BC 14-12-04 4.2 BC 14-015 Openbare geestelijke gezondheidszorg

Download Report

Transcript BC 14-12-04 4.2 BC 14-015 Openbare geestelijke gezondheidszorg

BC 4 december 2014

Agendapunt 4.2 Aan: Bestuurscommissie Midden-Nederland Van: Secretaris / afdelingsmanager APG Betreft: Datum:

BC 14-015

Uitvoering Openbare Geestelijke Gezondheidszorg 19 november 2014 Onder het team OGGZ zijn een aantal functies (WMO) ondergebracht die worden uitgevoerd voor gemeenten van regio Utrecht uitgezonderd gemeente Utrecht, uiteraard in nauw contact met gemeenten en ketenpartners.

Meldpunt Zorg en Overlast (regio midden Nederland) Voor wie?

Bij het Meldpunt Zorg en Overlast worden mensen gemeld die zorgen voor overlast of waarover zorg bestaat. Het Meldpunt Zorg en Overlast is opgezet als vangnet voor de meest kwetsbare burgers: mensen met complexe, meervoudige problematiek. Gedacht kan worden aan mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek en/of een (lichte) verstandelijke beperking, maar ook aan mensen die vereenzamen, mensen die zichzelf of hun omgeving vervuilen, daklozen, mensen met ‘stil leed’ en mensen die door onvoldoende zelfredzaamheid in de problemen komen met bijvoorbeeld financiën of huisvesting. De groep burgers voor wie het Meldpunt is bedoeld, zijn mensen die zelf niet om hulp vragen, maar over wie anderen (familie, buren, instanties enzovoort) zich zorgen maken of mensen die ernstige overlast veroorzaken in de omgeving. Het is een heterogene groep. Melding kan gedaan worden door woningcorporaties, politie en andere organisaties maar ook door familie of buren.

Wat doet het meldpunt?

Via het meldpunt word contact gezocht met gemeld persoon, deze wordt vervolgens begeleid naar passende zorg, waarbij daar waar mogelijk samen wordt opgetrokken met sociale wijkteams.

Betrokken gemeenten?

Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Woerden, Wijk bij Duurstede en Zeist.

Cijfers t/m 3

de

Kwartaal 2014

Van 1 januari tot 1 september 2014 zijn er 448 meldingen en consulten ontvangen bij het Meldpunt Zorg & Overlast. (op 1-10 514 meldingen en consulten) Verwachting 2014 : 672 meldingen en consulten Totaal aantal meldingen 2013: 756 meldingen en consulten. Betekent: +/- 85 meldingen minder in 2014 t.o.v. 2013. 1

Aandachtspunten: Gemeente Woerden stopt volgend jaar met het Meldpunt. Dit zal ook invloed hebben op het aantal meldingen in 2015. Gemeente Ronde Venen heeft aangegeven het Meldpunt opgenomen te willen zien in de gemeenschappelijke regeling. Gemeente De Bilt moet nog beslissen over deelname 2015.

Casusoverleg / Meldpunt bijzondere zorg en overlast (MBZO) Voor wie?

Zie Meldpunt Zorg en Overlast regio Midden Nederland

Wat doet het casusoverleg /meldpunt?

Zie MZ&O regio Midden Nederland + casusoverleg Van belang bij werkwijze van de meldpunten en het casusoverleg is de uitwisseling en bundeling van expertise, waardoor adequaat kan worden doorgeleid naar best passende zorg.

Betrokken gemeenten:

Baarn, Bunschoten, Leusden en Soest.

Cijfers t/m 3de Kwartaal 2014

In 2014 (jan.2014 tot april 2014) is er 2 x woonzorg-overleg Baarn geweest, 2x vangnetoverleg Soest en 1x sociaal platform Leusden. Totaal 7 meldingen Deze overleggen zijn opgegaan in MBZO van de vier gezamenlijke gemeenten. Vanaf start in april tot 1 oktober 2014; eenmaal per 6 weken MBZ&O; tot 1-10-2014 5 keer. Soest; 15 meldingen Baarn; 11 meldingen Bunschoten 4 meldingen Leusden 8 meldingen Totaal; 38 meldingen

Woon Hygiënische Problematiek Voor wie?

Het komt voor dat mensen hun woning vervuilen of last hebben van extreme verzameldrang. De omwonenden hebben last van de stank, ongedierte en dergelijke. Vaak zijn deze mensen nog niet in contact met hulpverlening en willen ze (in eerste instantie) niet geholpen worden. Melding kan gedaan worden door woningcorporaties, politie en andere organisaties maar ook door inwoners, bijvoorbeeld buren.

Wat doet de GGDrU?

Na een melding onderzoekt de GGD hoe de betrokkene en de woning er aan toe is. Samen met de bewoner bekijkt de GGD hoe de situatie opgelost kan worden en zet dit in gang vanuit een coördinerende rol.

Betrokken gemeenten:

alle gemeenten regio Utrecht uitgezonderd Utrecht stad.

Cijfers t/m 3de Kwartaal 2014

Aantal WHP trajecten 2014 tot 1-9-2014: 72 Verwacht aantal 2014: 108 2

Trajecten Voorkomen huisuitzetting (VIA-trajecten) Voor wie en waarom?

De GGD voert in nauwe samenwerking met verschillende dienst- en hulpverleningsinstanties het zogenaamde tweede kansbeleid uit. Doel is om huisuitzettingen van huurders, waarbij sprake is van huurachterstand en/of overlast te voorkomen. Bij de huurder moet sprake zijn van meervoudige problematiek. Het gaat in veel gevallen om een combinatie van problemen op het gebied van verslaving, psychiatrie, financiën, vervuiling, verwaarlozing en overlast. De GGD heeft met alle betrokken partijen afspraken gemaakt om problemen bij huurders vroegtijdig te signaleren en huisuitzettingen zo veel mogelijk te voorkomen.

Betrokken gemeenten: Amersfoort, Leusden, Vianen en Soest. Cijfers t/m 3de Kwartaal 2014

Amersfoort (tot 22-9-2014): 72 meldingen; 30 daarvan zijn daadwerkelijk een Via-traject geworden. Resultaatafspraak 2014 : 90 nieuwe meldingen op jaarbasis. Verwachtingen 2015: GGD rU is met gemeente Amersfoort en woningcorporaties in overleg over nieuwe (prijs-) afspraken. Soest (tot 01-10-2014): 9 meldingen ViA waarvan er 6 een intake hebben gehad en een traject zijn geworden; 3 zijn afgewezen door corporatie. Wordt per traject verrekend Leusden: (tot 01-10-2014): 1, wordt per traject verrekend. Vianen: (tot 01-10-2014): In 2014 zijn geen nieuwe aanmeldingen geweest. 1 traject loopt

Casusoverleg in Amersfoort, Veenendaal en Zeist, Voor wie?

Voor deze overleg worden mensen gemeld die om wat voor reden zorg mijden of niet de juiste zorg ontvangen. De meeste meldingen worden gedaan door hulpverleners, politie en woningcorporaties, maar ook door burgers/familie. Het casusoverleg organiseert hulp voor mensen met meervoudige problematiek waar hulpverleners of burgers zich zorgen over maken. Het gaat vaak om hulp voor mensen met problemen op het gebied van wonen, schulden, vervuiling, overlast, vereenzaming, verslaving en/of psychosociale problemen. Tijdens het overleg wordt met verschillende hulpverleners een plan van aanpak opgesteld, ter voorkoming van escalaties of problemen.

Wat doet de GGDrU ?

Bij de GGDrU komen de meldingen binnen, de GGDrU coördineert en faciliteert de overleggen en regelt via het overleg dat de gemelde persoon toe geleid wordt naar de juiste zorg. Daar waar mogelijk samen wordt opgetrokken met sociale wijkteams.

Cijfers t/m 3de Kwartaal 2014

Casusoverleg OGGZ Amersfoort, eenmaal per maand; tot 1-10-2014 dus 9 x Betreft 36 meldingen Vangnet Overleg Veenendaal, eenmaal per 6 weken; tot 1-10-2014 betreft 14 meldingen 3

Voor volgend jaar heeft gemeente Veenendaal aangegeven te stoppen met dit overleg. Middelen GGD worden anders ingezet t.b.v. ontwikkelingen vangnet functie binnen Veenendaal in ieder geval voor 2015 en zo nodig langer. Casusoverleg Zeist (tot 01-10-2014) Betreft +/- 14 meldingen Casusoverleg Zeist verschilt van de overige casusoverleggen. Hierbij is de cliënt zoveel als mogelijk betrokken tijdens het overleg.

Beleid Huiselijk Geweld

Huiselijk geweld: Conform subsidietoekenning wordt uitvoering gegeven aan (12 uur) coördinatie/beleid huiselijk geweld in voor regio Eemland.

Overig

In het kader van de herijking van het Meldpunt en in het kader van beleidsadvisering en doorontwikkeling OGGZ taken is met diverse gemeenten gesproken. Dit betreft in ieder geval bijna alle gemeenten aangesloten bij het Meldpunt, de gemeenten waar casusoverleggen gehouden worden waarbij GGD betrokken is en gemeenten die ViA trajecten afnemen. 4