Reader druk klaar maken van drukwerk

Download Report

Transcript Reader druk klaar maken van drukwerk

Aftekenlijst

voor

drukwerk

Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop. De checklist hieronder is een hulpmiddel om dat te controleren.

Foto’s zijn bewerkt in Adobe Photoshop Illustraties zijn gemaakt in Adobe Illustrator Drukwerk is opgemaakt in Adobe InDesign In InDesign zijn foto’s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt In InDesign zijn de koppelingen aanwezig (geen vraagtekens bij “koppelingen“) In InDesign zijn tekstkaders gekoppeld aan elkaar In InDesign zijn er niet te veel tekstkaders op een pagina gebruikt In InDesign is voor afbeeldingen tekstomloop gebruikt In InDesign is tekst opgemaakt door gebruik van corpsgrote, regelafstand enz.

Foto’s zijn omgezet in CMYK en hebben een resolutie van 300 dpi In InDesign zijn alleen CMYK en/of Pantone kleuren aanwezig InDesign document formaat is ook het werk formaat Afbeeldingen en/of vlakken die “uitsteken” hebben minimaal 3 mm afloop Ingeleverd als PDF in hoge resolutie met snijtekens en 3 mm afloop PDF in lage resolutie zonder snijtekens of afloop Complete pakketmap (koppelingen zijn gecontroleerd en aanwezig, afbeeldingen 300 dpi en CMYK)

Grafische Instructie

Copyright 2014 © Wytse Kloosterman Pagina | 13

Werkvolgorde

voor

drukwerk

Onderstaande volgorde is de volgorde waarin je normaal werkt binnen de grafische industrie. Je hebt een onderzoeksfase, daarna een ontwerpfase, verzamelfase en een uitwerkfase.

onderzoek-fase ontwerp-fase verzamel-fase

beeld-onderzoek font-onderzoek lagen aanmaken proefmodellen schetsen beeld (Photoshop, Illustrator) tekst (Word) alinea stijlen teken stijlen

InDesign

opmaken en invoeren tekst & beeld vlakken alinea stijlen teken stijlen pakketmap pdf afbeeldingen omzetten naar CMYK 300 dpi

Grafische Instructie

Copyright 2014 © Wytse Kloosterman Pagina | 14

Drukwerk druk klaar maken

Als je een mooi ontwerp maakt is het ook erg prettig dat het ook zo uit de drukpers komt als dat jij bedacht had. Hiervoor is het belangrijk dat je je drukwerk goed opmaakt (zie de checklist) en daarnaast je drukwerk drukklaar maakt.

Drukwerk is altijd(!)

- Drukwerk opgemaakt in de CMYK-kleuren - 3 mm afloop in je drukwerk - Afbeeldingen omgezet naar 300 dpi en CMYK kleuren

InDesign

Belangrijk is dat je je afbeeldingen geplaatst hebt en niet geplakt. InDesign is een koppelingsprogramma, pas je de foto aan in Photoshop dat ziet InDesign dit en past de foto ook in InDesign aan. Dit kan alleen als de foto geplaatst is (cmd+d) en te zien is bij “koppelingen“.

Rode cirkels met vraagtekens betekend dat de afbeeldingen missen. Koppel deze altijd eerst opnieuw!

Stap 1 ...

Is je InDesign compleet dan ga je naar het menu “Bestand“ en dan naar “Pakket“. Je krijgt nu een venster waarin InDesign controleerd of je bestand goed is. Als er een gele driehoek met uitroepteken verschijnt is je bestand nog niet druk klaar (zoals in dit voorbeeld).

Afbeeldingen omzetten

Voor afbeeldingen, bijvoorbeeld voor fotografie of voor tekenen, moet je meer stappen doorlopen. Hiervoor moet je eerst de afbeeldingen omzetten in Photoshop zodat ze geschikt zijn voor drukwerk. Elke afbeelding (en dus geen Illustrator object) moet je openen in Photoshop en volgende stappen mee doorlopen.

Grafische Instructie

Copyright 2014 © Wytse Kloosterman Pagina | 1

Stap 2 ...

Nadat je de foto geopend hebt in Photoshop pas je als eerste de resolutie aan. Dit doe je door naar het menu “afbeelding” en “afbeeldingsgrote” te gaan.

Stap 3 ...

Vink in dit venster het onderste vinkje uit (zie het voorbeeld hieronder). En zet DAARNA de resolutie op 300 door dat in te typen. Hierna klik je op oke.

Stap 4 ....

Hierna ga je naar het menu “afbeelding”, “modus” en “CMYK-kleur”. Mocht de computer een venster laten zien klik dan op “oke” of op “samenvoegen”. Hierna sla je de foto op. Dit doe je met al je afbeeldingen! Hierna ga je terug naar InDesign.

Terug in InDesign

InDesign geeft nu bij “koppelingen“ aan dat de afbeeldingen aangepast zijn (door de gele driehoek) met uitroepteken. Je kunt de afbeelding nu vernieuwen door de afbeelding in dit venster aan te klikken op onderaan op de knop te klikken.

Als je alles hebt aangepast ga je in InDesign weer naar “Bestand“ en naar “Pakket“. Als hier geen gele driehoek meer staat is je drukwerk druk klaar en kan je er een pakketmap en PDF van maken.

Inleveren is altijd een complete drukklare pakket map en een drukklaare hoge resolutie en PDF en een beeldscherm lage resulotie PDF!

Grafische Instructie

Copyright 2014 © Wytse Kloosterman Pagina | 2

PDF maken

voor

drukwerk

PDF is het meest gebruikte bestandsformaat om drukwerk aan te leveren bij een drukker. Daarnaast is het ook het formaat om aan je klanten je werk te mailen.

Belangrijk daarbij is wel dat je de goede instellingen gebruikt voor drukker en klant. Zeker bij de eerste kunnen de verkeerde instellingen er voor zorgen dat je drukwerk niet of verkeerd gedrukt wordt wat je veel geld en tijd kan kosten.

Voordat je een PDF maakt moet je document druk klaar zijn!

Hoge resolutie druk klare PDF

(voor de drukkerij) In Adobe InDesign ga je naar het menu “Bestand“ en dan naar “Exporteren“. Je krijgt dan de keuze uit twee “Adobe PDF“‘s. Afdrukken en interactief. Voor een druk-klare PDF kiezen we (uiteraard) “Adobe PDF (afdrukken)“. Hierna krijg je een venster waarbij je verschillende instellingen moet doen. Je hebt geleerd voor drukwerk: CMYK kleuren, 300 dpi, 3 mm afloop. CMYK kleuren en 300 dpi hebje al ingesteld bij het maken van de pakketmap. 3mm afloop doe je in de PDF. Bij “tekens en afloopgebied” zet je snijtekens en 3mm afloop aan (dit kan door a) 3mm handmatig in te vullen of b) afloopinstellingen van document... aan te vinken, hiervoor moet je de afloop wel in de document hebben ingesteld.

Lage resolutie beeldscherm PDF

(om te mailen naar de klant) Bij een lage resolutie PDF doe je hetzelfde maar met andere instellingen. Je pakt in het “Adobe PDF exporteren“-menu “kleinste bestandsgrote“ en je zorgt dat je “snijtekens“ en “afloop“ uit hebt staan.

Grafische Instructie

Copyright 2014 © Wytse Kloosterman Pagina | 3