Artikel MODELBOUW " Canadian Staghound in

Download Report

Transcript Artikel MODELBOUW " Canadian Staghound in

Artikel MODELBOUW

" Canadian Staghound in Italy 1944..."

Beste vrienden, het is alweer een tijdje geleden dat ik iets laten weten heb over techniek. In een eerder artikel heb ik jullie trachten een en ander bij te brengen over het verweren van voertuigen in de schaal 1/24 - 1/35. Zie daarvoor mijn bijdrage over ' The LONDON bus ' ( schaal 1/24) en ook de foto's over het miltair diorama'tje : Schwimmwagen in riviertje Ik vroeg mij af of de " zouttechniek " ook toe te passen was op kleinere schalen. Na enige experimenten op vlakke stukje plastiek en metaal bleek dat de korreligheid van het zout een ietsepietsie te groot was voor de schaal 1/48. de roestvlakken en vlekken waren net iets te groot en dus te bombastisch om voor realistisch te kunnen doorgaan....

Daarom heb ik besloten om iets te proberen dat eerder is beschreven en reeds geprobeerd door diverse modelbouwers...namelijk;

"...verweringseffecten door toepassing van haarlaktechniek..."

Vigne tt e

: B ritse troepen in Italië 1944.

Materiaal : 1. Modelbouwdoos " Staghound T 17 E2 A.A.( an ti -air ) Armoured car 1/48 van het merk BRONCO MODELS. Uiterst gedetailleerd met minuscule onderdeeltjes ( bijna 300 stukjes in totaal ) 2. Geen voertuig zonder aangepaste fi guren..... Twee Britse tankisten van GAS-O-LINE 1/48 3. Accessoires voor Sherman 1/48 4. Acryl verf van Life color - tamiya, - revell ( kubuskes ) 5. een bus haarlak. Van den Aldi

De bouw van het voertuig is zeer vlot gegaan. Zeer goede kwaliteit van BRONCO - Models. Maar zeer miniuscule stukjes. Er zijn dus hier en daar een paar onderdeeltjes die 'manco' zijn.Zeker en vast de uiterst petieterige onderdeeltjes van 'messing' . Ik ben er zelfs van overtuigd dat niemand dit trouwens zal opmerken eenmaal af. Dus alles gebouwd om klaar te zetten voor de eerste verflaag. Op supportjes gezet ( tandenstokers ) klaar om zonder problemen te verven of airbrushen. ZO....eenmaal de constructies gebouwd ...klaarzetten voor de eerste stap in het verweringsproces.

1. Onderlaag

: Dit is de laag die moet doorkomen nadat de eindlaag is "afgebladderd. vermits de staghounds werden gemaakt in US kregen ze dus een US basiskleur mee ttz. 'Olive drab ' standaard FS kleur : FS 33070 Deze voertuigen weren enkel gebruikt door Britse en Canadese troepen in WW II en kregen dus achteraf hun uiteindelijke unit-colours mee. Ik vond 1 laag voldoende omdat die niet echt dekkend hoefde te zijn gezien het feit dat we nog een paar keer zouden overspuiten.

OPGELET : Stap 2 - 3 en 4 dienen we in hetzelfde modelbouwmoment te doen. T'is te zeggen...er mag niet teveel tijd tussenzitten.

2° Stap : Haarlak

Vooraleer met haarlak te spuiten moeten we deze laag voldoende laten drogen. De acrylverf van Lifz color is in feit ook ene sneldrogende verf ( acryl en alcohol ) maar heb ik toch na ongeveer 48 uur een laag matte vernis gegeven van Tamiya XF-86 met de bedoeling de onderlaag een behoorlijke stabiliteit en hardheid te geven. Zo eenmaal voldoende uitgehard .... .gaan we spuiten met haarlak. Haarlak van den Aldi is uitermate geschikt. Dit geeft een transparante laag boven de onderlaag van Olive drab en zorgt er tegelijk voor dat de volgende laag van eindkleur nie t onmiddellijke hecht. Dit is belangrijk. we moeten tenslotte toch kunnen de bovenste laag verf wegborstelen. Let echter wel op : De haarlak dient eerst en vooral gespoten te worden in een potje ( bv een deksel van een spuitbus of een kapje ) Daarna wordt deze haarlak in het recipiënt gedaan van uw airbrush. Op die manier krijg je een gelijkmatige verdeling van de haarlak op je model.

3° stap : eindkleur

Vanaf hier moeten we de tijd goed in 't oog houden.!!!! De haarlak mag NIET helemaal drogen !!!!! Dus na een paar minuutjes ( max . 5 ' ) ben je klaar om de eerste eindlaag op te spuiten. In het geval van dit project ( Canadese troepen in Sicilie 1944) heb ik geopteerd om een mengeling te maken

XF 49 en XF 59 in een verhouding 1:1.

Dit kwam volgens mij het meest overeen met de " vrij zeldzame "kleurenfoto's die ik heb gevonden van die periode. Het maken van de mengeling heb je uiteraard reeds gedaan VOORALEER je begint met haarlak. geloof mij vrij...dat is nodig ! Acryl verf die behoorlijk verdund is met ethanol ( te koop in den HUBO ) droogt vrij snel op. Dus gauw een tweede laag gespoten met dezelfde verf welke in verbleekt met XF-1 ( mat Wit ) en een derde laag , nogmaals verbleekt met XF-1. Op die manier krijg jet he effect van verkleuring door de zon op het voertuig.

4° stap : Eindelijk : het "afbladder-effect " ( Chipping )

Nu moet je onmiddellijk handelen. de verflagen zijn nog voldoende soepel en niet volledig uitgehard om te kunnen bewerken. Zorg ervoor dat je je materiaal bij de hand hebt : -een zachte platte borstel -een iets hardere platte borstel; -eventueel een zachte tandenborstel -een tandenstokertje Nu ga je met de verschillende borstels de bovenlaag 'wegsteken....' de wrijft als het ware de bovenste laag ( lagen ) welke gespoten zijn op de transparante haarlak. Op die manier komt de onderste laag vrij . remember . ..Dit is de laag welk wij hebben gespoten in " Olive Drab " ( Ik heb hier en daar een beetje bruin aan toegevoegd om toch een ietsiepietsie kleurverschil en / of roestige look...te kunnen realiseren. Beste vrienden...DIT dient VEELVULDIG geoefend te worden !!!!!!! ------------------------- Ik ga hier meteen maar een groot probleem bij vermelden. namelijk het opkleven van de bijhorende divisie kentekens ( decals ) Dit kan je onmogelijk doen in de korte periode ( een paar minuten ) tussen het spuiten van de eindlagen en het eigenlijke 'afbladderen' Daarom heb ik de "klevers" ( decals) geplaatst nadat ik het hele voertuig heb "gechipt " Dit ziet er natuurlijk niet uit... En hier heb ik een andere techniek moeten toepassen... namelijk met een halfharde ronde afgeplatte borstel " droogdippen" van onderliggende verkleuringen.

----------- ----------------------------- Zo de "Staghound" gechipt , afgebladderd en ge-dry-brusht....! Zo zie je maar dat je stap bij stap aan het afwerken bent. Nu volgt het plaatsten van de op voorhand geverfde accessoires. Schoppen , bijlen , ed.... Daarna wordt de geschutstoren afgewerkt . de mitrailleurs ( punt 50 ) worden geplaatst en de bijhorende munitiegordels... Vermits ik het voertuig situeer in Italie( Sicilie ) 1944 dien ik toch rekening te houden met vrij stoffige omstandigheden. Dit betekent dat ik "stof " zal moeten creëren op de horizontale en verticale vlakken van het voertuig. Maar voorleer de eind-verwering met heel bleek woestijnstof zal kunnen gebeuren moeten de accessoires aangebracht.

De set is van "Blackdog"..Heerlijk mooi gedetailleerd en gevarieerd. Munitiekisten - oliedrums - olievaatjes camoeflage netten - tent en slaapzakken zijn minutieus uitgevoerd. Dit merk is zeker en vast een aanrader. Nu nog de bijhorende figuurtjes... ( setje van Gaso-Line ) De Britse tankisten kunnen zeer goed doorgaan voor canadezen. Dezelfde schildertechniek wordt hier toegepast welke ik gebruik voor het verven van all mijn figuurtjes in diverse schalen. Namelijk : Schilderen van gezichten met olieverf ( op een basislaag van acryl ) de rest van de figuren is gewoon geverfd met acrylverf. ( Vallejo - revell aqua ) Zo , nu we maken het voertuig klaar om te verweren. Het stof dat erop zal gaan liggen ligt natuurlijk ook over alle accessoires. Dus alles erop en eraan;

Om de stoffige indruk te krijgen van woestijnzand dat opgewaaid is ....of zoals in Sicilie destijds. heb ik olieverf genomen :

" Buff titanium

" en heel erg verdund met gezuiverde terpentijn...

Canadian staghound AA Royal Canadian dragoons 1944 Sicily