Nieuwsbrief 16

Download Report

Transcript Nieuwsbrief 16

Nieuwsbrief AMOS unIQ April 2014

Beste ouders / verzorgers, Het paasweekend staat voor de deur, daarna de meivakantie: we gaan allemaal genieten van een paar weekjes vrij. Maar niet voordat we u op de hoogte hebben gebracht van het laatste nieuws van AMOS unIQ. In deze nieuwsbrief leest u over het Inspectiebezoek aan de Poseidon en AMOS unIQ, over een gewone schooldag in de middenbouw op De Vlinderboom (waar tips om snoep van je ouders te stelen hoog op de agenda staan!) en over de laatste ontwikkelingen rond de nieuw te starten groep op De Bonkelaar. Onze leerlingen zijn naar de Tovenaar van Oz geweest dankzij ‘Amsterdammer van de dag’ Ruud Sahertian. Daarnaast in deze nieuwsbrief aandacht voor de taxonomie van Bloom, een manier die wij gebruiken om het leerproces van onze leerlingen te beschrijven. Vragen? Neem gerust contact met ons op via [email protected]!

Inspectiebezoek op Poseidon en AMOS unIQ

Op 25 maart kreeg basisschool de Poseidon bezoek van de Inspectie. Veel groepen werden bezocht, ook groepen van AMOS unIQ. De conclusie van het bezoek was dat de school op alle indicatoren voldoende scoort. De school twitterde op de dag zelf: “Vandaag inspectie op bezoek. Inspecteur vol lof en complimenten over ons onderwijs op @bsposeidon en @amosuniq. Mooi!” Met name de positieve sfeer en de manier waarop leerkrachten met leerlingen omgaan bleken sterke punten van de school. Ouders herkennen dat. Zo twitterde een ouder: “Het is fijn dat de inspecteur beaamt wat de kinderen uitstralen; het is precies goed hier!” Het volledige Inspectierapport verschijnt binnenkort op de website van de Poseidon.

Ontwikkelingen AMOS unIQ op De Bonkelaar

Begin april was er in Zaandam een informatie-avond over AMOS unIQ op de Bonkelaar. De avond werd in Zaandam georganiseerd omdat er in de Zaanstreek en Waterland geen voltijds hb onderwijs wordt aangeboden. Voor kinderen die dat wel nodig hebben kan het een optie zijn om naar AMOS unIQ op de Bonkelaar te gaan. De school ligt dicht bij de snelweg in het noorden van Amsterdam, goed bereikbaar vanuit de regio ten noorden van de stad. De belangstelling op de informatie-avond in Zaandam was groot. Voor een goed gevulde zaal deed onder andere Tijl Koenderink zijn verhaal over de zeven uitdagingen die hoogbegaafde kinderen tegenkomen bij het leren. Ouders konden daarnaast kennismaken met leerkrachten van AMOS unIQ en met Linda Schaasberg, directeur van de Bonkelaar. Na de informatie-avond hebben verschillende ouders hun zoon of dochter aangemeld voor AMOS unIQ. De komende weken worden er kennismakingsgesprekken gevoerd. De nieuwe groep van AMOS unIQ op De Bonkelaar start na de zomervakantie. Op vrijdag 16 mei en donderdag 10 juni zijn er kennismakingsdagen voor de leerlingen die inmiddels ingeschreven zijn. Zij kunnen dan alvast kennismaken met de school en met de groep. In eerste instantie gaat het om een groep van leerlingen uit groep 5, 6 en 7. Denkt u erover om uw zoon of dochter aan te melden? Dat kan, er zijn nog plaatsen beschikbaar. Op onze website www.amosonderwijs.nl/amosuniq vindt u alle nodige informatie en kunt u de aanmeldformulieren downloaden.

Een gewone schooldag…

Ouders die voor het eerst kennismaken met AMOS unIQ vragen vaak: hoe ziet een gewone schooldag van een AMOS unIQ-leerling eruit? Wat is nu eigenlijk het verschil met een dag in het reguliere onderwijs? Juf Ilona van de middenbouw op de Vlinderboom licht een tipje van de sluier op. “In onze groep begint de dag eigenlijk altijd in de kring. Daar bespreken we de meest wonderlijke dingen. Er komen bijvoorbeeld bijzonder veel adviezen voorbij voor hoe je snoep kunt stelen zonder dat je ouders het merken, of welke smoezen je moet vertellen zodat niemand je doorheeft.

Nieuwsbrief AMOS unIQ April 2014

Dat soort dingen zijn echt tot kunst verheven in onze groep. Mij leiden ze niet zo makkelijk om de tuin. Ik zeg altijd: ‘Als je mij voor de gek wilt houden moet je heel goed je best doen, want ik ben zelf ook zes jaar geweest, en zeven, en acht, en ik heb heel veel kattenkwaad uitgehaald’.” Na de kring wordt de groep onderverdeeld in kleinere groepjes. Sommige groepjes gaan zelfstandig aan het werk, andere krijgen instructie van Ilona. “We doen dat niet op leeftijd, maar op niveau. Elke leerling heeft zijn eigen niveaugroep voor rekenen, taal en bijvoorbeeld begrijpend lezen. De kinderen die zelfstandig werken doen dat met behulp van hun unIQ-agenda. Daarin staat aangegeven wat ze in één week aan opdrachten moeten doen. Zoals vijf soorten werkjes die ze voor rekenen af moet hebben. De unIQ-agenda’s zijn heel kindgericht, met opdrachten die zijn afgestemd op wat het individuele kind aan kan.” De unIQ-agenda is bedoeld om leerlingen een bepaalde vrijheid te geven, maar tegelijk te leren dat ze moeten plannen. Ilona: “Het gaat ons niet eens zozeer om wat de leerlingen produceren, maar om hoe het proces is geweest. Dat is voor onze leerlingen heel belangrijk. Want ze begrijpen altijd alles, maar kunnen er vaak geen woorden aan geven. Als je vraagt: hoe heb je dat gedaan?, halen ze hun schouders op en zeggen ‘gewoon.’ Ik vraag dan door: leg eens uit hóe je het gedaan hebt. Het is belangrijk dat ze dat weten, want als je altijd alles ‘gewoon’ snapt en je snapt het een keer niet, dan slaat de paniek toe.” Naast het zelfstandig werken en de momenten van instructie wordt er door de leerlingen aan projecten gewerkt. “We hebben thematische projecten en individuele projecten. Bij thematische projecten werken we met de hele groep aan hetzelfde onderwerp, en bij individuele projecten heeft de leerling zijn eigen onderwerp. Het belangrijkst is dat de leerlingen bij elk project volgens een vast stappenplan werken. Want juist dat is een zwakke plek bij veel van hen. Ze zijn zo gewend dat ze er al doende wel uitkomen. Ik wil dat ze laten zien hoe ze het aanpakken. En als iets niet lukt, dat ze kunnen laten zien waarom niet.” Ilona beschouwt zichzelf haast meer als een coach dan als een juf. “De leerling neemt het initiatief, ik begeleid hem in zijn leerproces. En voor elke leerling geldt dat hij zichzelf moet leren kennen, leert om zichzelf niet altijd al te serieus te nemen en leert om ook dingen te doen waar hij tegenop ziet. We doen het samen, en we doen het stap voor stap.”

Met 3000 basisschoolleerlingen naar de Tovenaar van Oz

Wat een verrassing: de leerlingen van De Vlinderboom, de Poseidon en enkele groepen van AMOS unIQ mochten op 8 april naar Carré voor de voorstelling van de Tovenaar van Oz. Samen met drieduizend andere Amsterdamse basisschoolleerlingen werden zij ondergedompeld in het spektakel van licht, geluid, muziek en natuurlijk het prachtige verhaal. En dat allemaal dankzij meester Ruud, directeur van basisschool De Frankendael. Hij werd op 7 april door het Parool benoemd tot ‘Amsterdammer van de dag’. In het bijbehorende artikel staat: “Ruud Sahertian heeft een nieuw doel in zijn leven: dromen waarmaken. Hij genas van kanker en voelt zich alsof hij leeft in ‘blessuretijd’.” Vorig jaar zamelde Ruud geld in zodat kinderen naar de musical Oorlogswinter konden. En dit jaar bracht hij 21.000 euro bij elkaar om 3000 kinderen naar de Tovenaar van Oz te laten gaan. Met een zelfgemaakt lespakket werden de kinderen op de musical voorbereid. Uit het Parool: “Sahertian wil hen bewust maken van de achterliggende boodschap van de musical: heb zelfvertrouwen en wees tevreden met wat je hebt.”

AMOS unIQ en de taxonomie van Bloom

Hoe verloopt een goed leerproces? Volgens de Amerikaanse onderwijspsycholoog Jonathan Bloom gaat dat in zes stappen. Hij ontwikkelde de taxonomie van Bloom, een model waarin zes denkvaardigheden zijn weergegeven. Vaak wordt dit model geïllustreerd met een pyramide. De onderste laag van de pyramide – ook wel de ‘lagere orde’ - wordt gevormd door het onthouden, begrijpen en toepassen. De bovenste laag – ook wel de ‘hogere orde’ - bestaat uit analyseren,

Nieuwsbrief AMOS unIQ April 2014

evalueren en creëren. Voor onze leerkrachten is het de kunst om de leerlingen op de verschillende niveaus aan te spreken. Aiko Letschert, leerkracht van AMOS unIQ op de Poseidon: “Wij willen de hogere denkvaardigheden bij onze leerlingen aanwakkeren. De Taxonomie van Bloom helpt ons om dat heel gericht aan te pakken. We werken bijvoorbeeld veel met projecten. Leerlingen volgen dan altijd een vast stappenplan dat hen door de verschillende leerniveaus leidt.” Aan welk soort opdrachten moet je denken? Als leerlingen antwoord willen vinden op een ‘hogere orde’ opdracht of vraag dan hebben zij daarvoor de vaardigheden analyseren, evalueren of creëren nodig. De kinderen worden in zulke opdrachten bijvoorbeeld gestimuleerd om zelf op zoek te gaan naar informatie, of ze worden aangemoedigd om verder en meer kritisch na te denken. Op de website www.talentstimuleren.nl

staat veel informatie over Bloom’s taxonomie en de mogelijkheden die het model biedt. Neem eens een kijkje als u meer wilt weten!

Heeft u opmerkingen of vragen, neemt u dan gerust contact op. Bel 020 41 06 810 of mail naar [email protected]

. Wij helpen u graag!

Met vriendelijke groet, Grada Huis AMOS unIQ