30-31 januari, Stockholm - Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

Download Report

Transcript 30-31 januari, Stockholm - Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

3 2 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Protokoll styrelsemöte 2014-01-30-31 Plats: Tid: Hotel Amaranten, Stockholm torsdag 13.00 – 18.00, fredag 31/1 – kl 8.30 – 15.00 Närvarande:

Rune Johansson, Kalle Lidén Jönsson, Lena Möller, Lena Sagström, Ann-Katrin Moldenius-Hermansson, Britt Nilsson, Carina Folkesson, Inga-Lill Kristiansson, Margareta Nilsson

Sektererare vid mötet;

Kalle Lidén Jönsson

Inledande runda: 1 Föregående protokoll

Föregående protokoll 130926-27

Godkändes

Ansvarig/ föredragande Ann-Katrin Moldenius Hermansson

Nya medlemmar

Tre nya medlemsansökningar har inkommit: Susanna Jangerot har fått ett delegerat ansvar i Östergötland västra. Annika Winroth har efterträtt Lena Dahlman i Västmanland. Margaret Lind, central Östergötland.

Dessa tre väljs som nya medlemmar. Beslutas även att erbjuda Gunilla N Larsson från Västerbotten medlemskap i föreningen.

Ta med till områdesträffarna att uppdatera vilka som är medlemmar och att adresser, fakturauppgifter etc stämmer. Ansvarig/ föredragande Ann-Katrin Moldenius Hermansson

Ekonomi

Lägesrapport Ansvarig/ föredragande Britt Nilsson Britt går igenom ekonomin. Utgående saldo för närvarande: ca 265 tkr Föregående år kom överskott in till föreningen från konferensen i Umeå.

Utgifter föregående år bl.a. för Anders Haglund, Vår Gård

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 2(7) avseende styrelsemöte, webbhotell mm. Samtliga utgifter avseende föregående år har inte inkommit.

Då samtliga utgifter vi vet om bokförts bör saldot bli ca 215 tkr. Ska vara klart till 28 februari.

4 Kommande konferenser

Majdagarna Jubileumskonferens våren 2014 Kvalitetsdagarna 2015 (hösten) Ansvarig/ föredragande Dagordning och aktiviteter: Hur ska vi bättre kunna planera verksamheten för att göra största möjliga nytta? Lars Stigendahl har möjlighet att delta den 16/5. Kan det bli som en fortsättning på förra årets föreläsning med Myrna Palmgren? Hur har man arbetat med prioriteringar i verksamheterna? Exempel från de län som arbetat med detta. EBH-arbeten behöver tas upp liksom HabQ.

Aktuellt läge: En stomme till hemsida för konferensen har tagits fram. Titeln är ”Hälsa hela livet”. Beräknat pris per person ca 2500:- enligt det första utkast till budget som ligger nu. Landstinget i Östergötland har gått in som garant för ekonomin. Sponsorer har tidigare mestadels varit landsting och kommuner. Utställare har också gett en del pengar. Anna Kågeson har material från vuxenhabkonferensen i Göteborg. Call for papers kommer att gå ut relativt snart. Programansvaret kommer att ligga i Stockholm. Diskussion kring ersättning för den tid som läggs ner, kan programansvaret ligga som en utgiftspost i budget? Vi beslutar att överskottet från tidigare konferenser ska till viss del finansiera kommande konferens, Inga-Lill återkommer med mer detaljer.

Alla Britt Nilsson, Inga-Lill Kristiansson

5 EBH

Rapport EBH rapporter; ”Behandlingsinsatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning och problemskapande beteende”. (Gun Harplinger är med per telefon) Gun skriver ett förord och justerar försättsbladet enligt mall. Behöver också in datum för revidering och vem som ansvarar. Efter omarbetning beslutar vi att styrelsen ställer sig bakom rapporten. Ansvarig/ Föredragande Margareta Nilsson, Gun Harplinger (via telefon) och Karl Lidén Jönsson

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 3(7) Vi beslutar att gå vidare och föreslå tre områden för nya EBH-arbeten på majdagarna: Barn som kan men inte vill äta – sensorik och ätförmåga Nedsatt andningsfunktion pga neurologiska/sensoriska problem – vilka metoder finns och vilken evidens har dessa (ev i kombination med neuromuskulära sjukdomar) Behandlingsformer vid oralmotorisk problematik Rapport från ”Snillen spekulerar” som genomfördes i Stockholm 2013-11-15. Gavs positiv feedback från de vetenskapliga handledare som deltog vid dagen. Det diskuterades om vi kan ha ett litet ”vetenskapligt råd” knutet till föreningen för att hjälpa oss granska rapporter etc. Diskuteras vidare vid nästa styrelsemöte.

6 Rapporter och uppföljning från möten, konferenser m m

Intyg till försäkringskassan Möte med läkarna CPUP, Göteborg Prioriteringscentrum, konferens 20-21 okt Lena har haft kontakt med Maja Gilbert och Henrik Gouali ang intyg till försäkringskassan. Det har inte hänt något direkt i frågan. FK har själva initierat ett arbete som kallas ”enklare vardag”, men det är osäkert om intygsfrågan kommer att hanteras där. Diskussion kring intygsunderlaget som tagits fram i Habiliteringen i Dalarna. Rune, Lena och Margareta ställer frågan skriftligt till FK hur intygsfrågan kommer att hanteras och vad som ingår i ”enklare vardag”. Ansvarig/ föredragande Lena Möller Det blir ingen läkarträff nu i januari. Vi siktar på ett möte till januari 2015.

Rune Johansson, Ann-Katrin Moldelius och Margareta Nilsson Rapport från prioriteringskonferensen i Gävle. Skåne, VGR och Stockholm har utbyte kring erfarenheter av prioriteringsarbete. I VGR’s nya journalsystem finns en koppling mellan prioriteringar och de insatser som journalförs. Hur sker uppdateringar? Diskussionen kan vara på majdagarna.

Rune Johansson Kort rapport från CPUP-konferensen i Göteborg. Anna Kågeson är för närvarande föreningens representant i styrgruppen för CPUP, vem efterträder henne. Kalle efterträder när Anna kliver av. Kalle Lidén Jönsson

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Conductive, Sthlm 20-21 nov 2013 Framtidens habilitering – Vision 2022. Konferensen hade ett tjugotal deltagare. Bl.a. föreläste Iris Johansson vilket var bra, kan vara en lämplig föreläsare att bjuda in i olika sammanhang.

Sid 4(7) Rune Johansson

7 Kvalitet

Rapport från HabQ Ansvarig/ föredragande  Carina informerar från EBH-kvalitetsindikatorgruppen. Indikatorerna kring skolbarn med autism är klara och man kan börja registrera. Tanken är att man börjar registrera de som varit med sedan småbarnstiden. Hur ska de vuxna med autism hanteras? Vilken är populationen? Hur hitta validerade utfallsmått som är känsliga för förändring? Nästa steg för EBH-gruppen – ska man gå vidare och utveckla kognitivt stöd och utveckla kvalitetsindikatorerna?

 Önskemål att det ska bli enklare att ta fram rapporter, vilket man också sökt extra medel för.  Information från styrgruppen. Stockholm har sagt nej, Gotland och Jämtland har inte hört av sig. Övriga är med eller på väg in i HabQ. Styrgruppen har i och med detta ökat. Finns numera också en representant från barnneurologföreningen.

 Projekt har genomförts tillsammans med RBU kring vilka data föräldrar vill ha ut av ett kvalitetsregister.

 Det verkar som om ekonomin ska gå ihop för 2013. Ingen prishöjning för närvarande. För 2014 har 1,5 mkr beviljats från SKL. HabQ räknas fortfarande som registerkandidat - designen är bra, täckningen är dålig men relevansen är hög. Viktigt att öka täckningsgraden!  Gunilla Rydberg fortsätter som registerhållare. Britt Nilsson har avgått från AU. Två nya har valts in, Ulla Rönnols, ny VC från Dalarna och Anita Nyqvist från Värmland.  Tekniskt är det möjligt att data förs över från journalen direkt till registret, men det är inte en fråga som HabQ driver utan det får respektive landsting driva själv. Data för det egna landstinget får man ansvara för i respektive verksamhet.  Diskussion har förts kring CP. Mycket data registreras i CPUP, men inte så mycket av åtgärder. De nya landstingen går inte in i CP-delen i HabQ i och med att Carina Folkesson

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 5(7) Rapport MMCUP KVÅ-koder Transition man registrerar i CPUP. Man kan välja att antingen fortsätta att utveckla det i HabQ eller släppa CP och låta det gå helt till CPUP, det blir för tungt att registrera i båda systemen.

 Det som hittills har registrerats i CPUP är inget stort problem då det är data som inte finns i HabQ, men det som håller på att införas nu är sådant som redan finns i HabQ.Arbetet fortsätter kring CP enligt beslut i styrgruppen och AU. Diskussioner behöver fortsätta mellan CPUP och HabQ.

Beslutas att styrelsen ställer sig bakom att gå vidare med indikatorer kring kognitivt stöd. Det behöver utses representanter till EBH kvalitetsindikatorsgruppen efter Anna Kågeson, Marie Materne och Tina Granath. Då denna grupp avvecklas får föreningen vara representerad i styrgruppen och AU.

Inget nytt.

Margareta Nilsson Gruppen har träffats två gånger. Det pågår en inventering av vilka KVÅ-koder som används inom habilitering. Det ska vara koder som beskriver vilka insatser som ges. Britt Nilsson, Ann-Katrin Moldelius Kalle har haft ett telefonmöte med Ingrid Kongslöv och Barbro Lagander. Tanken är att man påbörjar arbetet själva i denna lilla grupp och skickar ut på remiss om man inte stöter på patrull. Gruppen önskar ett preciserat uppdrag från styrelsen. Planen är att vara klar till i maj. Uppdraget är att bygga ihop de båda dokumenten till ett program. Kalle Lidén Jönsson

8 Informationspunkter

Information om ansökan avseende specialistblock vuxenläkare Karin Flyckt, Socialstyrelsen Henrik Gouali, SKL Aktuellt läge Lämnat återbud till dagens möte. Socialstyrelsen gör en årlig lägesrapport som nu har fått ett kapitel om habilitering baserat på material från NYSAM. Rapporten ska distribueras i februari. Inför 2015 vill hon utveckla detta kapitel. Har ej möjlighet att delta. Ansvarig/ föredragande Ann-Katrin Moldenius Hermansson, Rune Johansson Rune Johansson Rune Johansson

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 6(7)

9 Styrelsens arbete under våren 2014

Ansvarig/ föredragande Margareta kan tänka sig att hålla ställningarna som tf ordförande under våren fram till årsmötet.

Omorganisationer i olika verksamheter gör att det på vissa håll blir komplicerat med medlemskap i styrelsen. I vissa delar av landet blir det få valbara personer till styrelsen.

Eva-Charlotte (valberedningen) per telefon: Det är många byten i styrelsen i år och en del osäkerhet. Redan förra året var det lite svårt att få till representationen.

Det är varje landstings ansvar och angelägenhet att lösa medlemsfrågan, det går att delegera till andra nivåer om även verksamhetsansvaret delegeras. Vi ändrar inte i stadgarna.

Eva-Charlotte Berndtsson

10

Södra Västra Östra Norra Mellersta

Områdesträffar Uppmaning till alla områden att skicka in minnesanteckningar till hemsidan.

Gun Harplinger kommer att vara förvaltningschef under ett års tid. Anna Phillis kommer att vara tf verksamhetschef under den perioden. Rune har fått nytt jobb i Göteborgs stad. Ny verksamhetschef på Habiliteringen i Dalarna, Ulla Rönnols. Lena Möller har fått ett fyraårigt förordnande som verksamhetschef för både barn- och vuxenhabiliteringen. Vanja Söderberg har avgått.

Ansvarig/ föredragande Margareta Nilsson Gun Harplinger/ Rune Johansson/ Kalle Lidén Jönsson Ingalill Kristiansson / Britt Nilsson Lena Möller/ Lena Sagström Punkter att ta upp på områdesträffar Diskutera medlemskap och arbetssätt i föreningen Kommande EBH-arbeten Flagga för kvalitetskonferensen Carina Folkesson / Vanja Söderberg

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 7(7) HabQ i förhållande till CPUP Information om dokumentet ”specialistområde habilitering”

11 Hemsidan

Webbsidan Ann-Katrin är ansvarig till hemsidan fram till hösten. Ansvarig/ föredragande

12 Övriga frågor

Policy för habilitering Inga-Lill har tittat på policydokumentet, visionen och beskrivningen av specialistområde habilitering. När ska det ena respektive det andra dokumentet användas eller kan de vävas ihop till ett? Inga-Lill har gjort ett förslag som lämnas ut till styrelsen vid sittande bord. Vad ska rubriken vara på dokumentet? Dokumentet mejlas ut till styrelsen för synpunkter till Inga Lill senast 4 mars. Efter sammanställning skickas det åter till styrelsen för godkännande. Tas därefter upp på styrelsemötet den 14 maj. Åsa Hedberg var inbjuden till styrelsemötet, kommer ej. RBU Ann-Mare Stenhammar En skrivelse från Urban Leijon som representerar Attention har gått till vissa medlemmar i föreningen. Lämnas utan åtgärd.

Ann-Katrin undrar om någon har erfarenhet av ”Hopp o Lek”. Den har i Stockholm använts som en sinnesstimulerande aktivitet, men är inget hjälpmedel och inget som förskrivs.

Kalendarium 2014

Styrelsemöte Årsberättelsen ska vara färdig Förbereda styrelsemöte och årsmöte Styrelsemöte Årsmöte Majdagar Styrelsemöte 2014-01-30-31 2014-02-15 2014-04-??

2014-05-14 2014-05 15 2014-05-15 - 16 2014-09-?

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer

Firar 20 år 2014

Ansvarig/ föredragande Inga-Lill Kristiansson