificeerd: Specificatie vervolgopleidingen Aantal Procent Andere school VSO 27 28 Voortgezet Onderwijs 12 13 Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs 2 2 Beroeps Opleidende Leerweg MBO 32 34 Beroeps Begeleidende Leerweg MBO 14 15 Hoger Beroeps Onderwijs 8 8

Totaal vervolgopleiding 95 100

“Kristallis is positief. Wij gaan uit van het positieve in leerlingen en hebben respect voor elkaar.”

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 13 21 12-07-12 12:10

LOCATIE HUNNERBERG

Het Hunnerberg College gaat uit van het kalenderjaar 2013. In 2013 zijn op het Hunnerberg College in totaal 247 leerlingen tijdelijk geplaatst De volgende resultaten zijn in 2013 op deze locatie behaald: Diploma VMBO T : 1 kandidaat, waarvan 1 geslaagd Diploma HAVO : 1 kandidaat, waarvan 1 geslaagd VMBO T certificaten : 20 kandidaten, waarvan 20 geslaagd Diploma Lassen : 5 kandidaten, waarvan 5 geslaagd Diploma Houtbewerken : 3 kandidaten, waarvan 3 geslaagd Diploma Consumptief : 17 kandidaten, waarvan 15 geslaagd Assistent Fitness trainer : 7 kandidaten, waarvan 7 geslaagd Certificaten IVIO : 154 kandidaten, waarvan 98 geslaagd * * Het aantal niet geslaagde IVIO kandidaten is het gevolg van snelle doorstroming als gevolg van de tijdelijke plaatsingen van de leerlingen op het Hunnerberg College. Totaal aantal geplaatste leerlingen schooljaar 2012-2013: 247 Verblijfsduur: < 30 dagen: 109 Verblijfsduur: < 60 dagen: 150 (incl. < 30 dagen) Uitstroom naar vervolgsituatie Aantal Vervolgopleiding 87 Arbeidstoeleiding 7 Dagbesteding 17 NVT 29 AMV 35 Opgevraagd zonder resultaat 3

Totaal uitstromers 178

22 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 8 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 23 12-07-12 12:10

7

Aanmelding, inschrijving & uitschrijving

Ouders willen dat hun kind naar de beste en meest passende school gaat. Met de invoering van de wet Passend Onderwijs zijn reguliere scholen vanaf 1 augustus 2014 verplicht om te zorgen dat elke leerling die aangemeld wordt een passende plek in het reguliere onderwijs krijgt. Dit geldt ook voor leerlingen die extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben.

Uw kind kan na de invoering van de wet Passend Onderwijs bij ons geplaatst worden als de onder steuning op de reguliere school tot onvoldoende resultaten leidt. De reguliere school waar uw kind is aangemeld, vraagt dan een Toelaatbaarheidsverklaring aan bij het Samenwerkingsverband waar Kristallis deel van uit maakt. Het Samenwerkingsverband vraagt vervolgens deskundigen om advies. Op basis van die adviezen beslist het samenwerkingsverband of uw kind tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) toegelaten kan worden. Bij een positief advies wordt de Toelaatbaarheidsverklaring afgegeven met een startdatum en een einddatum. Met deze verklaring wordt plaatsing bij Kristallis mogelijk. Voor meer informatie zie website SWV VO. Voor meer algemene informatie over passend onderwijs zie website www.passendonderwijs.nl

.

Leerlingen die op 1 augustus 2014 nog een geldige cluster 4 indicatie hebben, zijn ook na 1 augustus 2014 toelaatbaar tot onze school. De Centrale Intake van Kristallis ondersteunt en adviseert ouders bij de aanmelding

INSCHRIJVEN

Cliënten van de LLA van het Dr. Leo Kannerhuis zijn automatisch toelaatbaar op onze school. Zij hebben geen Toelaatbaarheidsverklaring nodig. Plaatsing op het Hunnerberg College verloopt in samenhang met JJI De Hunnerberg. Het initiatief voor plaatsing ligt bij de JJI. Een verklaring is ook dan niet nodig.

Een afspraak voor de Centrale Intake is tijdens schooluren te maken via 024 3446989. Het telefonische spreekuur is op vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur. U kunt ook mailen naar: [email protected]

24 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 24 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:11

AANMELDPROCEDURE IN BEELD

U wilt

aanmelden

?

Is er een

toelaatbaarheidsverklaring

van het

samenwerkingsverband

?

Nee.

Overleg met de reguliere school waar uw kind staat ingeschreven. School vraagt verklaring aan bij SWV.

Vraag het

aanmeldformulier

aan: 024 3446989 Ja.

Na volledige invulling van de gegevens stuurt u het formulier, met de gevraagde kopieën, naar ons retour.

Als alles in orde en compleet is wordt het dossier door ons opgevraagd bij het samenwerkingsverband of elders.

Na ontvangst van het dossier wordt dit doorgestuurd naar de

passende afdeling

.

De

Commissie van Begeleiding

van de afdeling gaat een passend aanbod voor uw kind vaststellen.

De afdeling heeft een passend aanbod geformuleerd. De Commissie van Begeleiding neemt contact met u op over de

plaatsingsprocedure

.

Uw kind wordt ingeschreven.

Er wordt altijd naar gestreefd, vanzelfsprekend in overleg met ouder(s), het best passende aanbod (zo nodig elders) te realiseren.

Schoolgids 2014 - 2015 Voortgezet Speciaal Onderwijs Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 25 25 12-07-12 12:11

AANMELDING

Als de CvI een indicatiestelling heeft toegekend en daarmee heeft verklaard dat een leerling plaatsbaar is op onze school, kunnen ouders overgaan tot aanmelding bij Kristallis. Dat geldt ook voor leerlingen die na 1 augustus 2014 een Toelaatbaarheidsverklaring van het Samenwerkingsverband hebben gekregen.

We hebben voor de aanmelding het volgende nodig: een volledig ingevuld en ondertekend aanmeldformulier.

een kopie van de (geldige) indicatie cluster 4 of een kopie van de Toelaatbaarheidsverklaring.

een kopie van het identiteitsbewijs van ouders of wettelijk vertegenwoordiger.

een kopie van het identiteitsbewijs van de leerling (ID-kaart of paspoort) of uittreksel bevolkingsregister (voor leerlingen jonger dan 14 jaar).

Voor vragen over aanmelding bij Kristallis kunt u tijdens schooltijden bellen met de Centrale Intake op telefoonnummer 024 3446989 of mailen met [email protected]

.

PLAATSING

Wanneer de leerling is aangemeld en geplaatst kan worden, verwijst de Centrale Intake deze naar de afdeling waarvan het onderwijs het best aansluit bij het profiel van de leerling. Binnen die afdeling stelt de Commissie van Begeleiding (CvB) een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op aan de hand van de door de CvI en ouders aangeleverde rapportages.

Van elke ingeschreven leerling wordt een dossier samengesteld. Op deze dossiers zijn regels van de privacywetgeving van toepassing. Dossiers van leerlingen die gedurende langere of kortere tijd bij ons op school zijn geweest, worden tot vijf jaar na het verlaten van de school bewaard. Op de website www.mijnprivacy.nl

is meer informatie te vinden over privacywetgeving

UITSCHRIJVING

Elk schooljaar zal voor de leerling de vraag aan de orde zijn of langer verblijf op Kristallis nog noodzakelijk is. Als ander onderwijs, arbeidstoeleiding of dagbesteding een goed vervolg is, neemt de mentor of coördinator contact op met de ouders. Wanneer zij met het voorstel instemmen, start het traject dat er op gericht is de leerling elders in te schrijven. Voor de ontvangende school of instelling wordt een onderwijskundig rapport opgesteld. De ouders en de leerling ontvangen hiervan een kopie. Bij uitplaatsing naar regulieronderwijs is er de mogelijkheid om ambulante begeleiding in te zetten. De mentor of coördinator van Kristallis zal daar het initiatief voor nemen.

Het voortgezet speciaal onderwijs is bestemd voor leerlingen tot en met 19 jaar. Aan het einde van het schooljaar waarin de leerling 19 jaar is geworden, moet hij of zij worden uitgeschreven. Het onderwijs wordt daarmee beëindigd. Als de school van mening is dat de leerling binnen een jaar het eindexamen kan behalen, kan ontheffing aangevraagd worden bij de inspectie. De inspectie kan vervolgens ontheffing van maximaal één jaar verstrekken.

26 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 8 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

HERINDICATIE

De regels over geldigheidsduur van een indicatie en de verblijfsduur op onze school zijn veranderd na de invoering van de Wet Passend Onderwijs.

Plaatsing op het Hunnerbergcollege gebeurt gedurende de periode die Justitie heeft bepaald. Voor de andere afdelingen van onze school geldt dat het samenwerkingsverband elk jaar wordt bekeken of een leerling terug kan naar het regulier onderwijs of blijft aangewezen voor een plaats in het speciaal onderwijs. Het Samenwerkingsverband geeft een Toelaatbaarheidsverklaring af als de leerling blijft aangewezen op het speciaal onderwijs. De leerling wordt dan geplaatst voor een jaar. Een leerling die op 1 augustus 2014 een geldige cluster 4 indicatie heeft, heeft recht op verblijf in het Speciaal Onderwijs voor 2 jaar. De Commissie van Begeleiding zal het initiatief nemen en met de ouders in gesprek gaan over mogelijke vervolgtrajecten.

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 27 12-07-12 12:10

8

Ambulante begeleiding

Vanaf 1 augustus 2014 wordt passend onderwijs ingevoerd en zullen ambulant begeleiders van Kristallis in nauw overleg met het SWV VO Nijmegen begeleidingen op het regulier onderwijs blijven verzorgen. Dat wil zeggen dat leerlingen, docenten en mentoren op deze scholen begeleid worden met als doel leerlingen zo lang mogelijk binnen het reguliere onderwijs te houden. Ook als een leerling vanuit Kristallis doorstroomt naar het regulier onderwijs, wordt ambulante begeleiding aangeboden. We ondersteunen op deze manier jaarlijks veel leerlingen, hun docenten en mentoren. Voor informatie voor ambulante begeleiding kunt u contact opnemen met: SWV VO Nijmegen Postbus 1082 6501 BB NIJMEGEN Telefoon: 024 3551097 Als u vragen heeft kunt u mailen naar: [email protected]

“Kristallis is helder en transparant. Binnen een duidelijke structuur weet iedereen wat we aan elkaar hebben.”

28 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 28 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:11

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 29 12-07-12 12:10

9

Regels en bepalingen

VEILIGHEID

Kristallis hecht grote waarde aan een veilige leer- en werkomgeving voor iedereen. Een gedragscode voor teamleden en leerlingen gebaseerd op de missie en visie van Kristallis, vormt samen met het pedagogische en didactische klimaat een belangrijke basis voor de veiligheid. Kristallis-breed worden op vergelijkbare wijze alle agressie-incidenten en ongevallen geregistreerd en geëvalueerd. Met deze werkwijze willen we de veiligheid op een steeds hoger niveau brengen.

Op onze school geldt een strikt verbod op het in bezit hebben of gebruik van wapens, alcohol en drugs. Handel in voorwerpen, middelen en/of diensten is niet toegestaan. Pesten, uitschelden, bedreigen en vechten zijn strikt verboden. In het veiligheidsplan van de school staan procedures over ongewenste omgangsvormen zoals fysiek en verbaal geweld, discriminatie/ racisme, seksuele intimidatie en pesten. De protocollen en procedures worden opgenomen op de website van onze school. Van misdrijven die op, nabij of met betrekking tot de school, het personeel of de leerlingen worden gepleegd, wordt aangifte gedaan bij de politie.

TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING

Veiligheid van de medewerkers en de leerlingen is een belangrijk uitgangspunt. Niet elk gedrag is acceptabel en soms moeten er maatregelen genomen worden. Kristallis is gebonden aan de regels die zijn opgesteld in het Regionaal Verzuimprotocol Voortgezet (Speciaal) Onderwijs Regio Nijmegen.

Er kan gekozen worden voor een “time out” als er een onwerkbare situatie is ontstaan. Deze maatregel kan worden opgelegd door een daartoe bevoegde medewerker van school. De time out mag maximaal twee dagen duren en wordt over het algemeen beëindigd na afloop van een terugkeergesprek. De leerplichtambtenaar wordt op de hoogte gebracht als de maatregel wordt opgelegd. Over het algemeen zal deze maatregel worden gebruikt om rust te brengen en de werkrelatie tussen leerling en school te beschermen.

Bij ernstig wangedrag kan worden gekozen worden voor een formele schorsing. Deze maatregel wordt opgelegd door de schoolleiding. Ouders/verzorgers worden schriftelijk op de hoogte gesteld, een afschrift gaat naar de leerplichtambtenaar en de onderwijsinspectie. Een schorsing heeft een gebruikelijk maximum van 5 dagen. Er vindt altijd een terugkeergesprek plaats. U heeft de mogelijkheid om tegen een schorsing in bezwaar te gaan. Een schorsing is een sanctie. Een time out kan worden omgezet in een schorsing als blijkt dat er verwijtbaar gehandeld is.

In uitzonderlijke situaties biedt het Regionaal Verzuimprotocol de mogelijkheid dat in samenspraak met leerplichtambtenaar en inspectie wordt overgegaan tot onderwijs op afstand.

Als een leerling een gevaar voor anderen oplevert of geen enkele aansluiting meer heeft met het aanbod op onze school, kan een verwijderingsprocedure opgestart worden. De beslissing om een leerling definitief te verwijderen, wordt pas genomen nadat de totale procedure volledig doorlopen 30 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 29 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:11

is. Van dit besluit worden ouders schriftelijk op de hoogte gebracht. Ouders kunnen in bezwaar gaan tegen dit besluit bij het Bestuur van Kristallis. Leerplicht en inspectie zijn in dit traject betrokken. Indien tot definitieve verwijdering is besloten heeft de school de inspanningsverplichting om een vervolgtraject voor de betreffende leerling te zoeken.

WETTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID

Indien een leerling schade toebrengt aan de school of aan persoonlijke bezittingen van anderen, worden de ouders aansprakelijk gesteld. Wij adviseren de ouders daarom met klem een WA verzekering af te sluiten. Informatie over de verzekering die de school heeft afgesloten is opvraagbaar bij de leiding van de locatie.

GEBRUIK VAN MOBIELE TELEFOONS

Afdelingen van Kristallis zijn op schooldagen telefonisch bereikbaar tussen 8.00 uur en 16.00 uur. Berichten die op de locaties ontvangen worden en bestemd zijn voor leerlingen, worden doorgegeven aan betrokkenen. Leerlingen kunnen, met toestemming, gebruik maken van de schooltelefoon. Wij adviseren leerlingen om geen mobiele telefoon mee naar school te nemen. Mocht de leerling anders besluiten dan hoort de telefoon voor aanvang van het lesprogramma opgeborgen te zijn in een kluisje of in bewaring te zijn gegeven bij de docent.

INTERNETGEBRUIK

Internetgebruik is op onze school aan regels gebonden. Deze regels kunnen per afdeling verschillen. De leerling wordt aan het begin van het schooljaar geïnformeerd over de regels rondom internetgebruik.

KLUISJES

Op de afdelingen van Kristallis worden leerlingen in de gelegenheid gesteld om bij aanvang van het schooljaar een kluisje te gebruiken. Er kan een borg worden gevraagd die aan het eind van de schoolloopbaan geretourneerd wordt. Leerlingen worden op de afdelingen geïnformeerd over de mogelijkheid om een kluisje te gebruiken.

GESLOTEN SCHOEISEL BIJ PRAKTIJKVAKKEN

Omdat we willen voorkomen dat kleine ongelukken grote gevolgen kunnen hebben, hanteren we als veiligheidsregel voor praktijkvakken als koken en techniek de regel dat leerlingen in de praktijklokalen gesloten schoeisel moeten dragen..

ONGEVALLENVERZEKERING

Kristallis heeft voor alle leerlingen een schoolongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering is ook van toepassing tijdens de schooluitjes, stagewerkzaamheden en op weg van of naar schoolactiviteiten. De polisvoorwaarden zijn opvraagbaar bij de collegedirecteur.

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 31 12-07-12 12:10

SCHOOLARTS

Sinds begin 2013 is Pauline Steens als jeugdarts vanuit de GGD werkzaam voor onze school. Zij wordt ondersteund door Marjan Bik, verpleegkundige.

KLACHTENREGELING

Klachten over de dagelijkse gang van zaken op onze school worden normaal gesproken in onderling overleg tussen ouders, leerlingen, medewerkers, coördinator en collegedirecteur afgehandeld. Het kan echter voorkomen dat de klacht niet naar tevredenheid is afgehandeld en/ of dat de klacht van dien aard is dat een beroep op de klachtenregeling nodig is. Klachten kunnen onder meer betrekking hebben op: begeleiding van leerlingen, schoolresultaten, toepassing van strafmaatregelen, inrichting van de schoolorganisatie, seksuele intimidatie, discriminerend gedrag, agressie, geweld en pesten. Over beslissingen of over gedrag van Bestuur, directie of personeel kan door een ouder, leerling of personeelslid een klacht ingediend worden bij de klachtencommissie. Kristallis heeft een klachtenregeling opgesteld zoals de wet voorschrijft. Op onze website is de actuele versie van de klachtenregeling te vinden.

CONTACTPERSONEN PER LOCATIE EN EXTERNE VERTROUWENSPERSOON

Om de klachtenregeling zo laagdrempelig mogelijk te laten verlopen, heeft elk afdeling van Kristallis geheimhouding. De contactpersoon gaat zelf niet onderzoeken, maar: fungeert als aanspreekpunt bij klachten of mogelijke klachten en zorgt voor doorverwijzing.

verstrekt de nodige procedurele informatie.

verwijst naar de externe vertrouwenspersoon.

De externe vertrouwenspersoon, Carla Leen-Hamoen, is beschikbaar voor geheel Kristallis en neemt de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht en is verplicht tot geheimhouding. Zij is verbonden aan de GGD Nijmegen en is te bereiken via telefoonnummer 024 329 72 97.

De externe vertrouwenspersoon heeft tot taak: na te gaan of door bemiddeling een oplossing kan worden bereikt.

na te gaan of de gebeurtenis aanleiding geeft tot het indienen van een klacht.

de klager procedurele ondersteuning te verlenen.

de klager desgewenst bijstand te verlenen bij het indienen van de klacht.

de klager desgewenst bijstand te verlenen bij het doen van aangifte bij politie en justitie.

de klager, indien en voor zover noodzakelijk, naar opvang en nazorg van gespecialiseerde instanties te verwijzen.

jaarlijks aan het bevoegd gezag schriftelijk verslag uit te brengen van de werkzaamheden.

32 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 8 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

Vertrouwenspersonen/contactpersonen bij klachten per afdeling augustus 2014 Neerbosch Mw. A. de Hond [email protected] 024 3730117 H400 Dhr. H. van Riel [email protected] 024 3446989 De Hunnerberg Dhr. W. Kikkert [email protected] 088 0741600 Extern vertrouwenspersoon Carla Leen-Hamoen 024 3297297 Landelijke klachtencommissie Klachtencommissie VBS Postbus 95572 2509 CN DEN HAAG Telefoon: 070 3315244 Interne klachtencommissie Een klacht kan schriftelijk worden ingediend door een brief te richten aan: Klachtencommissie Kristallis p/a Hatertseweg 400 6533 GV Nijmegen of per e-mail: [email protected]

Vertrouwenspersoon onderwijsinspectie Telefoonnummer Centraal Meldpunt vertrouwensinspectie: 0900 1113111

MELDCODE

De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is op 1 juli 2013 in werking getreden en geldt voor het onderwijs. De Meldcode is een middel om leerkrachten en andere professionals te ondersteunen in het herkennen van kindermishandeling. Voor meer informatie zie www.meldcode.nl

. Schoolgids Voortgezet Speciaal Onderwijs 33 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 12-07-12 12:10

VAKANTIEREGELING LEERLINGEN 2014- 2015

De leerlingen van H400 en Park Neerbosch hebben de volgende vakanties en roostervrije dagen: Vakantie van t/m Herfstvakantie 18 oktober 2014 26 oktober 2014 Kerstvakantie 20 december 2014 4 januari 2015 Voorjaarsvakantie 14 februari 2015 22 februari 2015 Goede Vrijdag 3 april 2015 Tweede Paasdag 6 april 2015 Koningsdag 27 april 2015 Meivakantie 2 mei 2015 17 mei 2015 Tweede Pinksterdag 25 mei 2015 Zomervakantie 18 juli 2015 30 augustus 2015 dinsdag 26 augustus 2014 roostervrij voor leerlingen vrijdag 3 oktober 2014 studiedag docenten, roostervrij voor leerlingen dinsdag 25 november 2014 studiedag docenten, roostervrij voor leerlingen maandag 19 januari 2015 roostervrij voor leerlingen vrijdag 13 februari 2015 roostervrij voor leerlingen dinsdag 10 maart 2015 studiedag docenten, roostervrij voor leerlingen vrijdag 12 juni 2015 studiedag docenten, roostervrij voor leerlingen maandag 13 juli 2015 - vrijdag 17 juli 2015 roostervrij voor leerlingen Het Hunnerberg College maakt een afwijkende vakantieregeling bekend aan betrokkenen.

34 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 8 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

LESTIJDEN H400 EN PARK NEERBOSCH

Lesuur van tot les 1 08.30 uur 09.25 uur les 2 09.25 uur 10.20 uur pauze 10.20 uur 10.35 uur les 3 10.35 uur 11.30 uur les 4 11.30 uur 12.25 uur pauze 12.25 uur 12.40 uur les 5 12.40 uur 13.35 uur les 6 13.35 uur 14.30 uur Tijdens de pauzes verblijven de kinderen onder begeleiding op het plein of in de aula. Uw kind brengt zelf eten en drinken mee. Op onze school is dat niet te koop.

Het Hunnerberg College werkt met afwijkende lestijden die in overleg met de instelling worden vastgesteld.

EXAMENS

Tijdens de schriftelijke examenperiode van maandag 11 mei t/m donderdag 28 mei 2015 en de mondelinge examenperiode zullen de aanvangstijden en eindtijden voor de examenkandidaten afwijken van de reguliere lestijden. De exacte data voor de mondelinge examens worden nog bekend gemaakt.

Ouders/verzorgers dienen als er sprake is van taxivervoer zelf de afwijkende examentijden door te geven aan het taxibedrijf.

VERZUIM

Op alle afdelingen van Kristallis wordt het Regionaal Verzuimprotocol gehanteerd. Het verzuim van leerlingen wordt geregistreerd. Bij ongeoorloofd verzuim neemt de mentor of coördinator contact op met ouders/verzorgers. Als ongeoorloofd verzuim met regelmaat geconstateerd wordt, zijn wij verplicht dit verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente waar de leerling ingeschreven staat.

ZIEKTE

Wanneer een leerling ziek is, dienen ouders/verzorgers dit bij de coördinator voor de aanvang van de lessen te melden. Wanneer een leerling langdurig ziek is, kan deze begeleid worden door de consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen. Meer informatie over deze mogelijkheid wordt verstrekt via de mentor of coördinator.

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 35 12-07-12 12:10

VERLOF

Wanneer voor een leerling buiten de schoolvakanties verlof wordt aangevraagd, dient dit verzoek minimaal 2 weken daaraan voorafgaand schriftelijk ingediend te worden bij de collegedirecteur. Die baseert zich bij de beslissing over de toekenning van het extra verlof op richtlijnen van de afdeling Leerplicht en het regionaal verzuimprotocol.

BOEKEN EN LEERMIDDELEN

Kristallis ontvangt een bijdrage van het ministerie van onderwijs en betaalt daarmee de boeken en leermiddelen. We stellen het lesmateriaal en de leermiddelen graag ter beschikking aan de leerlingen en verwachten dat zij zorgvuldig met deze spullen omgaan. Als dat niet gebeurt, is onze school gerechtigd om de schade te verhalen op leerlingen en ouders/verzorgers.

VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE

De school organiseert voor de leerlingen verschillende culturele, kunstzinnige en sportieve activiteiten waarvoor van overheidswege geen vergoeding wordt verstrekt. Om deze extra uitgaven mogelijk te maken, verzoeken wij de ouders vrijwillig in de kosten bij te dragen. In samenspraak met de ouder geleding van de medezeggenschapsraad wordt het bedrag voor elk schooljaar vastgesteld. Het bedrag is afhankelijk van leerjaar en opleiding.

Aan het begin van het schooljaar ontvangen de ouders/verzorgers een factuur voor deze vrijwillige bijdrage. Jaarlijks wordt een verantwoording van de besteding van deze gelden voorgelegd aan de oudergeleding van de medezeggenschapsraad.

SUBSIDIES EN SPONSORING

Om extra activiteiten binnen de school mogelijk te maken zoekt Kristallis naar aanvullende financiële middelen. De afgelopen jaren werden onder meer subsidies verleend door de gemeente Nijmegen en door de Europese Unie. Voor sponsoring staan we open. Uitgangspunt daarbij is dat sponsors geen invloed mogen uitoefenen op inhoud of vorm van het onderwijs.

LEERLINGENVERVOER

Voor leerlingen in het speciaal onderwijs is een vervoersvergoeding mogelijk. De ouders/verzorgers kunnen een aanvraag indienen bij het bureau leerlingenvervoer van de gemeente waar de leerling ingeschreven staat. We maken u erop attent dat dergelijke vergoedingsregelingen na de invoering van Passend Onderwijs aan verandering onderhevig zijn. We verwijzen u voor actuele informatie naar de gemeentelijke informatiebronnen (bijvoorbeeld de gemeentelijke website of stadskantoor).

SCHOOLGIDS

De schoolgids Kristallis wordt ter instemming voorgelegd aan de medezeggenschapsraad en vervolgens vastgesteld door het bestuur van Kristallis. Daarna is de schoolgids te vinden op de website van de school. Ouders/verzorgers ontvangen jaarlijks een exemplaar van de schoolgids.

36 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 8 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:10

CONTACTMOGELIJKHEDEN EN CONTACTMOMENTEN

Afdelingen van Kristallis zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 8.00 uur en 16.00 uur (voor telefoonnummers: zie adressenlijst).

De collegedirectie maakt contactmomenten voor ouders/verzorgers schriftelijk bekend aan ouders. De contactmomenten worden ook op onze website gepubliceerd.

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 37 12-07-12 12:10

10

Overzicht expertise leerlingenzorg Kristallis

De volgende medewerkers kunnen gedurende de schoolloopbaan binnen Kristallis betrokken worden bij begeleiding van de leerlingen. Mentoren/docenten : Mentoren en docenten zijn gespecialiseerd in het omgaan met leerlingen met leer- en gedrags problemen en hebben daarvoor doorgaans een speciale opleiding gevolgd. Praktijkdocenten : de praktijkdocenten verzorgen hun eigen praktijkvak. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de lessen en zetten leerlijnen voor hun vakgebied uit.

Pedagogisch medewerker (PM) : De PM-er heeft een ruimte die ingezet wordt als achterwacht/time-out. Leerlingen kunnen bij de PM er tot rust komen en een gesprek aan gaan met als doel om te kijken waar het probleem is ontstaan, hoe te reageren om vervolgens alternatieven van reageren aan te reiken. Schoolarts : De schoolarts onderzoekt leerlingen op eigen initiatief en op aanvraag van de CvB. Het kan ook zijn dat het verzoek vanuit de leerling zelf komt. De schoolarts wordt o.a. ingeschakeld bij veelvuldig verzuim door ziekte. De schoolarts adviseert en geeft voorlichting over gezondheid en ontwikkeling van de leerlingen. Coördinator (lid CvB) : De coördinator is het eerste aanspreekpunt voor ouders over schoolse zaken die verantwoordelijk heid van de mentor overstijgen.

Schoolmaatschappelijk Werkster (SMW) (lid CvB) : SMW biedt continuïteit in het ontwikkelings-proces. Een belangrijk aspect van het werk van SMW is de brugfunctie tussen leerling, ouders, school en (jeugd)zorginstellingen. Daarnaast voert SMW ondersteunende gesprekken met leerlingen en/of ouders.

Gedragswetenschapper (orthopedagoge/psychologe) (lid CvB) De gedragswetenschapper biedt continuïteit in de leer-zorg. De gedragswetenschapper stelt een ontwikkelingsperspectief op voor iedere leerling, begeleidt en adviseert mentoren en docenten. De gedragswetenschapper heeft veel contact met de betrokken hulpverlenende instanties rondom de leerling. De gedragswetenschapper verricht, wanneer nodig, diagnostiek, schrijft (her)indicaties voor de aanvraag van een leerlinggebonden financiering voor het cluster 4 onderwijs en heeft individuele : Psychodiagnostisch medewerker : De psychodiagnostisch medewerker heeft als taak het afnemen, uitwerken en interpreteren van intelligentieonderzoek, neuropsychologisch onderzoek en beperkt persoonlijkheidsonderzoek. Dit gebeurt onder eindverantwoordelijkheid van de gedragswetenschapper. De psychodiagnostische medewerker draagt tevens zorg voor de planning en afname van de beroepskeuzetesten.

38 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 38 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:11

Remedial Teacher (RT) : De remedial teacher verricht op verzoek van de gedragswetenschapper onderzoek bij leerlingen met (een verhoogd risico op) leerproblemen. De RT’er voert kortdurende begeleidingstrajecten uit bij leerlingen die bij leerproblemen hebben, adviseert en ondersteunt docenten ten aanzien van de aanpak bij leerproblemen en heeft de eindverantwoordelijkheid over de aanschaf en implementatie van remediërende leermiddelen. Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 7 Voortgezet Speciaal Onderwijs 39 12-07-12 12:10

11

Samenwerking met externe partners

Kristallis werkt intensief samen met de volgende partners: Dr. Leo Kannerhuis Entréa, jeudzorg-onderwijs-onderzoek REC Vierland/ambulante begeleiding Andere scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs ROC Raad van de Kinderbescherming Algemeen Meldpunt Kindermishandeling Politie Jeugdzorg Jeugdreclassering Pro Persona/ InZicht UWV Leerplicht JJI Hunnerberg MEE Iriszorg SWV VO Nijmegen 40 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 38 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:11

12

Adressenlijst

BESTUUR STICHTING KRISTALLIS

Hatertseweg 400 6533 GV NIJMEGEN Telefoon: 024 3446989 BRIN-nummer: 16QL

CENTRALE INTAKE

Telefoon: 024 3446989 E-mailadres: [email protected]

AFDELING H400

Hatertseweg 400 6533 GV NIJMEGEN Telefoon: 024 3446989

AFDELING PARK NEERBOSCH

Scherpenkampweg 20 6545 AL NIJMEGEN Telefoon: 024 3730117 Afdeling Oranje: Telefoon: 024 3733461

HUNNERBERG COLLEGE

Berg en Dalseweg 287 6522 CH NIJMEGEN Telefoon: 088 0741600

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

E-mailadres: [email protected]

Postadres Hatertseweg 400 6533 GV NIJMEGEN Telefoon: 024 3446989

SAMENWERKINGSVERBAND VO NIJMEGEN

Postadres Postbus 1082 6501 BB NIJMEGEN Bezoekadres Streekweg 20 Nijmegen Telefoon: 024 355 10 97 E-mailadres: [email protected]

Schoolgids Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 38 41 12-07-12 12:11

13 AGL Arbeidsmarkt gerichte Leerweg ATC ArbeidsTrainingsCentrum CvB College van Bestuur CvI Commissie voor Indicatiestelling DGL Diploma Gerichte Leerweg IVIO Instituut Voor Individuele Ontwikkeling JJI Justitiële Jeugd Inrichting LLA Leer- Leefvoorziening voor jongeren met ASS MBO Middelbaar Beroeps Onderwijs MR Medezeggenschapsraad OPP Ontwikkelingsperspektiefplan PCL Permanente Commissie Leerlingenzorg PM Pedagogisch Medewerker REC Regionaal Expertise Centrum RT Remedial Teacher SMW Schoolmaatschappelijk Werkster SOP Schoolondersteuningsprofiel SWV Samenwerkingsverband VSO Voortgezet Speciaal Onderwijs WMS Wet Medezeggenschap op Scholen 42 Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 29 Elke dag een nieuwe kans Kristallis Scholengroep 12-07-12 12:11

Kristallis-Schoolgids2012-2013_F.indd 40 12-07-12 12:11

WWW.KRISTALLIS.NL