146-014-AW BAR Nieuwsbrief Nr3.indd

Download Report

Transcript 146-014-AW BAR Nieuwsbrief Nr3.indd

Column Pierre van Kooten

Sociale media en overlijden

Velen van ons zijn anno 2014 actief op verschillende sociale media. Wij communiceren via Facebook, Twitter, LinkedIn en talloze andere sociale netwerken. Maar wat gebeurt er met deze online accounts wanneer een dierbare komt te overlijden? Is het gemakkelijk om een account op te zeggen? Barbara Uitvaartverzorging geeft advies.

Een profi el verwijderen

Wanneer u niet wilt dat nabestaanden geconfronteerd worden met een account van de overledene, kunt u het account verwijderen. Misschien heeft u inloggegevens van de overledene, dan kunt u het account zelf verwijderen. Maar waarschijnlijk heeft u deze inloggegevens niet, en hoe dan verder? Via de meeste sociale netwerken is het gelukkig mogelijk op verzoek het account te laten verwijderen. U moet bij het verzoek dan een offi cieel document, bijvoorbeeld de akte van overlijden, meesturen. Hiermee toont u aan dat u een direct familielid bent.

Een ‘herdenkingsstatus’

Ook is het bij een aantal sociale netwerken mogelijk een herdenkingsstatus aan te vragen. Bij Facebook bijvoorbeeld, houdt een herdenkingsstatus in dat het account blijft bestaan, maar dat alleen bestaande vrienden het account kunnen bekijken. Statusupdates en contactinformatie over de overledene worden door Facebook weggehaald. Men ontvangt geen meldingen meer via het account van de overledene.

Niets doen

Wij raden u aan om goed na te denken wat u doet met het account van de overledene. Doet u niets, dan blijft het account bestaan en blijven vrienden binnen het sociale netwerk meldingen ontvangen. Het is voor de meeste mensen erg confronterend als ze opeens een melding krijgen om de overledene te feliciteren met zijn of haar verjaardag. Een herdenkingsstatus aanvragen of het profi el verwijderen is daarom volgens ons erg belangrijk.

Uw eigen social media testament

Ook over uw eigen digitale nalatenschap kunt u nadenken. Zo is het inmiddels mogelijk een social media testament in te vullen. U kunt zelf bedenken wat er moet gebeuren met uw accounts op het internet, zodat uw nabestaanden daar geen moeilijke keuzes over hoeven te maken na uw overlijden.

Pierre van Kooten

Colofon

Redactie: Barbara uitvaartverzorging Eindredactie: P.J.M. van Kooten Egginklaan 51, 3527 XP Utrecht T: 030 296 66 66 F: 030 293 01 49 [email protected]

www.barbarauitvaart.nl

Agenda

Voorjaar 2014

19 april, 19:30,

Barbara Utrecht Muzikaal optreden Marsmelody

4 mei, 19:30,

Barbara Utrecht Dodenherdenking Transwijk, zang Astrid van Helden.

7 mei, 19:30,

Barbara Utrecht Bloemschikken

28 mei, 19:30,

Barbara Vleuten Lezing sociale media na overlijden, verzorgd door Point & Click

29 mei, 09:00/17:00,

Amsterdamsestraatweg Utrecht Braderie

Meer weten? Kom op 28 mei naar de speciale lezing!

Woensdag 28 mei, vanaf 19.30 uur tot 21.00 uur geeft POINT&CLICK een lezing over sociale media na overlijden in onze vestiging te Vleuten (Nieuwe Vaart 5).

U kunt gratis deelnemen en u laten informeren. Daarnaast is er tijd voor het beantwoorden van uw persoonlijke vragen. Voor meer informatie over deze lezing, kunt u contact opnemen met POINT&CLICK, via [email protected]. Barbara op Twitter: barbarauitvaart Barbara op Facebook: barbara.uitvaartverzorging

Omdat ieder persoon bijzonder is....

146-014-AW BAR Nieuwsbrief Nr3.indd 1-2

Bevlogen nieuws

verzorgd door Barbara uitvaartverzorging

Warm welkom voor de nieuwe burgemeester

In dit nummer:

Warm welkom voor de nieuwe burgemeester

Even voorstellen...

Willem de Groot

Jubilarissen in ‘t zonnetje

Sint Barbara, beschermheilige met diepgang

Column: Sociale media & overlijden

“Utrecht is de stad van mijn dromen. Ik bied de stad mijn schouder aan in tijden van vreugde en in tijden van verdriet. Ik wil de stad weer leren kennen tot in de haarvaten.”

Zondag 12 januari bracht Jan van Zanen, de nieuwe burgemeester van Utrecht, een bezoek aan verzorgingshuis Parc Transwijk en aan Barbara Uitvaartverzorging. activiteiten in de wijk). Bij de rondleiding gaf Jan van Zanen aan i.v.m. een uitvaart wel eens eerder bij Barbara te zijn geweest en het allemaal toch wel een beetje “eng” te vinden. Doel van het bezoek was het kennismaken met organisaties uit de wijk Transwijk, die als streven hebben jong en oud met elkaar te verbinden. Daarbij kan worden gedacht aan het Oranjecomité, het wijkbureau, de wijkraad en de activiteitencommissie. Na een rondleiding in het verzorgingshuis Parc Transwijk door de bestuurder van Vecht en IJssel, de heer Wim Nicolaas, vertrok de heer van Zanen met de buurtbus naar Barbara Uitvaartverzorging. Pierre van Kooten, directeur van Barbara, leidde hem rond in het uitvaartcentrum en heeft hem verteld dat Barbara uiteraard in eerste instantie een uitvaartcentrum is, maar dat er ook regelmatig concerten voor de wijk plaatsvinden en dat Barbara sponsor van de buurtbus is (waardoor ouderen met een laag inkomen toch kunnen deelnemen aan Bij zijn installatie werd de nieuwe burgemeester als volgt getypeerd: “Je bent een verbinder, een mensenmens, die overweg kan met alle lagen van de bevolking. Je benadert iedereen op dezelfde manier”. Uiteindelijk werd burgemeester Van Zanen nog wel geattendeerd op zijn geduldigheid, voordat hij eindelijk de gelofte mocht afl eggen. Dit zagen we allemaal terug bij zijn prettige bezoek aan Barbara. Hij sprak met medewerkers van Barbara, buurtgenoten en leden van de wijkraad, waaruit eveneens zijn toegankelijkheid bleek. Erg leuk was zijn reactie in de vorm van bijgaand schrijven van 10 februari jongstleden, in zijn eigen onnavolgbare handschrift!

Bevlogen nieuws is een periodieke uitgave van Barbara uitvaartverzorging

www.barbarauitvaart.nl

20/03/14 11:21

Even voorstellen:

Chauffeur/verzorger bij Barbara Willem de Groot

Willem de Groot is vanaf 1978 werkzaam in de uitvaartbranche. Als chauffeur/verzorger neemt hij al 20 jaar een belangrijke plek in bij Barbara Uitvaartverzorging. Hij wordt daarbij steeds aangestuurd door één van de uitvaartleiders. Willem vertelt: Verleden

“Ik heb de lagere school wel afgerond, maar door een hersenvliesontsteking heb ik daar erg lang over gedaan. Ik was 14 toen ik van de lagere school af ging. Daarna wilde ik meteen gaan werken. Zo ben ik onder andere vrachtwagenchauffeur geweest en heb ik een lange tijd in de horeca gewerkt. In de horeca werkte ik op zeer onregelmatige tijden. Daar had ik geen zin meer in toen ik kinderen kreeg. Ik heb kennis gemaakt met mijn huidige vak door mijn schoonvader, die een eigen begrafenisonderneming had in Maarssen. Ik had toen ik een jaar of 26 was, genoeg tijd om hem te assisteren bij zijn werkzaamheden in het uitvaartwezen. Hij had een eenmans bedrijf, dus helaas had hij geen plaats om mij vast in dienst te nemen. Gelukkig zag ik een vacature voor een oproepkracht als chauffeur/ verzorger bij Barbara Uitvaartverzorging in de krant. Ik heb daar meteen op gereageerd en kreeg de baan. Dat was in 1994. Na drie jaar kreeg ik een vast contract. Sindsdien ben ik hier werkzaam. Ik werk al 20 jaar bij Barbara, maar ik ga nog elke dag met veel plezier naar mijn werk.“

Heden

“Ik ben chauffeur/verzorger bij Barbara. Dat houdt in dat ik de overledene naar de plek van opbaring breng en dat ik de overledene was en verschoon. Dit doe ik vaak samen met Richard. Daarnaast zorg ik ervoor dat de uitvaartleiders alles krijgen wat ze nodig hebben. Ik regel de chauffeurs, de dragers en ander personeel. Ik deel de ritten in en plan wie, wanneer, waar moet zijn. Ik organiseer eigenlijk het hele logistieke gebeuren rond een uitvaart. Als we meerdere uitvaarten op een dag hebben, zorg ik dat alles goed op elkaar aansluit.” “Ik vind het ontzettend leuk om te doen, want het is telkens weer een uitdaging. Je weet ’s ochtends nooit wat er op je pad komt. Soms hebben we een hele drukke dag en komt er ook nog iets tussendoor. Dan is het een kick voor mij als ik ervoor kan zorgen dat alles precies in elkaar valt. Het maakt mijn werk erg afwisselend. Dat is een van de leukste dingen aan dit beroep.” “Als chauffeur/verzorger moet je wel stressbestendig zijn. Er is veel te regelen en daar moet je niet van in paniek raken. Ik kan van mezelf wel zeggen dat ik stressbestendig ben. Ik vind het zelfs leuk als het heel druk is. Je moet dit beroep ook niet kiezen als je nachtenlang wakker ligt van emotionele gebeurtenissen. Natuurlijk zijn er altijd dingen die je mee naar huis neemt, we zijn niet van beton. Maar je moet het ook los kunnen laten. Gelukkig heb ik dat door alle jaren werkervaring in de uitvaartbranche kunnen leren.”

Toekomst

“Ik ben nu bijna 60 en hoop dit te kunnen blijven doen tot ik met pensioen ga. Het is mijn wens om hier, bij Barbara, de periode vol te maken. Ik zou wel graag wat cursussen doen die binnen het vakgebied liggen. In ons vak komen er natuurlijk steeds vernieuwingen en die volgen we op de voet. Dat vind ik interessant en ik hoop dat ik dat in de toekomst mag blijven doen. Ik zit al 30 jaar in dit vak en het verveelt geen dag. Ik zou niet weten wat voor werk ik anders zou moeten doen. Het is een mooie baan.”

“Het is een mooie baan!” Willem de Groot

12 1 / & 25 JAAR 2

Jubilarissen in het zonnetje 12,5 en 25 jaar in dienst!

Afgelopen maand was uitvaartleider Ronald van Overbeek 12,5 jaar in dienst bij Barbara Uitvaartverzorging. Uitvaartleider Henry Dijkhof was in december 2013 al 25 jaar werkzaam voor Barbara. Het team van Barbara Uitvaartverzorging wil Ronald en Henry graag van harte feliciteren en hen bedanken voor hun fantastische inzet al deze jaren! Een van de twee jubilarissen: Ronald van Overbeek.

146-014-AW BAR Nieuwsbrief Nr3.indd 3-4 Echtheidscertifi caat uit naam van de Paus bij het heilige relikwie van Sint Barbara.

Sint Barbara: beschermheilige met diepgang

Misschien heeft u het uzelf wel eens afgevraagd: waarom heeft Barbara Uitvaartverzorging gekozen voor de naam Barbara? Waar komt die naam vandaan en wat is de betekenis erachter? Wij geven u graag een stukje achtergrondinformatie.

Wie is Sint Barbara?

Barbara is een christelijke heilige. Ze moet een schoonheid met een scherp verstand zijn geweest en zou gewoond hebben in Klein-Azië. Haar heidense vader, Dioscurus, wilde haar vrijwaren van de vele jongemannen die om haar hand vroegen. Hij sloot haar daarom op in een toren. Daarnaast liet hij speciaal voor zijn dochter een badhuis bouwen, zodat Barbara geen gebruik hoefde te maken van de openbare baden. Het badhuis had twee ramen, maar op verzoek van Barbara werden dat er drie. Zij had zich namelijk in het geheim tot het Christendom bekeerd en zij wilde graag, door middel van de drie ramen, de Drievuldigheid eren. Toen haar vader hier achter kwam, vermoordde hij haar. Zelf overleed hij vrijwel meteen daarna, omdat hij getroffen werd door de bliksem. Het jaar van Barbara’s dood is niet bekend. Zowel 206 als 235 worden genoemd.

Herdenking

Barbara wordt op 4 december herdacht, maar werd in 1969 van de offi ciële kalender verwijderd: er bestond te veel onduidelijkheid over haar leven. Lang duurde de afwezigheid van Barbara niet. Toen bleek dat haar beschermelingen haar niet konden vergeten, werd de Barbaraverering in 1972 in het Duitstalige gebied opnieuw op de kalender gezet. In 2001 ging de katholieke kerk overstag en werd zij opnieuw als martelares erkend.

Symboliek

De belangrijkste reden om de Heilige Barbara aan te roepen, is haar bescherming tegen de onverwachte dood. Die eigenschap wordt aan haar toegeschreven vanwege haar overlijden op jonge leeftijd en het vermogen haar vader te laten treffen door de bliksem. De hulp van Barbara kan worden ingeroepen voor een vredig overlijden.

Beschermheilige in Nederland

Rond 1900 werd Barbara de beschermheilige van de Limburgse mijnwerkers. Het slot van een Duits gebed, dat kinderen zongen wanneer hun vaders ondergronds aan het werk waren, luidt (vrij vertaald) als volgt: Nu u meer weet over Sint Barbara, en de oorsprong en symboliek van deze beschermheilige, begrijpt u vast waarom wij haar naam aan ons uitvaartcentrum wilden verbinden. Tot op heden zijn wij zeer trots op onze naam. Net als Sint Barbara, zijn wij er voor u.

“Sint Barbara, wees bij dag en bij nacht, met mijn vader in de schacht! Sta hem bij in al zijn nood, behoed hem voor een plots’linge dood!”.

In Zuid-Limburg bestond zelfs het feest van Sint Barbara, één van de belangrijkste feestdagen van het jaar en lange tijd een vrije dag. Met de mijnsluiting in Limburg kwam daar een einde aan. Maar nog steeds wordt om de bescherming van Barbara gevraagd bij de aanleg van tunnels. Bij de bouw van de Westerschelde tunnel en de aanleg van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn werd de zegen van de Heilige Barbara aangeroepen. Heilig relikwie van Sint Barbara, aan Barbara Uitvaartverzorging geschonken door de Rooms Katholieke kerk. 20/03/14 11:21