Informatie IBNS Nederland - Nederlandse Vereniging van

Download Report

Transcript Informatie IBNS Nederland - Nederlandse Vereniging van

Informatie IBNS Nederland

Waarom lid worden van een vereniging?

Bijna iedere sporter is lid van een vereniging, ook de Groningse plattelandsvrouwen hebben een eigen vereni ging.

Moet u nu als verzamelaar ook lid worden van een vere niging? Dat kost dan weer wat geld, waarvoor u ook bil jetten had kunnen kopen...

Lid zijn van een vereniging, wordt er dan ook van u verwacht dat u bijdragen binnen de vereniging gaat le veren? Allemaal vragen waar we in deze folder antwoord op proberen te geven. Heeft u nog aanvullende vragen?

Stuurt u gerust een bericht aan [email protected] en stel uw vragen.

Lid worden hoeft natuurlijk niet, vele verzamelaars van bankbiljetten (liever gezegd papiergeld) bouwen een mooie collectie op zonder ooit naar een beurs te zijn geweest, een boek over hun hobby te hebben gelezen of lid te zijn van een vereniging. Ze betalen voor biljetten wat zij er zelf voor over hebben en klaar. Het lidmaatschap van een vereniging zorgt ervoor dat gemakkelijker contact kan worden gelegd met andere papiergeldverzamelaars. Misschien zelfs met een specia list van de biljetten die u zo leuk vindt. Misschien heeft u erg veel informatie over het specialisme dat u verzamelt en wilt die informatie delen met gelijkgestemden. Onze ervaring leert dat wanneer je informatie geeft, er ook heel vaak informatie terug komt.

In Europa is niet iedereen zich bewust dat de geschiede nis van een gezamenlijke munt niet in 1999 bij het verdrag van Maastricht in de wereld gebracht is. Al eerder in Europa, maar gestrand, werd een poging ondernomen.

Maar eind 50-er jaren in West Afrika zijn een aantal landen een gezamenlijke munt begonnen. Vele van de originele landen zijn nog steeds betrokken. Deze prach tige afbeelding is van een biljet, in opdracht van Ivoorkust gedrukt. Herkenbaar aan de letter A na het serienummer.

Doel en prinicpes

Het doel van de vereniging is verzamelaars van papiergeld bijeen te brengen, informatie te verstrekken over onze hobby en beurzen voor eigen leden te verzorgen.

Eigenlijk heeft de vereniging maar twee principes: serieus verzamelen en eerlijk handelen. Van het eerste beginsel mag wel worden afgeweken (ook "kleine" gelegenheids verzamelaars zijn welkom), maar het tweede is ons heilig.

Onze experts zien erop toe dat zowel de commerciële handelaar als de gelegenheidsverkoper de internationale spelregels respecteert: geen vervalsingen bewust voor echt aanbieden, geen biljetten verkopen waarmee gesjoe meld is.

"’t Watermerk"

Behalve een eigen beurs en een lijst met andere verza melaars geeft de vereniging een aantal maal per jaar een geweldig clubblad uit, toepasselijk 't Watermerk ge noemd. In dit blad staan artikelen ingebracht door leden, of door onze redacteur bij elkaar gezocht. Hierin vindt u actueel nieuws op zeer diverse verzamelgebieden binnen het thema papiergeld, maar ook informatie over biljetten van tientallen of zelfs enkele honderden jaren oud!

Waar zijn de beurzen, veilingen etc.

Alle informatie hierover vindt u in ‘t Watermerk.

Als lid van de vereniging kunt u gratis een "Watermerkje" plaatsen; een aanprijzing van dubbelen of juist een oproep plaatsen van wat u zoekt. Vervolg op pagina 2...

De echte variantenverzamelaar zal alle verschillende handtekeningen en landenletters bijeen willen hebben. U begrijpt dat een echt ongevouwen Afrikaans biljet uit de jaren 50 vrijwel onmogelijk is, omdat de biljetten daar iets langer circuleren dan bij ons. Bovendien zijn er minder kapitaalkrachtige burgers om de biljetten gedu rende vele lange jaren in een plastic album en kluis op te bergen...

Pagina 1

Informatie IBNS Nederland

De leden contact lijst

Binnen de vereniging circuleert een lijst van leden die hebben aangegeven dat ze op de lijst willen, met ieders verzamelgebied(en). Via deze lijst worden contacten gelegd om informatie en biljetten te wisselen. Soms via ruilen, soms via kopen, altijd tot tevredenheid van beide partijen.

Speciaalbeurzen papiergeld

De Nederlandse Vereniging van Papiergeldverzamelaars organiseert jaarlijks eigen speciaalbeurzen voor papier geld en alles wat daar bij hoort. Zo is er een handelaar die zelfs stropdassen met afbeeldingen van papiergeld verkoopt, maar de meeste tafelhouders op de beurzen verkopen Nederlandse, Wereld of andere speciale biljet ten. Op de beurs is het gebruikelijk een beurskorting te krijgen. Dat ligt meestal tussen de 5 en 10 procent, af hankelijk van het bedrag van de aanschaf. Ook voor verzamelaars onder de leden is er de mogelijkheid een tafel te reserveren om de dubbelen aan te bieden aan andere leden.

Behalve de eigen beurs is een van onze leden de organi sator van de grootste beurs ter wereld "Papermoney bonds & Share Maastricht", nu al meer dan 25 jaar achter elkaar een groot succes met honderden bezoekers en handelaren uit de hele wereld.

Het voordeel van speciaalbeurzen voor papiergeld, is dat het verzamelgebied niet ondersneeuwt bij handelaren die meer met munten en of postzegels verdienen.

Nieuwsbrieven

We informeren u ook over verenigingszaken. Omdat we gemerkt hebben dat vele leden 't Watermerk als verza melobject op zich bewaren en we het een meer tijdloos karakter willen geven, nemen we daarin geen verslagen, begrotingen en jaarrekeningen op, maar die plaatsen we in de nieuwsbrieven. De nieuwsbrieven gebruiken we ook om speciale activiteiten van de vereniging aan te kondi gen, wanneer die zich voordoen.

Website, Facebook, e-mail.

De website van de Nederlandse Vereniging van Papier geldverzamelaars is www.ibns.nl. Op de website vindt u de belangrijke gegevens die u wilt zien, zoals websites van onze leden, diverse handelaren, veilinghuizen, drukkerijen, nationale en internationale banken. Actuele beursinformatie, zoals route naar de beurs, maar ook statuten, huishoudelijke- en beursregels. Onze facebook pagina kunt u "liken" en "volgen" via facebook.com/bank biljetten. Ons centrale contactpunt voor al uw vragen, reacties, opmerkingen, bijdragen, etc. etc. kunt u kwijt op e-mail: [email protected].

De kosten.

Het lidmaatschap, inclusief gratis toegang tot IBNS beurzen, inclusief opname op de lijst met verzamelaars, inclusief toezending van het volledig in kleur gedrukte verenigingsblad 't Watermerk.

Vervolg op pagina 4...

Soms bestaat papiergeld uit een getypt briefje, gestencild met een stempel en een handtekening...

Nederlands of Frans? Na de bestorming van de Bastille kroonde Napoleon zich tot Keizer van Frankrijk. Zijn ex pansie drift reikte tot en met Nederland. De Napoleonti sche troepen brachten ook het waardeloze papier mee, waarmee weinig tot niets kon worden gekocht. En op straffe van de dood heeft iemand het toch in zijn (ja we geven het toe, vervalsers zijn 99% mannelijk) hoofd gehaald om dit biljet na te maken. De kwaliteit van de kopie is fantastisch. Deze vervalsing is meer dan 215 jaar oud.

Sommige biljetten zijn vanuit politiek geografisch-histo risch perspectief interessant. Zo is dit biljet bijvoorbeeld gedrukt voor het land "Oostenrijk-Hongarije" meer dan 100 jaar geleden. Na de eerste wereldoorlog zijn deze gebieden weer uit elkaar gehaald.

Voor sommige verzamelaars die biljetten van ALLE LAN DEN verzamelen, zijn dergelijke landen zeer interessant, ze bestaan immers niet meer. Maar daar zijn er nog veel meer van!

Zelfs eurobiljetten wor den op grote schaal verzameld, en u kunt het zo gek maken als u wilt. Elke drukker heeft een kenmerk op de bil jetten gezet en elk op drachtgevend EU land zijn eigen letter voor het serienummer. Alle varianten bij elkaar, is al gauw een flink fortuin!

Pagina 2

Informatie IBNS Nederland

Oorlogen zorgen over het algemeen voor veel bijzondere uitgiften. Zo ook in het Nederlandse Papiergeldverzame len. Zo is er in bijna elke gemeente en alle noordelijke provincies gedurende enkele dagen aan het begin van de tweede wereldoorlog papieren noodgeld uitgegeven, om het tekort op te vangen dat ontstond door de invallende oorlog en bijbehorende kleingeldschaarste. Maar ook het einde van de tweede wereldoorlog bracht een bijzondere situatie. Er is in 1945 direct een geslaagde poging gedaan van het zwarte geld af te komen dat in de oorlog vergaard was. Zelfs biljetten zover teruggaand als 1920 werden ongeldig verklaard en afgestempeld met wel 22 verschil lende stempels. Toen in september 1945 het oude geld ongeldig verklaard werd, lagen er al nieuwe biljetten van 1 en 2,5 gulden klaar, gedateerd 18 mei 1945. Ook was het voor Nederlanders verboden het Nederlandse geld buiten de landsgrenzen te gebruiken. Het troepenvervoer richting Nieuw Guinea en Nederlandsch Indie moest dus van speciaal papiergeld worden voorzien. Maar ook de Nederlandse militairen die in het Duitsland van 1954 op oefening gingen, hadden geld nodig om in de kantine hun behoefte te voorzien.

Onderstaand biljet werd in het Revolutionaire Frankrijk van vlak na de bestorming van de Bastille in 1789 ge maakt. Nadat aan het begin van de 18e eeuw (1718-1721) de Schot John Law er in Frankrijk bijna persoonlijk voor had gezorgd dat papiergeld zijn intrede deed, als vorm van tegoed op papier, werd dit experiment bijna een eeuw later nog eens dunnetjes over gedaan. Zoals het in de financiële sector nu ruim 200 jaar later weer mis lijkt te gaan, was het in 1792-1795 kennelijk in iemands hoofd opgekomen om stukken land (Territorial) te beloven (Promesse) tegen een papieren vergoeding. Om op deze manier geld onder de mensen te krijgen. U begrijpt aan mijn toon dat dit geen succes was. Saillant detail hierbij is dat er zoveel promessen werden gedrukt dat de totale oppervlakte van de gehele aardbol meer dan 40 x op papier is weggegeven!

Pagina 3

Informatie IBNS Nederland

Vragen?

Heeft u nu nog vragen die niet beantwoord zijn? Bent u geïnteresseerd om lid te worden? Of wilt u liever eerst een proef-exemplaar van 't Watermerk ontvangen?

Neem contact op met een van de contactpersonen van de vereniging via mail [email protected]!

Tot later!

Wij zien u daarna graag op een van onze beurzen om een praatje te maken over de hobby en de voor iedereen zo belangrijke kennis van alle verzamelaars met u te delen.

Het bestuur van IBNS Nederland. mail: [email protected]

Drukkerij Bradbury and Wilkinson drukte in 1949 de 10 Gulden voor Nederland. Omdat deze drukkerij ook voor beelden nodig had om aan andere geld uitgevende instan ties te kunnen laten zien, is een groot gedeelte van de keerzijde van de 10 Gulden uit Nederland in vele tiental len kleurproeven uitgevoerd. Deze voorbeeldjes zijn onder verzamelaars van Nederlands papiergeld zeer gewild.

Verzamelaars van Nederlands papiergeld blijken zich vaak niet te beperken tot de landsgrenzen, maar verza melen er ook Antillen, Nederlands Indië en Suriname bij.

Deze (voormalige) koloniën hebben een enorme verschei denheid aan papiergeld geproduceerd, die elk een gespe cialiseerde verzamelaar vele decennia zoet kan houden.

Sommige verzamelaars is het om de grafische voorstelling te doen, anderen verzamelen Zuidamerikaanse of Argen tijnse biljetten. Weer andere verzamelaars hebben poli tiek als thema in hun voorzameling. Bovenstaande afbeel ding is de keerzijde van een 10 Pesos uitgegeven tussen 1942 en 1954 in Argentinië.

Pagina 4