Schoolgids 2014 - 2015 - Krimpenerwaard College

Download Report

Transcript Schoolgids 2014 - 2015 - Krimpenerwaard College

Schoolgids 2014 - 2015

mavo havo atheneum gymnasium

Voorwoord

1

Houvast bieden, ruimte laten: samen leren!

Het Krimpenerwaard College bereidt leerlingen voor om uit te vliegen naar een vervolgstudie of naar een passende baan. Die voorbereiding duurt gemiddeld vier tot zes jaar, afhankelijk van de leerroute en de omstandig heden. In die tijd willen we een warm nest zijn, een prettige, veilige omgeving die leerlingen tegelijk houvast biedt en ruimte laat voor hun eigen groei.

Deze gids geeft onder andere informatie over hoe wij houvast bieden zien, en wat ruimte laten voor ons betekent. Over rechten, plichten en omgangs vormen. Over hoe we ons onderwijs aanpakken en hoe we buiten de leerstof bijdragen aan de vorming van leerlingen. Deze en meer informatie is overigens ook digitaal beschikbaar op www.kwcollege.nl.

Wat ons onderwijs betreft: we kunnen vrijwel altijd trots zijn op onze slagings percentages. Daarnaast zijn we trots op onze ondersteuningsstructuur met zorg voor leerlingen. Het doel ervan is elke leerling zo soepel mogelijk de gekozen leerroute tot een goed einde te laten brengen.

We hechten aan traditionele kwaliteit, maar verkennen ook voortdurend nieuwe mogelijkheden om te zien of deze kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van onze school. Zo onderzoeken we dit schooljaar op de mavo afdeling of we ons onderwijs kunnen verbeteren met de inzet van ICT.

Alle tweedejaars mavo-leerlingen zullen in dat kader veel met een laptop gaan werken. Bij positieve resultaten breiden we de proef uit naar andere afdelingen en leerjaren. Namens alle medewerkers spreek ik de verwachting uit dat we ook in het schooljaar 2014-2015 weer een prettig schoolklimaat kunnen realiseren waarin onze leerlingen en medewerkers optimaal zullen presteren.

A. Keller rector/bestuurder

2

Inhoudsopgave

1 Dit is het Krimpenerwaard College

Neutraal bijzonder onderwijs Onderwijsvisie Onderwijs- en vormingsdoelen Inrichting van het onderwijs Schoolloopbaan in vogelvlucht Lessentabel Lessentabel Tweede Fase Bevordering Bevordering klas 1 t/m 3 Bevordering klas 4-havo en 4- en 5-vwo

2 Begeleiding

Mentoraat Decanaat Faalangstreductietrainingen Hulplessen Dyslexiebegeleiding Bijspijkercursus rekenen Leerlingen helpen leerlingen Kopgroepen Samenwerking met universiteiten en hbo’s

3 Een veilig klimaat

Gedragscode Klachtenregeling Voorkoming diefstal en vandalisme

19

20 Vertrouwenspersonen 21 Vertrouwensleerlingen Jeugdverpleegkundige en schoolmaatschappelijk werkster 22 Interne Time-Out 21 23 23 23

15

15 16 16 16 16 16 17 17 17

4 Vorming, buiten de lessen

Kunst/cultuur Maatschappelijke stage Excursies en werkweken Internationalisering

25

25 26 26 26 7 8 10 11

5

5 5 6 12 12 13

5 ABC van praktische zaken

Belangrijke data Disciplinaire maatregelen Kantine Kluisjes Leerlingenadministratie Lesrooster en lestijden Lesuitval Mediatheek Schoolboeken Studiefinanciering Vakanties en vrije dagen 2014/2015 Verzekeringen Verzuim en verzuimbestrijding

6 Communicatie, overleg en inspraak

Kwaliteitszorg De medezeggenschapsraad Klankbordgroep: mening van leerlingen telt Andere overlegvormen

7 Bestuur en medewerkers

Bevoegd gezag en raad van toezicht Schoolleiding Afdelingsleiders Docenten Onderwijsondersteunend personeel

8 Een nieuw gebouw 39

39 40 40 42 45

47 29

29 29 29 29 30 30 31 31 31 32 32 32 33

35

35 36 37 37 3

De school maakt zich sterk voor een goede sfeer

Charlotte Saat

Als leerling van groep acht bezocht Charlotte een reeks van middelbare scholen. “Ik vond het spannend om naar de middelbare school te gaan en wilde een goede keuze maken. ‘Het Krimpenerwaard College heeft hoge slagingspercentages’, zei mijn vader, maar dat hebben sommige andere scholen ook. Ik wilde zelf zien waar ik zo lang zou komen zitten. Hier kreeg ik meteen het gevoel dat je ook wel eens een foutje mag maken. Daardoor voelde ik me op mijn gemak.” En nu? “Het klopt dat de leraren niet alleen letten op cijfers, maar ook op je houding, de omstandigheden en je inzet. Iedereen maakt wel eens fouten of laat het even liggen. Daar word je inderdaad niet meteen op afgerekend. Een sterk punt van het Krimpenerwaard College is, dat de school veel doet om leerlingen zich thuis te laten voelen. Als er iets is, wordt het gezien en er wordt iets aan gedaan. De begeleiding is goed. Ik denk dat mede daardoor de meeste leerlingen zich hier wel veilig voelen.” 4

1 Dit is het Krimpenerwaard College

Neutraal bijzondere school

Onze school is neutraal bijzonder. Neutraal, omdat we ons onderwijs niet baseren op een bepaalde levensbeschouwing of -overtuiging. Bijzonder, omdat de school niet valt onder het openbaar onderwijs. Het beheer is in handen van de Stichting Krimpenerwaard College.

Onderwijsvisie

We willen onze leerlingen goed voorbereiden op het vervolg (studie, beroep), ieder langs de voor hem of haar meest geëigende weg en volgens door lopende leerlijnen. Tevens willen we de leerlingen voldoende meegeven om zich te kunnen ontwikkelen tot evenwichtige persoonlijkheden en waardige en waardevolle leden van de samenleving.

We zijn ervan overtuigd dit het best te kunnen bereiken met een docent gestuurde pedagogische aanpak, onder aanbod van gevarieerde werkvormen en -wijzen, rekening houdend met verschillen in leerstijl, met optimale gebruikmaking van de mogelijkheden die ICT biedt en door nodeloze versnippering van aandacht(velden) zoveel mogelijk te vermijden.

Als gunstigste voorwaarden waaronder het onderwijs-/leerproces kan plaatsvinden zien wij een positieve en stimulerende benadering van de leer lingen, het totstandkomen van een betrokken relatie tussen medewerkers en leerlingen, het betrekken van de ouders bij de school en een voortdurende dialoog met beide groepen belanghebbenden.

Dit resulteert in het volgende motto:

Houvast bieden, ruimte laten: samen leren!

5

Onderwijs- en vormingsdoelen

Het Krimpenerwaard College stelt zich ten doel in overeenstemming met de Wet op het Voortgezet onderwijs en op basis van de statuten van de Stichting Krimpenerwaard College algemeen voortgezet en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs te verzorgen op een wijze: 1 die aansluit bij het kennispeil en de leerervaring van de schoolverlaters van het basisonderwijs met een mavo-, havo- of vwo-advies 2 die de leerlingen gelegenheid biedt zich ten volle te ontwikkelen en hen enthousiasmeert en tot prestaties uitdaagt in een positieve werksfeer en waarbij hinderlijke en negatief gedrag van leerlingen wordt gecorrigeerd 3 die de leerlingen in staat stelt een mavo-, havo- of vwo-diploma te behalen binnen de daarvoor gestelde tijd en hen hierbij voorbereid op een verantwoordelijke vervulling van taken in de samenleving 4 die de creatieve denkvaardigheden van leerlingen vergroot, waardoor vanuit een flexibele opstelling het probleemoplossend vermogen van de leerlingen toeneemt 5 die de ruimte biedt voor samenwerking, waardoor de leerlingen leren rekening te houden met elkaar en elkaar beter leren kennen 6. die de leerlingen een respectvolle houding bijbrengt ten opzichte van de eigen persoon, de ander en de omgeving en hen bewust maakt van de verscheidenheid van opvattingen en achtergronden in onze samenleving 7 die leerlingen in staat stelt sociale en culturele vaardigheden te ontwikkelen waardoor ze kunnen omgaan met verschillen 8 die leerlingen de kennis, de ontwikkeling en de leerhouding bijbrengt die voor succes in het vervolgonderwijs nodig zijn; specifieke aandacht krijgen: • de ICT-geletterdheid, waardoor leerlingen leren om te gaan met ICT-middelen en hiervan kritisch, bewust en actief gebruik te maken • het effectief en doelgericht gebruik maken van de verschillende communicatiemiddelen • het kritisch omgaan met de enorme hoeveelheid informatie die beschikbaar is in de wereld. De vormingsdoelen behalen we door: 1 docentgestuurd, degelijk en inspirerend onderwijs 2 een uitdagende en verwachtingsvolle opstelling t.o.v. de leerlingen 3 het bieden van aandacht en ondersteuning 4 het stimuleren van creatieve uitingsvormen 5 een duidelijke structuur in een veilige en vertrouwde omgeving.

De vormingsdoelen ondersteunen als geheel het primaire doel waarbij onze leerlingen met hun talenten zich kunnen ontwikkelen tot betrokken, ondernemende en nieuwsgierige participanten in de maatschappij.

6

Inrichting van het onderwijs

Onze scholengemeenschap omvat vier afdelingen: de brugklassen, mavo (vmbo-theoretische leerweg), havo en vwo. Atheneum en gymnasium vormen samen vwo. Aan het hoofd van elke afdeling staat een afdelingsleider. Elke afdelingsleider vormt samen met enkele seniordocenten een afdelings kernteam (voor e-mailadressen en telefoonnummer, zie pagina 40).

Schema onderwijsgebouw

Hoger Beroepsonderwijs

D 6-atheneum

Wetenschappelijk Onderwijs

D 6-gymnasium D

Middelbaar Beroepsonderwijs

D 4-mavo* D 5-havo D 4-havo D 5-atheneum 5-gymnasium 4-atheneum 4-gymnasium 3-mavo* 3-havo 3-atheneum 3-gymnasium 2-mavo* 2e brugklas 2-gymnasium mavo stroom mavo/havo stroom havo/vwo stroom 1e brugklas

D

diploma gebruikelijke bevordering * vmbo (theoretische leerweg)

gymnasium stroom

7

Schoolloopbaan in vogelvlucht

In de brugklassen bepalen we welke opleidingsmogelijkheid voor de leerling de beste keuze is. De leerlingbegeleiding op onze school is erop gericht leerlingen zonder omweg in die klas of afdeling te plaatsen, waar ze hun talenten het beste kunnen ontwikkelen.

In het eerste brugjaar onderscheiden we vier stromen: mavo, mavo/havo, havo/vwo en gymnasium. Mavo/havo en havo/vwo noemen we dakpanklassen. De leerlingen uit de mavo/havo-stroom verwerken ongeveer dezelfde stof als de leerlingen uit de havo/vwo- en gymnasiumstroom. De leerlingen van de gymnasiumstroom hebben als extra vak Latijn op het rooster.

De leerlingen uit de mavo/havo- en de havo/vwo-stroom worden beoordeeld op twee niveaus (mavo en havo/vwo), de andere leerlingen slechts op één niveau (mavo respectievelijk havo/vwo). Na de eerste brugklas stromen de leerlingen door naar 2-mavo, naar de tweede brugklas (havo/vwo) of naar 2-gymnasium. Leerlingen uit de havo/ vwo-stroom kunnen ook doorstromen naar de tweede brugklas gymnasium. Daarvoor volgen ze in de tweede helft van het eerste brugjaar een inhaal cursus Latijn. De tweede brugklas (havo/vwo) is de laatste dakpanklas; na het tweede leerjaar volgen ook de leerlingen uit deze klassen onderwijs op de afdeling waar hun talenten het best tot ontplooiing kunnen komen.

In 3-mavo bepalen de leerlingen welke sector zij kiezen voor hun examen jaar: Techniek, Zorg en welzijn, Economie en landbouw. Vrijwel alle toetsen voor het schoolexamen worden afgenomen in het vierde jaar; dan maken de leerlingen ook hun sectorwerkstuk. Aan het einde van 4-mavo leggen de leerlingen het landelijke centraal examen af. Leerlingen in 3-havo bereiden zich voor op de tweede fase. Al in 4-havo leggen zij de eerste toetsen af die meetellen voor hun schoolexamencijfers of maken ze opdrachten die nodig zijn om het schoolexamen af te sluiten. In 4-havo beginnen zij ook aan hun profielwerkstuk, dat ze in 5-havo afronden. Aan het einde van dat jaar leggen ze het landelijke centraal examen af. Leerlingen in 3-atheneum en 3-gymnasium bereiden zich eveneens voor op de tweede fase. Al in 4-vwo leggen leerlingen de eerste toetsen af die mee tellen voor hun schoolexamencijfers of maken ze opdrachten die nodig zijn om het schoolexamen af te sluiten. In 5-vwo beginnen de leerlingen aan hun profielwerkstuk. Dit ronden zij af in 6-vwo. Aan het einde van dat jaar leggen zij het landelijke centraal examen af. Onze school biedt in de bovenbouw havo en vwo alle profielen aan die de overheid heeft vastgesteld: Cultuur en maatschappij, Economie en maatschappij, Natuur en gezondheid en Natuur en techniek.

8 9

Lessentabel

brugklassen, mavo, onderbouw havo en vwo vak afdeling klas Nederlands Latijn Grieks Frans Duits Engels geschiedenis aardrijkskunde maatschappijleer wiskunde natuur- en scheikunde natuur- en scheikunde 1 natuur- en scheikunde 2 biologie en verzorging biologie economie beeldende vorming tekenen muziek culturele en kunstzinnige vorming techniek informatietechnologie/-kunde lichamelijke opvoeding studielessen/kwt keuzebegeleiding

brugklassen

1 2 4 [3,5]* [2]* 3 2

mavo

3 4 3 4 4 3

havo atheneum

3

gymnasium

2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 2 3 3 3 2 2 2 3 3 2 2 4 3 2 3 2 3 3 2 4 5 3 2 [1,5]* 1 2 1 3 2 [1]* 2,5 2,5 2 2 2 2 1 1 1 2 1 1 1,5 0,5 3 0,5 1,5 0,5 2 0,5 2 3 0,75 4 5 4 4 2 4 4 3 4 4 2 5 3 3 3 2,5 2 3 4 2 1,5 1 3 0,75 3 3 3 3 2,5 2 3 4 2 1,5 1 3 0,75 2,5 2 2 2 2 2 2 2 3 3 2 2 3 2 2 2 3 2 2,5 2 1 3 4 2 1 1,5 0,5 3 2 0,75 verplichte vakken niet verplichte vakken * alleen voor gymnasiumstroom 10

Lessentabel Tweede Fase

bovenbouw havo, atheneum en gymnasium vak afdeling klas Nederlands Latijn Grieks Frans Duits Engels geschiedenis aardrijkskunde maatschappijleer maatschappijwetenschappen wiskunde A wiskunde B wiskunde C wiskunde D algemene natuurwetenschappen natuur, leven en technologie natuurkunde scheikunde biologie economie management en organisatie tekenen muziek culturele en kunstzinnige vorming 1 informatica lichamelijke opvoeding [1] 4

havo

5 4 2 3 3 3 4 4 3 3 3 3 3 2 3 3 3 4 3 3 0,5 3 2 4 3 4 3 3 3 3 2,25 1 3 3 3 3 3 3 3 3 4

atheneum

5 6

gymnasium

4 5 6 3 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 1,5 2,5 3 4* 4* 3 3 2 3 2 3 4* 4* 3 3 3 3 3 2,5 3,5* 3,5* 2 2 2 2 3 1,5 2 3 0,5 3 2 3 3 3 3 1,5 3 3 3 3 3 3 4 3 3 2,5 3 3 3 3 3 3 3 3 1,5 3 4 2 1,5 1,5 3 2 3 3 3 3 3 0,5 2 3 3 0,5 3 2 3 3 3 3 1,5 3 3 3 3 3 3 4 2 1,5 1,5 3 2 3 3 3 3 3 3 4 3 3 2,5 3 3 3 3 3 3 3 3 1,5 0,5 verplichte vakken niet verplichte vakken * op gymnasium-afdeling is één oude taal verplicht 11

Bevordering

Het jaar is verdeeld in vier blokken. In elk blok krijgen leerlingen cijfers voor overhoringen, proefwerken en andere toetsmomenten. Het ene cijfer telt zwaarder dan het andere. Alle cijfers worden verwerkt in het rapport waarmee elk blok afgerond wordt. De cijfers blijven het hele jaar meetellen. De rapport cijfers geven dus een voortschrijdend gemiddelde weer. Omdat veel leerlingen in het eerste blok van het eerste brugjaar nog wat onwennig zijn, tellen de cijfers uit dat blok maar voor 50% mee in het voortschrijdend gemiddelde van de latere blokken. In het schema op pagina 7 ziet u hoe de bevordering vanaf de brugklas gebruikelijk verloopt (verticale pijlen) en wat alternatieven zijn (diagonale pijlen).

Ook is een tussentijdse overstap naar een andere klas of afdeling mogelijk. Daar moeten dan goede redenen voor zijn en er moet uiteraard ruimte zijn in de gewenste klas. Voor de overgang naar het volgende leerjaar van

dezelfde

afdeling gelden de volgende regels:

Bevordering klas 1 t/m 3

Bevorderen • bij 0, 1 of 2 minpunten Bespreken • bij 3 en 4 minpunten Afwijzen • bij 5 of meer minpunten • Minpunten: 3 en 4 = 2 minpunten, 5 = 1 minpunt.

• Alle vakken tellen in gelijke mate mee.

• Bespreken kan leiden tot bevordering of tot afwijzing.

• Staat bij de eindcijfers een 3, dan kan de leerling niet zonder bespreking bevorderd worden.

• Zittenblijvers in de 1e of 2e brugklas kunnen alleen na bespreking bevorderd worden naar respectievelijk de 2e brugklas/ 2-gymnasium en 3-atheneum.

• Ook bevordering naar een volgend leerjaar van een andere afdeling is alleen na bespreking mogelijk.

• Plaatsing in 2-gymnasium is alleen mogelijk als de leerling voor bevordering naar de 2e brugklas buiten de aangegeven bespreekmarge is gebleven. Bovendien moet het gemiddelde van zijn havo/vwo-cijfers voor de vakken Nederlands, Latijn, Frans, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde en biologie/verzorging tenminste 7,0 zijn. Is dit gemiddelde 6,7, 6,8 of 6,9, dan wordt de leerling in bespreking gebracht.

• De overgangsvergadering heeft het recht in geval van bijzondere omstandigheden van het bovenstaande af te wijken.

12

Bevordering klas 4-havo en 4- en 5-vwo

Bevorderen • bij 0 onvoldoende(s) of één 5 • bij één 4, (niet voor Nederlands, Engels of wiskunde) en alleen als het gemiddelde van alle vakken gelijk is aan of hoger dan 6,0 • bij tweemaal 5 (niet beide voor Nederlands, Engels of wiskunde) en alleen als het gemiddelde van alle vakken gelijk is aan of hoger dan 6,0 • bij één 5 en één 4 (de 4 mag niet voor Nederlands, Engels of wiskunde zijn behaald) en alleen als het gemiddelde van alle vakken gelijk is aan of hoger dan 6,0 Bespreken • indien niet meer dan 2 punten van bevorderen verwijderd Afwijzen • indien meer dan 2 punten van bevorderen verwijderd • Voor de bepaling van het aantal onvoldoendes en het gemiddelde bij compensatie worden de kleine vakken (240 uur of minder) gemiddeld tot een combinatiecijfer (het rekenkundige gemiddelde, afgerond tot het naastliggende gehele getal).

• Voor bevordering zonder bespreking mag geen enkel cijfer, ook voor de kleine vakken, lager dan 4 zijn.

• Leerlingen die, al dan niet na bespreking, bevorderd kunnen worden, maar die niet alle handelingsdelen hebben voltooid, krijgen één of meer taken.

• Leerlingen die één of meer vakken voor het schoolexamen met een voldoende cijfer hebben afgesloten, maar mede door (een) onvoldoende voortgangscijfer(s) in dat (die) vak(ken) zonder bespreking zouden worden afgewezen, worden in elk geval besproken.

• Bevordering naar een volgend leerjaar van een andere afdeling is alleen na bespreking mogelijk.

Als regel kan dezelfde klas slechts eenmaal gedoubleerd worden. Leerlingen die een klas gedoubleerd hebben, kunnen er geen aanspraak op maken ook de volgende klas te mogen doubleren. Deze laatste regel geldt niet voor leerlingen van 4-mavo, 5-havo en 6-vwo.

Ouders en leerlingen kunnen resultaten op elk moment bekijken in Magister (zie ook pagina 35). 13

Oudere leerlingen helpen jongere

Lisanne Van der Meulen en Sieb Vrij

Lisanne zit in 5-vwo en Sieb in de brug klas. Sieb krijgt bijles wiskunde (niet van Lisanne) en Lisanne geeft bijles natuur- en scheikunde (niet aan Sieb). Hoe bevalt de bijles, Sieb? “Voor mij is het goed. Mijn tutor (bijlesleraar) Dennis legt de stof desnoods wel vijf keer uit, net zo lang tot ik het echt snap. Omdat het een kleine groep is, is het veel rustiger en kan ik me beter concentreren op de stof dan in de klas. Thuis oefen ik veel, samen met mijn vader en een vriend die in 3-vwo zit. We hebben nu havo/vwo-stof en ik ga naar de mavo, dus ik moet dit vak straks aankunnen.” 14 Waarom geef je bijles, Lisanne? “Ik doe mee aan Leerlingen helpen leerlingen en er was vraag naar mijn vak. Het geeft een goed gevoel als je anderen kunt helpen een voldoende te halen. Bovendien is het een leuk bijbaantje, waar ik ook voor betaald krijg. Ik probeer in mijn bijles de stof in heel kleine stapjes uit te leggen. Als de ene manier niet werkt, probeer ik een andere. Dat kan in zo’n klein groepje (twee leerlingen). Maar de leerlingen moeten thuis nog extra oefenen, anders lukt het niet. Gelukkig doen ze dat, ze willen na tuurlijk wel een voldoende.”

2 Begeleiding

Op het Krimpenerwaard College staan leren en groeien in een veilig klimaat centraal. We volgen de leerprestaties van leerlingen en hun sociaal-emotionele ontwikkeling. We willen iedere leerling de best passende eerroute aanbieden. Ons systeem van leerlingbegeleiding is erop ingericht de individuele leerling te zien en waar nodig zijn functioneren te verbeteren. In het Schoolondersteuningsprofiel beschrijven we welke extra onder steuning onze school aan haar leerlingen kan bieden. U kunt dit vinden op www.koersvo.schoolprofielen.nl.

Mentoraat

Elke klas heeft een mentor. De mentor begeleidt de leerlingen bij het aanleren van studievaardigheden, bij het keuzeproces binnen de school en bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Hij registreert de studieresultaten en ziet toe op de veiligheid van de groep op school. De mentor is de spil in de begeleiding. Hij is voor ouders, leerlingen en de andere docenten het eerste aanspreekpunt in de begeleiding van de mentor klas. In de onderbouwklassen is er wekelijks een vast mentoruur waarin leer lingen zaken kunnen voorleggen aan hun mentor. In de studielessen staan meer algemene zaken centraal, zoals studiehouding, sfeer in de klas en groepsvorming. Als er meer zorg nodig is dan de mentor kan bieden, neemt hij het initiatief om andere deskundigen in te schakelen. Daarna houdt hij zich op de hoogte van de gang van zaken in die meer gespecialiseerde begeleiding.

De mentor van de brugklas helpt de leerlingen hun plek te vinden in de klas en op school. Hij krijgt daarbij steun van twee leerlingen uit hogere klassen, de hulpmentoren. Na het eerste leerjaar blijft de mentor het vaste aanspreek punt, het contact is dan vaak echter minder intensief. In de tweede fase ziet de mentor als studiebegeleider toe op een goede studievoortgang en-planning. Het leerlingvolgsysteem in Magister bevat de gegevens die nodig zijn voor een goede begeleiding. De mentor heeft toegang tot de gegevens. Hij is daarbij gebonden aan het privacyreglement van de school (zie daarvoor de KCWijzer op de website). 15

Decanaat

Vrijwel alle leerlingen gaan na de middelbare school verder studeren.

Onze decanen helpen hen een keuze te maken die aansluit op belangstelling en capaciteiten. Daartoe verzorgen ze in de derde klas van september tot en met april elke week een keuzebegeleidingsles. Vanaf klas vier krijgen leerlingen individuele begeleiding. De decaan voert gesprekken, adviseert en bespreekt mogelijkheden. Vanzelfsprekend spelen ook mentoren en vakdocenten een belangrijke rol in het keuzebegeleidings proces. Jaarlijks vindt er in februari een door de decanen georganiseerde studie- en beroepenmarkt plaats. Oud-leerlingen van onze school presenteren daar hun studie of beroep. De markt is open voor leerlingen van de 3e en hogere klassen.

Faalangstreductietrainingen

Gemiddeld een op de 12 leerlingen heeft last van faalangst. Het grote gevaar is dat zij hun ontwikkeling bekijken vanuit mislukkingen. Om dat te voorkomen, verzorgen we voor leerlingen van de 2e klassen een training die hen helpt het probleem te beheersen. Een soortgelijke training is er ook voor eindexamen kandidaten. Deelname gebeurt op vrijwillige basis. Leerlingen uit andere jaren die faalangstig zijn, worden zo nodig individueel begeleid.

Hulplessen

Vroeg in het eerste jaar doen alle leerlingen een taaltoets. Voor leerlingen met een taalachterstand is er een speciale hulples. Daarnaast zijn er reguliere hulplessen voor de vakken Nederlands, Duits, Engels, Frans en wiskunde. Leerlingen stromen daar in op basis van de eerste resultaten. De hulplessen zijn zowel in klas 1 als klas 2 ingeroosterd. De groepen voor de hulplessen worden elk blok opnieuw samengesteld.

Dyslexiebegeleiding

In de eerste brugklas maken alle leerlingen een spellingtoets. De uitkomsten vormen een goede graadmeter voor het signaleren van dyslexie. Dyslectische leerlingen begeleiden we in een speciale hulples. Daarnaast kunnen we indien nodig individuele begeleiding aanbieden. Er zijn voorzieningen, zoals verlengde toetsduur, om nadelige gevolgen voor de resultaten te voorkomen. Dyslectische leerlingen in examenklassen kunnen op hun verzoek gebruik maken van Kurzweil (dyslexiesoftware).

Bijspijkercursus rekenen

Alle leerlingen moeten een landelijk verplichte rekentoets maken in de examenklas. In de voorexamenklas bereiden we hen daarop voor met een uur rekenles per week. Daarnaast is er wekelijks een inloopuur voor vragen en individuele begeleiding. Bij onvoldoende resultaat moeten leerlingen de bijspijkercursus rekenen volgen. 16

Leerlingen helpen leerlingen

Leerlingen uit hogere jaren kunnen hun medeleerlingen gemakkelijk op weg helpen bij problemen met de leerstof. Daarom organiseren we vanaf blok 2 hulplessen op de donderdagmiddag van 14.30-15.30 uur. Leerlingen uit de klassen 2 t/m 4 kunnen zich inschrijven voor de hulplessen. Zij betalen hiervoor een bescheiden bedrag. De tutoren worden geselecteerd uit de bovenbouw van havo en vwo.

Kopgroepen

Een aantal leerlingen van het gymnasium wil een extra uitdaging bovenop het reguliere leerprogramma. Daarom werkt het gymnasium in de eerste drie jaren met ‘kopgroepen’. (Hoog)begaafde leerlingen die dat willen, volgen in overleg met de vakdocenten een programma dat hen inhoudelijk inspireert en uitdaagt. De docenten van de kopgroepen zijn bijgeschoold om ook deze groep leerlingen ‘bij de les te houden.’

Samenwerking met universiteiten en hbo’s

Om onze leerlingen nog beter voor te bereiden op een eventuele vervolg studie, onderhouden we goede contacten met universiteiten hbo’s.

Onze leerlingen kunnen er modules volgen en ze kunnen begeleiding krijgen bij het maken van hun profielwerkstuk. 17

Mooie combi: hulpmentor en vertrouwensleerling

Mèron Westenberg

Mèron (5-vwo) werd in de vierde hulp mentor en in de vijfde vertrouwens leerling. “Het is belangrijk,” zegt ze, “dat leerlingen zich thuisvoelen op hun school en hun weg vinden. Daar wil ik ze graag bij helpen.” Als het nodig is, geeft Mèron ook studiebegeleiding en bijles (wiskunde en Frans). “Fijn om te zien dat leerlingen nu soms een bijles afzeggen, omdat ze het vak op eigen kracht aankunnen.

Dat is natuurlijk het doel.” In haar vierde jaar kreeg Mèron, samen met tien anderen, van de vertrouwens personen op school de opleiding tot 18 “In de vijfde konden we daardoor in de onderbouwklassen vertellen dat we er zijn en waarom we er zijn. Het belangrijkste is, denk ik, dat leerlingen bij een conflict gemakkelijker contact zoeken met ons dan met een docent. Ze weten dat alles wat ze zeggen, vertrouwelijk blijft. Alleen na hun toestemming kunnen we even tueel met een ander overleggen. Hoewel het fijn is om te helpen, is het prettig dat we maar een heel enkele keer iets hoeven oplossen. Daar merk je aan dat de sfeer op onze school goed is en dat vrijwel alle leerlingen zich bijna altijd veilig voelen.”

3 Een veilig klimaat

We streven naar een veilig leer- en werkklimaat, waarin iedereen zich op zijn gemak voelt. Om dat doel te bereiken hebben we een aantal voor zieningen getroffen en maatregelen genomen. Zo omschrijven we de rechten en plichten van de leerlingen in het leerlingenstatuut. Wat mogen zij verwachten van onze school, wat mag de school van hen verwachten? Onze school werkt al sinds jaar en dag samen met de leerplichtambtenaar, de politie, justitie en andere scholen in de regio. De samenwerking heeft geleid tot het convenant ‘De veilige school’. Dit beschrijft hoe partijen willen voorkomen dat leerlingen zich verkeerde en riskante gedragspatronen aanwennen. In de KCWijzer op onze site kunt u het convenant inzien en downloaden.

Aanvullend hebben we een gedragscode opgesteld. Deze beschrijft hoe leerlingen en medewerkers met elkaar omgaan. Centraal daarin staat dat iedereen erop moet kunnen rekenen dat anderen zijn/haar persoonlijke geestelijke en lichamelijke integriteit respecteren. Dus: geen machtsmisbruik, geen agressie, geen discriminatie, geen seksueel getinte aandacht of toespelingen, geen racisme, geen provocaties. Wel: respect voor elkaar, voor elkaars levensovertuiging en voor elkaars eigendommen en die van de school. Vanzelfsprekend heeft elk individu een verantwoordelijkheid voor het naleven van de gedragscode. Wie ongewenst gedrag ziet, kan afhankelijk van de situatie corrigerend optreden, hulp bieden aan het slachtoffer en het gebeuren melden. 19

Gedragscode

Onze school streeft naar een sociaal klimaat dat zich kenmerkt door onder linge acceptatie, respect en vertrouwen. Iedereen moet zich op school volstrekt veilig kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. Dit is immers een belangrijke voorwaarde voor ieders welzijn en voor optimale leer- en werk prestaties. Naast de houvast die onderwijs- en vormingsdoelen, schoolregels en bijvoorbeeld het leerlingenstatuut bieden, is er natuurlijk een groot aantal ongeschreven gedragsregels die gelukkig zelden ter discussie staan. Het komt ons voor dat eigenlijk maar één gegeven centraal staat: dat ieder er recht op heeft en erop moet kunnen rekenen dat zijn of haar persoonlijke geestelijke en lichamelijke integriteit door anderen gerespecteerd wordt. Daaruit vloeit een groot aantal meer specifieke, bijna vanzelfsprekende omgangsregels voort, zoals daar zijn: • het vermijden van machtsmisbruik en van problemen ten gevolge van grote machtsongelijkheid (personeelsleden moeten zich er daarbij van bewust zijn dat de aan hun zorg toevertrouwde leerlingen zich in een afhankelijkheidsrelatie bevinden en dat daarvan alleen gewetensvol gebruik gemaakt mag worden); • het vermijden van geestelijke en lichamelijke agressie en/of geweld (waar onder ook het opdringen van meningen) en van voor anderen bedreigende, vernederende of nodeloos onaangename situaties (bijv. door iemand te treiteren, belachelijk te maken of juist te negeren); • het respecteren van ieders persoonlijke levenssfeer (door zich, op school en daar buiten, te onthouden van ongewenste inmenging); • het vermijden van vooroordeel, discriminatie of incorrecte bejegening van anderen op grond van uiterlijk, seksuele geaardheid of welk persoonlijk kenmerk dan ook; • het vermijden van nadrukkelijk seksueel getinte aandacht en van seksueel getinte grappen of toespelingen die de ander in verlegenheid zouden kunnen brengen of zouden kunnen kwetsen; • het zich onthouden van uitingen van racisme (van enig oordeel over de superioriteit of inferioriteit van lichamelijke of geestelijke kenmerken van groepen mensen, van hun cultuur of van welke combinatie van vermeende, met afkomst samenhangende eigenschappen dan ook, of het maken van onderscheid op grond daarvan); • het zowel in eigen kleding en uiterlijke verzorging als in het tegemoet treden van die van anderen betonen van onderling respect; • het vermijden van het nadrukkelijk confronteren van anderen met een levensbeschouwing of -overtuiging (bijv. door uitzonderlijke gedragingen, kleding, emblemen); • het respecteren van andermans eigendommen en het respectvol omgaan met gemeenschappelijke voorzieningen (waaronder de school en haar omgeving).

Tenslotte zijn wij van oordeel dat ieder ook een zekere verantwoordelijkheid heeft bij het waarnemen van ongewenst optreden van anderen jegens derden, een verantwoordelijkheid die afhankelijk van de situatie behoort te resulteren in corrigerend optreden, hulp aan een slachtoffer en/of melding van het gebeuren.

20

Vertrouwenspersonen

We hebben twee interne vertrouwenspersonen en twee externe. Ze zijn er voor elke leerling die een probleem of een gevoelige kwestie niet met zijn mentor of een andere docent kan of wil oplossen. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie. De interne vertrouwenspersonen adviseren leerlingen op hun verzoek ook bij persoonlijke problemen. Wanneer er specialistische ondersteuning of hulp nodig is, legt de vertrouwenspersoon het contact met de juiste hulpverlener of instantie.

Ook ouders kunnen een beroep doen op de vertrouwenspersonen, evenals medewerkers van school wanneer het problemen betreft die hun werk bemoeilijken. Interne vertrouwenspersonen (docenten) • mevr. E. van Etten • dhr. Timmermans Externe vertrouwenspersonen • mevr. dr. C.J.M. Combrink-Kuiters, tel. (0180) 68 11 89 • dhr. H. Wiltink, tel. (0180) 55 11 45

Vertrouwensleerlingen

Voor een aantal leerlingen ligt er een drempel om naar een vertrouwens persoon te stappen. Om die drempel weg te nemen, leiden we vertrouwens leerlingen op. Zij hebben een eigen ruimte in de school, waar ze elke dag in de grote pauze spreekuur houden. De vertrouwensleerlingen kunnen, ondersteund door de vertrouwenspersonen, zelfstandig leerlingen adviseren of hen in contact brengen met andere hulpverleners. Vertrouwensleerlingen • Mèron Westenberg • Daphne Stevens • Lisa van Kesteren • Rosa Kat • Michelle van Houwelingen • Carolien Eppenga • Eva Trotsenburg • Charlotte Saat • Bobbi Jelgerhuis • Yoy van Beusekom • Andreas Sintayehu 21

Jeugdverpleegkundige en schoolmaatschappelijk werkster

In het eerste jaar en in het voorlaatste jaar vullen leerlingen een vragenlijst in over hun gezondheid. In het eerste jaar hebben ze daarna een gesprek met de jeugdverpleegkundige op school. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld gezondheid, eten, slapen, vrije tijd, gedrag en puberteit. In het voorlaatste jaar kan er een gesprek plaatsvinden wanneer de vragenlijst er aanleiding toe geeft, of wanneer een leerling erom vraagt. Leerlingen en ouders/verzorgers kunnen bij de jeugdverpleegkundige terecht voor vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden. Eventueel volgt een doorverwijzing. Gesprekken met de jeugdverpleegkundige zijn vertrouwelijk. De schoolmaatschappelijk werkster begeleidt leerlingen met sociaal emotionele problemen en eventueel ook hun ouders. Ze werkt daartoe samen met andere zorgverleners en met de school. Schoolmaatschappelijk werkster • mevr. H. van ’t Veer (bereikbaar via het telefoonnummer van de school) Bereikbaar op dinsdag en donderdag.

Jeugdverpleegkundige • mevr. M. Kemper-Tettero, tel. (010) 444 46 16.

Inloopspreekuur éénmaal per maand: zie site voor datum en plaats.

22

Interne Time-Out

De interne Time-Out vangt leerlingen op die tijdelijk geen lessen kunnen of mogen volgen of die wachten op overplaatsing naar een andere school.

De leerlingen kunnen onder toezicht hun huiswerk maken en krijgen psychosociale begeleiding. Meer informatie bij mevr. L. Hoekstra.

Klachtenregeling

Klachten worden in eerste instantie tussen direct betrokkenen besproken en opgelost. In dit stadium, maar ook later, kunnen vertrouwenspersonen helpen met advisering en bemiddeling. De vertrouwenspersonen bieden beide partijen ondersteuning: degene die klaagt en degene tegen wie de klacht zich richt. Lukt het niet de klacht in direct contact op te lossen, dan kan een leerling (of zijn ouders/verzorgers) zich wenden tot de rector. Bij onvrede over de uitkomst is een beroep mogelijk bij de interne beroepscommissie. Blijkt de klacht niet intern op te lossen, dan is de gang naar de Landelijke klachten commissie onderwijs (LKC) de volgende stap. De LKC onderzoekt de klacht en brengt advies uit aan het schoolbestuur, dat uiteindelijk de beslissing neemt. De Landelijke klachtencommissie onderwijs bereikt u op het volgende adres: Onderwijsgeschillen Postbus 85191 3508 AD Utrecht (030) 280 95 90 www.onderwijsgeschillen.nl

[email protected]

Voorkoming diefstal en vandalisme

De school draagt geen verantwoordelijkheid voor rijwielen die op het schoolterrein worden neergezet of voor boeken, kledingstukken enz. die in het schoolgebouw worden achtergelaten.

We voeren een actief preventiebeleid om diefstal en vandalisme te voorkomen.

Mocht u of uw zoon/dochter onverhoopt materiële schade lijden op school, meld deze dan bij dhr. Van den Bosch, tel. (0180) 45 01 16. Hij kan u eventueel ook helpen andere stappen te ondernemen.

Alle schade door een leerling toegebracht aan gebouw of inventaris wordt voor rekening van de ouders of verzorgers hersteld.

23

Benieuwd hoe het in Denemarken zal zijn

Melvin Verhoeven

Melvin heeft een droom: Hogere Hotel school doen en dan werken in het buiten land. “Ik vind hotels leuk. Mijn vader heeft altijd veel gereisd, waardoor ik regelmatig in een hotel was. Misschien komt het daardoor. Straks wil ik ervoor zorgen dat anderen een leuke vakantie hebben.” Geen wonder dat Melvin enthousiast was over de uitwisseling met een Deense school, uit Vejle. Deense leerlingen kwa men eerst naar Krimpen aan den IJssel. “Mijn gast heette Khalid. We spraken Engels met elkaar. Dat viel nog niet mee, want hij heeft een bijzonder accent (vader 24 Ik vond het bijzonder om te merken dat Khalid heel anders naar Nederland kijkt dan ik. We zijn naar Rotterdam gefietst, zijn in Den Haag geweest en hebben van alles gezien. Wat hij heeft onthouden?

Hij vindt het hier druk, het ruikt smerig en we hebben hier heel lelijke fietsen.

Allemaal nieuw voor mij.” Kort na de zomervakantie vertrekt Melvin met andere leerlingen naar Denemarken. “Ik ben benieuwd wat Khalid me allemaal laat zien en wat ik daar dan van ga onthouden. Ik ga in ieder geval op de Deense fietsen letten. Ben benieuwd of die echt veel mooier zijn dan de onze.”

4 Vorming, buiten de lessen

Onderwijs op een middelbare school helpt leerlingen zich te ontwikkelen tot evenwichtige persoonlijkheden en waardevolle leden van de samen leving. Wij willen een veilig, stimulerend schoolklimaat creëren dat medewerkers en en leerlingen uitnodigt elkaar met respect te behandelen. Daarnaast ondersteunen we onze leerlingen door hen mee te nemen in een aantal ontdekkings- en verkenningstrajecten. In het afgelopen schooljaar hebben we een begin gemaakt met de open leeromgeving. Na schooltijd bieden we diverse activiteiten aan, die onder andere te maken hebben met kunst, cultuur, ontspanning, sport en extra onderwijsmogelijkheden.

Kunst/cultuur

Leerlingen van onze school zijn graag geziene gasten bij klassieke concerten in De Doelen. We organiseren vijf à zes muzikale uitstapjes per schooljaar, voor leerlingen van klas drie en hoger. De school betaalt de kaartjes en bereidt de leerlingen die meegaan voor op het programma. Voor een deel van deze leerlingen is het de eerste serieuze kennismaking met de orkestcultuur en de veelheid aan instrumenten, stijlen en muzikale vormen.

Elke twee jaar organiseren we een grote musicalproductie. Alle leerlingen kunnen zich aanmelden voor een rol. We selecteren op talent, inzet en enthousiasme.

Onze kunstcoördinatoren organiseren ook regelmatig culturele activiteiten binnen en buiten de school, denk bijvoorbeeld aan bioscoopbezoek.

Ook studie- en uitwisselingsreizen (zie pagina 26) zijn belangrijke pijlers van de culturele en kunstzinnige vorming op het Krimpenerwaard College. 25

Maatschappelijke stage

Leerlingen van 2-mavo, 3-havo en 3-vwo volgen een maatschappelijke stage. Dit betekent dat ze 3 uur vrijwilligerswerk doen bij een maatschappelijke (non-profit) organisatie. In de stage kunnen zij hun (soms niet-vermoede) kwaliteiten ontwikkelen. Hun onbetaalde bijdrage aan de samenleving kan hun maatschappelijke betrokkenheid vergroten. Alle leerlingen van 3-mavo lopen stage in een bedrijf, als onderdeel van het vak keuzebegeleiding. Dit vak bereidt de leerlingen voor op hun sectorkeuze in 4-mavo. Tijdens de stage kunnen leerlingen in de praktijk ervaren wat het gekozen werkveld inhoudt.

Excursies en werkweken

Leerlingen gaan tot aan het examenjaar in vrijwel elke klas een of meer keer op excursie. De excursies dienen om het klassenverband te versterken en om bepaalde facetten van het onderwijs te ondersteunen. Daarnaast organiseren we voor diverse schooljaren werkweken of steden reizen. Voorbeelden zijn de vierdaagse werkweek Parijs van 3-mavo, de vijfdaagse stedenreis van 4-havo (Berlijn of Parijs), de profielweek in Zuid-Limburg van 4-vwo, de studiereis naar Berlijn van 5-atheneum en de studiereis van 5-gymnasium naar Rome. Voor leerlingen van ouders die lid zijn van de Vereniging Krimpenerwaard College betaalt de school de excursies, alleen voor de Romereis wordt een aanvullende bijdrage gevraagd in verband met de vliegkosten.

Internationalisering

De samenleving en de arbeidsmarkt worden steeds internationaler. Een van de manieren om onze leerlingen daarop voor te bereiden, is door hen in contact te brengen met leerlingen uit andere landen. Dit gebeurt door uitwisselingsbezoeken. Onze leerlingen verblijven in gastgezinnen in het andere land en maken daar kennis met allerlei aspecten van hun cultuur. Omgekeerd ontvangen onze leerlingen en hun gezinnen leerlingen uit andere landen. Onze school heeft in dit verband goede contacten met het Petőfi Sándor Gimnázium in Kiskőrös, de Hongaarse partnerstad van Krimpen aan den IJssel, en met de Midtbyskole in het Deense Vejle. 26 27

In Veldhoven leerde ik mijn vrienden kennen

Luka Jonker

“Als je met iemand in een klimpark van boomtop naar boomtop klautert, ga je vanzelf met elkaar praten”, zegt Luka. “Behalve opletten heb je daarboven verder toch niets te doen. En doordat je veel met elkaar praat, leer je elkaar snel beter kennen.” Het bezoek aan het klimpark was onderdeel van de traditionele brugklas uitstap van het Krimpenerwaard College naar het Brabantse Veldhoven. De uitstap staat al sinds jaar en dag op het program ma, omdat het een stevige basis vormt voor een goede sfeer in de klas en op school. “Ik weet eigenlijk niet of mijn 28 zijn geweest”, bedenkt Luka, terwijl hij enthousiast vertelt over zijn belevenissen. “De eerste dag op school kende ik niemand van de brugklas. Na ‘Veldhoven’ kenden we elkaar allemaal. Dat is fijn. We trokken drie dagen met elkaar op. Overdag leuke dingen doen, actief zijn, lachen. De tweede dag hadden we bijvoorbeeld sportdag. Niet om de prestatie, maar om samen bezig te zijn. Na afloop samen eten, ’s avonds rond het kampvuur zitten in het bos, laat naar bed, kletsen tot twee uur. Heel gezellig!

De jongens met wie ik op de kamer sliep, zijn nu mijn beste vrienden. De brugklas uitstap moet gewoon altijd blijven!”

5 ABC van praktische zaken

Belangrijke data

De kalender op onze website vermeldt alle activiteiten, van eerste schooldag tot examenuitslagen en van de datum van de rekentoets tot de data van de verschillende schoolreizen.

Disciplinaire maatregelen

De samenwerking tussen medewerkers en leerlingen verloopt vrijwel altijd op een natuurlijke en ontspannen wijze. De meeste problemen zijn met een goed gesprek op te lossen. Soms echter is een maatregel onvermijdelijk: de leerling moet nablijven, vroeger op school komen en/of een opdracht uitvoeren. In uitzonderlijke gevallen, bij aanhoudend verkeerd gedrag of zeer ernstige vergrijpen, kan een leerling worden geschorst. In die situatie zal de leerling zijn opstelling grondig moeten herzien. Onze interne Time Out-voorziening (zie blz. 23) kan daarbij helpen. In extreme situaties is verwijdering van school als uiterste maatregel mogelijk. Het hele beleid is erop gericht te voorkomen dat een leerling naar verkeerd gedrag afglijdt en te bereiken dat hij een goede en positieve houding ontwikkelt.

Kantine

Tijdens de pauzes kunnen leerlingen in de kantine belegde broodjes en warme en koude dranken kopen. Buiten de pauzes kunnen de leerlingen gebruik maken van de drankenautomaat in de aula. Er zijn ook automaten voor kleine versnaperingen.

Kluisjes

Leerlingen kunnen gebruik maken van een kluisje om hun boeken en andere schoolspullen op te bergen. Ze kunnen er ook hun jas, regenkleding, helm, e.d. in opbergen; deze mogen ze niet in de klas meenemen. Wie deze spullen niet in zijn kluisje kan opbergen, kan gebruik maken van de kapstokken. Het gebruik van de kluisjes is gratis voor leden van de Vereniging Krimpenerwaard College (zie pagina 39).

29

Leerlingenadministratie

De leerlingenadministratie houdt alle gegevens bij over de leerlingen, van adressen tot cijfers. Ze registreert ook alle ziekmeldingen.

Voor ouders en leerlingen zijn de medewerksters van de administratie tussen 8.00 en 16.30 uur steeds bereikbaar.

Lesrooster en lestijden

In de onderbouw streven we naar aaneengesloten roosters zonder tussen uren. In deze klassen vermijden we achtste uren zoveel mogelijk en verdelen we de vakken zo evenwichtig mogelijk over de week. In de bovenbouw zijn tussenuren minder bezwaarlijk, omdat leerlingen die kunnen gebruiken om huiswerk te maken en opdrachten te vervullen. De school beschikt over voldoende studieplekken en over een uitstekend toegeruste mediatheek. De lessen beginnen om 8.30 uur. Leerlingen horen op dat tijdstip in het lokaal te zijn waar zij de eerste les van die dag krijgen. De lessen duren 50 minuten. Incidenteel hanteren we een verkort rooster (zie ook: lesuitval).

Lestijden

1e lesuur B-uur 08.30 – 09.20 uur 2e lesuur 09.20 – 10.10 uur 3e lesuur A-pauze 10.10 – 10.30 uur 10.30 – 11.20 uur 4e lesuur 11.20 – 12.10 uur 5e lesuur A-pauze 12.10 – 12.40 uur 6e lesuur B-uur 12.40 – 13.30 uur 13.30 – 14.20 uur 7e lesuur 8e lesuur 14.20 – 15.10 uur 15.10 – 16.00 uur A-uur 10.10 – 11.00 uur B-pauze 11.00 – 11.20 uur A-uur 12.10 – 13.00 uur B-pauze 13.00 – 13.30 uur

Verkort rooster

1e lesuur 08.30 – 09.10 uur 2e lesuur 09.10 – 09.50 uur 3e lesuur A-pauze 09.50 – 10.10 uur 4e lesuur B-uur 10.10 – 10.50 uur 10.50 – 11.30 uur 5e lesuur 11.30 – 12.10 uur 6e lesuur 12.10 – 12.50 uur 7e lesuur A-pauze 12.50 – 13.20 uur 8e lesuur B-uur 13.20 – 14.00 uur 14.00 – 14.40 uur A-uur 09.50 – 10.30 uur B-pauze 10.30 – 10.50 uur A-uur 12.50 – 13.30 uur B-pauze 13.30 – 14.00 uur 30

Lesuitval

We willen lesuitval door ziekte, nascholing van personeel e.d. tot een minimum beperken. Ons streven is om in die gevallen zoveel mogelijk lessen te laten waarnemen. Is vervanging niet mogelijk, dan proberen we het rooster zo aan te passen dat de leerlingen eerder vrij zijn. In bovenbouwgroepen is dit maar zelden mogelijk. Om lesuitval zoveel mogelijk te beperken werkt de school enkele malen per jaar volgens een verkort rooster, bijvoorbeeld als er leerling besprekingen zijn. De lessen duren dan 40 in plaats van 50 minuten en de lesdag eindigt vroeger in de middag. Dagelijkse roosterwijzigingen worden op de website van de school en op de monitoren in de hal en de aula gepubliceerd.

Mediatheek

De school beschikt over een moderne mediatheek. Leerlingen kunnen er boeken lenen voor thuisgebruik. Ook kunnen ze er in rust werken en lezen. Dankzij de inzet van een aantal ouders kan onze professionele schoolmedia thecaresse de leerlingen optimaal helpen. Leerlingen krijgen alleen met een pasje toegang tot de mediatheek. Dit persoonsgebonden pasje ontvangen zij jaarlijks aan het begin van het schooljaar. Het lenen van boeken is in principe kosteloos; wel rekenen we kosten voor het te laat terugbrengen van geleende boeken of het verlies van de media theekpas. Elke leerling is verantwoordelijk voor de boeken die via zijn kaart zijn geleend. Bij beschadiging of verlies van geleende of geraadpleegde boeken vindt herstel of vervanging plaats op kosten van de lener/gebruiker. De mediatheek bevat een kopieerapparaat voor leerlingen en werkplekken met computers. In de bijbehorende studieruimte en ook in andere delen van het schoolgebouw staan leerlingen studie- en werkplekken ter beschikking.

Schoolboeken

Elk schooljaar begint met het ophalen van de boeken. De leerlingen krijgen leer- en werkboeken in bruikleen. Een aantal werkboeken mogen leerlingen na het schooljaar houden, de rest van het bruikleenpakket willen we in goede staat terugontvangen. Daarom dient iedereen alle boeken het hele jaar gekaft te hebben en ze in een goede tas mee van en naar school te nemen. Wanneer door eigen onzorgvuldigheid een boek toch beschadigd of zelfs zoek raakt, brengen we de kosten aan de ouders in rekening.

Leerlingen moeten zelf een aantal leermiddelen aanschaffen, waaronder naslagwerken. De complete lijst is te vinden op de website. Aan het begin van het schooljaar ontvangen de ouders een brief met het overzicht voor het desbetreffende leerjaar.

De leerlingen van 2-mavo gaan komend schooljaar gebruik maken van een laptop. Zij zijn de voorlopers in de grootschalige vernieuwing van ons onderwijs, waarbij ICT een belangrijk hulpmiddel wordt. Onze school stelt de laptops aan de leerlingen van 2-mavo ter beschikking via een soort lease constructie. De ouders hebben de keus de laptop in een keer aan te schaffen of een vast maandelijks huurbedrag te betalen.

31

Studiefinanciering

Voor leerlingen tot 18 jaar geldt de regeling Tegemoetkoming studiekosten. Een tegemoetkoming in de studiekosten is alleen mogelijk als het gezins inkomen onder een bepaalde grens ligt. Leerlingen van 18 jaar en ouder hebben in elk geval in het kader van de regeling Tegemoetkoming studiekosten VO 18+ recht op een basistoelage, soms ook op aanvullende financiering.

De hoogte van de aanvullende financiering is afhankelijk van het gezins inkomen. De schooldecanen kunnen u verder informeren. Bij hen kunt u ook de benodigde formulieren en de bijbehorende voorlichtingsbrochures krijgen.

Vakanties en vrije dagen 2014/2015

Herfstvakantie 20 - 24 oktober Kerstvakantie Voorjaarsvakantie Tweede paasdag Meivakantie Hemelvaart Tweede pinksterdag Zomervakantie 22 december - 2 januari 20 februari - 27 februari 6 april 27 april - 8 mei 14 en 15 mei 25 mei 13 juli - 21 augustus Verlof Buiten de officiële schoolvakanties en vrije dagen verlenen we uitsluitend verlof • wegens de viering van bepaalde religieuze feestdagen (waarvan op verzoek een lijst verkrijgbaar is bij de leerlingenadministratie of bij de leerplichtambtenaar van uw gemeente); • in verband met gewichtige omstandigheden (feestelijke, verdrietige of anderszins ingrijpende gebeurtenissen in de familie - ook hiervan is een overzicht beschikbaar); • als het beroep van (één van) de ouders het onmogelijk maakt in een schooljaar met het gezin ten minste twee weken op vakantie te gaan (in dat geval is het nodig werkgeversverklaringen te overleggen - de school mag dan ten hoogste 10 dagen extra verlof toestaan).

Verlof moet zo mogelijk ruim tevoren schriftelijk bij de afdelingsleider worden aangevraagd. Bij de leerlingenadministratie is daarvoor een formulier verkrijgbaar.

Verzekeringen

Het bestuur heeft een collectieve ongevallenverzekering afgesloten voor de leerlingen. Deze verzekering is geldig vanaf een half uur vóór tot een half uur ná de schooltijd, zowel wanneer de leerlingen op school zijn als tijdens door docenten begeleide excursies.

32

Verzuim en verzuimbestrijding

Behalve bij ziekte mogen leerlingen geen lessen verzuimen zonder toestem ming vooraf van de school. In het belang van de leerlingen gaat de school ongeoorloofd verzuim, spijbelen, zoveel mogelijk tegen. We registreren de afwezigheid van leerlingen van uur tot uur. Is een leerling afwezig en is de reden hiervan op school niet bekend, dan neemt de school in de regel contact op met thuis. Blijkt de leerling te hebben gespijbeld, dan wordt hij hiervoor uiteraard ter verantwoording geroepen.

Ziekmelding • Behalve in het geval van ziekte mag geen enkele leerling de lessen verzuimen zonder voorafgaande toestemming van de school.

• Bij ziekte moet de school ’s morgens vóór 8.30 uur door de ouders telefonisch op de hoogte gesteld worden. Als de betreffende leerling die dag een PTA-toets moet maken, moet daarvan melding worden gemaakt op het moment van de ziekmelding. • Voor absenties bij het vak l.o. gelden dezelfde regels als voor andere absenties. Als een leerling op doktersvoorschrift langdurig niet aan de lessen l.o. mag deelnemen, moet dit met een brief van de ouders aan de leerjaarcoördinator gemeld worden. • Als een leerling om gezondheidsredenen één keer niet aan de lessen l.o.

mag deelnemen, moet hij of zij dit voor de les bij de docent melden en een briefje meebrengen van de ouders. De docent besluit dan of de leerling de les toch kan bijwonen (bijvoorbeeld omdat er theorie behandeld wordt of omdat hij of zij een niet inspannende taak kan vervullen); is dat niet het geval, dan moet de leerling tijdens deze les een vervangende l.o.-opdracht uitvoeren.

• Leerlingen die om gezondheidsredenen niet aan bepaalde oefeningen mogen meedoen, moeten dit voorafgaand aan de les bij de docent melden; deze houdt daar dan rekening mee. Tijdens uren waarin l.o. wordt geven, moeten de betreffende leerlingen altijd op school zijn; zij moeten zich dan aan het begin en aan het einde van de les melden bij de l.o.-docent.

• Wordt een leerling op school ziek zodat hij de lessen niet meer kan volgen, dan moet hij bij de administratie een formulier halen en zich afmelden bij de leerjaarcoördinator of de afdelingsleider. Deze probeert de ouders telefonisch op de hoogte te stellen. Lukt dat niet, dan wordt het formulier meegegeven en moet bij terugkomst op school de onderste strook, ingevuld en ondertekend door een van de ouders, bij de administratie worden ingeleverd.

• Op de dag waarop hun kind na ziekte voor het eerst weer naar school gaat, bellen of mailen de ouders vóór 8.30 uur naar de administratie om hun kind beter te melden. Deze meldingen worden op de administratie genoteerd op de verzamellijst en in de loop van de dag door de conciërges verwerkt in Magister.

33

Fijn dat leerlingen serieus worden genomen

Shirti Derickx en Mariëlle van Bavel

Shirti en Mariëlle zitten namens het vierde leerjaar in de klankbordgroep havo. Shirti: “Ik wil graag inspraak in wat er op school gebeurt. Toen onze afdelingsleider mevrouw Sewnarain vroeg of wij in de klankbordgroep wilden, hebben we meteen ‘ja’ gezegd.” Kunnen jullie aangeven waar de klank bordgroep echt invloed heeft gehad? Mariëlle: “De plannen voor het nieuwe schoolgebouw zijn al met een eerdere klankbordgroep besproken. Op een aantal plaatsen wilde zij graag ronde tafels hebben, dat is gezelliger. Die komen er, 34 reageren in bepaalde situaties precies verkeerd. Als we dat inbrengen, bespreekt mevrouw Sewnarain het later met de betreffende docent. We hebben niet altijd gelijk, maar dikwijls verbetert er daarna wel iets.” Mariëlle: “Ja, en mevrouw Sewnarain vraagt later altijd na of afspraken ook zijn nagekomen. Zij ziet er op toe dat de klank bordgroep ook werkelijk gehoord wordt.” Shirti: “ Mevrouw Sewnarain wil altijd graag weten wat de klankbordgroep van dingen vindt. Ze is geïnteresseerd in onze visie en doet daar iets mee. Daardoor wordt de school ook echt iets van de leerlingen.”

6 Communicatie, overleg en inspraak

Algemene informatie over ontwikkelingen op school kunt u nalezen op onze website of in de digitale nieuwsbrief, die we regelmatig versturen. Wanneer we bijzondere informatie onder uw aandacht willen brengen, gebruiken we e-mail. We beschikken daarom graag over een actueel e-mailadres van u. In het registratieprogramma Magister kunt u nagaan welk e-mailadres van u bekend is en dit eventueel wijzigen. Ouders/ verzorgers hebben of krijgen allemaal een unieke inlogcode voor Magister.

In Magister kunt u ook de vorderingen van uw kind van dag tot dag volgen. Op de tafeltjesavond in december kunnen ouders met vakdocenten kort overleggen over de vorderingen van hun kinderen. Aan het begin van het schooljaar organiseren we ouder- en voorlichtings avonden. In een aantal gevallen herhalen we dit in de tweede helft van het schooljaar. Op deze avonden praten we u zo volledig mogelijk bij. Doorgaans kunt u ook de mentor van uw kind spreken. Uiteraard kunt u ook altijd zelf contact opnemen met de school.

Kwaliteitszorg

Onze school zet alle kaarten op de kwaliteit van het onderwijs en de leerling begeleiding. Dit betekent: constante aandacht voor wat we doen en hoe we dat doen, om te zien waar we verbeteringen kunnen aanbrengen. We maken daarbij graag gebruik van de mening van alle ouders. Zij ervaren immers als direct betrokkenen wat onze inspanningen opleveren. Regelmatig nemen we enquêtes af onder leerlingen en ouders. Zo proberen we erachter te komen wat er volgens hen goed gaat en wat er beter kan. Ook docenten krijgen regelmatig via enquêtes feedback over hun functioneren. Daarnaast is de school via leerlingen- en medezeggenschapsraad en oudercontactgroepen en leerlingenklankbordgroepen voortdurend met ouders en leerlingen in contact en houdt zo de vinger aan de pols. 35

De medezeggenschapsraad

De medezeggenschapsraad bestaat uit 3 ouders, 3 leerlingen, 4 docenten en 2 vertegenwoordigers van het onderwijsondersteunend personeel. Leden van de schoolleiding zijn bij de vergaderingen aanwezig voor overleg. De raad adviseert onder meer het bestuur en denkt mee over het te voeren beleid; voor een aantal bestuursbeslissingen is instemming van de raad vereist Samenstelling, werkwijze en bevoegdheden van de raad zijn vastgelegd in het medezeggenschapsreglement. Dit vindt u in de KCwijzer op de website. De medezeggenschapsraad bestaat bij het ter perse gaan van deze Schoolgids uit de volgende leden: namens de ouders • mevr. A. de Vries • mevr. M.A.F. Portengen (voorzitter) • M. Eerhart namens de leerlingen • Jeroen Breedveld • Kirsten Cheung • Mark Nieuwenhuizen namens het onderwijzend personeel • F.D.C. van Beers (secretaris) • T. Heuvelman • M.W.H. de Jong • T. van Stigt namens het onderwijsondersteunend personeel • mevr. I. Vos • mevr. J. Datson Voor alle geledingen zijn er periodiek verkiezingen. U kunt contact opnemen met de mr via het algemene e-mailadres ([email protected]) of via de website.

Klankbordgroep: mening van leerlingen telt

Een school is er voor de leerlingen. Maar een school is er ook dankzij de leerlingen. Het is dus fair dat de mening van leerlingen telt, als het over het dagelijks reilen en zeilen gaat. Op het Krimpenerwaard College is daarom zowel op de havo- als op de vwo-afdeling een klankbordgroep actief.

In elke klankbordgroep zitten twee leerlingen uit ieder leerjaar van klas drie en hoger. Ze komen vier maal per jaar samen om te overleggen over wat er wel en niet goed gaat. De uitkomsten worden genoteerd door een lid van het kernteam van de afdeling, dat namens de medewerkers aanwezig is. Hij bespreekt met de leiding en met docenten welke veranderingen gewenst zijn en wat mogelijk is. Hij houdt ook nauwlettend in de gaten of afgesproken verbeteringen werkelijk worden doorgevoerd.

Andere overlegvormen

Naast de klankbordgroepen hebben we een leerlingenraad. Deze houdt zich bezig met het welzijn van de leerlingen in de school. Dat gebeurt zowel door regelmatig overleg met de schoolleiding als door het organiseren van bijzondere evenementen. De leerlingenraad vaardigt drie vertegenwoordigers af naar de medezeggenschapsraad.

Tot slot zijn er op de mavo, de havo en het vwo oudercontactgroepen.

In de brugklasafdeling onderhouden de mentoren zeer intensief contact met het thuisfront.

36 37

Brugklasteam

Een brugklas is een nieuwe wereld. Het brugklasteam van het Krimpenerwaard College doet er alles aan om leerlingen een veilig gevoel te geven in die wereld. Hoe?

“Het begint met een aanmeldingsgesprek dat we na toelating met elke ouder voeren. We investeren daar veel tijd in, omdat we het belangrijk vinden dat we weten hoe we de leerling zo goed mogelijk kunnen laten ‘landen’ op school.

Vervolgens maken de leerlingen direct na groep acht, nog voor de vakantie, kennis met school. Na de vakantie beginnen we met een introductiedag en in de derde schoolweek gaan we op kamp naar Veldhoven. Zo maken leerlingen snel contact met elkaar, met de docenten, met 38 voor elke leerling een veilige startsituatie. Dat gevoel van veiligheid onderhouden we in de studielessen. Elke mentor werkt daarin aan het groepsgevoel en aan een veilige sociale setting. We willen leerlingen laten ervaren dat ze ertoe doen en dat we er voor hen zijn. Daarnaast is er in de studielessen natuurlijk veel ruimte voor de studievaardigheden. In de totale schoolperiode gaan we door een proces van vasthouden naar loslaten.

Het intensieve contact in de brugklas wordt in de hogere klassen geleidelijk aan losser. We blijven uiteraard commu niceren met de leerlingen en hun ouders, staan altijd open voor een goed gesprek, maar geven steeds meer ruimte voor de groeiende behoefte aan zelfstandigheid.”

7 Bestuur en medewerkers

Bevoegd gezag en raad van toezicht

De school wordt beheerd door de

Stichting Krimpenerwaard College

bestuur. De raad is als volgt samengesteld: , die ook het bevoegd gezag vormt. Het bestuur van de Stichting is in handen van de rector/bestuurder, A. Keller. De raad van toezicht houdt toezicht op het Mevr. M.L. de Groot,

voorzitter

M.W. van Beek MSc Drs. H.H. van der Koogh Drs. Th.A.W.M. Saat Mr. L. van Veen Vereniging Krimpenerwaard College Ouders kunnen op vrijwillige basis lid worden van de

Vereniging Krimpener waard College

. De Vereniging heeft tot taak de school met alle middelen te steunen. Het lidmaatschap van de Vereniging biedt grote voordelen in de vorm van kosteloze faciliteiten (op school gebruikte materialen, kluisjes, excursies). De hoogte van de contributie hangt af van het gezinsinkomen; zij ligt momenteel tussen de 49 en 255 euro per leerling per jaar met een reductie wanneer meerdere kinderen uit hetzelfde gezin de school bezoeken.

De leden van het bestuur van de Vereniging zijn: Mevr. M.L. de Groot,

voorzitter

Mevr. K. Markus M.W. van Beek MSc,

secretaris/penningmeester

Drs. Th.A.W.M. Saat A. Timm De Stichting, de raad van toezicht en de Vereniging zijn bereikbaar op het schooladres, via tel. (0180) 45 01 15 of via de mail [email protected]. 39

Schoolleiding

bereikbaar onder tel. (0180) 45 01 15 A. Keller

rector, bestuurder

[email protected]

Drs. R.H.J.M. Schemkes

plaatsvervangend rector, directeur bedrijfsvoering

[email protected]

Mevr. drs. S. Koster

conrector, directeur onderwijs

[email protected]

De dagelijkse leiding van de school is in handen van A. Keller, R. Schemkes en mevr. S. Koster. A. Keller richt zich als rector/bestuurder op het integrale beleid.

R. Schemkes houdt zich bezig met het financiële beleid en de bedrijfsvoering en mevr. S. Koster met het onderwijskundige beleid en de leerling-begeleiding.

Afdelingsleiders

bereikbaar onder tel. (0180) 45 01 10 Mevr. A.P. Stoppelenburg

1e en 2e brugklassen

[email protected]

W. van de Burgt

mavo-afdeling

[email protected]

Mevr. drs. R.R. Sewnarain-Soerdjbali

havo-afdeling

[email protected]

Mevr. drs. T.M. van den Berg

vwo-afdeling

[email protected]

40 41

Docenten

bereikbaar onder tel. (0180) 45 01 10 Mevr. S.Th. Anthonio

wiskunde

[email protected]

J.H. Arends

techniek

[email protected]

S. Arkesteijn

wiskunde

[email protected]

Mevr. S. Becht

Nederlands

[email protected]

F.D.C. van Beers Mevr. S. Berkel

economische wetenschappen

[email protected]

Drs. L.C. van den Berg

Frans, informatiekunde

[email protected]

natuur- en scheikunde

[email protected]

Mevr. E.M. Blazer

geschiedenis

[email protected]

P.A. Bloemers

economische wetenschappen

[email protected]

J.J.J.C. Boere

lichamelijke opvoeding

[email protected]

Mevr. P. Boone

Engels, maatschappijleer

[email protected]

Mevr. M.J. Borreman

Duits

[email protected]

Drs. F. Borst

economische wetenschappen

[email protected]

Mevr. D.M. den Brave

Duits

[email protected]

B. Breedveld

Nederlands

[email protected]

42 Drs. J. Breedveld

scheikunde, nlt

[email protected]

Mevr. R. Brugghe

wiskunde

[email protected]

W. van de Burgt

techniek

[email protected]

Mevr. drs. S.C. Corvers

geschiedenis

[email protected]

Mevr. V.L. Daalderop-Brand

Frans

[email protected]

Mevr. S. Demin

Engels

[email protected]

Mevr. F. van Duin-Voormolen

lichamelijke opvoeding

[email protected]

J.P. Duister

geschiedenis

[email protected]

Mevr. E. van Etten

lichamelijke opvoeding

[email protected]

Mevr. drs. K. Everaert

aardrijkskunde

[email protected]

Mevr. L. Faber MA

Nederlands

[email protected]

J.C. van der Gaag

natuur- en scheikunde, anw

[email protected]

Drs. R.J. Geerlof

Engels

[email protected]

Mevr. T. van Hagen

tekenen, beeldende vorming

[email protected] Dr. G. den Hartogh

oude talen

[email protected]

C.F. van der Heiden

economische wetenschappen

[email protected]

43 W. van Hest

Duits

[email protected]

T. Heuvelman MEd

aardrijkskunde

[email protected]

Drs. J.M. van der Hoek

geschiedenis

[email protected]

Mevr. L. Hoekstra

rekenen

[email protected]

J.P.M. van der Hoeven

lichamelijke opvoeding

[email protected]

Drs. W.Ch. Hogeveen

wiskunde

[email protected]

Mevr. E. van der Horst BA

Engels

[email protected]

Drs. Ch.H.G.M. Janssen

Engels

[email protected]

Mevr. E. de Jong

tekenen, beeldende vorming, ckv

[email protected]

M.W.H. de Jong

wiskunde, biologie

[email protected]

Mevr. drs. G.A.M. Kapteijn-Schippers

Duits

[email protected]

Mevr. M. J. Kapteijn

tekenen, beeldende vorming, ckv

[email protected]

Drs. Ir. S. van Keulen

informatica

[email protected]

M.R. Klinkenberg

lichamelijke opvoeding

[email protected]

Mevr. M.P. Knapper-Kersten

wiskunde

[email protected]

Drs. J.C. Korteweg

oude talen

[email protected]

Mevr. L. Leeuwenberg-Kettelarij

tekenen, beeldende vorming, ckv

[email protected]

Mevr. M. Leiwakabessy

Nederlands

[email protected]

Mevr. J. Mayer MEd

Nederlands

[email protected]

J.A. Mayer

muziek

[email protected]

R.P.J. Meijer

geschiedenis, aardrijkskunde

[email protected]

Drs. W. Meijer

maatschappijleer, maatschappijwetenschappen

[email protected]

Mevr. L. Mimouni

Frans

[email protected]

W. Niesing

lichamelijke opvoeding

[email protected]

J. van Os MA

Engels

[email protected]

R.F.E. Parren

biologie

[email protected]

Mevr. M. Pawlowski

Duits

[email protected]

Mevr. drs. I. Pelupessy-Simons

Nederlands

[email protected]

Mevr. V.L.M. Place

Frans

[email protected]

Mevr. M. P. Pols

biologie

[email protected]

Mevr. V.A.M.J. Priou

Frans

[email protected]

Mevr. J. van der Pijl

Frans

[email protected]

Mevr. drs. E.J.J. Reijerkerk

economische wetenschappen

[email protected]

44 M. Rikkelman

natuur- en scheikunde

[email protected]

Drs. W.J. de Roon

biologie

[email protected]

L. de Rijcke

scheikunde, anw

[email protected]

Mevr. drs. R.R. Sewnarain- Soerdjbali

Nederlands

[email protected]

Mevr. A. Th. Slamet-van Hertum

Engels

[email protected]

Mevr. M.B. van der Sluis-Faure

Engels

[email protected]

Mevr. C.M. Smit

Nederlands

[email protected]

T. van Stigt

maatschappijleer, economische wetenschappen

[email protected]

Mevr. A.P. Stoppelenburg

informatiekunde

[email protected]

J. Tedjokusumo MA

oude talen

[email protected]

R.C.M. Timmermans

Duits, geschiedenis

[email protected]

Mevr. F. Tulumen

natuur- en scheikunde

[email protected]

Mevr. I.Vallianatos-Karakatsani

wiskunde

[email protected]

Dr. R. Vennink

natuurkunde, wiskunde, anw

[email protected]

M.S. Verkijk

Nederlands

[email protected]

BC I. Vidačković

muziek

[email protected]

J. Visser MA

Frans

[email protected]

P.H.P. Vlugman

natuur- en scheikunde, anw

[email protected]

Mevr. Y. Voets-Goud

biologie

[email protected]

D. de Vries

aardrijkskunde

[email protected]

drs. M.G. Westra

wiskunde

[email protected]

H.J. Wienke

biologie

[email protected]

Onderwijsondersteunend personeel

Mevr. J.M. Baan

kantinebeheerster

[email protected]

Mevr. J. Boertje-Visser

hoofd leerlingenadministratie

[email protected]

R. van den Bosch

hoofd facilitaire zaken, veiligheidscoördinator

[email protected]

Mevr. C.M. van Campenhout

medewerkster leerlingenadministratie

[email protected]

Mevr. J. Datson

roostermaakster

[email protected]

M. van Eijk

conciërge

[email protected]

Mevr. J.M. Hendriks

technisch onderwijsassistente

[email protected]

45 Mevr. A.P. Houtman

medewerkster leerlingenadministratie

[email protected]

Mevr. J. Joling-Heuvelman

medewerkster leerlingenadministratie

[email protected]

J.J. de Jong

ict-assistent

[email protected]

J. Jongeneel

conciërge

[email protected]

Mevr. A. Kooi

medewerkster stafbureau (personeelszaken)

[email protected]

Mevr. D.M. Kreté decaan [email protected]

Mevr. J.D.M. Langenberg-van den Dool

medewerkster stafbureau (financiën)

[email protected]

A.O.B. Mastenbroek

systeembeheerder

[email protected]

Mevr. M.C. Meijerink

medewerkster stafbureau (personeelszaken)

[email protected]

R. Nieuwland

conciërge

[email protected]

H.A. Ockhuijzen

technisch onderwijsassistent

[email protected]

Mevr. P.H. van der Pennen

hoofd stafbureau

[email protected]

Mevr. J. Revet

directiesecretaresse

[email protected]

Mevr. I. Vos

mediathecaresse

[email protected]

mavo havo atheneum gymnasium

Krimpenerwaard College

Driekamp 4 2924 AN Krimpen aan den IJssel T (0180) 45 01 10 [email protected]

www.kwcollege.nl

48

Colofon

Tekst Jan Korteweg, Krimpenerwaard College en Jack Tinnemans, Het Hoofdstation Fotografie Rob Stork Vormgeving vanRixtelvanderPut ontwerpers Drukwerk Drukkerij Efficiënta Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Uitgave september 2014

Wij op het kc

1 … gaan met anderen om zoals we zelf graag behandeld willen worden.

2 … helpen elkaar.

3 … pesten elkaar niet.

4 … weten dat we niet allemaal hetzelfde zijn en respecteren dat ook.

5 … praten met elkaar als redelijke mensen en blijven altijd beleefd.

6 … houden ons aan onze afspraken.

7 … zijn op tijd en doen ons werk op tijd.

8 … hebben alles bij ons wat nodig kan zijn, ook in i-uren.

9 … hebben telefoons, mp3-spelers of i-Pods uit staan, in de les en overal waar ze kunnen hinderen.

10 … houden onze school schoon en opgeruimd, net als het plein en de omgeving.

www.kwcollege.nl

Krimpenerwaard College

Driekamp 4 2924 AN Krimpen aan den IJssel T (0180) 45 01 10 [email protected]