Cursus: een inleiding tot Fire Safety Engineering - IE-net

Download Report

Transcript Cursus: een inleiding tot Fire Safety Engineering - IE-net

Expertgroep Veiligheid

BASISCURSUS februari - maart 2014 GESPECIALISEERDE MODULES maart - mei 2014 Ingenieurshuis Antwerpen Campus Vesta Ranst A-First Louvain-la-Neuve Een inleiding tot

Fire Safety Engineering

Cursus: een inleiding tot Fire Safety Engineering februari-mei 2014 OPZET

De cursus Fire Safety engineering wordt voor de achtste maal georganiseerd en is een initiatief van Campus Vesta – Brandweer en Ambulanciersopleiding van de provincie Antwerpen en ie-net vzw.

De cursus richt zich tot de brandweerofficier die zijn kennis terzake wil opfrissen en nieuwe ontwikkelingen zowel op het vlak van risicoanalyse, berekenings- methodes en technieken wil leren kennen. De cursus richt zich ook tot ingenieurs, architecten en medewerkers in studiebureaus die in hun beroepsomgeving in aanraking komen met diverse aspecten van brandvoorkoming. De cursus beoogt een betere samenwerking tussen verschillende doelgroepen bij het behandelen van projecten door de diverse invalshoeken en uitgangspunten van iedere discipline te verduidelijken.

DE CURSUS IS OPGEZET IN TWEE DELEN

1. Een basiscursus

Van vier lesdagen waarbij elke dag gewijd is aan een specifiek onderwerp uit de brandbeveiliging in gebouwen. Bij het selecteren van de onderwerpen van de lessenreeks is het de bedoeling om een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van alle aspecten die de brandveiligheid bepalen zonder elk detail van elk onderwerp te willen omvatten. De lesdagen van de basiscursus vormen één geheel als voorbereiding op de gespecialiseerde modules. Theoretische leerstof zal worden verduidelijkt met casestudies en wordt afgewisseld met praktijkoefeningen in het brandweeroefencentrum te Ranst.

2. Gespecialiseerde modules

Elke module behandelt een heel specifiek en technisch thema van de brandvoorkoming. De reeks wordt afgesloten met een workshop waarbij een test kan worden afgelegd.

Om de gespecialiseerde modules te kunnen volgen, is enige kennis van zaken noodzakelijk. Deze modules kunnen dan ook maar gevolgd worden als men de 4-daagse basiscursus heeft beëindigd of als men een bewijs kan voorleggen waaruit blijkt dat men de materie van de basiscursus beheerst. [Technicus Brandvoorkoming van de Brandweer of Hogere Cursus Brandpreventie van A-First vzw (ex. ANPI-Training)].

Voor de gespecialiseerde modules kan per dag worden ingeschreven.

De docenten zijn erkende experten zowel uit brand weermiddens, industriële middens als studiebureaus. Voor de gespecialiseerde modules zal tevens een beroep worden gedaan op buitenlandse deskundigen.

De lessenreeks wordt naar gelang het thema gedoceerd in Antwerpen, in het brandweeroefencentrum te Ranst. De algemene organisatie berust bij het ie-net vzw in samenwerking met Campus Vesta. Er wordt een tekstpakket ter beschikking gesteld als studie- en naslagmateriaal. Wie de volledige cursus (basiscursus en gespecialiseerde modules) volgt en met gunstig gevolg een proef aflegt aan het einde van de workshop ontvangt een getuigschrift.

ir. Dirk Roosendans

Voorzitter Expertgroep Veiligheid

Lt. ing. Tom Van Damme, Brandweer Antwerpen

Wetenschappelijke coördinatie

Prof. ir. arch. Robert De Lathouwer ir. Eddy De Rademaeker ir. Alain Georges Prof. dr. ir. Luc Taerwe ir. arch. Guy Van de gaer Prof. dr. ir. Bart Merci ir. Ed Zwaan

Stuurgroep

PROGRAMMA

BASISCURSUS

Dag 1 - dinsdag 11 februari 2014

Basisparameters

Locatie : Campus Vesta, Ranst Dag 2 – dinsdag 18 februari 2014

Het wettelijk kader

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen Dag 3 – dinsdag 25 februari 2014

Actieve Brandbeveiliging

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen Dag 4 – dinsdag 11 maart 2014

Passieve Brandbeveiliging

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen

GESPECIALISEERDE MODULES

Module 1 – dinsdag 18 maart 2014

Rekenmodellen voor het structureel gedrag bij brand

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen Module 2 – dinsdag 25 maart 2014

Branddynamica en brandbeheersing

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen Module 3 – dinsdag 22 april 2014

Automatische blusinstallaties

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen Module 4 – dinsdag 29 april 2014

Risicoanalyse

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen Module 5- dinsdag 6 mei 2014 (*)

Rook- en warmteafvoer

Locatie: Module 6 – dinsdag 13 mei 2014

Industriële brandbeveiliging

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen Module 7 – dinsdag 20 mei 2014

Bijlage 6

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen

Telkens tussen 13u30 en 20u30 (aanmelding start om 13u00) (*) behalve 6 mei 2014 tussen 13u30 en 18u30 meer recente info en inschrijven:

www.ie-net.be/firesafety2014

Basiscursus Programma

DINSDAG 11 FEBRUARI 2014

BASISPARAMETERS

Wetenschappelijke Coördinator : Lt. ing. Tom Van Damme, Brandweer Stad Antwerpen Lesgevers: Olt. Ronny Van Riel, Brandweer Kalmthout Lt. ing. Tom Van Damme, Brandweer Stad Antwerpen Dhr. Gerd Van Cauwenberghe, AC Mechelen

Locatie : Campus Vesta – Brandweer- en Ambulanciersopleiding.

Doelstelling

Doel van deze dag is de cursist enerzijds een overzicht te geven van de verschillende factoren die invloed hebben op het gedrag bij brand van materialen, bouwelementen en constructies, en hoe de wetgeving hierop inspeelt.

Anderzijds wordt via een praktische proef het nut en doel van FSE aangetoond.

Dit eerste gedeelte bestaat uit het bespreken van de para meters waarmee in FSE wordt gewerkt, vervolgens wordt de deelnemer in reële omstandigheden geconfronteerd met vuur, rook en warmte, en tenslotte wordt de wijze waarop vuur en rook zich ontwikkelt en voortplant (zoals via flashover en backdraft) getoond en toegelicht.

Inhoud

Theoretisch deel: • Aspecten van het verschijnsel Brand • Het brandverloop • Uitbreiding van brand • Brandpreventie • Brandwetgeving: anders bekeken • De brandweerorganisatie • Bijzondere aspecten zoals backdraft, flashover, … Praktisch deel: • Aspecten van brand en brandbestrijding in het oefengebouw van de Provinciale Brandweerschool Antwerpen

DINSDAG 18 FEBRUARI 2014

HET WETTELIJK KADER

Wetenschappelijke Coördinatoren: Lt. ing. Tom Van Damme, Brandweer Stad Antwerpen ir. Ed Zwaan, Peutz BV België & Nederland Lesgevers: Lt. ing. Tom Van Damme, Brandweer Stad Antwerpen ir. Eric Depré, EDConsulting ir. Hugo Steeman, FOD-WASO ir. Ed Zwaan, Peutz BV

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen

Doelstelling

De wetgeving inzake brandvoorkoming is in België com plex en versnipperd omdat de bevoegdheid om terzake tot een wettelijk kader te komen, verspreid is over diverse bestuurlijke niveaus. De regelgeving lijkt vanuit de basisnormen te zijn op gebouwd, doch andere regelgevingen zoals o.a. het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming en de Codex over het welzijn op het werk bevatten eveneens al gemene en bijzondere voorschriften m.b.t. voorzieningen om de brandveiligheid in gebouwen te verbeteren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden de regels verduide lijkt en wordt gewezen op tegenstrijdigheden.

Ook in Nederland is de wetgeving inzake brandveiligheid complex. Dit komt mede doordat ook hier de regelgeving over verschillende bestuurlijke niveaus is ondergebracht. Denk hierbij aan de woningwet met daaronder het bouw besluit, NEN-normen etc. Daarnaast zijn brandveiligheids eisen ondergebracht via de Wet milieubeheer, met de AmvB’s, de PGS etc. Voorts bestaan nog meerdere richtlijnen zonder wettelijke status.

Doel van deze middag is dat de cursist wordt ingeleid in de te onderscheiden brandveiligheidseisen en de relatie met de doelstellingen als beoogd in de verschillende regelgevingen. De verschillende toepassingsgebieden, doelstellingen en eisen kunnen soms leiden tot conflicterende situaties met verschillende bouwkundige eisen en mogelijk grote onduidelijkheid voor de ontwerper.

Inhoud België

• Bevoegdheden van de verschillende overheidsniveaus: Federale overheid, gewesten en gemeenschappen, Provinciale en gemeentelijke overheid • Brandwetgeving: basisnormen, ziekenhuizen, rusthuizen, hotels, gebouwen toegankelijk voor publiek, Vlarem, … • Brandbelasting – Brandschade - Brandvoorkomingsmaatregelen en blusmiddelen • A.R.A.B.

- Artikel 52 • CODEX - Artikel 174 tot 183 - Arbeidsplaatsen

Inhoud Nederland

• Bevoegdheden van de verschillende overheidsniveau • Milieubeheer, AmvB’s, PGS • Woningwet, Bouwbesluit, NEN-normen, gelijkwaardige oplossingen • ARBO-Wetgeving • Praktijkrichtlijnen • Omgevingsvergunning (milieu, bouwen, gebruik, melding/vergunning)

DINSDAG 25 FEBRUARI 2014

ACTIEVE BRANDBEVEILIGING

Wetenschappelijke Coördinator: ir. Alain Georges,ARISMA Lesgevers Actieve Brandbeveiliging: Lt. ing. Tom Van Damme, Brandweer Stad Antwerpen ir. Alain Georges, ARISMA

Locatie: Ingenieurshuis, Antwerpen

Doelstelling

In het onderdeel “Actieve Brandbeveiliging” wordt een overzicht gegeven van de verschillende actieve bescher mingsmiddelen voor brandpreventie. Bij dit overzicht ligt de nadruk op basisbegrippen die moeten helpen de toe passingsdomeinen met hun beperkingen en nauwkeurig heid beter te begrijpen. Deze kennis moet ervoor zorgen een zo optimaal mogelijke integratie van die middelen bij projecten m.b.t. brandpreventie in relatie met passieve beschermingsmiddelen en ook rekening houdend met het wettelijk kader.

Concrete praktijkvoorbeelden zullen deze begrippen aantonen.

Inhoud Actieve Brandbeveiliging

• Automatische branddetectie-installaties • De opbouw en beschrijving van de verschillende componenten

Het doel

• De belangrijkste ontwerpcriteria • De keuring, de periodieke controle en het onderhoud • De taken van de gebruiker • Sprinklersystemen • Definitie van Installatie • Onderhoud • Controle • Inleiding tot rook- en warmte afvoer

DINSDAG 11 MAART 2014

PASSIEVE BRANDBEVEILIGING

Wetenschappelijke Coördinator: Prof.ir. arch. Robert De Lathouwer, ARTEX Ingenieurs en Architecten – KULeuven-ASRO Lesgevers Passieve Brandbeveiliging: Dhr. Stijn Vandersanden, Rockwool België Dhr. Hugo Van Keymeulen, BPB Belgium Prof.ir.arch. Robert De Lathouwer, KULeuven – ASRO Frank Vanhove, Pittsburgh Corning Europe NV Liesbeth Jacobs, Promat Pascal Van Den Heuvel, Rockwool Mark Maerevoet, Rf Technologies

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen

Doelstelling

Bij “Passieve Brandbeveiliging” worden nieuwe ontwikke lingen en de stand van zaken met betrekking tot structu ren en materialen besproken.

FSE is een complexe evaluatie van risicofactoren waarbij de waarde van de verschillende componenten afhankelijk is van de bijdrage en de relatie tot de andere preventie maatregelen met betrekking tot de totale veiligheid.

Inhoud Passieve Brandbeveiliging

• Algemene inleiding en begrippen met betrekking tot passieve brandbeveiling: structuren, materialen en installaties.

• Brandveilig maken van brandgevoelige structuren, materialen en installaties.

• Compartimenteren met doorzichtige materialen • De veiligheidsfactoren van constructies en structuren zijn sterk afhankelijk van de praktische waarden van branden in de praktijk. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de mogelijke gevolgen van het falen van preventieve voorzieningen.

• Het afwegen van de praktische en economische waarde van preventiemaatregelen.

• Realistische benadering of schijnveiligheid • Is de opdrachtgever gebaat bij een korte termijn oplossing of wil hij echt een veilige situatie

meer recente info en inschrijven:

www.ie-net.be/firesafety2014

Specialisatiemodules Programma

MODULE 1 - DINSDAG 18 MAART 2014

Rekenmodellen voor het constructief gedrag bij brand

Wetenschappelijke Coördinator: Prof. dr. ir. Luc Taerwe, Universiteit Gent – Vakgroep Bouwkundige Constructies, Laboratorium Magnel voor Betononderzoek Lesgevers : Prof. dr. ir.-arch. Emmanuel Annerel, PROMAT - Promat Research and Technology Centre; Universiteit Gent - Vak groep Bouwkundige Constructies, Laboratorium Magnel voor Betononderzoek Prof.ir. Rik Debruyckere, Seco - Dienst Staalconstructies en Universiteit Gent - Vakgroep Bouwkundige Constructies, Laboratorium voor Modelonderzoek

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen

Doelstelling

De bepaling van de brandweerstand van constructie elementen gebeurde meestal aan de hand van semi empirische methodes gebaseerd op brandproeven en eenvoudige berekeningen. In de huidige ingenieursprak tijk dient het ontwerp te voldoen aan de eisen vermeld in de constructieve Eurocodes. In deze Eurocode is voor de verschillende materialen telkens een deel opgenomen dat betrekking heeft op het nazicht van de brandweerstand van constructie-elementen. In eerste instantie worden de toepasselijke belastingscombinaties en gestandaar diseerde of geparametriseerde temperatuursevoluties gedefinieerd. Vervolgens worden de verschillende materi alen en modellen voor de invloed van hoge temperaturen op de mechanische en thermische materiaaleigenschap pen vermeld. Op basis van deze gegevens worden dan de nazichts- en rekenmethodes besproken.

Inhoud

• Acties op constructies blootgesteld aan brand.

• Rekenwaarden van materiaaleigenschappen.

• Nazichtsprincipes (3 niveaus: element, deel van een constructie, hele constructie) • Wetmatigheden voor de temperatuursontwikkeling.

• Evolutie van mechanische en thermische eigenschappen van beton en wapeningsstaal in functie van de temperatuur.

• Nazicht van de brandweerstand van betonconstructies aan de hand van tabellen.

• Illustratie van de vereenvoudigde rekenmethodes voor de bepaling van de brandweerstand.

• Evolutie van de mechanische eigenschappen van constructiestaal in functie van de temperatuur.

• Brandweerstand van onbeschermde staalprofielen in functie van de vormfactor.

• Brandweerstand van beschermde staalprofielen.

• Mechanische modellen voor de bepaling van de brandweerstand van staalconstructies.

• Types van staal-betonconstructies: Staalplaat betonvloeren, staal-betonliggers en staal betonkolommen.

• Rekenmethodes (tabellen en vereenvoudigde rekenmethodes) voor de meest courante elementen van staalbetonconstructies.

MODULE 2 – DINSDAG 25 MAART 2014

Branddynamica en brandbeheersing

Wetenschappelijk coördinator: Prof. dr. ir. Bart Merci, Universiteit Gent – Vakgroep Mecha nica van Stroming, Warmte en Verbranding Lesgevers: ing. Lieven Schoonbaert, PgD Fire Safety Engineering, Technum ir. Xavier Deckers,PgD Fire Safety Engineering, Fire Engineerd Solutions Ghent BVBA

Locatie: Ingenieurshuis, Antwerpen

Doelstelling

Het is de bedoeling inzicht te krijgen in de fysische en thermodynamische processen die leiden tot de ontwikke ling van temperatuur, straling en rookproductie van een initiële brandhaard. Afhankelijk van de brandlast, de confi guratie van het brandcompartiment en de ventilatiefactor wordt deze evolutie berekend. Mits de aanwezigheid van detectie- en blussingsmiddelen, alsook de mogelijkhe den van ontroking kan deze initiële brand onder controle gebracht worden. Via verschillende rekenmodellen wordt een technische evaluatie mogelijk gemaakt: formules (1 dimensie), zone model (2 dimensies) en veld-module (3 dimensies – CFD).

Inhoud

• Inleiding : Fire Safety Engineering : meer dan alleen berekeningen • Kwadratische branduitbreiding in functie van de tijd • Temperatuursontwikkeling • Branddetectie en gevoeligheid • Blussingskarakteristieken • Rookproductie en – stromen • Hittestraling (emissie en receptie) • Theorie en praktijk van Computational Fluid Dynamics • Uitgewerkt voorbeeld (zonemodel vs. veldmodel) • Inleiding tot evacuatietijd en risicoanalyse • Beknopt overzicht van berekeningssoftware

MODULE 3 – DINSDAG 22 APRIL 2014

Automatische Blusinstallaties

Wetenschappelijk coördinator: ir. Alain Georges, ARISMA Lesgever : Dhr. Jonas De Wachter, Deputy Head of Division Inspections van ANPI

Locatie: Ingenieurshuis, Antwerpen

Doelstelling

De risico’s van gebouwen leren indelen volgens de clas sificatie van de uitgeoefende activiteiten. Dan wordt een overzicht gegeven van de verschillende types automati sche blusinstallaties, hun werking en toepassingsdomei nen worden toegelicht. Naast deze beschrijvingen zal ook de rol van de keuring van deze installaties uitgelegd worden met voorbeelden en samenvatting van de ver schillende voorschriften. Ten slotte zullen specifieke toe passingen van sprinkler aan bode komen met praktische voorbeelden en toepassingen.

Inhoud

• Indeling van de risico’s in gebouwen • Classificatie van de uitgeoefende activiteiten • Automatische blusinstallaties - Principe & doelstelling - Chemische blusgassen alternatieven • Keuring van de installaties • Voorschriften voor het ontwerpen en plaatsen van brandbeveiligingsinstallaties zijn opgesteld om onder alle omstandigheden een doeltreffende en veilige werking te waarborgen. Aan de hand van de stappen die bij de keuring gevolgd worden en de punten die daarbij gecontroleerd worden, zal er worden aangetoond hoe belangrijk die voorschriften zijn en welke gevolgen afwijkende uitvoeringen hebben.

• Sprinklerinstallaties en nieuw toepassingen • EFSR, Watermist, Large Drop, Deluge, … - installaties

MODULE 4 – DINSDAG 29 APRIL 2014

Risicoanalyses

Wetenschappelijk coördinator: Ing. Bart Vanbever, PgD Fire Safety Engineering, Vinçotte Lesgevers : Ing. Bart Vanbever, PgD Fire Safety Engineering, Vinçotte ir. Erik De Smet, zelfstandig consulent

Locatie: Ingenieurshuis, Antwerpen

Doelstelling

Rekenmodellen, actieve en passieve beschermingstech nieken kunnen een oplossing bieden voor die situaties waar de traditionele beschrijvende wetgeving niet of moeilijk toepasbaar is. De hoofdvereiste is evenwel dat een gelijkwaardig niveau van veiligheid behaald wordt als voorzien in de wetgeving. Risicoanalyses geven een antwoord op de vragen of en hoe men dat gelijkwaardig veiligheidsniveau kan halen. Om gelijkwaardigheid aan te tonen staan risico-evaluatiemethodes en simulatiemodel len ter beschikking, waarvoor een groot aantal computer programma’s bestaan.

Na een inleiding tot brandrisicoanalyse wordt een over zicht gegeven van eenvoudige tot meer complexe en polyvalente methodes om brandrisico’s te analyseren. ISO 16732 en 16733 zijn het voorbeeld bij uitstek van een polyvalente methode voor zowel kwalitatieve als kwanti tatieve brandrisicoanalyse. Aan de hand van oefeningen wordt u vertrouwd gemaakt met deze methode. Daarnaast wordt de relatie besproken tussen computermodellen en brandrisicoanalyse. Tot slot wordt de FRAME-methode toegelicht.

Inhoud

• Wat zijn de prestatievereisten voor brandveiligheid • Inleiding tot risicoanalyse toegepast op brandveiligheid • Overzicht van op brandveiligheid gerichte risicoanalysemethodes • Brandrisicoanalyse volgens ISO 16732 /16733 met oefeningen • Brandrisicoanalyse en computermodellen voor evacuatiesimulaties en branddynamica

Deel 2 - FRAME methode:

• Inhoud en achtergrond van de FRAME-methode • Uitgewerkt voorbeeld(en) van het gebruik van FRAME

MODULE 5 – DINSDAG 6 MEI 2014

Rook- en warmteafvoer

Wetenschappelijk coördinator: Prof.dr.ir. Bart Merci, Universiteit Gent – Vakgroep Mecha nica van Stroming, Warmte en Verbranding ir. Alain Georges, ARISMA Lesgevers: ing. Lieven Schoonbaert, Technum Koen De Maeght, Brakel Aero NV

meer recente info en inschrijven:

www.ie-net.be/firesafety2014

Specialisatiemodules Programma (vervolg)

Locatie : Deze cursusdag eindigt om 18u30 ipv 20u30

Doelstelling

Een dodelijk ongeval bij brand is veeleer te wijten aan de blootstelling aan rook en hitte dan wel rechtstreeks con tact met de vlammen. Het beheersen van de rookstroom en het leiden ervan naar de buitenomgeving dient dan ook een hoofdbekommernis te zijn: • creëren van een rookvrije zone gedurende een bepaalde tijd voor de evacuatie van aanwezige personen • vergemakkelijken van de interventieopdracht • (eigen personeel of brandweer) • thermische ontlasting van de structuur zodat instorting vermeden wordt • beperking van rookschade op laag niveau Afhankelijk van de gebouwconstructie en prioritair geachte objectieven dient een RWA-installatie in het bouwproject voorzien te worden. De berekening hiervan volgt verschillende pistes.

Inhoud

• Historiek en wettelijke vereisten • Actieve ontroking (RWA) vs. Passieve of tactische rookverdringing • Belgische norm voor RWA in éénledige bouwvolumes • Europese norm voor complexere gebouwen (atria en shoppingcentra) • Binnentrappenhuizen • Tunnels en parkeergarages • Vultijdberekening en rookdilutie • Full scale demonstratie in de proefhal • Praktijkvoorbeelden • Berekeningsvoorbeelden (industrie en hotel-atrium)

MODULE 6 – DINSDAG 13 MEI 2014

Industriële brandbeveiliging (gebouwen en installaties)

Wetenschappelijke coördinator : ir. Dirk Roosendans, Total Refining & Chemicals Lesgevers: Dr. Sc. Koen Desmet, Brandweer Antwerpen ir. Dirk Roosendans, Total Refining & Chemicals ir. Joris Plasmans, Total Refining & Chemicals

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen

Doelstelling

Niet alle industriële gevaren inzake brandbestrijding worden echter afgedekt door deze nieuwe bijlage 6. Hier laat Fire Safety Engineering toe, om op basis van relevante brand- en explosiescenario’s, een kostefficiënte brandbe veiliging op maat te ontwikkelen volgens wetenschap pelijke onderbouwde principes en gegevens. Deze module bespreekt het volledige proces van Fire Safety Engineering: van scenario identificatie tot scenario-analyse van perfor mantie-eisen tot het vastleggen van een brandbeveiligings strategie inclusief enkele case studies.

Een tweede luik beslaat brandbestrijdingstactieken en inzichten inzake tankparken vanuit het oogpunt van lokale stadsbrandweer, dit gekoppeld aan lokale regelgeving.

Tot slot wordt de Sevesoproblematiek aangehaald.

Inhoud

• Praktijkvoorbeelden van industriële brandveiligheid voor productie-eenheden en opslag goederen in magazijnen • Internationale codes en normen • Overzicht risico identificatie technieken • Het opstellen van brand en explosiescenario’s • Modellering en analyse van scenario’s (Plasbranden, BLEVE,UVCE , …) • Ontwerpcriteria voor brandbestrijdingsmiddelen • Beschikbare analyse tools voor industriële installaties: DOW F&El, etc.

• Praktijkvoorbeelden van industriële brandveiligheid voor tankopslag en opslag gevaarlijke goederen in magazijnen • Tankparkrichtlijnen Stad Antwerpen • Sevesoproblematiek

MODULE 7 – DINSDAG 20 MEI 2014

Bijlage 6

Wetenschappelijke coördinator : Lt. ing. Tom Van Damme, Brandweer Stad Antwerpen Lesgevers : Lt. ing. Tom Van Damme, Brandweer Stad Antwerpen Kpt. Ir. Christian Gryspeert, brandweer Roeselare

Locatie : Ingenieurshuis, Antwerpen

Doelstelling

Sinds 15 augustus 2009, circa 30 jaar na het verschijnen van de wet van 1979 inzake preventie tegen brand en ontploffing, is de lang aangekondigde bijlage 6 van de basisnormen van kracht geworden.

In deze bijlage 6 zijn de technische specificaties opgeno men waaraan het ontwerp, de bouw en de inrichting van nieuwe industriegebouwen moeten voldoen. Deze module bespreekt volledig bijlage 6 waarbij enkele praktijkvoorbeelden gedetailleerd worden toegelicht.

Inhoud

• Inleiding & wettelijk kader • Bijlage 6 – industriegebouwen • cases

WORKSHOP & TEST DATUM NOG TE BEPALEN

Locatie: Ingenieurshuis, Antwerpen

De specialisatiemodules worden afgesloten met een individuele test en een workshop. De individuele test bestaat erin de cursist zijn kennis betreffende de cursusmaterie te toetsen aan de hand van een indi viduele ondervraging door de jury. Anderzijds zullen de cursisten een workshop voorbereiden, waarbij zij in kleine groepen een case (dossier van een com plex gebouw of installatie) bestuderen op basis van de leerstof. Doel van de oefening is een analyse te maken van alle aspecten inzake brandveiligheid en een risicoanalyse op te maken. Bovendien moet een oplossing worden uitgewerkt voor de rook- en warm teafvoer of de automatische blusinstallatie. Op basis van deze risicoanalyse zullen de cursisten een globaal concept voorstellen om te komen tot een “econo misch” brandveilig project.

De diverse brandveiligheidsaspecten zoals wetgeving, verzekering, passieve en actieve brandbeveiligingssystemen e.a. zullen door een vertegenwoordiger van elke werkgroep worden voorgedragen aan de leden van de andere workshops zodat zij kunnen leren uit de studie van de verschillende cases.

Het met gunstig gevolg deelnemen aan de individuele ondervraging en de workshop geeft recht op een getuigschrift.

DATUM

februari - mei 2014

PLAATS

• Ingenieurshuis - Desguinlei 214, 2018 Antwerpen • Campus Vesta, Brandweer- en Ambulanciersopleiding Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst

INSCHRIJVINGEN

Bij voorkeur via www-ie-net.be/firesafety2014 of door bijgevoegd aanmeldingsformulier volledig ingevuld en ondertekend terug te zenden naar ie-net vzw, vóór 4 februari 2014.

BIJDRAGE

Voor de hele cursus, incl. modules + workshop: € 2575 € 2175 voor leden ie-net € 1775 voor leden onderwijs / overheid / 65+ Voor de basiscursus (4 dagen) : € 900 € 700 voor leden ie-net € 550 voor leden onderwijs / overheid / 65+ Per specialisatie-module : € 350 € 270 voor leden ie-net € 220 voor leden onderwijs / overheid / 65+ telkens te verhogen met 21% BTW Deze bijdrage geeft recht op deelname aan het gekozen programma(deel), inclusief deelnemerslijst, cursustekst, catering en koffie/thee

ORGANISATIE EN INLICHTINGEN

ie-net vzw

Ingenieurshuis Amy Desmet, Projectcoördinator Tel. 03-260 08 67 E-mail : [email protected]

meer recente info en inschrijven:

www.ie-net.be/firesafety2014

ACTIE

2 deelnemers per eit

CURSUS

bedrijf orting!

Inschrijven Een inleiding tot Fire Safety Engineering

bij voorkeur via www.ie-net.be en de directe link

OF eventueel door dit formulier: • terug te sturen naar ie-net vzw - Desguinlei 214 - 2018 Antwerpen 1 • terug te faxen naar 03 216 06 89

Inschrijven

bij voorkeur via www.ie-net.be en de directe link

OF eventueel door dit formulier: • terug te sturen naar ie-net vzw - Desguinlei 214 - 2018 Antwerpen 1 • terug te faxen naar 03 216 06 89

Expertgroep Veiligheid

BASISCURSUS februari - maart 2014 GESPECIALISEERDE MODULES maart - mei 2014 Ingenieurshuis Antwerpen Campus Vesta Ranst A-First Louvain-la-Neuve Een inleiding tot

Fire Safety Engineering

CURSUS: EEN INLEIDING TOT FIRE SAFETY ENGINEERING

Voor de hele cursus, incl. modules + workshop: Per specialisatie-module (module aanvinken a.u.b.) : ❏ € 2575 ❏ € 2175 voor leden ie-net ❏ € 1775 voor leden onderwijs / overheid / 65+ Voor de basiscursus (4 dagen) : ❏ € 900 ❏ € 700 voor leden ie-net ❏ € 550 voor leden onderwijs / overheid / 65+ ❏ module 1 ❏ module 2 ❏ module 3 ❏ module 4 ❏ module 5 ❏ module 6 ❏ € 350 ❏ € 270 voor leden ie-net ❏ module 7 ❏ € 220 voor leden onderwijs / overheid / 65+ telkens te verhogen met 21% BTW

Een korting van 10% op de totale bijdrage wordt toegekend vanaf een inschrijvingspakket van 2 deelnemers of meer van éénzelfde bedrijf/instantie. (Gelieve een kopie te maken van dit inschrijvingsformulier voor een bijkomende deelnemer) Gelieve dit formulier duidelijk ingevuld (in drukletters a.u.b.) en ondertekend terug te sturen.

NAAM: MEVR./DHR. VOORNAAM: PRIVÉ-ADRES: STRAAT: GEMEENTE: NR.: BUS: ADRES: STRAAT: GEMEENTE: FAX: NR.: BUS: BTW NR.: E-MAIL : FACTUUR OPMAKEN OP NAAM VAN: BEDRIJF / INSTELLING PRIVÉ-ADRES BEDRIJF: NAAM: FUNCTIE IN BEDRIJF: DATUM HANDTEKENING Uw adresgegevens worden door ie-net vzw in een bestand opgenomen zodat wij u op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten en programma’s; overeenkomstig de wet van 8/12/1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, heeft u recht op inzage, correctie of schrapping van de door ie-net bewaarde informatie.

De deelnemingsbijdrage is betaalbaar na ontvangst van de ie-net-factuur. Alle aangegeven bedragen zijn telkens te verhogen met 21% BTW. Annuleren gebeurt steeds schriftelijk. Bij annulering tot uiterlijk 1 week voor aanvang is 25% van de totale deelnemingsbijdrage verschuldigd. Bij latere annulering wordt het volledig bedrag in rekening gebracht. Vervanging van de aangemelde persoon is altijd mogelijk. Er worden geen bevestigingen gestuurd.