Transcript RTF-Bladet

RTF-Bladet

Medlemsblad för Råcksta Trådgårdsstadsförening Nr 2 2013

Party, party, party

Jubelfest den 21 september!

RTF 60 år

I detta nummer bland annat:

60-årsfesten

21/9 Pelarsalen Vällingby Läs mer på sid 3

Vilka minnen

Lennart Ohlsson berättar Läs mer på sid 4

Stödboende oroar

Reportage från möte

Nya regler

Utlåningen ses över Läs mer på sid 5 Läs mer på sid 8

1

Ordföranden har ordet

2

Välkomna till vår bygd!

Först var det en lång vinter, sen blev det plötsligt som mar och allt slår ut samtidigt. I vår kameraövervakade holk finns nu hela åtta blåmesungar, som förmodligen lämnat boet innan ni får RTF-Bladet. Förra året var det talgoxar i holken och det är helt klart det bästa pro gram som visas på teven. Det har varit en hel del ägarbyten i vårt område och därför vill jag passa på att önska alla nya i området väl komna! Självklart hoppas jag att ni som är nya också betalar medlemsavgiften. Då får ni tillgång till utlå ningssaker, våra aktiviteter och de låsta sidorna på www.rtf.nu

(där bland annat information om byggen i och nära området finns) med mera. RTF-Bladet går ut till alla i området. Nu kommer årstidens pekpinne: Se till att klippa häck arna, både på höjden och det som sträcker sig ut över trottoarerna. Händer det en olycka på grund av att man inte klippt häckarna så blir fastighetsägaren skyldig. Det finns som jag ser det, flera anledningar till varför man ska klippa. Dels bor det många barn i området, de som inte bor här (utan bara parkerar här) kör i allmän het för fort och eventuella inbrottstjuvar får inte längre ett fantastiskt skydd för att göra vad de vill. Medan vi går runt och delar ut detta blad ska vi notera var det finns hål i gatan efter vinterns härjningar, i akt och mening för att göra en anmälan till Tra fikkontoret. Ha nu en riktigt skön sommar och väl mött på vårt 60-årskalas den 21 sep tember; det är minsann något att se fram emot, det!

RTF 60 år

/Eva L

RTF-Bladet

Redaktionen:

[email protected]

Ansvarig utgivare:

Eva Linderoth

RTF:s webb:

www.rtf.nu Utkommer 4 gånger per år.

Vill du få information från styrelsen via e-post? Maila till

[email protected]

så lägger vi till dig på sändlistan.

Kontakt: [email protected]

Medlemsavgift:

150:-/år Plusgiro: 593 75-6

Råcksta Trädgårdsstads Förening

Styrelse och funktionärer

Ordförande

Eva Linderoth, Brunflogatan 27, 162 53 Vällingby Tel. 87 88 97; [email protected]

Kassör

Kerstin Bodén, Medelpadsgatan 22, 162 53 Vällingby Tel. 070-885 22 74; [email protected]

Sekreterare

Åsa Damne, Oviksgatan 27, 162 64 Vällingby Tel. 687 07 13; [email protected]

Ledamöter

Mia Sievert, Brunflogatan 30, 162 53 Vällingby Tel. 37 53 76; [email protected] Eva Nehl, Brunflogatan 13, 162 53 Vällingby Tel. 37 75 87; [email protected]

Adjungerad

Henric Pettersson, Oviksgatan 24, 162 64 Vällingby Tel. 25 87 47: [email protected]

Webmaster

Jenny Bohl, Ångermannag. 25, 162 64 Vällingby Tel. 0704- 24 26 58 ; [email protected]

Revisorer

Christer Lundgren, Brunflog 35, 162 53 Vällingby Tel. 37 87 97; [email protected] Percy Westberg, Vällingbyvägen 53, 162 63 V

äl

lingby Tel. 37 05 44 / 070-567 66 36; [email protected]

Materielförvaltare

Stig Jansson, Brunflogatan 32, 162 53 Vällingby Tel. 87 54 12 / 073-656 61 36; [email protected]

Valberedning

Tel. 37 75 87 Janne Othzén, Brunflogatan 13, 162 53 Vällingby Anders Lundsjö, Oviksgatan 75, 162 64 Vällingby Tel. 37 93 12

60-årskalas den 21 september! Boka in lördagen den 21 september – då stundar RTF:s stora 60-årsfest!

RTF 60 år

Vi har bokat

Pelarsalen i Vällingby

för vår 60-årsfest. Föreningen bjuder på underhållning och mat till 2 per soner från varje medlemshushåll. Dryck kommer att serveras till självkostnadspris. Dessutom kommer varje närvarande medlemshushåll att få en gåva med historisk anknytning. Vi kommer också att arrangera ett kollage med bilder och dokumentation från tiden då det begav sig.

Styrelsen hoppas på att just du vill komma och fira med oss!

Vet du redan idag att du vill komma, så anmäl dig till [email protected]

eller lägg en lapp i brevlådan hos någon i styrelsen. Vi kommer även under sensommaren gå ut med en separat inbjudan till festen. Trots att vi slapp regn på loppisdagen lördagen den 1 juni fick vi inte sålt så mycket som vi hade hoppats på. Det var tyvärr inte så mycket folk i rörelse häromkring. Anledningen var med största sannolik het att det anordnades loppis på Åre garagets tak samma dag. Därtill kan också läggas att Stockholm Maraton var samtidigt. Trots det var det god stämning och gemenskap bland de medlemmar som hade bokat bord och vi har brutit traditionen att det ”måste” regna när vi ordnar loppis!

/Redaktionen

RTF:s loppis

3

Episoder från min tid i Vällingby

I förra RTF

-

Bladet berättade Lennart Ohlsson om sin tid som Mr. Vällingby.

Det är inte den enda fantastiska berättelse han har på lager. Tack Lennart för att du delar med dig av dina minnen under RTF:s jubileumsår 2013!

RTF 60 år

Undertecknad som 2013 fyller 86 och bott i Vällingby sedan år 1955, det vill säga i 58 år, börjar ibland tänka tillbaka på denna långa tid, vilket kanske är naturligt i denna ålder. Jag och min familj flyttade in hösten 1955 i ett av mig uppfört egnahem med väsentlig hjälp av Stockholms Småstugebyrå. Vi fick en tomträttstomt vid Vällingby vägen med 700 meters gångavstånd till centrum. När vi ville andas lantluft och titta på betande kor och hästar fick vi ställa promenaden 500 m norrut till Nälsta Gård där man under andra halvan av 50-talet fortfarande be drev jordbruk med viss djurhållning till stor glädje för vår familjs två små barn.

Fortfarande jordbruk

viss nybebyggelse. Gården som var i stadens ägo arrenderades av en man som vi kallade förvaltar Jansson, som vid sidan av jord bruket även med egen lastbil och traktor tog ströjobb åt stadens gatukontor. Vid denna tid byggde man ut nya gator och ledningar i området som skulle bli föremål för

Nybebyggelsen bredde ut sig

När nybebyggelsen började ta i anspråk mer och mer mark som varit gårdens odlingsmark kunde jordbruket ej fortsätta utan detta lades ner och ekonomibyggnaderna som hyst djur och hö fick stå tomma i avvaktan på riv ning. Det är om denna rivning jag nu skall berätta. Jag jobbade vid aktuell tid på Stockholms Stads Fastig hetskontors Lantegendomsavdelning som var stadens huvudorgan vid bostadsexploatering av stadens egen mark i sina ytterområden, bland annat Nälsta i Väl lingbyområdet. Kontoret hade till sin hjälp i lantegen domsfrågor några specialister som benämndes stadsag ronom och lantmästare.

Jansson klurade ut det

Denne lantmästare kom jag att bli god vän med bland annat för hans humor och bullrande skratt. Han berät tade för mig, och såg glad ut konstigt nog, att han och stadsagronomen blivit en aning långnästa efter att ha gjort ett avtal med förvaltaren Jansson om att låta ho nom riva den stora ladugårdsbyggnaden tillhörande Nälsta Gård för en icke föraktlig penningsumma. När avtalet var klart satte Jansson igång rivningen genom att kontakta brandkåren i Spånga och höra om de inte ville ha en byggnad att öva brandsläckning på. Det ville de gärna så inom ett par dagar var byggnaden helt ned brunnen och Jansson behövde bara sköta om bortfors ling av aska och järnskrot som han kanske fick betalt för av någon närliggande skrotfirma. Alla inblandade parter blev således nöjda men nöjdast blev nog Jansson.

Konsten att laga köksgolv

En annan händelse som den glade lantmästaren lät mig ta del av gällde underhållsproblem på Vinsta Gård i Vällingby. Gården ligger efter viss upprustning fortfa rande kvar, men skicket i slutet av 50-talet var bra mycket sämre enligt lantmästarens utsago. Han blev nämligen uppringd en dag av gårdens arrendator som velat ha köksgolvet omlagt men hittills fått avslag. Så här sade arrendatorn: ”Nu får lantmästaren komma ut och hjälpa mig för nu sitter min käring fast i köks golvet”. Lantmästaren åkte då genast ut och fick bevittna att tanten stod fast till midjan i det ruttna köksgolvet med fötterna på torpargrunden en knapp meter ner. Med gemensamma krafter fick de loss henne och att köks golvet behövde lagas blev det ingen diskussion om. Jag tror inte att den glade lantmästaren överdrivit sin berättelse men kanske en aning känns det som.

/Lennart Ohlsson

4

Då... ...och nu.

Västerorts stödboende — en källa till otrygghet

Sedan 1 mars 2013 drivs Västerorts stödboende på Råckstavägen 98 i ny regi av Skarpnäck Care, som ingår i Carema

-

koncernen, på uppdrag av Socialstyrelsen, Stockholm Stad.

Med anledning av växande oro bland trädgårsstadsmedlemmarna kontaktade styrelsen ansvariga för boendet som bjöd in till ett möte den 28 maj.

Flera av föreningens medlemmar har drabbats negativt av det faktum att stödboendet ligger i anslutning till våra bostäder. På genomfartsleder genom trädgårdsstadsför eningens område upp till Vällingby centrum sker en hel del förargelseväckande uppträdande av människor som har anknytning till stödboendet. Med på mötet var två representanter från RTF styrelse, en medlem i RTF, Eva Alvin, förskolechef för närlig gande förskolor samt två föräldrarepresentanter för för skolorna. För verksamheten närvarade Simon Ljung, enhetschef Västerorts stödboende, Malin Fagerström, regionchef, Jens Wahrenstedt, tf verksamhetschef Skarpnäcksgården samt Ann Wladis, verksamhetschef Västerorts stödboende. Under mötet gavs information om boendet, vilka regler och krav som gäller för de boende, på vilket sätt verk samheten bedrivs och hur man arbetar för att göra för bättringar. Under samtalets gång kunde vi ställa frågor. Det största problemet som kunde konstateras under mö tet är kanske inte i första hand de boende utan den s.k. ”svans” av icke-boende som medföljer. Verksamheten har enbart ansvar för aktiviteter som sker inom husets väggar samt närliggande område ex. ute plats. Detta innebär i realiteten att missbruket kan ske fritt och utan kontroll i exempelvis det lilla skogspartiet intill boendet eller inom RTFs område.

Åtgärder från verksamheten

     Väktare gör rond 3 ggr/dygn i huset och dess direkta närhet. (skogspartiet innefattas ej). Varje boende har en kontaktperson i personalen för att hjälpa till och försöka få ordning på sitt liv. Under sensommaren ska en bemannad reception byggas. Det kommer innebära att obehöriga inte längre kan ”smita med in” och uppehålla sig i kulvertar och de tomma lokalerna. Stödboende får numera mat 3 gånger per dag. Detta har inneburit färre utryckningar av brand kåren. De stödboende betalar numera en viss summa per dag, vilket innebär ett visst ökat ansvars tagande från de boende.

Vad kan vi i RTF göra? NOLLTOLERANS i vårt område! Anmäl, anmäl , anmäl!

Det kan kännas tröstlöst att behöva anmäla varje före teelse som sker på våra gator till polisen, men varje li ten anmälan kommer in i systemet och bokförs. Fler utryckningar av polisen kommer att innebära att man ”stör” svansen och på det sättet förhoppningsvis minskar de negativa rörelserna i vårt område. Simon Ljung menar att ju fler störningsmoment av t.ex. polis också är en hjälp för verksamheten. För att kunna påverka situationen behövs underlag för upprepade incidenter. Meddela gärna föreningen när du gör en anmälan för att vi ska kunna sammanställa och få en uppfattning om hur ofta incidenter sker i vårt område. Skicka in datum, klockslag när incidenten inträffade och anmäl des till [email protected]

eller lägg en lapp i lådan hos någon i styrelsen.

/

Mia och Jenny På nästa sida finns fler fakta om verksamheten på Skarpnäcksgården.

5

Fakta om Västerorts stödboende

   Västerorts stödboende på Råckstavägen 98 består av ett Stödboende på plan 2, 3 och 4 och ett Refe rensboende på plan 5. Dessutom har Skyddsvärnet (ej kopplad till Skarpnäck Care) på våningsplan 6 (25-28 platser) ett fristående drogfritt boende för liknande målgrupp men som dess-utom avtjänat fängelsestraff . Verksamheten erbjuder stöd- och referensboende för vuxna män och kvinnor med missbruksproble matik och psykisk ohälsa. Den är en sammanslag ning av Norrtulls Planeringshem och Råcksta stöd- och referensboende. Enligt de ansvariga på Skarp näck Care bedrivs verksamheten ej enligt Västber gamodellen. Västerorts stödboende har 82 platser av lågtröskel karaktär för kvinnor och män över 20 år. I Refe rensboendet finns 28 platser för kvinnor och män över 20 år som har brutit sitt missbruk. Totalt arbe tar 32,2 personal, varav 4 personal och en väktare per natt. Ökningen av platser som skett sedan den 1 mars 2013 är 18 platser i Referensboendet.    Stödboendet erbjuder stöd och insatser i syfte att de boende som har kapacitet och möjlighet ska kunna gå vidare till ett mer långvarigt boende och andra insatser utifrån individuella behov. På stödboendet får droger eller alkohol inte hante ras eller finnas inne på boendet och personalen har visiteringsrätt. Dock kan man vara drog- eller alkoholpåverkad när man kommer ”hem”. Referensboendet erbjuder stöd och planering i syfte att den boende efter 6 månaders drogfrihet ska komma vidare till ett mer permanent boende. Här ska den boende själv inhandla och tillaga sina måltider. På Referensboendet råder totalt drogförbud, vil ket kontrolleras genom dagliga drogtester.

Läs mer om Skarpnäcksgården, Skarpnäck Care

http://www.skarpnackcare.se

6

Fiberinstallation

Det senaste angående fiber i vårt område är att man nu kommit igång med installationerna och i skrivande stund håller på för fullt på Medelpads gatan, vilket innebär vissa problem vad gäller framkomlighet och framförallt parkering. Henric har varit i kontakt med Telia: Det verkar gå hyfsat enligt plan. Planerat datum för boende på Oviksgatan, som är de sista hushål len att få sin fiber, är tydligen slutet av juni. Så det blir väl på håret för Telia att de skall bli klara med samtliga till halvårsskiftet. Den jag pratade med bekräftade att det blir någon form av kompensation för förseningen. Hur mycket det handlar om beror på hur mycket för senat det blir. Några summor ville hon tyvärr inte ange, så det får vi nog se när det börjar komma fakturor.

Ansa din häck!

Styrelseordföranden påpekar det på sidan 2, och det tål att upprepas: Vi vill påminna RTF:s med lemmar om att kontrollera sina häckar, så att det inte finns kvistar som sticker ut på trottoarerna. Det är inte bara irriterande för dem som passe rar; det finns även risk för att barn och även vuxna skadas om en kvist hamnar i ögat. Det kan bli dyra skadestånd.

Fina häckar på Medelpadsgatan.

Klädinsamling

Kläd Bank står det på containrarna vid kommunens återvinningsstationer runt om i Stockholm. Placeringen kan leda oss att tro att kommunen har ett slags ansvar för insamlandet, men i själva verket vet ingen vart kläderna egentligen tar vägen. Boxarna är utplacerade utan tillstånd.

Självklart är det bättre att skänka kläder, oavsett var de hamnar, än att låta dem eldas upp till biogas. Men som givare vill man ändå gärna veta. Hamnar kläderna verk ligen hos fattiga familjer och föräldralösa barn i Östeu ropa, som företaget bakom de blå containrarna hävdar?

Ringer mobilnumret som står på boxen.

Det går till ett kontantkort utan fast abonnent. En man berättar på engelska att det finns 60 containrar runt om i Stock holm och att man brukar få in mellan åtta och tio ton kläder under fyra månader. På frågan om företaget har tillstånd av kommunen är svaret ja. Han vägrar sedan att svara på flera frågor, utan avslutar samtalet med att hänvisa till chefen i Litauen som endast kan nås via mejl. Vi mejlar till Litauen och får till svar att företaget bakom de blå boxarna inte är en välgörenhetsorganisat ion, men att man ändå bedriver en del välgörenhet. I mejlet står också att det är oetiskt av oss att fråga vart donationerna tar vägen! – Placeringen av containrarna bryter mot ordningslagen. Vi vill ta bort dem, men det går inte, då det är egenmäk tigt förfarande, berättar Louise Djupsjöbacka, markupp låtare på Trafikkontorets tillståndsavdelning i Stock holms stad, som polisanmält företaget.

Ringer polisen som svarar

att ärendet är nedlagt, ef tersom brottet inte är prioriterat.

Var ska jag då lämna mina kläder för att vara säker på att de hamnar hos behövande?

nisationernas Insamlingsråd: kan ses som en kvalitetsstämpel. Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på Frivilligorga – Kontrollera att organisationen, som samlar in kläder har ett 90-konto i början av sitt bankgiro- eller plusgiro konto. 90 utfärdas av Svensk Insamlingskontroll och På www.insamlingskontroll.se

finns listan över 90 konton.

Taget ur ICA-Kuriren 13/13, skrivet av Kersti Byström

RTF vill gärna tillägga att den klädinsamling vi varnade för redan 2009 fortfarande agerar i vårt område (de lap par ni får med jämna mellanrum i brevlådorna)!

Åk hellre till Läkarmissionen, Myrorna eller liknande!

Takterrass RÅCK16

I förra RTF-bladet skrev jag att det inte skulle bli någon takterrass på RÅCK16. PEAB hörde ome delbart av sig och berättade att vi var felinforme rade. Terrassen blir av hälsar Ylva Hagelbäck från PEAB. Som ni ser på bilden, så ser det väldigt trevligt ut.

/Eva L Klädbanken på bilden står på Sollefteågatan.

7

Detta kan du låna om du är medlem

Tänk på att ringa och kontrollera att Stig är hemma såväl vid hämtning som lämning av materiel. Och givetvis laddar du batteri och tankar upp de materiel som så behöver, in nan du lämnar tillbaka, så att vi kan låna ut direkt till din granne.

8

Kontaktuppgifter

Stig Jansson Brunflogatan 32 Tel 87 54 12 073-656 61 36 [email protected]

OBS NY! OBS NY! Bord 5 st Byggnadsställning 2 st Cementblandare 1 st Elkabel, 25 m Gallervält 1 st Elkabelvinda, 40 m 1 st 1 st Gravyrpenna Grensax

Häcksax, el Jordfräs

Häcksax, batteri Jordfelsbrytare Kompostkvarn 1 st 1 st 1 st 1 st 2 st 1 st 1 st Kvistsax=papegojnäbb 1 st Partytält 2 st PH-mätare 1 st Rensfjäder Rensskopa Stege, 2 m 1 st 2 st 1 st Stege, 2 x 2 m Stege, 2 x 4 m Såmaskin Ställningsstege 1 st 1 st 1 st 1 st Vedklyv, med bord 1 st Vertikalskärare 1 st

Det är viktigt att alla hjälper till så att utlåningen av redskap fungerar smidigt. På förekommen anledning måste vi poängtera vikten av att du hämtar och lämnar på utsatt tid, ej lånar vidare till någon annan och att du snarast meddelar materielförvaltaren (Stig) om du ångrar din bokning, då fler kanske står på väntelistan och vill låna samma redskap. Tack för att du visar hänsyn gentemot dina gran nar!

Redskapsboden

Från den 1 augusti tar Kristina Nisell Alrenius över som materielför valtare. Vi kommer då att se över utlåningsrutinerna och göra en inventering av materielet. skicka ett mail till ning. Om du behöver låna något från boden efter den 1 augusti 2013, så [email protected]

eller lägg en lapp hos Kristina på Brunflogatan 4. Hon tar sedan kontakt med dig och bekräftar din bok-

Bildfrågan

Motivet på bilden från årsmötet som vi frågade om i nummer 1 är Sollefteågatan upp emot Långseleringen, där Konsumbutiken låg.

Missa inte festen, betala medlemsavgiften!

Det kommer att bli en jubileumsfest för samtliga medlemmar i Pelarsalen i samband med förening ens 60-årsfirande den 21 september! Om du ännu inte har betalat in medlemsavgiften är det inte för sent. Sätt in 150 kr på postgiro nummer 593 75-6 och ange din gatuadress.