Januari 2015 - Sint

Download Report

Transcript Januari 2015 - Sint

Sint-Victor

Verantwoordelijke uitgever: Tel. 014 41 16 80

Secundair Onderwijs

T. Melis

Kasteelplein 20

2300 Turnhout e-mail: [email protected] website: www.sint-victor.be

WIE IS ONS LICHT?

Een koning vroeg eens aan een wijze: wat is het licht van de mens? De wijze antwoordde: de zon, want alleen dankzij de zon krijgt de mens warmte zodat hij zich kan voortbewegen. Maar als de zon is ondergegaan, wat is dan het licht van de mens, vroeg de koning. Dan is het de maan, antwoordde de wijze man, want ook met de maan als gids kan de mens van de ene plaats naar de andere gaan. En wat als de maan ook onder is gegaan, wat is dan het licht van de mens? Het vuur is dan zijn licht, antwoordde de wijze, want daardoor krijgt hij ook warmte. Maar als de zon en de maan zijn ondergegaan en het vuur is gedoofd, wat is dan het licht van de mens? Nu antwoordde de wijze: het licht van de mens is dan de kracht die ontstaat wanneer mensen samenkomen. Allemaal breekbare individuen, die niet altijd beseffen hoe ze een licht voor elkaar kunnen zijn.

Wat zolang geleden begon als een klein teder lichtje in de nacht geeft ons tot vandaag nog nieuwe levenskracht.

Het schoolteam van Sint-Victor Turnhout wenst jullie een vredige kersttijd en een gelukkig 2015

OUDERCONTACTEN

Vrijdag 19 december is rapportendag. Naar goede gewoonte zijn ook de ouders uitgenodigd om mee de examenuitslag te komen bespreken met de klastitularis. Op maandag 12 januari en dinsdag 13 januari 2015, telkens vanaf 18.00 uur, is er ouderavond. Alle vakleerkrachten zijn dan ter beschikking om uitleg te geven bij de resultaten van het eerste trimester en om afspraken te maken over de aanpak van eventuele

DRINGEND STUDIEADVIES NA DE RAPPORTEN CLB:

Evelien Hofmans en Greet Vorselmans, onze CLB medewerkers, zijn allebei aan het werk op maandag 22/12, maar niet op dinsdag 30/12. Ouders die een gesprek willen plannen, wachten dan ook best niet te lang. Ze kunnen op vrijdag 19/12 ook al telefonisch een afspraak met een van ons vastleggen.

IN LIEF EN LEED

studieproblemen. De uitnodiging zit bij het kerstrapport. U bent van harte welkom. Vergeet niet om het ingevulde blad de eerste dag na de kerstvakantie mee naar school te geven. Herinnering: breng je gebruikte batterijen mee naar het oudercontact ten voordele van de aankoop van sportmaterialen voor de lessen lichamelijke opvoeding.

Directie:

Beschikbaar op school op vrijdag 19 december tot 16 u. en zaterdag 20 december tussen 10 u. en 12 u. Afspraken via 014 41 16 80. Tijdens de vakantie per e-mail [email protected] en [email protected]. We vernamen het overlijden van: Lina Koyen, overgrootmoeder van Jef Lasters (6G); Maria Van Loco, grootmoeder van Stef Wouters (2B); Leoni Boekholtz-Pompen, grootmoeder van Stijn Lamerichs (3C); Maria De Beckker, grootmoeder van internaat beheerder Tinne Wellens; Simonne Gladinez, grootmoeder van Mick Vueghs (1C); Dirk Swartebroeckx, nonkel van Anouk Hoybergs (3C); Cornelis Van der Linden, grootvader van lerares Martine Van der Linden, overgrootvader van Rob Canters (2D); An Van Gool, schoonmoeder van secretariaats medewerkster Hilde Cornelis; Rik Jansen, grootvader van Juliette Janssen (6E); Louis Dockx, grootvader van Britt Dockx (3H). Wij wensen hun families veel sterkte. Collega Romina Latorre verloor haar ongeboren dochtertje, Noortje, na 15 weken zwangerschap. Zij werd tot aan de kerstvakantie vervangen door To Jansen (plastische opvoeding) en Charlotte Geentjens (Engels). Wij wensen Romina en haar gezin alle warmte en sterkte om dit verlies een plaats te kunnen geven.

WAT ONZE SCHOOL GEMEEN HEEFT MET DE OLIFANTEN IN PLANCKENDAEL…

Je kijkt waarschijnlijk vreemd op bij het lezen van de de deuropeningen, herlassen van de bodemplaten op titel van dit artikel. En toch… wanneer ik de laatste weken in de media las dat de olifant Phyo Phyo zeker drachtig was, maar het ogenblik van bevallen haast niet bepaalbaar was, moest ik denken aan onze balkons. We weten dat ze zullen worden vervangen, maar ook hier niet wanneer… Of toch? Nadat een eerste poging in de herfstvakantie door de aannemer werd afgeblazen, en ook een tweede planning al spoedig niet haalbaar bleek, is de bevalling hier toch op gang gekomen. Nog voor de kerstvakantie zouden de bestaande balkons worden aangepakt (extra metalen strips voor de stalen dragers). Dit vormt dan meteen de aanzet tot de vernieuwing van het balkon aan de A-vleugel. De technische tekeningen zijn inmiddels door de architect goedgekeurd en de materialen zijn besteld. Als alles meezit, wordt op zaterdag 14 februari 2015 begonnen met de afbraak van het balkon, waarna in de krokusvakantie al met de opbouw van het nieuwe balkon wordt gestart. Op 15 maart 2015 zouden alle werken afgerond moeten zijn. Haalt Phyo Phyo ons alsnog in, of wint onze school nu?

ALS DE ROOK OM JE HOOFD IS VERDWENEN

Mijn kind en uitgaan. Mijn kind en alcohol. Mijn kind en drugs. Ik in gesprek met mijn kind?

Dit kan: Preventiedienst Turnhout nodigt alle ouders van (bijna) uitgaande kinderen uit op de gratis toneelvoorstelling en praatcafé in de Wollewei. We verwelkomen u op dinsdag 10 februari om 19.30 uur. Zit uw kind in het vierde jaar, dan werd hij/zij reeds ondergedompeld in het thema ‘alcohol- en drug preventie’ tijdens de preventiedag op maandag 10 november. Deze ouderavond is het vervolg van dit project. Het is fijn wanneer u als ouder interesse toont en open staat om met uw kind in gesprek te gaan over alcohol en drugs. De mensen van de preventiedienst zullen u op de avond van het oudercontact graag wat meer uitleg geven. U schrijft graag in voor deze ouderavond? -> dinsdag 10/02/15 om 19.30 uur -> JC Wollewei, Draaiboomstraat 6, Turnhout -> [email protected] of 014 44 33 73

SINT-VICTOR HAALT MEER DAN 6 000 EURO OP VOOR HET GOEDE DOEL!

Wij zijn enorm blij jullie het resultaat van de inspanningen voor de welzijnsactie te kunnen meedelen. Dit jaar hebben voor het eerst alle klassen van Sint Victor zich ingeschreven om zich mee in te zetten voor de kansarmen in onze buurt en dat is een enorm succes geworden! We hebben tot nu toe in totaal maar liefst

6 379,55 euro

opgehaald aan bonnen en cash geld (4 000,00 euro aan bonnen en 2 379,55 euro cash geld). Aan iedereen een dikke proficiat daarvoor! Alle gezinnen werden in de watten gelegd met aankoopbonnen en de meeropbrengst werd geschonken aan goede doelen. Zo mocht onder andere t’ANtWOORD een cheque van 800 euro in ontvangst nemen. We hopen dat dit resultaat een enorme boost geeft om volgend jaar weer met dezelfde inzet mee te doen! Bedankt! Het trotse welzijnsteam

ONZE JOHNNY GAAT MET PENSIOEN

Het was de Sint niet ontgaan dat Johnny, de geliefde klusjesman van Sint-Victor, met pensioen gaat. Collega’s en leerlingen bedankten met een symbolische, gegraveerde SVT-hamer.

naar ‘O, kom maar eens kijken.’ (bewerkt door W. Anthonissen)

Oh, ’t zal toch niet waar zijn! Onze Johnny gaat met pensioen. Hij mag nu gaan rusten, Johnny, wij gaan je missen. Jij bent echt een toffe kadee. Niemand kan zich vergissen zoals jij zijn er geen twee. wat moeten wij nu doen? Wie veegt de bladeren bij elkaar? Wie maakt op tijd alle klassen klaar? Wie doet ons lachen met een mop? Ja, Johnny jij staat aan de top! Oh, ’t zal toch niet waar zijn! Onze Johnny gaat met pensioen. Hij kan nu gaan kiezen wat hij nog allemaal gaat doen. Ja, altijd vrolijk en goed gezind, geen dag die zonder een groet begint. Een laagje verf of een nieuwe kraan ’t was altijd met liefde gedaan. Johnny, wij gaan je missen. Jij bent echt een toffe kadee. Als jij ons gaat verlaten, neem dan ons cadeautje mee!

LICHT

Het waren barre tijden. De economische crisis bleef maar duren. Jaren geleden was ze begonnen in Griekenland en daarna uitgedeind naar Portugal, Spanje, Italië. Ondanks de drastische financiële maatregelen van de Europese Unie gingen nu zowat alle landen gebukt onder zware schulden, huizenhoge werkloosheid, de ene bankencrisis na de andere. Dagelijks sloten fabrieken de deuren. Zelfs het sterke Duitsland bleef niet gespaard. Malaise alom. Miljoenen mensen zaten in diepe penarie, konden leningen, huur of verwarming niet meer betalen, moesten hun huis verkopen, hadden nauwelijks voldoende te eten. Door de sluiting van tientallen verouderde en onveilige kerncentrales heerste er nu ook een nijpend elektriciteitstekort. Op geregelde tijden werd de toevoer gewoon afgesloten en zaten steden en gemeenten zonder licht, soms hele naties.

Op het platteland werden massaal bomen en struiken gerooid, vaak zonder toelating. Mensen trokken er ’s nacht op uit om hout te kappen waar ze het maar konden vinden. Zo konden ze zich tenminste nog verwarmen. Wanneer de stroom weer eens was afgesloten, werden opnieuw de oude olielampen en kaarsen boven gehaald. Wie had rond de eeuwwisseling kunnen voorspellen dat het ooit zo ver zou komen? De vrees voor de millenniumbug was een goed decennium later vervangen door de angst voor honger en kou. De wereld was dan wel niet vergaan op 21 december 2012, zoals de Mayakalender had voorspeld, maar het leek wel of we sindsdien aan een langzame teloorgang bezig waren. Het werd alweer december. Ook de seizoenen waren van slag. Het was uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Gelukkig maar, anders hadden velen de kou niet overleefd. Maar het regende aanhoudend, al dagen aan een stuk. Iedereen werd er kribbig, kregel, kittelorig van. Binnenkort was het Kerstmis. Wellicht weer een natte in plaats van een witte. Eentje zonder veel versiering ook. Omwille van het elektriciteitstekort had de regering verboden om kerstverlichting te ontsteken. Alle lampjes, die de vorige jaren zoveel kerstsfeer brachten, waren uit de huizen en het straatbeeld verdwenen. Nergens klonk nog muziek. Geen wonder dat mensen depressief werden en dat het dagelijkse leven verzuurde. Het viel niet mee om vrolijk te blijven in deze bittere crisistijd. Mia probeerde het toch. Al heel haar leven was ze het zonnetje van de buurt, een gehucht van een rustig dorp in de Kempen. Ze wilde niet toegeven aan de algemene sfeer van moedeloosheid. Ooit was ze getrouwd geweest en had ze kinderen gekregen, twee. Haar man was al vele jaren dood. Hij had te lang in de asbestfabriek gewerkt. Longvlieskanker. Maar zij had er zich doorheen geslagen en had hard gezwoegd om haar zoon en dochter te laten studeren. Haar zoon was programmeur geworden en werkte aan een universiteit in Amerika. Haar dochter en schoonzoon waren allebei dierenarts in de stad en maakten zelden de tijd om met haar enige kleinkind langs te komen. Maar Mia klaagde niet. Ze was content dat haar kinderen een interessante job en een goed leven hadden. Mia leefde eenvoudig. Als iemand haar vroeg hoe ze het alleen klaarspeelde, antwoordde ze altijd: “Och, als je de oorlog hebt meegemaakt, leer je om met weinig tevreden te zijn.” Dan zag ze de andere verbaasd kijken en inwendig een optelsom maken. “Dat kan toch niet, Mia, dat jij de oorlog nog hebt meegemaakt? Dan zou je nu minstens 80 moeten zijn.” Een eind in de zestig, dat zou wel kunnen. Dan glimlachte Mia eens en zei: “Ik heb ze allemaal meegemaakt: de Falklandoorlog, die in de Golf, Congo, Rwanda, Syrië …, noem maar op, van dichtbij meegemaakt op tv. Een hoop dood en miserie voor niks.” Mia herinnerde zich nog levendig de verhalen van haar vader, die destijds was moeten vluchten voor de Duitsers. Indien mensen die gruwelen van de Tweede Wereldoorlog konden overleven, moeten wij nu ook uit de crisis kunnen geraken, geloofde ze rotsvast. Ze bleef vertrouwen hebben in de toekomst. Ook nu, al was er niet altijd elektriciteit en moest ze soms haar lakens en kleren weer met de hand wassen, net zoals vroeger. Een week voor Kerstmis haalde ze haar oude spullen terug van de zolder. Een kerstboom was nergens nog te vinden, maar ze stapelde de kartonnen dozen als een piramide op elkaar, voor het raam aan de straatkant. Voorzichtig pinde ze daar de breekbare glazen bollen op vast. Door het deksel van het kleinste doosje bovenaan prikte ze een stokje, waarop ze de piek stak. Het was een prachtige glanzende piek, nog eentje van haar eigen grootmoeder, met twee bollen met een gekleurde deuk erin. Daarna hing ze zilveren slingers rond haar ‘boom’. Terwijl ze zo bezig was, had ze al enkele voorbijgangers nieuwsgierig naar binnen zien gapen. Het zou niet lang duren vooraleer de hele buurt wist dat Mia weer malle dingen aan ’t doen was. Uit een groene doos haalde ze voorzichtig het verlichtingssnoer, met 36 gekleurde lampionnetjes. Voor binnen en buiten, stond er op de verpakking. Kordaat opende ze de voordeur en bracht een stoel naar buiten. Boven de deur wist ze nog de haken, die haar Fons daar zo’n dertig jaar geleden in de muur had vastgemaakt. Daaraan maakte ze het snoer vast, zodat het met een mooie boog boven de deur hing. Daar zag ze haar buurman al komen aangestapt. - “Mia,” zei die, “je weet toch dat dit jaar kerstverlichting verboden is. Straks krijg je nog een bekeuring.” - “Bangerik. Niemand kan mij dat verbieden,” lachte Mia de buurman uit. “Ze hebben alleen maar gezegd dat je geen verlichting mag laten branden, Modest, toch niet dat je ze niet mag hangen.” - “Tja, Mia, maar als jij nu lampjes hangt, gaat straks iedereen dat doen en dat heeft toch geen zin.” - “Het is bijna Kerstmis, Modest, en ik wil kerstsfeer in huis, crisis of geen crisis. En als de radio niet speelt, zal ik wel zelf zingen,” zei ze. “Ik heb zin in een beetje vreugde. De dagen zijn al duister genoeg.” Wat Modest voorspeld had, gebeurde. Toen de buren zagen wat Mia had gedaan, begonnen ze ook hun huizen te versieren. Sommigen vonden nog een plastic kerstboom op zolder; anderen hingen hun kerstballen

aan een touw door de woonkamer. Aan de buitenmuren verschenen weer slingers met lampjes. En ook al brandden die niet, in de straat van Mia heerste toch een beetje vrolijkheid. Het werd 24 december. Het weer was ondertussen omgeslagen. Het regende minder en er stond een koude noorderwind. Toen het duister werd, zette Mia een vuurkorf op straat. Even later brachten mensen stoelen naar buiten en ze verzamelden rond het houtvuur. Iemand kwam met een ketel soep. Een buurvrouw had broden gebakken. Overbuurman Jef droeg twee bakken bier aan. Opeens was er ook taart. En kinderen hadden worstjes gekregen die ze boven het vuur konden braden. Niemand voelde nog de kou. Er werd gebabbeld en gelachen en af en toe begon iemand een lied. “Ons Mia, die zoude naar Bethlehem gaan,” zong Modest, na enkele jenevertjes. Het liep al tegen middernacht toen opeens een bestelwagen kwam aangereden. Hij stopte een eindje van het vuur. Het portier ging open en een man riep: “Kom eens even helpen!”. “Dat is Gaspaar,” zei iemand. Die woonde aan het uiterste einde van de straat. Hij had een mazoutbedrijfje. “Ik heb een dieselgroep gehuurd,” riep hij. “Niemand heeft gezegd dat we zelf geen elektriciteit mogen maken,” voegde hij eraan toe. Even later stond de dieselmotor puffend te ronken. Verlengkabels werden uitgerold en in een mum van tijd brandden overal in de straat de kerstlampjes. Het was een feestelijk gezicht. - “Als jij niet was begonnen,” zei Modest, en Mia straalde. - “Je moet geloven, Modest,” zei ze, “en vertrouwen in de toekomst.” Toen begonnen de klokken te luiden. Middernacht. Heilige nacht. In de straat van Mia hadden de mensen het licht gezien. Misschien werd ergens wel een kind geboren. Welkom, Kerstekind.

(Paul Helsen)

VERWONDERING, BEWONDERING MAAR VOORAL VOL ENERGIE!

“Dichtbij” is een driemaandelijks tijdsschrift dat verspreid wordt onder alle medewerkers van de Broeders van Liefde. In de laatste editie mocht één van onze wetenschapsleerkrachten, Mil Sysmans, de achterflap opvullen.

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

J A N U A R I 2 0 1 5

donderdag 1 januari Gelukkig nieuwjaar! vrijdag zaterdag zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 2 januari 3 januari 4 januari 5 januari 6 januari 7 januari Hulp bij het invullen van je aanvraag studietoelagen (13.30 uur tot 16 uur Digidak Campus Blairon 200) 8 januari Junior College wiskunde voor 6B 9 januari 10 januari 11 januari 12 januari Ouderavond voor vakleerkrachten (1stes t/m 6des) 13 januari Ouderavond voor vakleerkrachten (1stes t/m 6des) 12.30u: competitie voetbal 4des, 5des en 6des 14 januari Ronde 1 Vlaamse Wiskunde Olympiade (in SVT) 15 januari 16 januari 17 januari Puntenkaart laten ondertekenen 18 januari 19 januari ma 19 t/m vr 30: stage voor 6 e jaar Informaticabeheer Startdag van de Zuidactie / 12.30u: klassencompetitie honkbal 2des NM: excursie naar asielcentrum 'Totem' voor 6H 20 januari 21 januari Ronde 1 Vlaamse Fysica Olympiade 22 januari Relatiedagen 4des / Avond: toneelvoorstelling 6ASO 23 januari Relatiedagen 4des 24 januari 25 januari 26 januari VM: medisch onderzoek voor 1A 27 januari 12.30u: klassencompetitie voetbal 1stes 28 januari Strafstudie / Ronde 1 Vlaamse Biologie Olympiade 29 januari Gedichtendag / 20.00u-22.00u: Vergadering Ouderraad (Vergaderzaal) 30 januari 31 januari Puntenkaart laten ondertekenen

als de rook om je hoofd is verdwenen

dinsdagavond 10 februari

om 19.30 uur

gratis toneelvoorstelling met nadien praatcafé in de Wollewei, Draaiboomstraat 6, Turnhout

voor ouders

Inschrijven bij Preventie voor 30 januari op 014 44 33 73 of via [email protected]

Er zijn slechts 100 plaasten, dus wees er snel bij!

Als uw kind begint uit te gaan, komt het erop aan het thema drugs en alcohol bespreekbaar te maken zonder de vertrouwensband te schaden. Niet altijd eenvoudig. Stad Turnhout wil u handvaten aanreiken met de interactieve theatervoorstelling ‘Als de rook om je hoofd is verdwenen’ op 10 februari in JC Wollewei.

Interactieve theatervoorstelling

Tijdens deze voorstelling gaan acteurs Frank Van Erum en Katrien De Becker samen met u op zoek naar communicatiemogelijkheden rond drugs- en alcoholgebruik. Dat doen ze door een reeks korte, herkenbare gesprekssituaties tussen ouders en jongeren te spelen. Deze licht uitvergrote, humoristische sketches vormen de aanleiding om met u van gedachten te wisselen. Want hoe pakt u zo’n gesprek best aan? Het goede moment uitkiezen, de juiste vragen stellen, luisteren zonder te oordelen en constructieve, duidelijke afspraken maken: het komt allemaal aan bod. De acteurs reiken zelf een aantal tips & tricks aan. Maar ook u krijgt de kans om zelf aan het woord te komen: hoe zou u dit aanpakken? Welke problemen komt u tegen bij uw eigen kinderen? Of welke tips hebt u die andere ouders kunnen helpen? Frank Van Erum is gekend van rollen uit Thuis, Stille Waters en Verschoten & Zoon. Verder toerde hij 13 jaar lang langs de Vlaamse en Nederlandse culturele centra met cabaretduo Gino Sancti. Frank weet als geen ander contact te maken met zijn publiek.

Katrien De Becker is bij het grote publiek bekend van haar rollen als Sonja in Spoed en June in Familie. Daarnaast is ze theateractrice in hart en nieren. Zo speelde ze onder andere in voorstellingen van Theater aan de Stroom, Theater Antigone, het Raamtheater en de Paardenkathedraal.

Praatcafé

Tijdens het praatcafé stelt Benny Beyens, politie inspecteur team drugs politiezone regio Turnhout, u de verschillende soorten drugs voor. U vindt bij hem een antwoord op uw vragen.

Indien u vragen hebt over preventie, begeleiding dan kan u tijdens deze avond terecht bij Gwynne Verlooy, drughulpverleenster eerste lijn, en Inge Truyens, preventiemedewerkster CGG de Meander.