Download - Landschapsbeheer Zeeland

Download Report

Transcript Download - Landschapsbeheer Zeeland

Kaart ROUTE

kp. 33 Be eth ov en la an kp. 44 Bomentuin Emergis Bramley’s Seedling boomgaard ADRZ Revant Lindenhof tuin kp. 43 kp. 43H

Wandelen door boogerd en boomtuin

© ontwerp: www.studionilsson.nl

Door Boogerd en Boomtuin

Wandeling rond de zorginstellingen ADRZ, Emergis en Revant en grenzend aan de woonwijken Oostmolenpark en Overzuid.

Wandelnetwerk

Wandelen is onze tweede natuur, zodra we kunnen, staan we op en gaan we lopen. Eerst langs de box en later voor ons dagelijkse ommetje met de hond of een stevige wandeling voor onze “gezonde beweging” of zo maar omdat het lekker is. Lekker lopen dichtbij huis, in de natuur, liefst over groene paden. Door vele vrijwilligers wordt in ons land al jaren hard gewerkt om een wandelnetwerk tot stand te brengen. In Zeeland wordt dat gedaan door Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Hierbij worden bestaande oude kerkenpaden, personeelspaden, ommetjes om de dorpen of langere wandel routes met elkaar verbonden.

Zuid-Ambt Kloetinge

In Kloetinge, preciezer in het Zuid-Ambt van de Ambtsheer lijkheid Kloetinge, liggen drie instellingen voor gezond heidszorg, Emergis voor geestelijke gezondheidszorg, Revant voor revalidatie en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Van oorsprong is dit een gebied met akkerbouw- en fruitteelt. SLZ heeft over de terreinen van de gezondheidszorginstel lingen een wandeling uitgezet. Deze wandeling sluit in diverse richtingen aan op het Zeeuwse wandelnetwerk. Het netwerk herkent u aan de bekende groen/gele pijlen.

Emergis

De naam Emergis heeft te maken met de Zeeuwse wapenspreuk Luctor et Emergo. Ik worstel en kom boven. Emergis betekent letterlijk ‘jij komt boven’. Mensen helpen problemen te boven te komen, daar staat het centrum voor geestelijke gezondheidszorg voor.

Boogerd

Het terrein van het huidige Emergis bestond eerder uit fruitboom gaarden. Eén boogerd is behouden gebleven en al meer dan 100 jaar oud. In deze boogerd staan appelbomen van het oud Engelse appelras, Bramley’s Seedling, dat hier als struikgroei is aangep land. De terreinbeheerders koesteren dit “fruitteeltmonument” zodat we er nu nog steeds van kunnen genieten. Ook staan er nog oude notenbomen op het terrein.

Bij de inrichting van het terrein is deels de verkaveling gevolgd van de oude watergangen en akkers. Kunt u er iets van terugvinden?

Revant

De naam Revant bestaat uit twee woorden: ‘reva’ verwijst naar revalidatie en ‘ant’ (vervoeging van het Franse werkwoord: aller) naar (verder) gaan. ‘Allant’ betekent ook energie, kracht, werklust en voortvarendheid. Dat alles is nodig als je moet revalideren. De tuin bij Revant is aangelegd als therapietuin en biedt allerlei mo gelijkheden om te oefenen om op een nieuwe manier met buiten om te gaan. Na verloop van tijd kan een wandeling, al of niet in gezelschap van uw bezoek, daar onderdeel van uitmaken. Vlakbij vindt u het arboretum van het ziekenhuis en de tuin van Emergis waar u dat heerlijk kunt doen.

ADRZ

De naam Admiraal De Ruyter Ziekenhuis werd gekozen vanwege de Zeeuwse achtergrond van Michiel de Ruyter. Hij werd geboren op 24 maart 1607 als Michiel Adriaenszoon De Ruyter in Vlissingen. Al op jonge leeftijd werd hij zeevaarder en wist snel op te klimmen van scheepsjongen tot schipper. Na zijn carrière in de walvisvaart, kaapvaart en koopvaardij wordt hij gevraagd in dienst te treden bij de Admiraliteit van Zeeland.

Bomentuin

Een bomentuin of arboretum is een verzameling bomen in een park of grote tuin. Soms werden ze door rijke mensen aangelegd om te pronken. Vaak zijn ze aangelegd met een wetenschappelijk doel om kennis te vergaren over de groei en vermeerdering van de bomen. Een andere reden om een arboretum aan te planten was met het nuttige doel om vruchten of bladeren van de bomen (al of niet medicinaal) te gebruiken. Een bomentuin wordt ook aangelegd als herdenkingstuin. Dat laatste is ook het geval bij het arboretum van het ADRZ. Bij de bouw van het Oosterschelde ziekenhuis in 1987 werd op voorstel van dokter Boon, neuroloog, besloten om een geboortebos aan te leggen. Ouders wiens kind in het ziekenhuis werd geboren konden een boom planten voor hun zoon of dochter. Bij de bouw van dergelijke grote instellingen was er altijd een klein percentage van de bouwkosten beschikbaar voor een kunstwerk. Het ziekenhuis koos voor de aanleg van dit arboretum neonatum.

Als u langs de ‘s Gravenpolderseweg naar het zuiden loopt sluit uw wandeling aan op het wandelnetwerk Sporen in de Zak en op het netwerk Kapelle.

Het totale terreinbeheer van de drie instellingen is al 25 jaar in dezelfde handen: de heer Van Beveren is onder leiding van de heer Geerse terreinbeheerder. Met advies van Stichting Landschapsbe heer Zeeland beheren zij het terrein met veel inzet en zorg voor de samenhang van het totale terrein. Wandelen is voortgaan, is bewegen, is genieten van buitenlucht en groen, dat past goed bij herstellen, revalideren en er weer bovenop komen.