Page 1 2010-11-26 12:29:45 http://www.morahemslojd.se

Download Report

Transcript Page 1 2010-11-26 12:29:45 http://www.morahemslojd.se

Page 1

Kyrkogatan 4, 792 30 MORA Mån-Fre 10-18, Lör 10-15 0250-102 25 [email protected]

www.morahemslojd.se

Vecka 48 - 52 (28/11 - 2/1) Tomaskors

Julaftonen nedsättes af somliga en granruska i gödselstacken. Ju kvistrikare denna ruska är, desto frodigare blifver husbondens gröda det följande året , skriver en kyrkoherde i Tortuna 1844.

Från Lillhärdals socken berättas: Någon dag före jul gingo vi till skogen för att hugga oss en julruska.. Det var en smäcker gran, som barkades så när som på toppen, vilken sparades grön. När alla julsysslor var undangjorda skyndade vi oss ut och högg ner julruskan i dynghögen. Det var tecknet till grannarna….att vi var beredda att fira helgen.

I en uppteckning från Skultuna beskrivs julstångens anknytning till Tomasdagen: Sedan gammalt restes vid varje gård om jularna kvistade stänger, vilka upptill voro försedda med kronor, som voro gjorda av träpinnar med granris bundet i yttersta ändan.

Stängerna restes på Tomasdagen, ty man räknade med att julen började då. För resningen svarade männen i byn, vilka hjälptes åt, och därpå hade man kalas hos varann, varvid trakteringen bestod av smörgåsar och brännvin. Efter denna fest förekom intet särskilt arbete före julhelgen.

Inspirerade av ovanstående berättelser ur boken Julträd och julkrus (Katarina Ågren 2001) har vi glädjen att presentera en mängd Tomaskors i vår julskylt på Mora Hemslöjd. Några är försök till att återge äldre modeller men det har också gjorts nya, egna varianter.

På bild: Tomaskors i ny tappning på gång vid Inga-Britt Ax Ambrosiussons hyvelbänk Vi läser vidare...

I dyngstacken sattes ett kors av ett par tvärfingers bredd skuret i tunna blad och löv, som slås i krok på alla ändor, gjort av tall.

När Carl von Linné reser genom Dalarna får han se ett märkligt träkors, som han avbildar och skriver om i sin resebeskrivning 1734.

Julkross eller julbock, kallades i Älvdalen en annan enkel form av julkors bestående av kvistade och barkade granar med en kvarlämnad toppruska, som restes till en kon. De kunde också, sedan de gjort tjänst till jul, användas till hässjestänger.

Julstänger restes även i par vid grindarna till gården eller ingången till huset. Helst skulle de nå över taknocken, det låg både symbolvärde och prestige i spirans längd.

Med den förknippade man utfallet av skörden kommande år.

Tomaskorsen på Zorngården sätts, som traditionen bjuder, upp den 21 december på Tomasdagen, det datum då julfriden var pålyst i gamla tider. De står uppe till tjugondagen, då julen är slut.

I Värmland ses julrönnar efter gama förlagor från Dalby socken. De har grenarna hopbundna till en båge. Inuti sitter grenar dekorerade med blommor av kräpppapper och band i rött och grönt samt små fina halmrutor. Dessa placerades mitt på gödselstaden på julaftonen.

På bild: Halmdekorationer till en värmländsk julrönn tillverkade av Margit Karlsson Skattkärr.

Kronstång

Vi är glada att få visa nytillverkade kronstänger och skinkpinnar av Karl-Erik Göthe.

På bilden ser man Karl-Erik i sin verkstad när han lägger sista handen på en av sina kronstänger.

Julskyltning

Julskyltning på Mora Hemslöjd Söndag 28 november kl.14-18 KNÄCKÄPPLEN Slödare i arbete: Halmslöjd, näverslöjd och korgtillverkning

http://www.morahemslojd.se/nyhetsbrev/2010v48-52/print.php

2010-11-26 12:29:45

Vi säljer lotter och glögg i köket

Nyinkommet

Härliga, varma och gosiga tvåändsstickade vantar i Lovikkagarn av Margareta Larsson.

Superroliga blompinnar täljda i trä av Lennart Nygårds, Rättvik

Medlemserbjudande! (28/11 - 2/1)

Tomaskors, bordsmodell 10 % rabatt Blompinnar av Nygårds Lennart 10 % rabatt JULKLAPPSTIPS!

Bok: Valdemar Stubbes slöjdskola Ordinarie pris 50: Medlemspris 25:-

SUCCE!

Succé för snjosuckör på Mora Hemslöjd.

Vi har fått ett enormt gensvar på vår skyltutställning om snjosuckör/snösockor.

Vi kommer att ha en kurs i att sy snjosuckör lördagen den 29 januari kl. 9.00-15.00 på butiken.

Kursledare: Kristina Karlsson Kursavgift: 300: Materiakostnad tillkommer!

Läs mer om snjosuckör i föregående nyhetsbrev

Page 2 http://www.morahemslojd.se/nyhetsbrev/2010v48-52/print.php

2010-11-26 12:29:45