Nederlands - Heelmanueel

Download Report

Transcript Nederlands - Heelmanueel

Na de behandeling

Het is verstandig uzelf enkele dagen de tijd te geven om te wennen aan de herwonnen bewegelijkheid door slechts normale, rustige activiteiten te doen. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling spierpijn kunt hebben en moe of emotioneel kunt zijn?

Het resultaat van de behandeling

De meeste mensen voelen zich vrijwel direct na een (deel)behandeling beter. Soms laat het effect enkele dagen op zich wachten of neemt de verbetering langzaam toe. Het resultaat kan blijvend zijn, afhankelijk van de oorzaak en wat er verder met u gebeurt.

Eventuele bijwerkingen van de behandeling

Een behandeling kan soms gevoelig/pijnlijk zijn. Dit is afhankelijk van de techniek en niet altijd te voorkomen. Deze directe napijn trekt doorgaans snel weg. Soms treedt er na enige uren napijn en/of spierpijn op .

Dit kan ook op andere plekken zijn dan die behandeld werden. Deze spierpijn is meestal binnen 48 uur verdwenen. Zelden ontstaat er een blauwe plek als bijwerking.

Een enkeling is tijdelijk moe of emotioneel of droomt vreemd.

Verder komt het vaker voor dat de houding verandert en een schijnbaar verschil in beenlengte verdwijnt. Dit laatste kan betekenen dat steunzolen en andere aangepaste hulpmiddelen, die u misschien gebruikt, aangepast moeten worden.

Het gebeurt vrijwel nooit dat de klachten blijvend verergeren of dat u blijvend andere klachten krijgt. Echter: zoals bij elke medische behandeling is dit risico nooit helemaal uit te sluiten. Informeer daarom heelmanueel goed over eventuele eerdere ervaringen en bijwerkingen op dit gebied. Ernstige bijwerkingen zijn gelukkig zeer zeldzaam.

Praktische zaken en contact

Kosten consult, vergoedingen en afzeggen

Een normaal consult duurt ongeveer een uur. Op het moment van het verschijnen van de folder kost een normaal eerste consult en normaal vervolgconsult respectievelijk website: www.heelmanueel.nl

De arts is lid van de NVOMG.

.

€ 130 en wordt u een rekening toegestuurd.

€ 90 binnen kantooruren. Het eerste consult bestaat uit een telefonisch inschattingsconsult en een gewoon consult en wordt op de factuur gesplitst over deze twee consulten i.v.m. maximale vergoedingen per dag.

Voor de meest actuele prijzen en andere consultmogelijkheden zie de Aan het eind van het consult ontvangt u een rekening. Deze betaalt u direct, bij voorkeur via de pinautomaat. Afhankelijk van uw verzekeringsvoorwaarden, kunt u de kwitantie indienen bij uw zorgverzekeraar. Voor vergoedingen is het belangrijk te weten dat heelmanueel een artsenpraktijk is en geregistreerd is bij het ROMG.

Voor afspraken, die niet of minder dan 48 uur vooraf worden afgezegd,

Meer informatie en vragen

Bezoek www.heelmanueel.nl

. Uw vragen kunt u ook telefonisch of bij het consult stellen.

Ook kunt u meer informatie vinden en vragen stellen op www.nvomg.nl

., de patiëntensite van de Nederlandse Vereniging van artsen voor OrthoManuele Geneeskunde (NVOMG).

Klachtenregeling

Wij werken zorgvuldig en hopelijk bent u tevreden. Als u niet tevreden bent, bespreek het met ons. Voor het geval we er samen niet uit komen: heelmanueel is bij een klachtencommissie aangesloten.

Een afspraak maken

U spreekt uw naam en telefoonnummer in op het antwoordapparaat van de praktijk (071-7070104). U wordt teruggebeld. In het telefoongesprek wordt een inschatting gemaakt of u met deze methode mogelijk geholpen kan worden. U krijgt zo nodig vragenlijsten toegestuurd. Brengt u bij het eerste consult de ingevulde vragenlijsten mee? De algemene vragenlijst kunt u ook downloaden van de website.

Voor een consult m.b.t. een nieuw probleem vult u deze vragenlijst opnieuw in. Dit geldt ook voor een consult als u langer dan een jaar niet bij heelmanueel bent geweest.

Vriendelijk geven wij u de suggestie om een grote en een normale handdoek mee te brengen. U ligt namelijk prettiger op uw zachtere handdoeken dan op het onderzoeksbankpapier.

Bereikbaarheid

De praktijk ligt direct achter Centraal Station Leiden, tegenover het LUMC in het Poortgebouw. De praktijk is gevestigd in kamer 0.08 van "Gebouw Zuid", de vleugel van het Poortgebouw die naar het station wijst.

Met openbaar vervoer: U verlaat Leiden Centraal Station via de achterzijde, de kant van het LUMC. Het historische pand dat recht voor u ligt, is het Poortgebouw. U loopt hierlangs. Midden in dit gebouw is een poort, waarin zich de ingang.bevindt.

Met de auto: U rijdt naar het LUMC ziekenhuis, (Albinusdreef, niet Rijnsburgerweg). Op de Albinusdreef ziet u aan uw linkerhand het (betaald) parkeerterrein van het Poortgebouw. U komt dus niet via de kant van de Rijnsburgerweg aan.

heelmanueel is lid NVOMG ( www.NVOMG.nl

) geregistreerd bij ROMG ( www.ROMG.nl

) en associate member IAMMM 2014 ( http://IAMMM.net

) © heelmanueel / R.J. Boot, arts OMG, maart 2014

heelmanueel artsenpraktijk voor OrthoManuele Geneeskunde

OrthoManuele Geneeskunde is allicht iets voor u als u een van de volgende klachten zonder duidelijke oorzaak heeft • hoofd-, nek- of rugpijn of pijn in de armen of benen • stekende pijn bij bewegen of “oud zijn” bij bewegen • een stijf, vervelend, tintelend, beurs, zwaar, “band” of instabiel gevoel • steeds terugkerende blessures • bewegingsbeperking na een minimaal ongelukje zoals stoten • blijvende klachten na een ongeluk, operatie of herstelde hernia.

R.J. Boot, arts OMG/huisarts Poortgebouw Rijnsburgerweg 10, ruimte 0.08

2333 AA Leiden. Tel: 071-7070104 [email protected]

www.heelmanueel.nl

KvK 17239299

OrthoManuele geneeskunde?

OrthoManuele Geneeskunde (OMG) houdtzich bezig metklachten, dievoort komen uit de rug, de gewrichten en alles wat daarbij hoort. Met klachten dus, die een relatie hebben met het bewegingsapparaat. De arts stelt een reguliere diagnose of gebruikt een beschrijvende, gangbare huisartscodering (ICPC). OMG heeft onderzoeks- en behandelmetho den, die andere takken van de geneeskunde niet kennen. Hieruit volgt een beschrijving van functiebeperkingen en standsveranderingen in het bewegingsapparaat. Hiermee zijn een aantal problemen te verklaren én te behandelen waar andere takken van de zorg weinig mee kunnen. OMG vult gewone behandelwijzen aan.

OMG vermindert bepaalde bewegingsbeperkingen en bepaalde pijn/stijfheid. Of heft die klachten zelfs helemaal op. Pas na een gesprek en gedetailleerd lichamelijk onderzoek is goed in te schatten of u er baat bij kunt hebben.

OMG werkt snel; afhankelijk van de klachten is er een duidelijke verandering te bereiken in enkele behandelingen. Soms zijn meer behandelingen nodig om het eindresultaat te behalen.

OMG behandelt klachten met een combinatie van niet-operatieve behandelmethoden. De behandeling wordt uitgevoerd door een arts.

Hoe werkt OMG?

Soms zijn beperkingen en pijn zinvol als bescherming. Als ze niet meer zinvol zijn, krijgt het lijf bij een OMG behandeling als het ware een seintje dat de beperkingen en de pijn niet meer nodig zijn. Dit seintje wordt mn gegeven via spieren, gewrichten en/of botten. Het zenuw stelsel herstelt vervolgens de beweeglijkheid en lijnt de botten uit. Door kennis van deze reactiepatronen te gebruiken, kan het lijken alsof klachten en beperkingen als een rijtje dominostenen omvallen.

OMG een alternatieve behandelwijze?

OMG is een niet-reguliere behandelwijze. In de volksmond wordt dat “alternatief” genoemd. Reguliere behandelingswijzen gebruiken kennis die algemeen door alle artsen wordt aanvaard. Deze "gewone" kennis is nodig om de artsentitel te behalen en te behouden. Een arts OMG zal zoveel mogelijk een reguliere diagnose stellen en/of een gebruikelijke codering voor symptomen gebruiken. Regulier dus. OMG behandeling vraagt extra kennis en vaardigheden voor diagnosticeren en behandelen. Niet regulier dus.

De OMG-artsenvervolgopleiding duurt meerdere jaren.

OMG is een concreet vak. Ook in Nederland loopt op dit moment wetenschappelijk onderzoek naar OMG. Heelmanueel neemt deel aan het onderzoek van Wouter Schüller (EMGO instituut, VU Amsterdam) door geanonimiseerd gegevens beschikbaar te stellen.

Zoals overal in de zorg

: • Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Voor uitwisseling van relevante informatie met de huisarts en/of verwijzend (mede) behandelaar wordt toestemming verondersteld. Wilt u dit niet, geeft u dit dan tijdens het eerste consult duidelijk aan? Alleen met uw uitdrukkelijke toestemming wordt persoonlijke informatie gegeven aan en/of overlegd met niet-behandelaars zoals verzekeringsartsen.

Gegevens die beschikbaar worden gesteld voor wetenschappelijk onderzoek zijn geanonimiseerd en niet tot u te herleiden. Als u iemand meeneemt naar het consult, gaan we ervan uit dat deze persoon het gehele consult mag horen.

Als u iets wilt overleggen, doe dit dan tijdens het consult of per telefoon: vertrouwelijkheid gaat boven het gemak van e-mail.

• U hebt altijd de keus of u een behandeling - of een deel daarvan ondergaat, stopt of voortzet.

• De arts wil op de hoogte zijn van behandelingen elders; sommige combinaties vragen aanpassing van een of beide behandelingen.

• Ineens optredende of plotseling verergerende ziektebeelden horen bij de huisarts thuis.

OMG in verschillende praktijken, kenmerken van heelmanueel

De basisonderzoek- en behandelmethoden zijn voor elke OMG praktijk gelijk maar er zijn duidelijke verschillen tussen verschillende praktijken.

Zo kan de nadruk meer of minder liggen op bewegingsbeperking of op afwijkingen in stand. Ook hebben sommige praktijken bijvoorbeeld mogelijkheden om ruginjecties onder röntgendoorlichting te geven.

Heelmanueel richt zich ongeveer in gelijke mate op beweging als stand en ziet daar geen wezenlijk verschil in. Heelmanueel behandelt met de hand, vaak met weinig kracht, waarbij zo nodig eenvoudige hulpmiddelen worden gebruikt. Er zijn geen hightech-mogelijkheden zoals ruginjecties onder röntgendoorlichting.

Heelmanueel maakt niet alleen gebruik van reactiespatronen, die klassiek tot de OMG worden gerekend. Zo kunnen bijv. ook reflexpunten op de schedel, in de mond en rond littekens worden gebruikt. Ook de ademhaling, een geurige massageolie of een kruidentinctuur op de huid kan worden gebruikt. Deze technieken behoren niet klassiek tot OMG, maar verlagen spierspanning en vergemakkelijken zo de OMG behandeling.

Wat heelmanueel betreft, is een uur de optimale duur van een consult.

In de rest van deze folder wordt een dergelijk consult beschreven. Bij kortere, goedkopere consulten (op proef) wordt minder tijd besteed aan bijvoorbeeld het tonen van effect van deelbehandelingen en eventuele oefeningen inoefenen. Ook is er minder tijd om zo nodig aandacht te besteden aan omgaan met stress en emoties, dit alles zover het binnen de vaardigheden van de behandelaar ligt. Overigens bieden de meeste collega’s alleen consulten van 20-30 minuten aan.

De arts van heelmanueel is R.J. (Raoul) Boot (1970), huisarts en arts OMG. Binnen de praktijk vinden geen huisartsconsulten plaats maar er kan zo nodig op huisartsgeneeskundige kennis worden teruggegrepen.

Het consult

Als u zich op het consult voorbereidt, kunnen we in de beschikbare tijd zoveel mogelijk bereiken.

Vult u daarom de vragenlijst, die u krijgt, vooraf in?

Vermijdt u overbelasting vlak voor het consult? Dit maakt onderzoek en behandeling makkelijker.

Houdt u er rekening mee dat er mogelijk meer kleding (en sieraden) uit moet dan u verwacht? Een onderbroek en een bh met smalle rugband kan meestal aanblijven.

Het gesprek

Door het gesprek en de vragenlijst vormt de arts zich een beeld van uw gezondheid en het probleem waarvoor u komt. Eventuele vragen worden beantwoord.

Het lichamelijk onderzoek

Dit onderzoek bestaat o.a. uit gedetailleerd onderzoek naar stand en functie van het bewegingsapparaat. De arts zet tekentjes op de huid om makkelijker te kunnen werken. De tekentjes zijn met een watje met wat massage- of slaolie weer makkelijk te verwijderen.

Na het onderzoek krijgt u uitleg over de bevindingen en of en hoe we uw probleem kunnen aanpakken. Dit is meestal het punt waarop we besluiten of u binnen heelmanueel behandeld kunt worden. Een enkele keer zal er eerst nog andersoortige diagnostiek (bijvoorbeeld röntgenfoto) moeten plaatsvinden of wil de arts verder over uw probleem nadenken of zn met andere behandelaars overleggen. Soms kan andersoortige diagnostiek gelijktijdig aan de behandeling plaatsvinden. Bijv. bloedonderzoek naar een vitamine-D-tekort; vitamine-D-tekort kan mede gewrichtsklachten veroorzaken. Vaak kan tijdens het eerste consult al een begin worden gemaakt met de behandeling. Dit hangt echter af van het probleem én of u dat wilt.

De behandeling

De arts brengt u in een positie waarin hij u zo veilig en efficiënt mogelijk kan behandelen. De behandeling is doorgaans letterlijk een handgreep op het lijf. Soms worden eenvoudige hulpmiddelen gebruikt. Uw actieve bijdrage wordt gevraagd door bijv. een beweging te maken, te zuchten of te vertellen hoe iets voelt. Meestal wordt direct na een deelbehandeling het effect ervan onderzocht. Soms zijn naast OMG behandeling andersoortige behandelingen (bijv. medicijnen of oefenen met de fysio) nodig.