Final Cut Pro X 10.1.2 NL.pages

Download Report

Transcript Final Cut Pro X 10.1.2 NL.pages

Belangrijke wijzigingen in FCP X 10.1.2

Tom Wolsky

Final Cut Pro X 10.1.2

10.1.2 is een uitbreiding van FCPX 10.1 met enkele heel interessante nieuwe mogelijkheden. Een van de belangrijkste daarvan, waarom zelfs al in voorgaande versies van FCP is gevraagd, is de mogelijkheid om voorkeuren t.a.v. de plaats waar mediabestanden worden opgeslagen niet vast te leggen in de algemene voorkeuren (Preferences) van FCP, maar (destijds) per project; nu per library. Hierdoor heb je nu de mogelijkheid om voor elke library apart aan te geven waar de bestanden moeten worden opgeslagen, en hoef je niet telkens de algemene import-voorkeuren aan te passen als je voor een bepaalde library de bestanden op een andere plaats wilt importeren.

Je kunt voor een bepaalde library niet alleen de plaats aangeven waar geïmporteerd materiaal moet terechtkomen, maar ook die voor z.g. optimized en proxy bestanden als je die buiten de library wilt opslaan. Bovendien kun je voor elke library aangeven waar je de backups wilt opslaan, naar keuze in de standaard-locatie of ergens anders. Selecteer de library in de Libraries Browser en in de Inspector verschijnt het Library Properties venster: Als je z.g. externe media gebruikt, gaan de render-bestanden en optimized/proxy bestanden mee met de originele media en verschijnen ze in dezelfde map, zoals hieronder aangegeven: http://www.fcpxbook.com/updates/1012/1012_2.html-NL

1

Belangrijke wijzigingen in FCP X 10.1.2

Tom Wolsky

Als je in het Library Properties venster op de

Modify Settings

knop klikt, verschijnt het volgende venster: Hierin kun je aangeven waar media-, cache-bestanden en backups moeten worden opgeslagen. Onder media worden nu verstaan zowel render-bestanden als optimized en proxy-bestanden.

Een andere nieuwe mogelijkheid is dat je niet alleen render-bestanden voor een event kunt verwijderen via het

File

menu, maar ook alle door FCP   zelf aangemaakte bestanden. Via

File > Delete Generated Events Files…

krijg je namelijk het volgende venster: Standaard staat er niets aangevinkt, maar je kunt worden geüpload of gemaild.

Delete Render Files

(Verwijder render bestanden) aanvinken, naar keuze voor ongebruikte (Unused Only) of voor alle (All) render bestanden, en je kunt zo eveneens de grote optimized ProRes bestanden en proxy-bestanden verwijderen, waardoor het veel gemakkelijker is om een Library met anderen te delen. Verwijder eenvoudig all bovengenoemde bestanden, en de resterende Library kan veel gemakkelijker Nog een nieuwe mogelijkheid is de ingebouwde optie om de algemene voorkeursbestanden (preference files) weg te gooien. Vroeger was de eenvoudigste manier daarvoor om Preference Manager van Digital Rebellion te gebruiken. Dat is nog steeds een zeer goede oplossing, omdat je daarmee je voorkeursbestanden niet alleen kunt verwijderen, maar er ook backups van kunt maken en ze kunt terugzetten. Je kunt nu echter in FCP, als je de programma-voorkeuren wilt terugzetten, eenvoudigweg

Option-Command

ingedrukt houden als je op de programmanaam klikt in het Dock of de Launchpad, of als je erop dubbelklikt in de map Programma’s. Voordat het programma zelf wordt geopend, verschijnt er dan eerst een venster waarin je wordt gevraagd of je je voorkeuren wilt verwijderen en het programma wilt terugbrengen naar zijn oorspronkelijke opzet.

Ook de manier waarop FCP omgaat met verplaatsingen (motion control) is aanzienlijk verbeterd. Bij het animeren van de positie van een clip wordt automatisch de optie vloeiend (Smooth) http://www.fcpxbook.com/updates/1012/1012_2.html-NL

2

Belangrijke wijzigingen in FCP X 10.1.2

Tom Wolsky

toegepast op het pad (motion path), waardoor inkomende en uitgaande bewegingen soepeler overkomen m.b.v. versnellingen en vertragingen. Als je in de Viewer rechtsklikt op een z.g. controle-punt op het pad kun je Smooth overigens veranderen in Linear, waarna de beweging eenvoudigweg begint en eindigt zonder vloeiende overgang. Er is nu ook een functie Lock Point,   waarmee voorkomen wordt dat een controle-punt per ongeluk wordt verplaatst. In het shortcut menu in the Viewer wordt voor controle-punten ook de optie het beeld zelf je in de weg zit .

  Disable/Enable getoond. Als je hier kiest voor Disable, wordt het punt weliswaar niet meegenomen bij de animatie, maar het wordt niet verwijderd. Je kunt het punt dan naar elke gewenste plaats op het scherm verplaatsen, zonder dat dat enig effect sorteert. Pas wanneer je voor Enable kiest, wordt het controlepunt dan weer in het z.g. motion path opgenomen. Dit is heel handig om keyframes te plaatsen zonder dat

Andere nieuwe mogelijkheden

Vroeger had je, in het Import drop-down venster en via Import, de mogelijkheid om z.g. Keyword Collections te maken gebaseerd op de namen van mappen. In de nieuwste versie van FCP heb je nu ook de mogelijkheid om Keyword Collections aan te maken op basis van de z.g. Finder tags.

Dit betekent dat je mediabestanden - waar dan ook in de Finder - gemakkelijk, per bestand, van trefwoorden kunt voorzien door ze vóór het importeren in de Finder van een tag te voorzien.

Bij het importeren vanaf een camera is er in het FCP Import-venster nu een kleine pop-up aan de rechterkant waarmee je kunt aangeven of je in het venster Video, Photos, of All Clips (alle bestanden) wilt zien. Dat is vooral heel gemakkelijk bij importeren vanaf een spiegelreflexcamera.

Een andere handige eigenschap van deze FCP update is dat je bestanden niet meer precies op het event in de library behoeft te slepen; het is nu voldoende om die bestanden ergens in de Browser te droppen, wat natuurlijk een stuk gemakkelijker is.

http://www.fcpxbook.com/updates/1012/1012_2.html-NL

3

Belangrijke wijzigingen in FCP X 10.1.2

Tom Wolsky

Je kunt nu rechtsklikken in de Libraries Browser en kiezen voor

Sort Events By

(events sorteren op) gevolgd door

Date

of

Name

(datum of naam) of

Ascending

of

Descending

(laag naar hoog resp. hoog naar laag).

  Een belangrijke audio-optie is dat je nu het geluidsvolume van een clip of een range absoluut of relatief kunt aanpassen. Vroeger was een aanpassing in volume altijd relatief t.o.v. het bestaande volume, maar je kunt nu ook het absolute volume van een clip, range, of meer dan één clip instellen. Dit kan via het

Modify

menu door te kiezen voor

Adjust Volume > Absolute

of

Relative

of door de sneltoetsen

Control-Option-L

(Absoluut) of

Control-L (

Relatief) te gebruiken. Als je voor Absoluut kiest, kun je in het Dashboard een waarde in decibels invoeren.

Als je kiest voor Relatief wordt het Dashboard eveneens geactiveerd, maar nu met een enigszins afwijkende display, waarbij je het aantel decibels kunt invoeren waarmee je de huidige waarde naar boven of naar beneden wilt aanpassen.

Je kunt wisselen tussen Relatief en Absoluut door te klikken op het icoontje aan de rechterkant van het Dashboard.

FCP’s kleine en simpele audio-opname gereedschap heeft ook een facelift gehad.

  http://www.fcpxbook.com/updates/1012/1012_2.html-NL

4

Belangrijke wijzigingen in FCP X 10.1.2

Tom Wolsky

Naast de opnameknop, invoerkeuze knop, and Gain schuif, bestaat nu ook de mogelijkheid om een opname een naam te geven voordat je met opnemen begint, om het geluid tijdens het afspelen uit te schakelen, aftellen te tonen op het scherm, en een audio-Audition te maken van verschillende opnamen.

Het automatisch aanmaken van een audio-Audition is een heel handige nieuwe optie. Iedere nieuwe geluidsopname vanaf de zelfde positie en in dezelfde sessie verschijnt nu weliswaar als een aparte clip in het event, maar wordt gecombineerd in één (audio-) Audition in de Tijdlijn.

Het is al enige tijd mogelijk om aan te geven welke gedeelten van clips al in de Tijdlijn gebruikt zijn, maar nieuw is dat deze indicaties nu ook gebruikt worden bij Compound Clips, Multicam clips, en Sync clips.

Vroeger was er een verborgen sneltoets voor het filteren van ongebruikte clips in de Browser,

Control-U

; deze keuze was niet beschikbaar in de filter pop-up.

  Dat is nu wèl het geval.

Een andere handige verbetering is dat je nu een overgang kunt kopiëren en plakken op een connected clip. Vroeger kon je hem alleen plakken op clips in de primary storyline of in een connected secondary storyline. Je kunt ze nu plakken op een gewone connected clip door die clip te selecteren en de overgang te plakken op beide uiteinden van de clip, of door een las te selecteren en de overgang daarop te plakken. De clips worden dan omgezet in een storyline en de overgangen worden toegevoegd.

Vroeger kon je alleen een XML-bestand voor een event exporteren, terwijl je dit voor een library voor elk event apart moest doen. Je kunt nu echter een gehele library als een XML-bestand exporteren van XML-bestanden van een project en van een event aparte acties vereisten.

  in XML 1.4 exporteren, weer iets dat heel handig is voor het samenwerken tussen editors. Bovendien zijn bij het exporteren van een event nu alle betreffende projecten inbegrepen, terwijl vroeger het Nieuw in versie 10.1.2 is de mogelijkheid om één voor één alle libraries te sluiten totdat je overblijft met één Open Library icoon in het Libraries venster.

http://www.fcpxbook.com/updates/1012/1012_2.html-NL

5

Belangrijke wijzigingen in FCP X 10.1.2

Tom Wolsky

Een andere handige optie is dat als je een project selecteert in de Browser en op de spatiebalk drukt, het project wordt geladen en afgespeeld vanaf het begin. Wat we nu nog graag zouden zien is dezelfde optie, maar dan met

Shift-Command-F

om het project te laden en full-screen af te spelen.

Custom 3D LUT van ARRI Amira camera’s kunnen worden geregeld tijdens importeren en werken als realtime effecten.

De snelheid en nauwkeurigheid van clip syncing zijn verbeterd.

De snelheid van het exporteren van ‘cuts only’ XDCAM projecten is ook verbeterd.

Apple heeft tenslotte een nieuwe codec uitgebracht: ProRes 4444 (XQ). Dit formaat met een zeer hoge data rate   exporteert ook met een alfa-kanaal, net zoals ProRes 4444. het is ontworpen voor 4K media, en is weer een stap in de richting van videoproductie in bioscoopkwaliteit.

Update van Compressor:

De herziene versie van Compressor omvat natuurlijk ook ProRes 4444 (XQ), maar heeft nu de aparte mogelijkheden

ProRes 4444 with Alpha

en

ProRes 4444 (XQ) with Alpha

. Als je wilt exporteren met transparantie dan moet je deze opties kiezen; de gewone

ProRes 4444

en

ProRes 4444 (XQ)

exporteren zonder alfa-kanaal, dat dan wordt vervangen door zwart.  

Trimming mogelijkheden

Er zijn nieuwe Slide-edit mogelijkheden toegevoegd aan versie 10.1.2.

  Je kunt daarbij de

,

en . toetsen gebruiken om clips in de Tijdlijn te verschuiven.

Je moet de clip(s) die je wilt bewerken, selecteren met het Select gereedschap of met de meer dan één storyline tegelijk toepassen.

 

C

toets. De clips moeten natuurlijk staan op een storyline; de primaire of een connected storyline. Ze hoeven echter niet op elkaar aan te sluiten. Je kunt het Slide gereedschap bovendien op clips op Dit is een zeer krachtige uitbreiding van de trimming mogelijkheden in de Tijdlijn, maar geen optie zie ik vaak zal toepassen, omdat ik de Slide mogelijkheid zelden gebruik. Het aanpassen van verschillende niet-uitgelijnde lassen zonder dat je kunt zien wet er gebeurt, lijkt mij een garantie in te houden voor het verknoeien van een aantal nauwkeurig geplaatste edits. Wat wèl erg nuttig zou zijn - en hopelijk zien we dat op niet al te lange termijn gebeuren - is de mogelijkheid om lassen op verschillende lagen te selecteren en die snel uit te lijnen met de sneltoets

Shift-X

.

Nieuwe overgangen, effecten, and generatoren

Het programma heeft een mooie reeks nieuwe effecten en andere zaken geïntroduceerd. Zoals met alle dingen zullen sommige daarvan sommige mensen aanspreken, en andere niet. Bij die welke mij bevallen is er Focus, in Blur effects, waarmee je DOF (scherptediepte) opnamen om de tuin kunt leiden, vooral met behulp van de ‘width control’ optie waarmee je alleen een horizontaal gedeeld van het beeld in focus houdt.

http://www.fcpxbook.com/updates/1012/1012_2.html-NL

6

Belangrijke wijzigingen in FCP X 10.1.2

Tom Wolsky

Graduated Mask in Keying effects stelt je in staat   2 beelden of 2 kopieën van hetzelfde beeld samen te voegen, wat nuttig kan zijn bij het aanpassen van luchten. Er zijn enkele nieuwe Light effecten zoals Streaks, die nogal cool zijn, en waarvan er enkele bijna als overgangen werken. Nostalgia heeft een aanpasbaar veiligheidscamera-effect met datum/tijd stempel en instellingen voor beeld-degradatie, verzadiging, en scan-lijnen: Er zijn Decal en Stencil teksteffecten die, als ze gebruikt worden voor titels, gebruik maken van een Drop Zone om een beeld van de laag eronder als een luma matte op de tekst toe te passen.

  In Transitions (overgangen) is er een aantal nieuwe effecten, inclusief een Push overgang die nu los staat van Slide.   In de Credits (aftiteling) titelcategorie is er een nieuwe optie Slate, die een thumbnail kan toevoegen, met als achtergrond een kleur, FCPX logo of een drop zone beeld.

Er is een aantal nieuwe geanimeerde achtergrond (Background) generatoren inclusief Clouds, Drifting, en die hieronder, met de naam Glimmer.

  Er is ook een Beam generator voor diegenen die lichtsabels (light sabers) willen maken.

Zie voor een uitputtende lijst van de updates en alle nieuwe mogelijkheden van versie 10.1.2

  Alex4D’s blog.

http://www.fcpxbook.com/updates/1012/1012_2.html-NL

7

Belangrijke wijzigingen in FCP X 10.1.2

Tom Wolsky

Werken met Proxies

Hoewel het niet echt een 10.1.2 feature is, omdat proxy bestanden niet langer zijn ingebed in de library bundel, is het op afstand werken met proxies wat gemakkelijker geworden.

Laten we beginnen met vast te stellen dat het programma niet is ontworpen voor het produceren van proxy vanuit de studio. Proxies dienen in FCPX voor het vergemakkelijken van het afspelen en verbeteren van de prestaties van het programma. Zij zijn niet bedoeld om te worden gebruikt als een editing mogelijkheid op een systeem met beperkte opslagcapaciteit, zonder dat het oorspronkelijke materiaal aanwezig is. Toch is er een, complexe, manier om dit te omzeilen. Die begint met de vooronderstelling dat je in de oorspronkelijke library geen managed media gebruikt, maar alleen externe (referenced) media. Met managed media is het proces nog ingewikkelder, dus het is gewoon het beste om daar niet aan te beginnen.

Begin in de oorspronkelijke library, consolideer je media op een externe locatie, en maak proxy bestanden voor alle media. De originelen èn proxies staan dan in een map die we media zien.

 


OriginalMedia

zullen noemen. Het Library Properties venster laat dan de plaats van de originele media en proxy Maak in FCP ofwel een nieuwe library en sleep de gewenste events met projecten en media naar die nieuwe library, of selecteer de events en gebruik

File>Copy Events to Library>New Library

. Vink in het dialoogvenster dat dan verschijnt

include Proxy Media

aan. Beide libraries verwijzen nu voor hun mediabestanden naar de

OriginalMedia

map. Sluit vervolgens FCP.

Alle bestanden in beide libraries zijn symlinks. Zoek de Proxy map in de

OriginalMedia

map. Rechtsklik op de nieuwe library en gebruik

Show package contents

. Ga binnen in de bundel naar

Transcoded Media/Proxy Media

waar je de symlinks voor de proxy files ziet staan. In de

Final Cut Proxy Media

map in de

OriginalMedia

map zullen de proxies verdeeld zijn, net als in de

Final Cut Original Media

kopieert.

map, over mappen met de datum als naam. Dat is vervelend, maar daar is niets aan te doen. Je moet de proxy files nu kopiëren van de

OriginalMedia

proxy map naar de library proxy map om zo de symlinks te vervangen. Let erop dat je de proxies niet verplaatst, maar alleen Als je alleen met videobestanden werkt, ben je nu klaar. Koppel de harde schijf of computer met de nieuwe library los en vervolg je editing-werkzaamheden aan het zwembad.

Het leven is echter minder eenvoudig als je audio, stilstaande beelden, en grafische bestanden tussen je FCP media hebt. FCP maakt namelijk geen proxies voor deze bestanden. Je moet nu naar de Original Media map gaan om deze bestanden op te zoeken en ze te kopiëren naar de

Original Media

map in de nieuwe library, om de resterende symlinks daar te vervangen. Met de nieuwe 10.1.2. mappenstructuur is er een aparte map voor elke datum, waardoor dit een moeizaam gebeuren is dat veel tijd kost, maar het is mogelijk.

Koppel de harde schijf of computer met de nieuwe library los. Start FCP, open de nieuwe library en schakel over naar proxy afspelen. Alle proxies staan nu op de juiste plaats, net als alle originele media die nodig is.

Voor een groot project kan dit een behoorlijke berg werk zijn, maar het is de enige manier waarop dit fatsoenlijk kan gebeuren, zolang er voor FCP nog geen workflow is ontwikkeld die echte proxy productie mogelijk maakt. In het ideale geval zou er een manier bestaan om een library met uitsluitend proxies en andere hulpbestanden te dupliceren. Een volgende keer misschien?

http://www.fcpxbook.com/updates/1012/1012_2.html-NL

8