Verksamhetsberättelse 2012. - Association of Swedish Fashion

Download Report

Transcript Verksamhetsberättelse 2012. - Association of Swedish Fashion

 

Verksamhetsberättelse 2012.

  ALLMÄNT Föreningen har fortsatt arbetat för att lyfta svenskt mode som industri, kulturellt uttryck och akademiskt ämne. ASFB har under året haft löpande kontakter med både offentliga aktörer och näringslivsintressenter för att belysa olika aspekter av svensk modeindustri. Under året har ett samarbetsavtal slutits mellan ASFB och MEC/Media Support för att långsiktigt kvalitativt och ekonomiskt säkra aktiviteten Fashion Night. I januari tillträdde Christine Sundberg Carendi den nya funktionen generalsekreterare, med övergripande ansvar för den operativa verksamheten och långsiktig utveckling för föreningen. H&M beslutade att stödja ASFB med 1miljon kronor per år under en treårsperiod. Det möjliggör för föreningen att särskilt lyfta frågor om mode och CSR. MERCEDES-FASHION WEEK

AW12: 30 JANUARI - 1 FEBRUARI IR-Seminarium med Dagens industri

MBFW smygstartade fredagen den 27 januari med frukostseminarium tillsammans med Dagens Industri. Seminariet, som återkommer varje säsong, inriktar sig på frågor kring riskkapital i modeindustrin. Huvudfrågorna var: Hur finansieras expansiva modeföretag? Hur ser finansiärerna på risk och mode? När kan man avgöra om en kollektion blir succé eller inte? Inbjudna till panelen var Greger Hagelin (Wesc) Susanne Börjesson (Venue Retail Group) Anders Rodebjer, (Rodebjer) och Göran Bille (Lindex). Seminariet lockade ca 200 deltagare, främst inom näringslivet, men även från modebranschen.

Allmänt

Skådespeleskan Noomi Rapace invigde veckan i samband med öppningsvisningen som hölls av Altewai Saome som emottagit Max Factor Award. Sammanlagt genomfördes 28 visningar under 3 dagar. Svenska Institutet, UD, Stockholm Visitors Board och VisitSweden bjöd in sammanlagt 29 journalister till veckan, ytterligare journalistresor finansieriades av MBFW. Önskemålet var journalister från USA (New York), UK, Tyskland,  

  Holland och Kina vilka var fokusländer för de flesta medverkande varumärkena. Av arbetsstrategiska skäl bjöd UD också Brasilien, Kanada och Sydafrika. Svenska Institutet, UD, Stockholm Visitor Board och Visit Sweden anordnade på onsdagen ett frukostseminarium om svenskt mode nu och historiskt sett, med Handelsminister Ewa Björling som inledande talare innan Ingrid Giertz Mårtensson och Ulrika Berglund, Centrum för Modevetenskap vid Stockholms universitet tog vid. Seminariet var öppet för alla internationella journalister.

H&M Design Award

H&M visade upp vinnaren av H&M Design Award, Stine Riis, genom egen visning. De totalt sex finalisterna var representerade med plagg i plexiglasmontrar utanför Fashion Pavilion. H&M bjöd in ytterligare 13 journalister, däribland Hilary Alexander och Jessica Weiss.

Fashion Talk

Samarbetet med Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling fortsatte med temat Konsumtion och konsumtionstrender ur ett mode och hållbarhetsperspektiv. Inbjudna talare var bland annat Burak Cakmak som tidigare arbetat med CSR på Gucci Group, Mikael Schiller, Acne, Andrew och Iain Foxall, Creative Directors, grundare av Foxall Studios. Över 300 personer inklusive media närvarade i Fashion Pavilion och även denna gång filmade SVT/UR hela seminariet.

SS13: 27-29 AUGUSTI Allmänt

HKH Kronprinsessan Victoria invigde under ceremonin på Berns i samband med couturedesigner Fadi el Khourys öppningsvisning. 30 visningar genomfördes under tre dagar och det fanns för första gången en separat eventkalender, då intresset var stort att delta med kringaktiviteter. Internationell press och inköpare hanterades av ASFB utifrån de prioriterade marknaderna Norge, Danmnark; UK och Tyskland, även denna gång med ökat fokus på inköpare.

Fashion Night

Onsdagen den 29 augusti arrangerades Fashion Night för en bred allmänhet. I Bibliotekstan och Sturegallerian hade butikerna kvällsöppet med speciella Fashion Nighterbjudanden och rabatter och Tiger of Sweden:s avslutningsvisning under MBFW strömmades på storbildsskärm på Norrmalmstorg. Cirka 30 000 personer kom under kvällen, som avslutades med fest på Sturecompagniet.  

  ÖVRIGA AKTIVITETER

20 mars Tillskärarakademin

Tillskärarakademin genomförde under våren 2012 ett antal modesamtal för elever på skolan. Den 20 mars berättade Gunilla Grübb om ASFB och om föreningens roll i arbetet med MBFW.

26 april Round Table om modeföretagens behov av stöd för att växa

Utifrån en undersökning som Textilhögskolan i Borås genomfört om modeföretagens behovs för att kunna växa arrangerades tillsammans med ASFB ett Round Table för att identifiera ytterligare behov. Sex medlemsföretag deltog under samtalet på Galleri KG52, Stockholm.

8 maj information och diskussion om långsiktiga mål för MBFW

Utifrån önskan från flera håll hölls ett stormöte med ASFB, MEC/Mediasupport, varumärken och PR-byråer där långsiktig gemensamma mål för Mercedes-Benz Fashion Week diskuterades.

22 maj Årsstämma

Årsstämma hölls på Nobis Hotel, Stockholm med 20 deltagare från 16 medlemmar. Förslag om uppdaterade stadgar antogs. Karin Söderlind, House of Dagmar valdes till ordinarie ledamot i styrelsen och David Thunmarker, Tiger of Sweden och Fredrik Blank, Blank, valdes till suppleanter. Axel Nyhage, The Local Firm, och Christina Tillman, Odd Molly, avtackades. Efter stämman presenterade Richard Josephson, produktionsansvarig och vice VD på WeSC, arbetet med Sweden Textile Water Initiative.

31 maj Workshop om beskrivning av svenskt mode

Med stöd av VisitSweden arrangerades en medlemsworkshop för att diskutera hur svenskt mode kan beskrivas, dess unicitet, samt i vilka sammanhang en gemensam definition har en funktion. Workshopen leddes av Madelaine Levy, frilansjournalist samt Editor-at-large för Bon Magazine.

20 augusti Extra stämma

Beslut om uppdatering av stadgar bekräftades under extra stämma på MEC, Stockholm.

7 november Seminarium på FIT

Den 7 november representerade ordförande Lena Patriksson Keller ASFB under ett seminarium om svenskt mode på Fashion Institute of Technology i N.Y under rubriken

Swedish Fashion: Acne, H&M and so much more

. Ingrid Giertz Mårtensson, var moderator på uppdrag av Svensk Form och Svenska institutet och i panelen deltog också Mikael Schiller, Acne Studios och Margareta van den Borsch, H&M.  

 

13 november Medlemslunch om trender inom mode och CSR

Michael Schragger, Director, och Andreas Follér, Senior Advisor, på Sustainable Fashion Academy gav en uppdatering om vad som händer inom hållbar utveckling och samhällsutveckling ur ett globalt perspektiv och vilka risker och möjligheter dessa trender kan innebära för modeindustrin. Vidare gavs Best Practise exempel på hur modeföretag har förbättrat sin verksamhet utifrån ett livscykelpespektiv. Dessutom berättade Catarina Midby, Head of Fashion & Sustainability Communication, om hur H&M kommunicerar miljö och hållbarhet i produkterna.

6 december Seminarium om Sustainability och gamification

I ett seminarium berättade Sustainable Fashion Academy med gäster om hur företag kan använda spelets principer för att stärka kundrelationer, motivera anställda och stimulera nytänkande och innovation. Seminariet riktades till anställda inom modeföretag som arbetar med CSR och miljöfrågor, marknadsföring och kommunikation samt HR. Seminariet var genom partnerskap kostnadsfritt för ASFB:s medlemmar. ANSÖKNINGAR OCH PROJEKT

Miljödriven affärsutveckling

ASFB och Sustainable Fashion Academy skickade under våren en gemensam preliminär ansökan till Tillväxtverkets program Miljödriven tillväxt för företagsnätverk – miljödriven affärsutveckling. Det övergripande syftet med projektet var att ge små och medelstora företag inom modebranschen kunskap och stöd att kommersialisera miljövänliga produkter och tjänster samt öka sin omsättning genom miljödriven affärsverksamhet. Ansökan gick inte vidare då modeföretag inte ansågs passa profilen för deltagande företag.

Statistik för modeindustrin

ASFB sökte och beviljades under sommaren pengar från Vinnova för att ta fram näringsstatistik för modebranschen. Under hösten genomfördes tillsammans med 14 andra modeorganisationer ett omfattande arbete med syftet att ta fram en övergripande bild av det ekonomiska värdet av svenskt mode, bland annat den inhemska marknaden, exporten och sysselsättningen. ASFB var projektledande organisation, konsultbyrån Volante var huvudförfattare av rapporten och arbetet förankrades hos övriga genom en arbetsgrupp bestående av ASFB, Moderådet, Svensk Handel Stil och PROTEKO. Projektet finansierades av Vinnova/Handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar inom ramen för samarbetsprojekt tillsammans med Modeinkubatorn i Borås. Arbetet slutfördes innan jul för att kunna offentliggöras inför modeveckorna i januari/februari.

Internationell tillväxt hos svenska modeföretag

Textilhögskolan i Borås sökte och beviljades projektmedel från Vinnova för att tillsammans med ASFB genomföra ett antal fallstudier på ASFB:s medlemsföretag. Syftet var att undersöka drivkraften och förmågan hos svenska  

  små och medelstora modeföretag att växa internationellt och att kartlägga framgångsrika strategier och karaktären på olika faser i utvecklingen av internationalisering hos olika typer av modeföretag samt identifiera de största tillväxthämmande utmaningarna. Projektet finansierades av Vinnova/Handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar.

Global Leadership Award in Sustainable Apparel

Sustainable Fashion Academy lanserade under hösten en internationell utmärkelse, Global Leadership Award in Sustainable Apparel. Bakgrunden var det behövs bättre samverkan mellan viktiga aktörer såsom offentliga verksamheter, forskning, näringsliv och annan expertis för att ta ett ordentligt kliv framåt inom mode och hållbar utveckling. Genom utmärkelsen uppmärksammas och premieras initiativ som visat gott ledarskap inom mode och hållbar utveckling. Varje gång den delas ut ska mottagaren vara i centrum för en workshop med ca 60 noga utvalda deltagare, för att sprida och diskutera mottagarens arbete och hur det är relevant för fler. ASFB beslutade att bli huvudpartner till utmärkelsen och arbetade under hösten aktivt med finansiering och innehåll inför utdelningsceremoni och workshop i samband med MFBW i januari 2013.