Netti, pelit ja some - Tampereen Normaalikoulun Tuki ry

Download Report

Transcript Netti, pelit ja some - Tampereen Normaalikoulun Tuki ry

-Joka vanhemman selviytymispaketti

Vanhempainilta Norssilla 18.3.2014

Järj. Normaalikoulun tuki Ry Pohjois-Hervannan koulun tuki ry

Suosituimmat pelit ja väkivalta – mikä peleissä houkuttelee?

Janne Paavilainen – Tampereen Yliopisto, pelitutkija Pelit, ikärajat ja mitä vanhemman on hyvä tietää?

Jussi ”Kaapo” Kosonen – Viinikan seurakunta, nuorisotyö Sosiaalinen media ja nettietiketti – mikä on sopivaa ja turvallista netissä?

Normaalikoulun Tuki Ry ja Normaalikoulun oppilaskunta yhdessä

– mikä on sopivaa ja turvallista netissä?

tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on

mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällöntuottaja tiedon vastaanottajana olon lisäksi.

Sosiaalisessa mediassa viestintä tapahtuu siis monelta monelle, eli perinteisille joukkotiedotusvälineille ominainen viestijän ja vastaanottajan välinen ero puuttuu. (Lähde: Wikipedia)

 Internetin käyttö aloitetaan keskimäärin 7-8 v  Yleisin paikka käyttää nettiä on koti (78%)  9-16 vuotiaat käyttävät verkkoa keskimäärin 88min/pv  15-16 vuotiaat käyttävät verkkoa 118min/pv Lähde: www.kindsonline.net

1. Miten huomioit muut?

- Käyttäydy muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän. - Kaikilla on oikeus päättää omasta julkisuuskuvastaan.

- Muista, että kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju kuin sinulla.

2. Miten suojaat yksityisyytesi?

- Omasta yksityisyydestä kannattaa pitää kiinni - Millaisia kuvia ja tietoja jaat itsestäsi? Kenelle jaat mitäkin? Mitä nettipalvelut sinusta tietävät ja mihin ne tietojasi käyttävät? Tarvitseeko nettituttujen tietää, missä milloinkin olet? Kannattaako kaikki kaveripyynnöt hyväksyä?

3. Miten arvioit luotettavuutta?

- Netissä voi tutustua ihmisiin ja löytää myös uuden ystävän. Mutta mistä tiedät, että tuttusi on sellainen kuin väittää olevansa? Ensi kertaa tavattaessa kannattaa ottaa turvallisuusseikat huomioon.

- Mitä nettisisällöt sinulle yrittävät kertoa ja kuka on niiden takana? - Mistä tiedät, mikä on totta ja mikä ei? - Kannattaa pohtia, mihin ja kehen verkossa voi luottaa. Nettimainonta on usein huomaamatonta.

4. Millaista sisältöä luot?

- Sinulla on oikeus omiin tuotoksiisi, esimerkiksi itse laatimiisi teksteihin ja videoihin. - Samat oikeudet koskevat myös muiden töitä, eli niitä ei saa luvatta kopioida. - Netissä on helppoa ilmaista oma mielipiteensä. Sananvapaus onkin oikeus, jota kannattaa käyttää. Muista kuitenkin, että ketään ei saa loukata. - Tiedätkö, miten ja mitkä lait säätelevät nettikäyttäytymistä?

5. Keskustele netistä!

- Mikä on sinulle tärkeää netissä? Muilta voit saada vinkkejä hyvistä sivuista ja sovelluksista ja voit myös jakaa omia kokemuksiasi. - Joskus internetin sisällöt voivat ahdistaa tai järkyttää. Mieltä askarruttavista nettisisällöistä kannattaa rohkeasti jutella luotettavan henkilön kanssa. (Lähde: Mediataitokoulu.fi)

       Nettiopas lapsille: www.pelastakaalapset.fi

Netissä käyttäydytään kuin tavallisessa elämässä Opasta aikuisia ja ota heidät mukaan nettiin!

Älä hyväksy kiusaamista ollenkaan. Tallenna kiusaamisviestit ja kerro heti aikuiselle Hanki tieto monesta paikasta; opi erottamaan mihin voi luottaa, älä usko kaikkea Älä rasita iteseäsi järkyttävällä materiaalilla. Kerro aikuiselle, jos näit jotain ikävää ja se vaivaa. Suojele itseäsi. Jos mikään muu ei auta, sulje kone!

       Pidät huolen ystävyyssuhteistasi.

Sinulla on muita harrastuksia netin tai pelaamisen lisäksi.

Huolehdit koulutehtävistäsi.

Syöt terveellisesti ja monipuolisesti.

Nukut kunnolliset yöunet Puhu luotettavalle aikuiselle jos jokin näistä kaipaa huomiota.

Hanki tarvittaessa apua! Sitä saa mm. Koulukuraattorilta, Tampereen Nuorisoasemalta (Lähde Pela Ry: Nettielämä on oikeaa elämää)

       Nimimerkin käyttäminen ja säännöllinen vaihtaminen Sähköpostiosoite ei sisällä koko nimeä Pidä salasanasi turvassa niin, ettei kukaan pääse profiiliisi käsiksi Harkitsen tarkkaan mitä kuvia itsestäni julkaisen Vältän tunnistetietojen kertomista itsestäni kuten (nimi, asuinpaikkakunta, koulu, yhteystiedot) Nettikirjoitus julkiselle foorumille – vastaa julkaistua sanaa. Lähdekriittisyys

Tietoa sosiaalisessa mediassa esiintyvien ilmiöiden ymmärtämiseen sekä neuvoja keskustelun tueksi (Pelitaito projekti, EHYT Ry)

@ Suurin osa lapsista ja nuorista käyttää internetiä ja sosiaalista mediaa päivittäin. @ Kun vanhemmat tuntevat sosiaalisen median hyödyt ja haitat, he osaavat opastaa lapsiaan sen käytössä.

@ Tutustu sosiaaliseen mediaan ja sen hyviin puoliin.

@ Sosiaalinen media tukee lapsen oppimista ja mahdollistaa pääsyn tiedon lähteille.

@ Keskustele lapsesi kanssa sosiaalisen median käytöstä ja ole valmis kuuntelemaan @ Rohkaise sosiaalisen median käyttöön: sen kautta voi saada ystäviä ja vertaistukea sekä löytää uusia kiinnostuksen kohteita @ Suojele lastasi internetin haitallisilta sisällöiltä @ Puutu kiusaamiseen @ Tunnista verkossa tapahtuva seksuaalinen häirintä @ Opeta lapsellesi mediataitoja (julkaisu / kriittisyys)

(Pelitaito projekti, EHYT Ry)

   29 000 yhteydenottoa Puhelinpalvelussa lapset hakevat aikuista yksinäiseen hetkeen (10 000 puhelua, eniten 11vuotiaat). Seksuaalisuus ja vertaissuhteet seuraavaksi yleisimpiä Netissä yhteydenotoista 3000, eniten 14-17v tytöt : yleisimmät aiheet • • • •

Masentuneisuus/ahdistuneisuus 11% Kaverisuhteet (yksin jääminen, seurustelu) 6% Viiltely 5% Kiusaaminen 4%

• Mediaan liittyvissä yhteydenotoissa aiheina: elokuvat, porno, pelaaminen, sosiaalinen elämä netissä, nettikiusaaminen

Huom: usein vaikeita asioita ei oltu otettu puheeksi kenenkään aikuisen kanssa!

   Miltä vanhemmista tuntuu ajatus, että verkko on osa elämää eikä uhka?

Mikä auttaisi käymään avointa keskustelua perheissä?

Minkä verran netissä voi olla päivittäin?

 Mikä auttaa pitämään tasapainon sopivan netinkäyttö <-> muun elämä ?

Haaste perheille: pelatkaa yhdessä, käykää gosupermodel.comissa tai muulla yhteisösivulla, vanhemmat mukaan whatsappiin ja instagramiin!