(Dag)klinische behandeling

Download Report

Transcript (Dag)klinische behandeling

(Dag)klinische behandeling Dr. Leo Kannerhuis Autisme

Patiëntenprofiel

Indicatie:

Kinderen, jongeren en volwassenen met ernstige en/of complexe ASS problematiek, al dan niet met psychiatrische co morbiditeit, waarbij sprake is van een vastgelopen ontwikkeling op meerdere levensterreinen. Voor een klinische opname geldt dat het niet mogelijk is om binnen het thuismilieu de vastgelopen ontwikkeling weer op gang te brengen. Een van de intelligentiefactoren is hoger dan of gelijk aan 85.

Contra-indicatie: • •

Verbale en sociale intelligentie lager dan 70; Indien andere problematiek dan ASS op de voorgrond staat wordt gestuurd op cobehandeling of doorverwijzing.

Behandelsetting

• • •

Kliniek Deeltijd Anders, nl.: Trainingscentrum De Wissel

Diagnostiek en Advies

• • • •

Consultatie en advies Second opinions Collegiaal overleg Multidisciplinaire diagnostiek Er is een gespecialiseerd team voor Diagnose, Advies en Consultatie. Er wordt een beschrijvende diagnose gegeven met aanknopingspunten en adviezen voor verdere behandeling en/of begeleiding, ingebed in de praktijk van het dagelijks leven. Indien nodig wordt een actieve bijdrage geleverd aan de behandelingsplannen van collega instellingen om daar de hulpverlening te verstevigen en te ondersteunen bij complexe hulpvragen. Conclusies en adviezen zijn passend binnen een levenslooptraject van de cliënt.

Contact voor advies en verwijzing

Tel: 026-3333037 E-mail: [email protected]

Telefonisch spreekuur op werkdagen van 11.00 tot 12.00 uur

Innovatieve behandelingen

Therapeutische alliantie

Doelgroep: 10 Patiënten tussen de 15 - 20 jaar.; Methodiek: Een methode die vanuit de literatuur bekend staat om het versterken van therapeutische alliantie is de Client Directed Outcome Informed, afgekort CDOI. Deze stelt de hulpverlener in staat het handelen gerichter bij te sturen en stagnatie in het therapeutisch proces bijtijds te onderkennen. CDOI maakt gebruik van twee eenvoudige vragenlijsten: de Outcome Rating Scale (ORS) en de Session Rating Scale (SRS).; Effecten: Er bestaat een positieve correlatie tussen de kwaliteit van de therapeutische alliantie tussen patiënt en behandelaar en het gemeten behaalde resultaat in een behandeling van jongeren en jong volwassenen met een Stoornis in het Autistisch spectrum.

Crisisinterventie en intensieve behandeling bij autisme (CIBA)

Doelgroep: Patiënten van 12-23 jaar met autisme en een (dreigende) crisissituatie. Als de complexiteit van het autisme geleid heeft tot een crisis en gedrag en symptomen een verblijf binnen het gezin of andere GGz-instelling onmogelijk maakt, bestaat de mogelijkheid tot een tijdelijke opname van 6 tot maximaal 9 maanden.

Methodiek: De individuele behandeling op de afdeling is normalisering van gedrag, behandeling van co morbiditeit en het weer op gang brengen van de (sociaal-emotionele) ontwikkeling, daarbij aansluitend bij de persoonlijke motivatie van de patiënt. De basis voor de behandeling wordt gevormd door de milieutherapie in een autisme specifieke setting. CIBA klinisch bestaat uit een gesloten en een besloten afdeling.

Effecten: Doel van de behandeling is in eerste instantie bestrijding van de crisissituatie en de elders vastgelopen behandelrelatie op verschillende niveaus (patiënt/systeem en behandelteam) aan te pakken en te bewerkstelligen naar herstel van de samenwerking. Begin- en eindmeting behandelmonitor met uitgebreide set van instrumenten.

TOPGGz Informatie

De Stichting Topklinische GGz heeft als doel de topklinische ggz te stimuleren en te faciliteren. Zij doet dit o.a. door het TOPGGz-keurmerk uit te reiken aan afdelingen die zeer gespecialiseerde patiëntenzorg voor een bepaalde doelgroep combineren met wetenschappelijk onderzoek, innovatie en kennisverspreiding.

Topklinische ggz is bestemd voor patiënten met ernstige, complexe en/of zeldzame aandoeningen die onvoldoende resultaat hebben van een reguliere tweedelijns behandeling.

TOPGGz-afdelingen voldoen aan een aantal strenge criteria en worden beoordeeld door een onafhankelijke visitatiecommissie. Zij zijn meestal onderdeel van een ggz-instelling, maar kunnen ook onderdeel zijn van een (academisch) ziekenhuis. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk voor alle aandoeningen binnen de ggz een TOPGGz-afdeling beschikbaar is.

Uitgebreide informatie over topklinische ggz kunt u vinden op de website

www.topggz.nl

onderzoek op gericht is. . Hier kunt u via een zoekfunctie alle TOPGGz-afdelingen vinden. Als professional kunt u zoeken naar de meest geschikte afdeling om een patiënt naar te verwijzen of advies of consultatie te vragen. Tevens kunt u zien welke innovatieve behandelingen er aangeboden worden en waar het wetenschappelijk

Samenwerkingsverbanden

Universiteit van Amsterdam: bijzonder hoogleraar autisme, leerstoel cognitie gedurende de levensloop.

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN): lectoraat levensloopbegeleiding bij autisme.

Radboud Universiteit Nijmegen op het gebied van onderzoek.

RINO Groep Utrecht op het gebied van opleidingen.

Academische Werkplaats Reach-Aut (www.reach-aut.nl)

Publicaties

Geurts, H,M., van den Bergh, S.F.W.M., Ruzzano, L. ; 2014;

Prepotent response inhibition and interference control in ASD: Two meta-analyses.

; Autism Research; (in press)

Verschuur, R., Didden, R., Lang, R., Sigafoos, J., & Huskens, B. ; 2013;

Pivotal Response Treatment for children with autism spectrum disorders: A systematic review.

; Review Journal of Autism and Developmental Disorders. doi: 10.1007/s40489 013-0008-z ; http://dx.doi.org/10.1007/s40489-013-0008-z

Palmen, A., Didden, R. & Verhoeven, L. ; 2012;

A personal digital assistant for improving independent transitioning in adolescents with high-functioning autism spectrum disorder.

; Developmental Neurorehabilitation. Online publicatie. doi: 10.3109/17518423.2012.701240 ; http://dx.doi.org/10.3109

/17518423.2012.701240

Topprofessionals

prof. dr. H.M. (Hilde) Geurts,klinisch neuropsycholoog, bijzonder hoogleraar autisme (UvA): specialisatie/leerstoel cognitie gedurende de levensloop.

dr. J.P.W.M. (Jan-Pieter) Teunisse,klinisch neuropsycholoog, GZ-psycholoog, lector (HAN); levensloopbegeleiding bij autisme.

dr. B.E.B.M. (Bibi) Huskens,GZ-psycholoog, ABA/PRT

dr. A.M.J.W. (Annemiek) Palmen,GZ-psycholoog, ABA

Stichting Topklinische GGz

Postbus 1198 3800 BD Amersfoort

033-4450678 [email protected] www.topggz.nl

Promoties

R. Verschuur, MSc , 2013-2019

, Pivotol Response Treatment (R) for children with autism spectrum disorders.

Contactgegevens Locatie:

Houtsniplaan 1 6865 XZ Doorwerth

Telefoon:

026-3333037

Email:

[email protected]

Website:

www.leokannerhuis.nl