pdf-versie - Utrecht Investment Agency

Download Report

Transcript pdf-versie - Utrecht Investment Agency

UIA

CTUEEL

N I E U W S B R I E F V A N U T R E C H T I N V E S T M E N T A G E N C Y

December 2014

, 9e jaargang, nummer 31

Het Utrecht Investment Agency (UIA) Het UIA begeleidt bedrijven bij het vinden van een geschikte locatie in Utrecht. Hun wensen staan hierbij centraal. concreet uit:

thema

ICT & Maat schappij

- omgevingsanalyse en inventarisatie van locaties; - een concurrentie- en doelgroepenanalyse; - benchmarks en SWOT-analyses; - het regelen van de bezichtiging van panden; - begeleiding bij herstructurering en positionering; - een duurzaamheidsinventarisatie; - nazorg, met ondersteuning bij marketing, publiciteit, personeelskwesties en belastingzaken, en introductie in netwerken binnen de Utrechtse economische regio.

U

> VINDT

“Geef Utrecht de dynamiek van Silicon Valley”

Vijf vragen aan digital business strateeg Katherine Kucherenko.

Wat doet u in het dagelijks leven?

“Ik ben digital business-strateeg bij Digital Power, als zodanig help ik andere bedrijven om datagedreven te worden. Daarnaast treed ik vanuit Speakers Academy regelmatig op als spreker en ben ik een programma manager bij Nyenrode Executive Education.” hiervoor een aanjager kunnen zijn. Daarnaast is het als economische regio belangrijk om strategische keuzes te maken. Waarop wil je als regio concurreren? Pas als je dat helder hebt, kun je ICT-kennis vertalen naar waarde en die waarde kapitaliseren. Bedrijven en andere belanghebbenden moeten als eerste stappen zetten om die kloof te over bruggen. De regio die dat als eerste doet, heeft een enorm concurrentie voordeel.”

Wat is de kracht van Utrecht als het gaat om ICT?

“Als je kijkt naar de hoeveelheid ICT-bedrijven in Nederland, dan herbergt de Utrechtse regio een kwart. Dat komt door de centrale ligging, logistieke voordelen en het vestigingsbeleid van de gemeente en provincie Utrecht.”

Wat kan beter?

“Een grote groep ICT-bedrijven clusteren in een regio is op termijn niet voldoende. Kijk naar Silicon Valley. Waarom willen alle technolo gie-start-ups daar naartoe? Omdat er een echte community is ontstaan van mensen met goede ideeën, fi nanciers en opleiders. Compleet met een dynamiek en kennisdeling die daarbij hoort. En dat biedt bedrijven vele kansen. In Utrecht zouden partijen als de EBU, Skillcity, het UIA of de gemeente en provincie

Doen onderwijsinstituten voldoende?

“De technologische ontwikkelingen en uitdagingen, zoals privacy en gegevensbeveiliging, nemen enorm toe en onderwijsinstituten zijn niet in staat dit tijdig te vertalen naar hun curricula. Ook belangrijk is het automatiseren van besluitvormings processen op basis van data binnen organisaties. Managers bij bedrijven zijn terughoudend om door auto matisering de controle kwijt te raken of ze weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen. Het zou helpen als jongere generaties daarin beter worden opgeleid.”

Deelt u de angst dat automatisering banen verwoest?

“Als je dit roept, dan ga je ervan uit dat het onmogelijk is om mensen om te scholen. Koetsiers moesten Katherine Kucherenko, digital business-strateeg (foto: Erik Jansen) ook iets anders gaan doen toen de bus kwam. Automatisering en robotisering maken het werk juist gemakkelijker. De zorg is een goed voorbeeld. Het zorgpersoneel hoeft door tilrobots geen patiënten meer uit bed te tillen. Daarnaast kan een verpleegkundige effi ciënter werken dankzij automatisering, waardoor hij zich meer op de patiënten kan richten. We hebben nu eenmaal te maken met digitalisering en data fi catie van de samenleving. Dat biedt vele kansen, maar ook uitdagingen. Laten we kinderen en studenten op scholen daarom opleiden om te voorkomen dat ze in deze sterk digitaliserende samenleving achter de feiten aanlopen. Ze moeten leren informatietechnologie optimaal in te zetten om de juiste management beslissingen te nemen.” <

U

> ONDERNEEMT

Utrecht huisvest kwart van alle Nederlandse IT-ondernemingen

Utrecht mag zich terecht de ‘capital of IT’ noemen. Een tekort aan hoogopgeleide IT’ers vormt echter een bedreiging voor deze positie. “De gemeente moet talent aan de stad binden.”

Het gaat goed met de IT-sector in de regio Utrecht. Er is sprake van een mooie spreiding van heel uiteenlopende IT-bedrijven. 25 procent van alle IT-ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd vinden we in deze regio. “Dat komt neer op ongeveer 30.000 arbeidsplaatsen”, vertelt Ben Alfrink, directeur van Skillcity. “Het gaat daarbij om banen bij IT-bedrijven, dus niet om IT’ers die bijvoorbeeld bij een bank werken.” Zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht heeft Utrecht een goede positie. Alfrink: “In rankings staan in Utrecht gevestigde bedrijven steeds hoog genoteerd.” In de Deloitte Fast50 staat GreenPeak bovenaan, in de Main Software 50 is het Raet dat we op de hoogste plaats vinden. En Afas is de hoogst genoteerde Nederlandse IT-onderneming in de top 100 van ICT-vakblad Computable.

Capgemini en Atos. Skillcity, dat IT-ondernemers met elkaar in contact brengt, richt zich met name op de laag onder deze grote ondernemingen. “In dat segment gebeurt veel. Ondanks de crisis konden veel IT-bedrijven groeien. Kijk bijvoorbeeld naar een partij als de eFocus Groep, waar nu 350 mensen werken. Gelukkig worden de meeste organisaties nog steeds door echte ondernemers geleid.” Het succes van IT-ondernemingen is in zoverre verrassend, dat er geen Technische Universiteit in Utrecht gevestigd is. In Delft, Eindhoven en Enschede ontstaan onder de rook van een dergelijke kennisinstelling vaak innovatieve IT-ondernemingen. “De groei had denk ik nog sterker kunnen zijn als de IT-opleidingen aan de Universiteit Utrecht een duidelijker profiel zouden hebben. Nu zijn ze ver snipperd over een aantal faculteiten.” Positiever uit Alfrink zich over de Hogeschool Utrecht. “Die zoekt nadrukkelijk de samenwerking met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij de inhoudelijke opzet van minors.”

Getalenteerde IT’ers

Een tekort aan getalenteerde IT’ers bedreigt het succes van de sector in de regio Utrecht. Alfrink: “Nu al is het voor veel bedrijven lastig om IT- personeel te vinden. Het zou goed zijn als de gemeentelijke en provinciale overheden initiatieven ontplooien die talenten die al in Utrecht studeren vasthouden en nieuwe voor de stad winnen.” < Ben Alfrink, directeur Skillcity

Grote en kleine dienstverleners

Op verschillende zichtlocaties vallen drie in Utrecht gevestigde grote dienstverleners op: Ordina,

COLUMN

MENNO F. DE LA VIENNE DIRECTEUR

In het hart sluiten

Utrecht is de ICT-hoofdstad van Nederland met meer dan drieduizend ICT-bedrijven, waar ruim 50.000 mensen werken. Maar liefst 43 procent van de beroepsbevolking van Utrecht is HBO/academisch geschoold. De hoogst opgeleide populatie in heel Europa. Deze bedrijven overziend, ligt de nadruk op ICT-software en -diensten, zoals ontwikkeling, distributie en implementatie. Nergens in Nederland werken meer men sen in de ICT dan in Utrecht.

Deze feiten legde ik ook voor aan een delegatie van Vietnamese ICT-bedrijven, die onlangs Utrecht bezocht. “Utrecht ligt in het hart van Nederland en ICT is het hart van een organisatie”, zo hield ik ze voor. “En zonder hart is er geen leven.” Ik weet niet of deze woorden bijdroegen aan de keuze van een van de grootste van deze bezoekende ICT-bedrijven om zich hier te vestigen, maar dit bedrijf heeft zijn hart hier verloren.

En niet alleen ICT-bedrijven voelen zich aangetrok ken door het hart van Nederland. In de regio Utrecht hebben zich zo’n 64.000 bedrijven gevestigd. Daarvan zijn er 900 van buitenlandse afkomst. Zij zitten hier met hun R&D-centrum, Benelux’ of Europees hoofdkantoor, Europees distributiecenter, Customer Care Center of hun marketing-saleskan toor. Utrecht is daarmee een bastion van innovatie, concurrentiekracht en duurzaamheid. Het UIA steekt al negen jaar veel energie in het binnenhalen van meer bedrijven, om ze te laten profiteren van de unieke dynamiek in onze economische regio. Dat gaat niet vanzelf. Utrecht heeft niet de naam die bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam hebben. Daarom blijft de gemeente Utrecht bedrijven facili teren en we blijven bedrijven persoonlijk opzoeken. Acquisitie is en blijft een contactsport. Juist door die persoonlijke benadering kunnen wij regelmatig een nieuw (buitenlands) bedrijf in ons hart sluiten.

Menno de la Vienne

U

> KRACHT

“ICT staat nadrukkelijk op de agenda in Utrecht”

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

Vier vragen aan Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW.

Waar ligt de kracht van Utrecht voor ondernemers?

“Wat mij betreft de centrale ligging in het hart van Nederland, kwaliteit van wonen en leven, de beschikbaar heid van jong en hoogopgeleid personeel en de aanwezigheid van kennisinstellingen. Deze bepalen niet alleen de concurrentiepositie van Utrecht, ze vormen ook belangrijke vestigingsfactoren voor bedrijven. Reden waarom mooie bedrijven in life sciences, gaming, financiële en zakelijke dienstverlening, ICT en duurzame economie een plek vinden in deze regio.”

Op welke punten kan Utrecht de ondernemer meer tegemoet komen?

“Utrecht kon lange tijd rekenen op economische groei door zijn centrale ligging en aanwezigheid van kennis instellingen. Deze bovengemiddelde groei is niet langer vanzelfsprekend. Utrecht moet een zichtbaar regionaal economisch beleid voeren en onder nemers actiever faciliteren om zich te vestigen in deze regio. Dat betekent ook het garanderen van de verkeers doorstroom en bereikbaarheid van de regio. Met het Utrecht Science Park heeft de regio een parel in han den, waarin blijvend moet worden geïnvesteerd; zowel financieel als in het stimuleren van innovaties.”

Sluit het onderwijs voldoende aan bij de praktijk?

“Samen met onze regionale vereni gingen en brancheorganisaties zet VNO-NCW zich in voor een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Daarbij pleiten we voor vraaggerichte opleidingen. Daarnaast moeten ICT en onder nemerschap volledig in de onder wijscurricula worden geïntegreerd. VNO-NCW en MKB Utrecht schrijven mee aan de ‘Human Capital Agenda’ van de Economic Board Utrecht; hierin is ICT nadruk kelijk opgenomen. Utrecht moet zijn best doen om de ICT-bedrijven in de regio te behouden. Er zijn vijf duizend structurele ICT-vacatures in de provincie Utrecht. Dat brengt een bepaalde urgentie met zich mee, die alle betrokken partijen moeten voelen.”

Hoe kan een partij als het Utrecht Investment Agency ondernemers helpen?

“Het UIA kan bedrijven wijzen op de kansen die de regio biedt en vooral ontzorgen in de zoektocht naar locaties en investeringsmoge lijkheden. Ondernemers willen doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Papieren rompslomp en regelgeving leiden af van de core business, dus blijf voorzien in een zachte landing. Daarnaast blijft het belangrijk om over de gemeentegrenzen heen te kijken, want de hele regio profiteert mee als een bedrijf zich in Utrecht vestigt. Het UIA kan fungeren als intermediair tussen de gemeenten en andere stakeholders in de regio.” <

UIA ontvangt Vietnamese handelsdelegatie

De economie van Vietnam maakt een sterke ontwikkeling door. Met name op het gebied van IT-consultancy kent het land een aantal snelgroeiende spelers. Een uitgebreide delegatie bezocht Utrecht eind oktober. Het UIA verzorgde de ontvangst.

Menno de la Vienne spreekt de Vietnamese delegatie toe in de Jaarbeurs tijdens de Infosecurity-beurs (foto: Geert de Jong)

ONDERSCHEIDEND

Lichtjes kijken op de Domtoren

In december 2014 en januari 2015 zijn er speciale Lichtjes Kijken avondrondleidingen op de Utrechtse Domtoren. In de twee donkerste maanden van het jaar zijn de straten en grachten van Utrecht feestelijk verlicht. De rondleiding wordt afgesloten met warme chocolademelk en Glühwein in de sfeervol verlichte Michaëlskapel. Meer informatie op www.domtoren.nl.

Winter Station in Spoorwegmuseum

Van 20 december 2014 t/m 4 januari 2015 kunnen bezoekers van het Spoorwegmuseum schaatsen tussen de treinen. De hele kerstvakantie is het museum in winterse sferen. Schaatsen zijn gratis te leen. Ice carving-kunstenaars maken van grote ijsblokken bijzondere kunstwerken. Buiten branden kampvuurtjes om marshmellows te roosteren. Meer informatie op: www.spoorwegmuseum.nl.

Webwinkel Vakdagen

Op woensdag 21 en donderdag 22 januari 2015 zijn de Webwinkel Vakdagen in de Jaarbeurs in Utrecht. Deze belangrijkste e-commerce vakbeurs in de Benelux biedt een overzicht van oplossingen voor web winkeleigenaren om hun rendement te verhogen. Meer informatie op: www.webwinkelvakdagen.nl.

Zorg & ICT

De beurs Zorg & ICT vindt plaats van woensdag 18 t/m vrijdag 20 maart 2015. Zorg & ICT richt zich op nieuwe innovaties binnen de zorg. Thema’s zijn onder andere beveiliging, webdiensten, opleiding & training, zorgspecifieke software, EPD, domotica en eHealth. Meer informatie op: www.zorg-en-ict.nl.

Meer informatie op www.uia.nl.

UtrechtInvestmentAgency UIA_investment

U

> PROFILEERT

“ Nederland is in 2020 meest geavanceerde digitale economie van Europa”

Lotte de Bruijn, algemeen directeur van Nederland ICT, heeft grote ambities. Ze wil dat in 2020 Nederland de meest geavanceerde digitale economie van Europa is. Een gesprek over ICT in Nederland.

Nederland ICT is de branche-organisatie voor de ICT-sector. Met zo’n twintig mensen biedt de organisatie vanuit Woerden ondersteuning aan aangesloten ICT-bedrijven. Dit kan zijn op het gebied van HRM, financiële en juridische vraagstukken. Daarnaast behartigt Nederland ICT bedrijfsoverstijgende belangen. Verder faciliteert de organisatie, met zo’n 140 bijeenkomsten per jaar, ICT-netwerken. Inmiddels hebben zich ruim 550 Nederlandse ICT- bedrijven aangesloten bij de brancheorganisatie; samen zijn deze goed voor zo’n dertig miljard euro omzet en meer dan 250.000 arbeidsplaatsen.

Directeur Lotte de Bruijn legt de lat voor haar organisatie hoog: “In 2020 moet Nederland de meest geavanceerde digitale economie van Europa zijn, de Digital Delta. Om dat te bereiken moeten we leidend zijn in het gebruik en de ontwikkeling van digitale technologie. Nederland is de ideale proeftuin voor de toepassing van ICT. Bijna alle Nederlanders hebben toegang tot snelle netwerken, wij hebben een adaptieve mentaliteit en ons onderwijs behoort tot het beste ter wereld.” Een vruchtbare ICT-bodem volgens De Bruijn, waar ook bedrijven als Google en Microsoft zich graag vestigen.

Digital Delta

Voorwaarde voor het slagen van de Digital Delta-ambitie is volgens Lotte de Bruijn samenwerking: “Landelijk moeten regio’s elkaar versterken, concurreren doen we met het buitenland. Het is overigens prima als regio’s zich profileren en zoeken naar hun eigen ICT-kracht. In Eindhoven ligt dat in design en Amsterdam profileert zich als het internetknooppunt. Er liggen volop kansen op het snijvlak van twee of meer sectoren, zoals de zorg; daar zou Utrecht zich op kunnen richten.” Lotte de Bruijn, algemeen directeur van Nederland ICT De Bruijn maakt zich zorgen over de mismatch tussen opleiding en arbeids markt. “We moeten nu vol inzetten op een betere match en niet wachten tot morgen. Zeventig procent van de innovaties heeft een ICT-component. Dus we hebben veel professionals nodig, met een kennisniveau dat aansluit bij de markt. Daarom moet ICT een vast onderdeel worden van basisonder wijs. Laat kinderen een app of game ontwikkelen, leer ze coderen. Op het voortgezet onderwijs zou ICT een onderdeel van elk vak moeten zijn.”

Kansen benutten

“Angst voor digitale ontwikkelingen is niet nodig. We gaan door ICT niet minder doen, we gaan dingen anders doen”, aldus De Bruijn. “Booking.com heeft de vakantiemarkt op z’n kop gezet, maar iedereen kent nu het gemak van online vergelijken. Sinds 1985 is 65 procent van de economische groei te herleiden naar ICT. In plaats van er een bedreiging in te zien, moeten we de kansen die ICT biedt, volop benutten.” <

Beste wensen

Het UIA-team wenst u een gezond en voorspoedig 2015

Het UIA is een gezamenlijk initiatief van onderstaande partners.

Utrecht Investment Agency

Bezoekadres

Stadskantoor Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 8406 3503 RK Utrecht T: 030 286 41 37 W: www.uia.nl

E: [email protected]

Menno F. de la Vienne ([email protected]) Aly Engberts ([email protected])

colofon

Redactie

&

eindredactie

Contentbureau.nl, onderdeel van de LVT Group /

Fotografie

Babet Hogervorst, Erik Jansen, Geert de Jong (Cheeseworks) /

Vormgeving

SjansenDesign BNO /

Drukwerk

Libertas /

Oplage

3.500