Ondersteuning indicatiestelling - MO-zaak

Download Report

Transcript Ondersteuning indicatiestelling - MO-zaak

Ondersteuning indicatiestelling

In 2014 blijft de gemandateerde indicatiestelling voor de AWBZ in zijn huidige vorm bestaan. U blijft als AWBZ-zorgaanbieder verantwoordelijk voor een juiste afhandeling van deze taak. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan en rijst geregeld de vraag: hoe passen we de wet- en regelgeving en de normering van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) correct toe?

De MO-zaak is een stichting zonder winstoogmerk. Onze dienstverlening richt zich op betere communicatie tussen ketens en ketenpartners, waarbij we ons vooral richten op teams die met cliënten werken. We begeleiden procesverbeteringen, leveren extra mankracht of bieden IT-oplossingen. Maar bovenal geven we opleidingen, zodat uw organisatie straks zonder ons verder kan.

De MO-zaak en het CIZ

De MO-zaak was tot aan de verzelfstandiging in 2011 onderdeel van het CIZ. Hierdoor kennen wij de methodiek en de denk- en werkwijze van het CIZ. Vanuit die kennis en ervaring hebben we een aantal praktijkgerichte modules ontwikkeld die u handvatten bieden bij een correcte uitvoer van het mandaat. Als uw medewerkers deze modules hebben gevolgd, hebben uw medewerkers alle handvaten om een AWBZ aanvraag conform de wet- en regelgeving af te handelen.

Modulair aanbod

De scholing bestaat uit zes modules die samen één geheel vormen, maar uw medewerkers kunnen ze ook afzonderlijk volgen. Het uitgangspunt van alle modules is de CIZ Indicatiewijzer. We geven onze scholing in company. In de

module basis

(1 dagdeel) staat de algemene wet- en regelgeving van de AWBZ centraal. We gaan in op regels rondom SIP, HiT, spoedaanvragen en reguliere aanvragen. Daarnaast komt de onderzoeksmethodiek – het trechtermodel – aan bod, waarbij onder andere gebruikelijke zorg, mantelzorg en voorliggende voorzieningen worden besproken. In de

module grondslag bepalen

(1 dagdeel) werken we de criteria van de verschillende grondslagen verder uit. Aan de orde komen: een grondslag vaststellen, de dominante grondslag bepalen, de regels rondom een voorlopige grondslag en grondslag bepalen bij complexe situaties. In de

module scoren

(1 dagdeel) gaan we in op hoe stoornissen en beperkingen gescoord moeten worden. Vragen die uw medewerker hierin beantwoord krijgt, zijn onder meer: wat is het verschil tussen een lichte, matige en zware stoornis of beperking, en wanneer mag je verdisconteren?

Code: I.05.1

In de

module extramuraal

(2 dagdelen) staan de aanvragen zonder de functie verblijf centraal. Deze module behandelt de toegangsbepaling van de functies, de kenmerken van de functies, de normtijden, samengestelde handelingen en de afbakening van de zorgverzekeringswet en AWBZ. In de

module intramuraal

(2 dagdelen) gaan we in op de aanvragen met de functie verblijf. In deze module behandelen we de volgende vraagstukken: hoe ziet de toegangsbepaling voor een ZZP eruit, wat zijn de criteria voor kortdurend en langdurig verblijf, wat houden de verschillende leefklimaten in, hoe is een ZZP opgebouwd, hoe bepaal je het juiste cliëntprofiel en wat zijn de sectorspecifieke kenmerken van de ZZP’s. In de

module Portero

verplichte velden en de terugzoekmogelijkheden. Als optie kunt u uw medewerkers laten oefenen met casuïstieken. (1 of 2 dagdelen) lichten we het aanvraagsysteem van het CIZ toe. We behandelen de

Verder de diepte in

Een-op-een-begeleiding

We kijken mee met uw medewerker als hij aan het werk is, signaleren de knelpunten en stellen een persoonlijk ondersteuningsplan op. Daarbij worden kennis, methodisch werken en rapportagevaardigheden meegenomen. Tijdens de individuele begeleiding geven we persoonlijke feedback, waardoor uw medewerker inzicht verkrijgt in eigen werkwijze. Met als resultaat dat uw medeweker analytisch en systematisch leert te werken.

Casuïstiekbespreking

Tijdens casuïstiekbespreking leren uw medewerkers de wet- en regelgeving toe te passen bij complexe aanvragen. De kracht van casuïstiekbespreking is dat uw medewerkers vooral van elkaar leren. De specialisten van de MO zaak die deze besprekingen leiden, komen zelf uit het vak en hebben dus de kennis en ervaring die nodig zijn om met uw medewerkers elke casus tegen het licht te houden en te bespreken.

Toetsing

Na de scholing worden de aanvragen van uw medewerkers getoetst en krijgen zij persoonlijke feedback. De ervaring leert dat door deze controle uw CIZ-toetsingsresultaten significant verbeteren. U kunt deze toetsing ook los van scholing inzetten.

We helpen u graag verder

Achter een scholingsvraag schuilt vaak een diepere ondersteuningsbehoefte. Zijn de werkprocessen efficiënt en eenduidig ingericht? En zijn ze voor uw medewerkers ook duidelijk? Waar kunnen uw medewerkers terecht met inhoudelijke vragen? Kennen ze de medewerkers die ermee werken. ins en outs van het automatiseringssysteem? Samen met u en uw medewerkers brengen we knelpunten in beeld en zien we samen waar verbeteringen mogelijk zijn. Zo weet u dat de nieuwe werkwijze na implementatie meteen is geborgd en wordt gedragen door de Is tussentijds een extra inspanning nodig om aanvragen weg te werken? Onze ervaren indicatieadviseurs springen bij om de werkvoorraad snel binnen uw norm te brengen.

Meer weten?

Voor informatie neemt u contact op met de afdeling Opleidingen. Mailt u ons op: [email protected] of bel met 088 101 15 00.

Wij onderzoeken graag vrijblijvend en kosteloos met u of ons aanbod aansluit op uw vraag! Code: I.03.1