3-maandsrapportage Belastingen 2014

Download Report

Transcript 3-maandsrapportage Belastingen 2014

3-maandsrapportage Belastingen 2014

3-maands rapportage 2014

1. Inleiding 3

 

2. Algemeen 4

 

2.1

2.2

   

2.2.1

2.2.2

   

Normenkader 4

 

Verantwoordelijkheden 4

 

Bestuur van BSGR Verantwoordelijkheden deelnemer 4

 

4

 

3. Algemene ontwikkelingen 5

 

4 Toelichting belastingen

4.1

 

4.2

 

4.3

 

4.4

 

4.5

 

4.6

 

8

Totale productie eerste kwartaal 2014 Voorziening debiteuren en Rekening courant deelnemers 8

 

9

 

Bezwaarschriften 9

 

Kwijtscheldingen 11

 

Klantcontacten 12

 

Status WOZ beschikkingen 13

   

Bijlage 1: Belastingen per deelnemer 14

 

Bijlage 2: Debiteurensaldo Bijlage 3: Rekening-courantsaldo 23

 

24

  2

3-maands rapportage 2014

3

1. Inleiding

Voor u ligt de 3-maandsrapportage 2014 van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland. De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) is in juli 2009 formeel in werking getreden en is een samenwerkingsverband van het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeenten Bodegraven Reeuwijk Gouda, Katwijk, Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude. De activiteiten richten zich op beleidsadvisering, heffing en invordering van belastingen, alsmede de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken. In de tussentijdse rapportage van november 2013 heeft de accountant gemeld dat er ten opzichte van 2012 veel verbeteringen zijn geïnitieerd en gerealiseerd, waarbij de financiële afdeling, maar ook het management en de directie, continu op de hoogte zijn van de actuele financiële stand van zaken. Aandachtspunten waren nog de interne controle op de naleving van de aanbestedingsrichtlijnen en het vormgeven en documenteren van de verbijzonderde interne controle. Inmiddels is de nota inkoop- en aanbestedingsbeleid door het Dagelijks Bestuur vastgesteld, waarin opgenomen de door de accountant genoemde vertaling van de Aanbestedingswet 2012 naar interne aanbestedingsrichtlijnen. Daarnaast is de verbijzonderde interne controle met name op het gebied van inkoop en aanbestedingen, met name voor wat betreft de toetsing op de naleving van de interne aanbestedingsrichtlijnen, alsmede de interne controle op de personeels- en salarisadministratie inclusief de vastlegging daarvan, opgepakt. De inhoudelijke vereisten van de 3-maandsrapportage zijn beschreven in de dienstverleningsovereenkomst en omvatten de volgende elementen:  de stand van zaken van de heffingen, invordering, herwaardering, bezwaarafhandeling, beroepschriften, kwijtschelding en levering aan afnemers;  afwijkingen in planning;  de kentallen met betrekking tot de vastgelegde kwaliteitsnormen;  een bijdrage in de concept-teksten voor de paragraaf lokale heffingen voor de begroting en de jaarrekening en overige rapportages van de opdrachtgevers.

3-maands rapportage 2014

4

2. Algemeen

2.1 Normenkader

De specifieke afspraken tussen deelnemer en BSGR met betrekking tot de uit te voeren werkzaamheden zijn vastgelegd in de DVO en vormen een onderdeel van de 3-maandsrapportage voor zover deze reeds zijn ingebed in de organisatie. Het betreft hier afspraken over kwaliteitsvereisten (opgenomen in de bijlage van de DVO “kwaliteitskenmerken”), onderlinge communicatie en invulling van de onderlinge afhankelijkheden. Tevens wordt in de DVO aangegeven op welke wijze de verdere ontwikkeling en evaluatie van de afgesproken dienstverlening plaatsvindt.

2.2 Verantwoordelijkheden 2.2.1 Bestuur van BSGR

Het dagelijks bestuur is verantwoordelijk voor het opmaken van de 3-maandsrapportage in overeenstemming met de uitgangspunten zoals opgenomen in de DVO.

2.2.2 Verantwoordelijkheden

De 3-maandsrapportage heeft als doel de deelnemers te voorzien van een tussentijdse financiële en kwalitatieve verantwoording. De individuele deelnemers hebben hierbij de volgende verantwoordelijkheden:  Het in samenwerking met de BSGR verzorgen van een analyse (ten opzichte van begroting en realisatie voorgaand jaar) op de cijfermatige verantwoordingen zoals opgenomen in de   rapportage; Het maken van een aansluiting van de cijfermatige verantwoordingen zoals opgenomen in de rapportage met de individuele financiële verantwoordingen; Indien hiertoe aanleiding is, het verstrekken van additionele informatie ten behoeve van de specificaties zoals opgenomen in de rapportage;

3-maands rapportage 2014

5

3. Algemene ontwikkelingen

3.1 Strategie

In het jaar 2014 wordt al vooruitgelopen op de bezuinigingstaakstellingen voor de BSGR vanaf het begrotingsjaar 2015, conform de brief van 21 oktober 2013 van het bestuurlijk overleg financiële kaderstelling gemeenschappelijke regelingen van gemeenten in de regio Midden-Holland. Voornoemde taakstelling kan in feite alleen maar behaald worden als er op het personeelsbestand wordt ingekrompen, aangezien er op de grootste materiële posten vrijwel niet bezuinigd kan worden. Inkrimping op het personeelsbestand is alleen mogelijk door een vergaande automatisering van de werkzaamheden, waarbij er met betrekking tot de werkzaamheden voor de individuele medewerker er meer een beroep gedaan wordt op inzicht en analytische vaardigheden. Ook de cultuur binnen de organisatie zal wijzigen naar een meer zakelijke, resultaatgerichte organisatie, met meer focus op de productiviteit, flexibiliteit en inzetbaarheid van de individuele medewerker. Door in 2014 financiële middelen beschikbaar te stellen voor verdergaande automatisering, gericht op een hogere productiviteit, wordt er richting gegeven aan de taakstellingen. Door middel van flankerend beleid wordt getracht medewerkers, die de omslag niet kunnen of willen maken, te begeleiden naar alternatieven binnen of buiten de BSGR.

3.2 Schaalvergroting en externe toetreders

Vooral vanaf het begrotingsjaar 2016 lijkt het zeer moeilijk te worden om de bezuinigingstaakstellingen, zie voorgaande paragraaf, te verwezenlijken. Het toetreden van één of meer grote nieuwe deelnemers kan het voldoen aan de taakstellingen vereenvoudigen. In opdracht van de BSGR heeft in 2013 het adviesbureau Kokx en De Voogd een strategische scan uitgevoerd naar potentiële groeimogelijkheden en samenwerkingsrelaties. Met de resultaten van de scan wordt momenteel gericht gezocht naar mogelijke partners. Er wordt met een grote gemeente op dit moment een financiële quick scan uitgevoerd om te bezien of aansluiting zowel voor de potentiële nieuwe toetreder als ook voor de BSGR en haar deelnemers aantrekkelijk is. Indien het antwoord hierop ja is, kan het traject een vervolg krijgen in een concreet haalbaarheidsonderzoek. De afgelopen jaren is een trend gaande waarin niet alleen gemeenten en waterschappen onderling (horizontale samenwerking) maar ook meer en meer gemeenten en waterschappen gezamenlijk (verticale samenwerking) elkaar vinden in op te richten belastingsamenwerkingsverbanden. De verwachting is dat de komende jaren ook bestaande belastingsamenwerkingsverbanden elkaar meer zullen (moeten) gaan vinden om minder kwetsbaar en goedkoper te kunnen acteren op de zogenaamde staf- en overheadtaken en –kosten. Samenwerkingsverbanden zijn immers ontstaan om het primaire belastingproces minder kwetsbaar en efficiënter te maken, een kwetsbaarheid van staf- en overheaddiensten is hiervoor in de plaats gekomen. Verdere schaalvergroting en daarmee verlaging van kosten is echter alleen een begaanbare weg als de mogelijkheid bestaat tot een verdergaande harmonisatie en standaardisering van beleid, grondslagen en maatstaven. Groei waarbij differentiatie verder toeneemt, leidt veelal tot kostenstijging en vermindering van de beheersbaarheid en reductie van de kwaliteit: de inrichting van het systeem verwordt tot een lappendeken en de eisen die aan medewerkers worden gesteld lopen onevenredig hoog op. Een dergelijke turbulente omgeving biedt volop kansen aan (kleine) wendbare commerciële advies- en outsource organisaties (o.a. BMC, TOG, 4Value) om in te springen op de wens tot “ontzorging” en lage kosten van (tot op heden) met name kleine en middelgrote gemeenten. Het lage kostenniveau van

3-maands rapportage 2014

6 deze externe partijen is één van de stimuli geweest die hebben geleid tot een steeds breder wordende roep om duidelijkheid over en inzicht in kostprijzen. Inmiddels is ook onze eigen dienstverlener Centric tegen zeer lage tarieven voor twee gemeenten de belastingaanslagen gaan verzorgen. Er is een eerste aanzet gemaakt voor een kostprijsberekening van de producten van de BSGR. Dit model wordt momenteel nader besproken en uitgewerkt met de deelnemers. Uitgangspunt is om een door de deelnemers geaccepteerd model te hanteren. In het tweede kwartaal 2014 zal door het Bestuur worden besloten welke toepassingsmogelijkheden dit model zal krijgen (bedrijfsvoering en/of nieuwe deelnemers en/of bestaande deelnemers).

3.3 Management informatie en ISAE

In 2013 is binnen de BSGR begonnen met het ontwikkelen van een gestructureerd risicomanagement model te weten de stappen: identificatie, analyse en beoordeling, beheersing van risico’s en structurele inpassing in het beleid). Deze ontwikkeling is in 2013 onder andere vormgegeven in het ISAE-project en het project ter verbetering van de managementinformatie. De ISAE-werkzaamheden zijn gericht op het verkrijgen van een ISAE 3402 controleraamwerk. Het raamwerk beschrijft het volgende:  De wijze waarop de belangrijkste processen binnen BSGR, gericht op het waarderen, heffen en invorderen van belastingen, zijn ingericht;    Per proces wat de doelstelling is; Welke risico’s kunnen optreden binnen deze processen; Welke beheersmaatregelen minimaal moeten zijn ingericht. In september 2013 is de ISAE type I verklaring ontvangen. In april 2014 zal ook de ISAE type II verklaring, en daarmee de volledige ISAE verklaring, worden ontvangen. Deze verklaring bevat evenwel een beperking betreffende autorisatie en logische toegangsbeveiliging. Aan de hand van de opmerkingen van de accountant worden er in 2014 verbeteracties gehouden met name op het gebied van autorisaties binnen de belastingapplicatie en de toegang tot deze applicatie.

3.4 Ontwikkelingen in en effecten van basisregistraties

Het jaar 2014 zal voor wat betreft de basisregistraties voor de BSGR gedomineerd worden door de invoering van de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ). De LV WOZ moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk afnemers van de WOZ actuele gegevens krijgen vanuit één centrale voorziening. Omdat de BSGR de WOZ gegevens beheert van de deelnemende gemeenten zal ook de BSGR aansluiting moeten krijgen op de LV WOZ. De bestaande belastingsoftware (Key2GH) zal hiervoor moeten worden aangepast en uiterlijk eind 2014 zal ook de BSGR aangesloten moeten zijn om het voorstel voor het publiceren van de WOZ waarden per begin 2015 voor de deelnemende gemeenten mogelijk te maken. Dat betekent dat een belastingplichtige niet alleen het eigen taxatierapport kan raadplegen maar ook de eigen WOZ waarden kan vergelijken met andere woningen. Echter ook de datum van januari 2015 staat onder druk. Recent is onze softwareleverancier geslaagd voor de conformiteitstoets en zullen de eerste “koplopergemeenten” starten met de aansluiting. Op basis van de ervaringen met deze koplopergemeenten zal de planning van de softwareleverancier mogelijk worden bijgesteld. Samenwerkingsverbanden zullen gezien de complexiteit pas als laatste in de planning worden opgenomen.

3-maands rapportage 2014

3.5 LEAN-management

In het eerste kwartaal 2014 is gestart met de introductie van LEAN-management bij de BSGR. Kern van deze managementmethodiek is het vereenvoudigen van processen door overdrachtspunten en dubbelslagen zoveel als mogelijk te elimineren zonder additionele inzet van ICT-middelen. LEAN is goedkoop, simpel en kan bij wijze van spreken morgen worden geïntroduceerd. In maart 2014 zijn twee dagsessies met leidinggevenden en senior medewerkers van de BSGR georganiseerd waarin de grondbeginselen van deze methodiek zijn toegelicht. Door middel van simulatie is duidelijk geworden dat verhoging van de productie zonder extra ICT-inzet en zonder extra medewerkers zeer wel mogelijk is. Gezien de druk op de kosten van de BSGR en de zorg van het management over een aantal minder efficiënte processen is gekozen voor een vervolg middels twee lijnen: 1) Het vereenvoudigen van de bezwarenafhandeling voor wat betreft de plicht- en maatstafbezwaren; 2) Het verhogen van de effectiviteit van de inkomende klantcontacten (“first time right”). Deze processen zullen in het tweede kwartaal door de medewerkers zelf worden geanalyseerd en geoptimaliseerd. 7

3-maands rapportage 2014

8

4 Toelichting belastingen

4.1 Totale productie eerste kwartaal 2014

De totale productie voor het eerste kwartaal van 2014 geeft inzicht in de heffingsactiviteiten met betrekking tot alle lopende heffingsjaren die door de BSGR zijn uitgevoerd. Per deelnemer wordt een overzicht per heffingsjaar/belastingsoort weergegeven in de bijgevoegde bijlage. Over het algemeen kan gesteld worden dat de kohieren die de eerste drie maanden van het jaar de deur uit zijn gegaan van goede kwaliteit geweest zijn, zeker gezien het feit dat er minder klantcontacten zijn geweest en het aantal bezwaren minder is dan voorliggend jaar. De keuze om uitsluitend volledige aanslagen (dus zowel de gebruikersheffingen en eigenarenheffingen gecombineerd op één biljet) op te leggen is één van de oorzaken van het mindere aantal klantcontacten. Het mes snijdt wel aan twee kanten, want door te kiezen voor alleen volledige aanslagen is het percentage beschikte OZB-waarden per eind februari lager dan mogelijk was. Per eind maart zijn deze aanslagen wel voor het grootste gedeelte de deur uit gegaan, waardoor uiteindelijk circa 94% van de waarden eind maart beschikt zijn. De totale bruto oplegging bedraagt in het eerste kwartaal van 2014 € 333 miljoen (aanslagregels 2.467.777) ten opzichte van € 293 miljoen (aanslagregels 2.401.162) in het eerste kwartaal van 2013 (2012 € 265). Hierbij zijn in het eerste kwartaal de combikohieren conform de productiekalender uitgevoerd. De toename in de bruto opleggingen is voornamelijk veroorzaakt door de stijgingen van de tarieven en de betere bronbestanden. Met name het aantal WOZ waarden wat reeds bekend is, zorgt voor minder afstoppingen. Overige ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2014 zijn:  De kwaliteit van de bestanden is verder verbeterd. In de eerste 3 maanden heeft dit al geleid tot 60.000 aanslagregels die meer op aanslag zijn gegaan dan het voorliggende jaar (2013: 2.401.162 versus 2014: 2.467.777);  De bestanden met betrekking tot zelfstandig/onzelfstandig woongebruik zijn verder opgeschoond. Als gevolg van een gerechtelijke uitspraak in oktober 2013 is het opwerken voor een groot gedeelte opnieuw gedaan;  De Stuf-WOZ bestanden zijn in 2014 volledig ingelezen en verwerkt door eigen personeel. Hierdoor is de kwaliteit hoger dan met behulp van externe inhuur;  De afspraken ter bevordering van de aanleveringen van bestanden door de deelnemers worden strikt uitgevoerd. Een bestand dat niet aan een van tevoren vastgesteld formaat voldoet, wordt terug gezonden aan de deelnemer;  Leveranties en afspraken met derden waaronder de waterbedrijven (voor zuiveringsheffingen en  rioolrecht) en afvalverwerkers (voor extra containers), zijn nader uitgewerkt. Deze afspraken zullen gemonitord worden; Er zijn afspraken gemaakt met de deelnemers omtrent de controle op volledigheid en juistheid van de verantwoorde leegstand. Een grove berekening laat zien dat daar nog een taak ligt voor de deelnemers. Het belastingjaar 2014 zal verder in het teken staan van het nader uitwerken van de in gang gezette verbeteringen in de productie- en beheersomgeving. Hierbij zijn de volgende aandachtspunten gedefinieerd:  Processen worden onder de loep genomen met behulp van de LEAN-theorie. Een betere product breakdown zal leiden tot betere en efficiëntere processen;  Verdere aanscherping van de procesgang waaronder planning, werkinstructies, AO/IC beschrijvingen. Samen met de controles uit ISAE 3402 moet dit leiden tot een betere procesgang;

3-maands rapportage 2014

9  Het bedrijvengedeelte behoeft nog verdere aandacht. Er zijn stappen gemaakt, maar het kan nog beter. In een projectvorm zullen procedures geautomatiseerd worden, zodat 80% van de bestanden ingelezen kunnen worden en er meer aandacht gegeven kan worden aan de 20% uitval. Dit zal leiden tot een significant betere kwaliteit van het bronbestand en zal direct gevolg hebben voor de kwaliteit van de aanslagen.

4.2 Voorziening debiteuren en Rekening courant deelnemers

In 2013 is een nieuwe risico-inschatting gemaakt van de voorziening oninbaarheid debiteuren. De werkelijke oninbaarheid per 31 maart 2014 bedraagt € 279.000 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 ad € 144.000. De oninbaarheid wordt onder andere veroorzaakt door onvermogen, emigratie en vertrokken waarbij onbekend is waarheen. Met betrekking tot de rekening courant posities per deelnemer is de procedure zo ingericht dat minimaal eenmaal per week, en soms vaker, het totale bedrag aan ontvangen belastingvorderingen wordt overgeboekt naar de betreffende deelnemer.

4.3 Bezwaarschriften Deelnemer

Bodegraven-Reeuwijk Gouda HH Rijnland Katwijk Leiden Oegstgeest Voorschoten

Openstaande bezwaren vorige jaren

409 787 2.938

310 1.137

277 213

Ontvangen bezwaren in 2014

479 933 4.427

369 1.199

215 300

Afgewezen in 2014

150 370 1.210

153 334 109 109

Toegewezen in 2014

435 638 3.835

280 1.180

225 248

In behandeling per ultimo maart 2014

303 712 2.321

246 823 158 157

Automatische vermindering in 2014

50 139 2.895

86 303 38 55 Wassenaar

Bezwaarafhandeling

409 512 175 433 313 58 Zoeterwoude 116 64 31 70 79 Per deelnemer is het aantal bezwaarschriften (zowel bezwaren tegen de WOZ-waarde als alle andere bezwaarschriften) weergegeven dat in 2014 is ontvangen. Per deelnemer zijn alle bezwaarschriften meegenomen inclusief bezwaarschriften betrekking hebbend op meerdere deelnemers (hierdoor kan één bezwaarschrift meerdere malen terugkomen in het overzicht). In het overzicht zijn tevens de uitspraken opgenomen die ambtshalve zijn gedaan, dus niet naar aanleiding van een bezwaarschrift, maar gebaseerd op eigen bevindingen. Een verschil tussen de beginstand 2014 en de eindstand 2013 kan zijn veroorzaakt doordat bezwaren wel waren ingeboekt maar nog niet op bezwaarregel niveau. 0 In de laatste maanden van 2013 zijn nog diverse kohieren 2011, 2012 en 2013 opgelegd. Dit heeft geresulteerd in een fors aantal bezwaarschriften, die niet meer voor 1 januari 2014 konden worden afgedaan. Het betrof zowel WOZ bezwaren als bezwaren tegen de plicht/maatstaf. Ten behoeve van de laatst genoemde bezwaarschriften is deels extra “dedicated” capaciteit ingehuurd, ten einde deze achterstand uiterlijk voor eind mei te hebben weggewerkt. De medewerkers van bezwaar en beroep zelf concentreren zich met name op de afhandeling van de vanaf 1 januari jl. ingekomen bezwaarschriften tegen de plicht/maatstaf. De achterstand van de WOZ is opgepakt door de medewerkers bij bezwaar en beroep in samenspraak met de medewerkers van de WOZ. In de loop van 2013/begin 2014 zijn zowel de procedures van de afhandeling van de WOZ bezwaren als de maatstaf/plicht bezwaren opnieuw opgezet. De verwachting bij deze nieuwe procedures is dat

3-maands rapportage 2014

10 hiermee de doorlooptijd van de afhandeling van de bezwaarschriften aanzienlijk zal worden ingekort. Gelet op de huidige werkvoorraad van de plicht/maatstaf bezwaren wordt dit door de praktijk ook bevestigd; de gemiddelde doorlooptijd bedraagt nu circa drie weken. In het tweede kwartaal wordt in samenspraak met de medewerkers in een LEAN-traject bezien in hoeverre de procedure van deze bezwaarschriften nog verder kan worden gestroomlijnd. Ook voor wat betreft de WOZ bezwaren is een andere insteek gekozen; de bezwaarbehandelaars en de taxateurs zijn fysiek nu bij elkaar geplaatst en handelen, zonder verdere tussenstappen, een bezwaarschrift in één keer af. Ten opzichte van 2013 ligt het tot nu toe ingekomen aantal bezwaarschriften, zowel tegen de WOZ beschikking als tegen de plicht/maatstaf, aanzienlijk lager. Het totale aantal bezwaren is meer dan gehalveerd ten opzichte van 2013. De afname van het aantal plicht/maatstaf bezwaren is te verklaren vanuit een steeds verdere verbetering van het bestand. Ten aanzien van de WOZ bezwaren is de verwachting, mede gebaseerd op geluiden vanuit den lande, dat het aantal WOZ–bezwaarschriften uiteindelijk zeer veel lager zal uitvallen dan in 2013. Ook het tot nu toe ingediende aantal bezwaarschriften door no-cure-no-pay bureaus ligt ver onder het niveau van het aantal dat vorig jaar is ingekomen. In vergelijking tot 2013 ligt dat aantal nu op circa 40% van het aantal dat verleden jaar in de vergelijkbare periode is ontvangen. Ook het aantal ingekomen beroepen tegen uitspraken inzake kwijtschelding ligt momenteel nog aanzienlijk lager dan in 2013, circa 30%.

Wob verzoeken

Met beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is in het eerste kwartaal van 2014 een verzoek tot openbaarmaking van informatie ontvangen bij de BSGR en haar deelnemers. Dit informatieverzoek richt zich op 2013. Het verzoek heeft voornamelijk betrekking op de WOZ, waarbij informatie dient te worden verstrekt over: de financiële afwikkeling van bezwaar/beroepsprocedures inzake WOZ beschikkingen, de personele omvang die zich met de WOZ bezighoudt, namen van bedrijven die zijn ingehuurd in het kader van WOZ werkzaamheden en kwantitatieve gegevens inzake bezwaar/beroepsafhandeling. Inmiddels is een reactie gegeven op dit verzoek.

3-maands rapportage 2014

11

4.4 Kwijtscheldingen

12000 10000 8000 6000 4000 2000 ontvangen verzoekschriften Toegewezen verzoekschriften Afgewezen verzoekschriften 0 januari februari maart Bovenstaand overzicht presenteert de kwijtscheldingsverzoeken per maand. De totale populatie van kwijtscheldingen betreft de kwijtscheldingsverzoeken zowel handmatig alsook de automatische verwerkingen. De afgewezen en toegewezen verzoeken bevatten de werkelijk afgehandelde verzoeken in de maand inclusief eventuele verzoeken die betrekking hebben op oudere jaren. In 2014 is bij de afhandeling van de kwijtscheldingsverzoeken wederom op grote schaal gebruikgemaakt van het Inlichtingenbureau. In 2014 is tot en maart 74% van de kwijtscheldingsverzoeken automatisch afgehandeld. Van de behandelde (zowel automatisch alsook handmatig) kwijtscheldingsverzoeken in het eerste kwartaal van 2014 is 95% binnen de termijn van 6 weken afgehandeld, 1% van de betreffende verzoeken is binnen de termijn 6 tot 12 weken afgehandeld en 0,2% heeft een doorloop gekend van 12 weken of langer. Voor de overige 3,8% is nog geen behandeltermijn te melden, aangezien het verzoek op 31 maart nog niet volledig was voor wat betreft de opgevraagde informatie. Met betrekking tot de openstaande reguliere kwijtscheldingsverzoeken per 31 maart 2014 is gebleken dat 85% van deze verzoeken korter dan 6 weken openstaan, 13% staat tussen de 6 en de 12 weken open en in 2% van de gevallen staat het kwijtscheldingsverzoek langer dan 12 weken open. Van de in 2014 ontvangen verzoeken is ongeveer 10% een eerste kwijtscheldingsverzoek. Dit is gelijk aan de toename in 2013. Het totale toegekende bedrag aan kwijtscheldingen in het eerste kwartaal 2014 bedraagt € 7,1 miljoen en is daarmee hoger ten opzichte van het eerste kwartaal 2013 (€ 5,2 miljoen). Dit wordt grotendeels verklaard door de toename in de afhandeling via het Inlichtingen Bureau, waardoor bijna 4.000 kwijtscheldingsverzoeken eerder in het jaar zijn toegekend. Tevens vinden er minder afwijzingen plaats.

3-maands rapportage 2014

12 In 2014 zullen de processen omtrent het geautomatiseerd afhandelen van kwijtscheldingen verder worden geoptimaliseerd. Er is een start gemaakt met het vervaardigen van een digitaal kwijtscheldingsfomulier op de website van de BSGR en een vereenvoudigde procedure om deze te verwerken. Pas in 2015 kan daar daadwerkelijk profijt van getrokken worden.

4.5 Klantcontacten

De activiteiten van de Front Office laten in de eerste drie maanden van 2014 (ten opzichte van dezelfde periode 2013) het volgende beeld zien: 50000 45000 40000 35000 30000 Post 25000 20000 15000 10000 Telefoon 5000 0 2013 2014 Bij de binnengekomen post (post inclusief mail en telefoon) is een daling te zien van 9% ten opzichte van dezelfde periode voorgaand jaar. Bij de binnengekomen telefoongesprekken is een daling te zien van 6% ten opzichte van vorig jaar. De daling in het aantal contacten is buiten het optimaliseren van de bestanden en het wegwerken van achterstanden te wijten aan het zoveel als mogelijk generen van combi-aanslagen. Met betrekking tot de kwaliteitskenmerken zoals opgesteld in het DVO kan het volgende worden opgemerkt:  Het serviceniveau (beoordeeld op basis van behandel- en wachttijd) is in deze periode vastgesteld op 95% tot 100%.  100% van de ontvangen mails zijn, conform de norm, binnen de gestelde termijn in behandeling  genomen, dat wil zeggen dat er binnen 5 werkdagen een reactie (ontvangstbevestiging) wordt verzonden en dat de mails binnen 3 weken definitief behandeld zijn; Ongeveer 90% van de ontvangen poststukken wordt tijdig in behandeling genomen, dat wil zeggen dat er binnen 5 werkdagen een behandelingsbericht dan wel antwoord wordt verzonden (norm is 100%), voor 100% is binnen 3 weken een definitief antwoord verstuurd.

3-maands rapportage 2014

13 Naar aanleiding van de invoering van het keuzemenu in het begin van dit jaar zal in het tweede kwartaal een analyse plaatsvinden van het inkomend telefoonverkeer voor de diverse afdelingen.

4.6 Status WOZ beschikkingen

De waardebeschikkingen voor belastingjaar 2014 zijn voor circa 94% verzonden in de kohieren tot en met maart 2014. Het restant van de beschikkingen zal in de komende maanden worden verzonden. De resterende waardebeschikkingen voor belastingjaar 2011 zijn in het laatste kohier van 2013 op aanslag gegaan; voor belastingjaar 2012 is in het kohier van maart 2014 een inhaalslag gemaakt. De planning voor de resterende waarde-beschikkingen 2012 is om deze (nagenoeg allemaal) met het kohier van juni 2014 te verzenden. In februari 2014 heeft het afrondende gesprek met de inspecteur van de Waarderingskamer inzake het formeel toezicht op de herwaardering belastingjaar 2014 plaatsgevonden en is er toestemming verleend om te beschikken. De Waarderingskamer heeft niet alleen gemonitord op de kwaliteit van de herwaardering maar heeft zich ook een beeld gevormd over de stand van zaken met betrekking tot de processen en de achterstanden oude jaren. Het verscherpt toezicht op de deelnemende gemeenten is, door een waarneembaar significante verbetering in de bestanden, opgeheven; de Waarderingskamer heeft wel aangegeven dat voor de gemeenten Katwijk en Bodegraven gedurende 2014 nog een extra impuls gegeven moet worden om hetzelfde kwaliteitsniveau van de overige deelnemende gemeenten ook hier te realiseren. Hiervoor wordt een plan van aanpak opgesteld. Het resultaat van de inspanningen in 2013 is een verhoging van het algemeen oordeel voor de gemeenten Gouda, Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude naar “naar behoren”. Doelstelling is om deze kwalificatie voor de gemeenten Bodegraven en Katwijk in 2015 ook te verkrijgen. Voor de overige gemeenten zal het proces objectkenmerken in de reguliere processen worden opgenomen waarbij de doelstelling is om elk jaar 20% van alle objecten te controleren, zodat aan de eisen van de Waarderingskamer kan worden voldaan. Medio maart is er een aanvang gemaakt met het de verbeterde procedure WOZ bezwaren waarbij taxateurs en juridisch medewerkers gezamenlijk werken aan de afwikkeling van de WOZ bezwaren. De termijn voor indienen van een bezwaar voor de beschikkingen met dagtekening 28-2-2014 eindigt 11 april 2014. De ambitie om de WOZ bezwaren binnen een significant kortere termijn dan in de afgelopen jaren af te wikkelen, is ingezet. Zichtbaar lijkt wel dat de BSGR de algemene (landelijke) tendens, aanzienlijk minder WOZ-bezwaren in belastingjaar 2014 (Bron: www.bezwarenmeter.nl

), volgt.

Einde eerste kwartaal 2014 waren er circa 1100 bezwaarde objecten binnengekomen; voor 260 bezwaarde objecten is reeds een uitspraakbrief naar belanghebbenden verzonden. Begin februari 2014 stonden nog ongeveer 1300 WOZ bezwaarschriften open; daarvan is een substantieel deel in het eerste kwartaal afgehandeld. Er zijn op dit moment nog circa 235 WOZ bezwaarschriften van voorgaande waardepeildata waarop de belanghebbenden nog geen uitspraak hebben ontvangen. Planning is dat deze einde tweede kwartaal nagenoeg afgehandeld zijn.

3-maands rapportage 2014

Bijlage 1: Belastingen per deelnemer Productierapportage Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Jaar

2012 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014

Totaal Heffing Bruto opgelegd

AFV 0 OZBG 0 AFV 5.979

EXCO 4.908

HOND 14.936

OZBE NWN 27.016

OZBE WON 45.700

OZBG NWN 18.258

REIN 0 RIOE NWN RIOE WON 520 650 RIOG NWN RIOG WON 18.300

6.002

TOER 53.585

WOFO WON 12.606

AFV 3.007.820

EXCO 29.539

HOND 184.082

OZBE NWN OZBE WON 1.040.091

4.593.751

OZBG NWN OZBG WON 742.992

1.507

REIN 5.351

RIOE NWN RIOE WON RIOG NWN RIOG WON 144.522

1.643.155

227.646

2.362.163

Vermindering

-250 -970 -4.538

-3.191

-724 -21.187

-9.449

-7.992

-9.409

-1.430

-1.950

-6.012

-3.561

-2.473

-1.650

-9.296

-44 -632 -4.798

-4.474

-15.823

0 -582 -666 -1.732

-8.462

-8.123

Kwijtschelding

-300 0 -3.106

-168 -237 0 0 0 -2.345

0 0 -55.972

0 0 0 0 0 -2.215

0 0 0 0 0 0 0 0 -44.433

Netto opgelegd

10.956

2.942.551

29.495

181.235

1.035.293

4.589.277

727.169

1.507

4.769

143.856

1.641.424

219.184

2.309.607

-550 -970 -1.665

1.548

13.975

5.829

36.252

10.267

-9.409

-910 -1.300

12.288

96 51.112

14.191.078

-129.416

-108.776

13.952.885

14

3-maands rapportage 2014

Jaar

2013 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2007 2008 2008 2008 2009 2009 2010 2010 2010 2010 2010 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013

Totaal Productierapportage Gemeente Gouda Heffing Bruto opgelegd

LLG 0 AFV 0 LLG 0 RIOG WON 0 OZBE 0 OZBG NWN 0 AFV 0 OZBE 0 OZBG NWN 0 REIN 0 RIOG WON 0 AFV 0 HOND 0 OZBE NWN OZBE WON 0 0 OZBG NWN 0 REIN 0 RIOE NWN RIOG NWN 0 0 RIOG WON 0 AFV 1.786

ALEG 0 BLEG 0 HOND 0 HVNG 2.133

OZBE NWN 61.495

OZBE WON OZBG NWN 2.225

41.798

OZBG WON 702 PARK 0 PREC 0 REIN 14.813

RIOE NWN RIOE WON 532 177 RIOG NWN RIOG WON 108.215

1.779

AFV 19.113

ALEG 4.744

BLEG 213.208

HOND 698 HVNG 15.752

LIGG 518 OZBE NWN OZBE WON 210.409

41.771

OZBG NWN OZBG WON 151.484

0 PARK 11.987

PREC 48.289

REIN 6.111

RIOE NWN 664 RIOE WON RIOG NWN 1.043

104.313

RIOG WON 16.956

AFV 9.029.043

ALEG 8.516

BLEG 8.990

HOND 320.222

LIGG 15.983

MKTG 31.872

OZBE NWN 2.729.111

OZBE WON OZBG NWN 8.273.619

2.009.797

OZBG WON 673 PARK 113.988

PREC 1.001.442

RIOE NWN 203.814

RIOE WON RIOG NWN 3.045.653

581.725

RIOG WON 4.878.224

STAN 19.817

Vermindering

-250 -161 -55 -8.442

-1.509

-7.234

-87 -69 -10.944

-2.160

-89 0 -1.787

-460 -5.896

-691 -830 -1.532

-1.965

-1.125

-29.989

-7.218

-28.110

-450 -3.159

-10.437

-489 -1.991

-284 -30.184

-15 0 -181 0 -1.672

-1.333

0 -1.992

-1.363

-507 0 -27 -72 -1.880

-128 -9.436

-7.069

-103 -506 0 -1.277

-51 -2.753

-28.912

-13 0 -2.821

-662 -747 -7.171

-2.005

-27.073

0 -2.530

0 -503 -201 -4.894

-17.642

-2.069

Kwijtschelding

0 0 0 0 -145 -2.316

0 0 0 0 0 0 0 0 -32.721

0 0 0 0 0 0 0 -160 0 0 0 0 0 0 -236 0 -253 0 -115 0 0 -1.172

0 0 0 -619 -3.730

0 0 0 -48 0 0 -169 -2.009

-4.985

0 -15.115

-593.384

0 0 -202 0 0 0 -173 -150 0 0 0 0 -101 -251 -330.806

0

33.355.201

-285.199

-988.857

Netto opgelegd

-15 -253 -181 -115 -1.672

-1.333

-1.172

-1.992

-1.363

-507 -619 -3.757

-72 -1.880

-128 -9.484

-7.069

-103 -674 -2.009

-4.475

-51 -250 -161 2.077

53.053

716 34.564

615 -69 -10.944

12.653

443 177 106.283

-997 -19.503

4.053

212.378

-833 13.787

-607 180.420

34.553

123.214

-450 8.828

37.852

5.622

-1.327

758 73.893

-912 8.406.748

8.503

8.990

317.200

15.322

31.125

2.721.940

8.271.441

1.982.575

673 111.458

1.001.442

203.312

3.045.351

576.580

4.529.776

17.749

32.081.145

15

3-maands rapportage 2014

Jaar

2006 2006 2007 2007 2007 2008 2008 2008 2009 2009 2009 2009 2010 2010 2010 2010 2010 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 Totaal

Productierapportage Hoogheemraadschap Rijnland Heffing

INGO WVOW INGO WSO WVOW INGO WSO WVOW WSHE WSHG ZUIB ZUIW WSHE GEB WSHG WVOB ZUIB ZUIW WSHE GEB WSHE ONG WSHG WVOB ZUIB ZUIW WSHE GEB WSHE ONG WSHE WEG WSHG ZUIB ZUIW RLEG WSHE GEB WSHE NAT WSHE ONG WSHE WEG WSHG ZUIB ZUIW RLEG WSHE GEB WSHE NAT WSHE ONG WSHE WEG WSHG WVOB ZUIB ZUIW

Bruto opgelegd

34.456

69.062

0 75.882

2.571

204 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 13.102

0 22.450

1.250

201.586

132 9.133

263 110.288

0 171.335

2.838

33.143.511

65.429

3.623.984

1.152.011

49.929.446

250.426

11.499.625

62.146.587

Vermindering

0 0 -2 -123 -4.002

-174 0 0 0 0 0 0 -92 -203 -517 -56.232

-552 -2.760

-915 -1.771

0 -59.262

-7.629

-20.709

-883 0 -5.862

-32.257

-13.172

0 -50.691

0 -13.646

-66 -16.362

-45.373

-42.546

0 -7.036

-5 -2.774

-49 -33.585

-103 -91.435

-231.143

Kwijtschelding

-14.709

0 -22.554

0 0 0 0 0 -61.380

0 -86.965

0 -127 0 0 0 -1.978.080

0 0 -2.058.263

-104 -291 -211 -133 -463 -317 -104 -789 -41 -1.129

0 -1.786

-40 -2.200

0 0 -3.811

0 0 -7.610

0 0 -11.218

0 0 0

Netto opgelegd

-104 -291 -211 -133 -463 -317 -104 -789 -43 -1.252

-4.002

-1.960

-132 -2.403

-517 -56.232

-4.363

-2.760

-915 -9.381

34.456

9.800

-18.847

55.173

1.688

204 -7.468

-32.257

-13.276

1.250

150.895

132 -4.513

196 32.546

-45.373

41.824

2.838

33.136.348

65.424

3.621.210

1.151.962

47.917.782

250.323

11.408.190

59.857.181

162.525.571

-741.932

-4.252.325 157.531.315

16

3-maands rapportage 2014

Productierapportage Gemeente Katwijk

Jaar

2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2014

Totaal Heffing Bruto opgelegd

HVNG 0 AFV 7.937

EXCO 0 GRAF 0 HOND 295 HVNG 0 OZBE NWN 81.112

OZBE WON OZBG NWN 24.768

72.284

PARK 4.896

PREC 0 RIOG NWN 902 RIOG WON 4.201

AFV 6.751.635

EXCO 12.410

HOND 344.686

MKTG 22.849

OZBE NWN 1.586.936

OZBE WON 5.341.252

OZBG NWN OZBG WON 1.057.740

585 PARK 18.144

PREC 2.328.714

RIOG NWN RIOG WON 496.546

3.259.403

Vermindering

-206 -2.581

-90 -616 -881 -750 -10.178

-3.602

-18.174

-634 -1.160

-8.521

-800 -13.012

-214 -2.353

-671 -348 -926 -8.746

0 -518 0 -8.829

-5.964

Kwijtschelding Netto opgelegd

0 -9.864

0 -56 0 0 0 0 0 0 0 0 -3.683

-177.766

0 -104 0 0 -225 0 0 0 0 0 -93.252

-206 -4.507

-90 -672 -586 -750 70.934

21.166

54.110

4.262

-1.160

-7.619

-281 6.560.857

12.196

342.229

22.178

1.586.587

5.340.101

1.048.994

585 17.626

2.328.714

487.717

3.160.186

21.417.295

-89.773

-284.949

21.042.572

17

3-maands rapportage 2014

Productierapportage Gemeente Leiden Jaar

2001 2006 2006 2007 2007 2008 2008 2009 2009 2009 2010 2010 2010 2010 2010 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 Totaal

Heffing Bruto opgelegd

OZBG WON 0 OZBE WON 0 RIOW 0 AFV 0 RIO WON 0 AFV 0 RIOP WON 0 AFV 0 OZBE WON 0 RIOP WON 0 AFV 0 OZBE WON OZBG NWN 0 0 PREC 0 RIOP WON 0 AFV 0 OZBE NWN OZBE WON 0 0 OZBG NWN OZBG WON 0 0 PREC 0 RIOG NWN 0 RIOP WON 0 AFV 3.199

OZBE NWN OZBE WON 107.075

67.606

OZBG NWN 167.824

PREC 5.303

RIOG NWN RIOP WON 1.381

2.938

TOER 26.668

AFV 15.143

OZBE NWN 1.721.598

OZBE WON OZBG NWN 46.548

1.867.172

OZBG WON 0 PREC 7.526.452

RIOG NWN RIOP WON 25.483

6.990

TOER 125.706

AFV 10.421.945

OZBE NWN OZBE WON 7.100.125

19.497.419

OZBG NWN OZBG WON 6.472.650

1.373

PREC 39.663

RIOG NWN RIOP WON 483.159

4.652.377

Vermindering

-200 -3.509

-28.748

-1.863

-7.705

-4.134

-16.783

-3.803

-1.707

-8.197

-48.552

-3.504

-27.421

-20.741

-8.384

-4.119

0 -16.485

-30.787

-15.255

-73.711

-271 0 -42.139

-7.556

0 0 0 0 0 -132 -83 -241 0 -132 -315 -207 0 -308 0 -53.476

-4.367

-5.086

-48.768

0 0 -5.681

-23.937

Kwijtschelding

-169 -334 -84 -590 -275 -310 -194 -1.050

-387 -576 -2.554

-378 -340 0 -1.331

-3.279

0 0 0 0 0 -113 -1.640

-8.739

0 -420 0 0 -115 -4.202

0 -32.391

0 -419 -480 0 0 -176 -14.841

0 -667.222

0 -181 -272 0 0 -117 -298.248

60.385.796

-518.309

-1.041.426

Netto opgelegd

58.523

63.683

140.403

-15.438

-7.118

-5.384

26.668

-33.733

1.690.810

30.873

1.792.981

-271 7.526.452

-16.832

-15.407

125.706

9.701.247

7.095.759

19.492.153

6.423.609

1.373

39.663

477.361

4.330.192

-169 -334 -84 -590 -275 -442 -277 -1.290

-387 -708 -2.869

-584 -340 -308 -1.531

-6.788

-28.748

-1.863

-7.705

-4.134

-16.783

-3.917

-3.347

-13.738

58.826.061

18

3-maands rapportage 2014

Productierapportage Gemeente Oegstgeest

Jaar

2010 2010 2010 2010 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014

Totaal Heffing Bruto opgelegd

AFV 0 OZBE NWN 0 OZBG NWN RIOG WON 0 0 AFVT 0 HOND 0 OZBE NWN 0 OZBE WON OZBG NWN RIOG NWN 0 0 0 RIOP WON 0 AFVT 976 HOND 543 OZBE NWN 80.384

OZBE WON OZBG NWN RIOG NWN RIOP WON 11.114

35.268

29.496

131 AFVT 1.119

HOND 12.610

OZBE NWN 5.218

OZBE WON OZBG NWN 7.515

3.302

OZBG WON RIOG NWN RIOP WON 142 0 424 AFVT 2.325.457

EXCO 16.685

HOND 106.497

OZBE NWN 470.023

OZBE WON OZBG NWN OZBG WON 399 PREC 1.570.844

RIOB WON 2.947.552

331.382

7.812

RIOG NWN RIOP WON 77.138

1.862.563

Vermindering

-43 -356 -229 -776 -1.064

-1.920

-7.177

-150 -1.632

0 -973 -778 0 0 -85 -961 -72 -26 -173 -414 -2.647

-5.057

-17.837

0 -5.458

-1.144

-4.616

-209 -806 -305 -555 -1.780

0 0 -1.050

-429 -4.047

Kwijtschelding

-268 -958 0 0 0 0 0 -358 -3.515

-287 0 0 -248 -506 0 0 0 0 0 0 0 -2.286

0 0 0 0 -21.369

-209 0 0 0 0 0 0 -153 0 -36.294

Netto opgelegd

79.608

10.050

33.348

22.319

-376 -4.028

12.196

2.571

2.457

-14.536

142 -5.458

-3.006

2.299.471

16.268

105.691

469.718

2.946.998

329.602

399 1.570.844

6.609

76.710

1.822.222

-287 -973 -778 -248 -506 -85 -961 -72 -26 -173 -310 -339 315

9.904.593

-62.767

-66.450

9.775.376

19

3-maands rapportage 2014

Productierapportage Gemeente Voorschoten

Jaar

2010 2010 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014

Totaal Heffing Bruto opgelegd

OZBE 0 OZBG NWN 0 AFV 0 HOND 0 OZBE WON 0 OZBG NWN RIOT NWN 0 0 RIOT WON 0 AFV 3.088

HOND 8 OZBE NWN OZBE WON OZBG NWN RIOT NWN 12.093

26.243

5.605

336 RIOT WON 1.628

AFV 2.746

HOND 195 OZBE NWN 6.382

OZBE WON 19.003

OZBG NWN 7.417

PREC 986 RIOT NWN RIOT WON 1.061

1.985

TOER 17.676

AFV 2.931.389

HOND 67.130

OZBE NWN OZBE WON OZBG NWN OZBG WON 406.271

3.636.651

294.030

60 PREC 464.147

RIOT NWN 87.526

RIOT WON 2.072.127

Vermindering

-214 -473 0 -46 -401 -1.051

-441 -156 -10 -47 0 -902 -1.292

-420 -356 -768 -746 -1.368

-6.163

-6.511

0 -2.288

-482 0 -4.790

-388 -317 -2.427

-1.294

0 0 -1.433

-2.645

Kwijtschelding

-1.412

-4.804

-57 0 0 0 0 0 -2.950

0 -76.828

-1.669

0 -290 0 0 0 0 -65.494

0 0 -215 0 0 0 0 -110 -2.417

0 0 0 0 0

Netto opgelegd

-84 -140 -2.826

-609 5.015

12.841

906 986 -1.227

-1.448

17.676

2.849.771

65.073

405.954

-214 -473 -215 -46 -401 -1.051

-441 -266 661 -39 12.093

25.341

4.313

3.633.934

292.736

60 464.147

86.093

2.003.988

10.065.781

-37.426

-156.246

9.872.109

20

3-maands rapportage 2014

Productierapportage Gemeente Wassenaar Jaar

2010 2010 2010 2010 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014

Totaal Heffing Bruto opgelegd

AFV 0 OZBE 0 OZBG NWN 0 RIOG WON 0 AFV 0 OZBE NWN 0 OZBE WON OZBG NWN 0 0 PREC 0 REIN 0 RIOG NWN 0 RIOG WON 0 AFV 4.005

EXCO 12.341

HOND 345 OZBE NWN OZBE WON OZBG NWN 23.246

13.154

7.111

PREC 0 REIN 3.415

RIOG NWN 17.197

RIOG WON 7.524

AFV 10.673

EXCO 65.161

HOND 1.285

OZBE NWN 79.869

OZBE WON OZBG NWN 78.736

54.019

PREC 20.426

REIN 5.147

RIOG NWN 19.016

RIOG WON 24.817

AFV 4.296.038

BAAT 13.235

EXCO 147.658

HOND 157.859

OZBE NWN 883.191

OZBE WON 6.191.441

OZBG NWN OZBG WON 677.161

1.153

PREC 1.774.818

REIN 183.806

RIOG NWN 120.912

RIOG WON 1.452.800

Vermindering

-76 -29 -5.241

-44 -258 -55 -1.736

-5.320

-8 -2.290

-1.563

-40 -552 -3.705

-102 -12.543

-12.106

-17.360

-465 -2.537

-2.517

-369 -3.468

-5.283

-2.095

-17.721

-12.065

-25.233

-2.046

-9.783

-10.105

-5.937

-13.287

0 -1.678

-950 -11.639

-3.193

-5.218

0 0 -4.105

-1.234

-7.945

Kwijtschelding

-1.223

0 0 0 0 0 0 0 -97 -1.302

-7.539

0 -94 0 0 0 -736 0 0 0 -288 0 0 0 52 0 0 0 0 0 0 -4.986

-131.989

0 -633 -3.973

0 0 0 0 -41.564

0 0 0

Netto opgelegd

28.786

18.380

-4.636

8.911

13.894

4.150.762

13.235

145.347

152.936

871.552

6.188.249

671.943

1.153

1.774.818

179.701

119.678

1.403.292

8.636

243 10.703

1.048

-10.249

-465 877 14.583

5.853

-334 59.879

-758 62.148

66.672

-170 -29 -5.241

-44 -994 -55 -1.736

-5.320

-8 -2.290

-1.563

-328 2.230

16.347.557

-211.899

-194.371

15.941.287

21

3-maands rapportage 2014

Productierapportage Gemeente Zoeterwoude

Jaar

2011 2011 2012 2012 2012 2012 2012 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014 2014

Totaal Heffing Bruto opgelegd

OZBE NWN RIOE NWN OZBE NWN OZBG NWN OZBG WON 174 0 RIOE NWN 289 VASR 0 0 0 0 BIZ NWN 16.650

DTAR 59.930

EXCD 1.055

OZBE NWN OZBE WON OZBG NWN OZBG WON 78.605

861 31.847

0 PREC -6.210

RIOE NWN 2.601

RIOE WON 289 VASR 106.834

VRZC 1.377

BIZ NWN OZBE NWN OZBE WON OZBG NWN 159.750

876.074

991.763

482.160

OZBG WON 1.557

PREC 680.142

RIOE NWN RIOE WON 130.572

857.367

Vermindering

-99 -867 -820 -2.273

-30 -2.890

-332 -2.250

-50 0 -17.306

-564 -5.395

-31 0 -3.757

0 -343 -11 -1.800

-12.514

-107 -4.985

0 0 -279 0

Kwijtschelding Netto opgelegd

0 0 0 0 0 0 0 0 -1.096

-8 0 0 0 0 0 0 0 -1.717

-70 0 0 0 0 0 0 0 0 -31 -6.210

-1.156

289 104.774

1.296

157.950

863.560

991.656

477.175

1.557

680.142

130.293

857.367

-99 -867 -820 -2.099

-30 -2.601

-332 14.400

58.785

1.047

61.299

297 26.451

4.473.687

-56.703

-2.891

4.414.093

22

3-maands rapportage 2014

Bijlage 2: Debiteurensaldo

Debiteurensaldo per 31 december 2013 Netto opgelegd Bodegraven-Reeuwijk 941.568

13.952.885

Ontvangsten (excl. rente) Totaal Oninbaar Debiteurensaldo per 31 maart 2014 -2.669.176

12.225.278

-13.958

12.211.320

Gouda 3.874.197

32.081.145

-6.375.175

29.580.167

-32.729

29.547.438

Katwijk 834.381

21.042.572

Leiden 8.498.524

58.826.061

Oegstgeest 1.138.149

9.775.376

Rijnland 11.609.076

157.531.315

Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude 681.978

9.872.109

2.426.313

15.941.287

515.991

4.414.093

-3.732.284

-18.569.524

-2.142.200

-24.247.864

18.144.669

-1.769

18.142.901

48.755.062

-80.410

48.674.651

8.771.325

-3.016

144.892.527

-118.915

8.768.309

144.773.612

23 -2.565.044

7.989.044

-516 7.988.528

-4.131.001

14.236.599

-26.212

14.210.387

-848.630

4.081.453

-1.264

4.080.189

3-maands rapportage 2014

Bijlage 3: Rekening-courantsaldo

Saldo per 31 december 2013 24 Bodegraven-Reeuwijk Gouda 33.688

43.120

Katwijk 14.755

Leiden 213.625

Oegstgeest 24.083

Rijnland 263.959

Voorschoten 8.116

Wassenaar 53.503

Zoeterwoude 6.184

ontvangsten 2014 ontvangsten rente 2014 Voorschotten 2014 2.669.176

148 2.669.323

6.375.175

2.375

6.377.550

3.732.284

634 3.732.918

18.569.524

8.540

18.578.064

2.142.200

787 2.142.987

24.247.864

9.107

24.256.972

2.565.044

344 2.565.388

4.131.001

1.205

4.132.206

848.630

308 848.938

Saldo per 31 maart 2014 33.688

43.120

14.755

213.625

24.083

263.959

8.116

53.503

Het saldo per 31 maart 2014 bestaat uit het saldo wat per ultimo 2013 openstond. Afwikkeling was mede afhankelijk van de accountantscontrole en zal spoedig plaatsvinden.

6.184