Ladda ner - Hartmann

Download Report

Transcript Ladda ner - Hartmann

Kompressionens ABC....

Kompressionsbehandling

Att kompressionsbehandling är en av de mest avgörande faktorerna för att få ett lyckat resultat vid bensårsbehandling är de flesta idag överens om. Med denna behandling strävar man efter att motverka det patologiska vätskeläckaget ur kärlen, det gör man genom att öka trycket utifrån med någon form av kompres sionsbandage.

Orsaker

Av alla bensår orsakas ca 50% av venös insufficiens, hälften av dessa orsakas av djup venös insufficiens och resten av insufficiens i perforanterna och det ytliga vensystemet.

Varför får man då venösa problem?

Det är idag inte helt klarlagt varför det uppstår, det finns dock vissa saker som man vet är en del av orsaks bakgrunden t.ex. övervikt under lång tid, DVT (djup ventrombos), allmän orörlighet samt en viss ärftlighet.

Diagnos

Denna ställs till stor del på kliniska fynd och ultraljudsdoppler bör alltid ingå i utredningen för att avslöja eventuella arterielle inslag. Arm/ankel index bör också vara en del av diagnostiken - detta mäter förhål lande mellan blodtrycket vid ankel och armblodtrycket. Normalt är detta förhållande = 1, vid mått kring 0,8 och lägre finns det ofta arteriella inslag och då bör patienten utredas vidare innan behandling startas. Bakterier i såret ökar besvären med vätskning och dålig lukt vilket skapar stora sociala bekymmer för den drabbade. Vilovärk, störd nattsömn och smärta vid såromläggning är också något som tar mycket kraft och energi från den drabbade.

Lokal behandling

Är såret rent kan det räcka med exempelvis PermaFoam, Ligasano eller liknande sårförband för att kunna ta hand om den vätska som tränger ut från såret. Finns det bakteriell belastning bör denna undanröjas med t.ex. antibiotika eller med behandling av en lokal silverkompress t.ex. Atrauman AG.

Behandling

Det finns ett flertal olika varianter av kompressionsbehandling, vi skall här gå igenom de mest frekventa varianterna.

Kompressionslindor

Beroende på sina egenskaper delas dessa in i kortsträckslindor respektive långsträckslindor, vidare så kan lindorna vara adhesiva(klisterbindor) eller kohesiva(häftar endast i bindan). Flerlagersbandagering är en an nan variant där 2-4 olika lindor används.

Kortsträckslindor

Dessa har låg töjbarhet vilket ger ett lägre vilotryck men ett högre arbetstryck, dessa typer av lindor passar bäst för patienter som är mobila, t.ex. Pütterbinda.

Långsträckslindor

Denna typ av linda ger ett högt vilotryck och ett mindre arbetstryck, lämpar sig för patienter som är sänglig gande eller att användas som dagförband.

Flerlagersbandage

Detta är ett “system” av olika lindor där man kombinerar alla de ovan nämnda lindorna samt ett polstring slager. Denna typ av bandage har både för och nackdelar. Nackdelarna är att patienten oftast inte kan ha vanliga skor på sig under behandlingstiden, och att bandaget upplevs som stort och klumpigt. Fördelarna är att man kan behålla lindorna på i ca 1 vecka, samtidigt som man bibehåller trycket dygnet runt.

Polsterlindor

Dessa används för att “jämna ut” formen på benen, ben kan ju ha olika form och skall därför “fyllas ut” så att eventuella utskjutande malleoler (anklar) ej utsätts för direkt tryck och så att trycket skall fördela sig jämnt över benet. Rolta soft är ett exempel.

Kompressionsstrumpor

Dessa finns i ett flertal olika klasser och kvaliteter, det viktigaste här är vilket tryck strumpan ger. Strumporna är indelade i olika klasser beroende på vilket tryck strumpan ger.

Klass 1 15 - 21 mmHg Klass 2 23 - 32 mmHg Klass 3 34 - 45 mmHg Klass 4 49 > mmHg

Stödstrumpor

Avsedda för komfort och för att lindra lättare besvär av svullnad och trötthet i benen.

Antitrombosstrumpor

Avsedda för att öka genomblödningen och minska venvolymen i benen hos immobiliserade, sängbundna patienter eller under operationer för att minska risken att få trombos, t.ex. Cambren C.

Rolta soft

Syntetisk polstervadd För att ge en jämn kompression krävs ofta en väl utförd polstring under kompressionsbindan. Anledningen är att exempelvis ett ben har olika form och kan behöva “fyllas ut” för att trycket skall fördela sig jämt. Som utfyllnad används med fördel polstervadd. Rolta soft är ett syntetiskt polstervadd som upplevs både som mjukt och fluffigt.

Sortiment

Osteril, förpackad i ask

Storlek

3 m x 6 cm 3 m x 10 cm 3 m x 15 cm 3 m x 25 cm 3 m x 6 cm 3 m x 10 cm 3 m x 15 cm

Afp

50 st 30 st 20 st 10 st 6 st 6 st 4 st

Pütterbinda

Lågelastisk kompressionsbinda För en kraftig kompression med högt arbetstryck och lågt vilotryck används med fördel Pütterbindan. Den kraftiga väven ger kompression även om svullnaden i benet minskar i omfång.

Sortiment

Lösa i ask

Storlek

5 m x 6 cm 5 m x 8 cm 5 m x 10 cm 5 m x 12 cm

Afp

10 st 10 st 10 st 10 st

PütterFlex

Lågelastisk kompressionsbinda med ökad komfort och rörlighet PütterFlex ger kraftig kompression med högt arbetstryck och lågt vilotryck. Bindan är bi-elastisk vilket ger användaren ökad komfort och rörlighet.

Sortiment

Lösa i ask Styckförpackade i ask

Storlek

(5 m x 6 cm) 5 m x 8 cm 5 m x 10 cm (5 m x 12 cm) (5 m x 6 cm) 5 m x 8 cm 5 m x 10 cm (5 m x 12 cm)

Afp

10 st 10 st 10 st 10 st 1 st 1 st 1 st 1 st

Idealhaft

Kohesiv lågelastisk kompressionsbinda Idealhaft är en beige, kohesiv, lågelastisk kompressionsbinda. Bindan möjliggör en enkel applicering som ger ett högt arbetstryck vilket leder till en påverkan både på det ytliga och djupa venssystemet.

Sortiment

Styckförpackad i ask

Storlek

5 m x 6 cm 5 m x 8 cm 5 m x 10 cm 5 m x 12 cm

Afp

1 st 1 st 1 st 1 st

Lastodur soft

Högelastisk kompressionsbinda Lastodur soft är en permanentelastisk långsträckt binda med en elasticitet på 170%. Sträckningen kan varieras för att kontrollera kompressionen. Bindan är luftgenomsläpplig och hudvänlig.

Sortiment

Lösa i ask Styckförpackade i ask

Storlek

7 m x 6 cm 7 m x 8 cm 7 m x 10 cm 7 m x 12 cm 7 m x 6 cm 7 m x 8 cm 7 m x 10 cm 7 m x 12 cm

Afp

10 st 10 st 10 st 10 st 1 st 1 st 1 st 1 st

Lastodur strong

Högelastisk kompressionsbinda Lastodur strong är en permanentelastisk långsträckt binda med en elasticitet på 180%. Sträckningen kan varieras för att kontrollera kompressionen. Bindan är luftgenomsläpplig och hudvänlig. Lastodur strong har en kraftig vävstruktur.

Sortiment

Lösa i ask Styckförpackade i ask

Storlek

7 m x 6 cm 7 m x 8 cm 7 m x 10 cm 7 m x 12 cm 7 m x 6 cm 7 m x 8 cm 7 m x 10 cm 7 m x 12 cm

Afp

10 st 10 st 10 st 10 st 1 st 1 st 1 st 1 st

Cambren c

Antitrombosstrumpa Cambren C är en antitrombosstrumpa av hög kvalitet. Med hjälp av strumpan kan en säker trombosprofylax utföras på immobila patienter utan stora vårdinsatser. Den ger steglös kompression som stadigt sjunker från vristen upp mot låret. För mer information om exakta mått se produktinformation på www.hartmann.se

Sortiment

Knälång Lårlång SK = Lår liten SM = Lår medium SG = Lår stor Höftlång

Storlek

K1 K2 K3 SK1 SK2 SK3 SM1 SM2 SM3 SG1 SG2 SG3 H1 H2 H3 H4 1 Par 1 Par 1 Par 1 Par 1 Par 1 Par 1 Par 1 Par

Afp

1 Par 1 Par 1 Par 1 Par 1 Par 1 Par 1 Par 1 Par

helps healing.

HARTMANN-ScandiCare AB Box 24 • 334 21 ANDERSTORP Tel 0371-58 74 00 • Fax 0371-58 74 45 E-post [email protected]

Besök oss på vår hemsida: www.hartmann.se

Kontakt: Produktspecialist Pia Bech Tel 0371-58 74 32 Produktspecialist Lise-Lott Harnisch Tel 0371- 58 74 30 Kundtjänst Tel 0371-58 74 00 Fax 0371-58 74 45 Hemsida www.hartmann.se